Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΔΕΘ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021 / Βούλα Πατουλίδου: Η Στρατηγός της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

14/09/2021 6:45 μμ

Βούλα Πατουλίδου: Η Στρατηγός της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης μιλά στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ για το τολμηρό σχέδιο «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», που αλλάζει την όψη της πόλης.

Βούλα Πατουλίδου: Η Στρατηγός της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης μιλά στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ για το τολμηρό σχέδιο «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», που αλλάζει την όψη της πόλης.

 

Βρισκόμαστε σε μία κομβική στιγμή για την πόλη. Ακούμε συχνά τη φράση «Η Επόμενη Μέρα της Θεσσαλονίκης». Τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει αυτή η «επόμενη μέρα»;

Mία πόλη του μεγέθους της Θεσσαλονίκης δεν μπαίνει στο χρονοδιάγραμμα μιας μέρας. Τα μεγάλα ή μικρά έργα που δρομολογούνται δεν φυτρώνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Η Θεσσαλονίκη ήταν το «ήσυχο παιδί» της οικογένειας που δεν δημιουργεί προβλήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πολλών αναγκών.

Με τη δουλειά και την προσπάθεια πολλών, η κεντρική πολιτική σκηνή μάς υπολογίζει και μας στηρίζει.

Το 2021 είναι η χρονιά που ο κόσμος μπαίνει σε μία νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

Η γνώση, η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν κινητήριες δυνάμεις των οικονομιών.

Η πρόκληση σε αυτοδιοικητικό επίπεδο είναι το πώς θα ενισχύσουμε αυτές τις δυνάμεις.

Μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης και στη βελτίωση της καθημερινότητας δίνουν τα έργα αστικής αναζωογόνησης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι το «εργαλείο» που μας βοήθησε να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Τι είναι η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης;

Η σημαντική ευκαιρία για την πόλη μας για ένα ενιαίο σχέδιο έργων στους δήμους της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, που μπορούν να καθορίσουν την εικόνα της τα επόμενα χρόνια.

 Όταν μου ανατέθηκε το 2017 από τον Περιφερειάρχη μας, Απόστολο Τζιτζικώστα, συνειδητοποίησα πως είχα στα χέρια ένα υπερ-εργαλείο που με σωστή χρήση και κατάλληλους συνεργάτες  έδωσε λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που ξεκίνησε διστακτικά και πιλοτικά.

Η χρηματοδότησή του προήλθε από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, και αγκάλιασε 8 από τους 14 δήμους της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Ο επόμενος στόχος μου είναι να ενταχθούν όλοι. Φανταστείτε ένα δίκαιο μοίρασμα αναπλάσεων, έργων υπερτοπικής σημασίας. Έργα που αναγεννούν υποβαθμισμένες περιοχές σε 8 διαφορετικούς δήμους.

Πολλοί μιλούν για «μητροπολιτικότητα».

Μητροπολιτικότητα όμως δεν σημαίνει «εγώ διατάζω, αυτοί εκτελούν».

Απαιτείται συνεννόηση και κατανόηση των αναγκών, για να φτάσεις στην υλοποίηση χωρίς καμία διαμαρτυρία.

Αυτό το μοίρασμα το πετύχαμε με την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και αυτούς τους 8 δήμους.

Οι κάτοικοι των Δήμων Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Ευόσμου – Κορδελιού, Δέλτα, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, που συμμετέχουν στη «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», βλέπουν τις περιοχές τους να αλλάζουν με 116 έργα.

Είναι η ευκαιρία μέσα από τη συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας και Δήμων) να γίνει μία πόλη πρότυπο αστικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικής προστασίας, ανάδειξης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, κοινωνικής συνοχής και οικονομικής αναζωογόνησης.

 

Ως «στρατηγός» της Στρατηγικής ποιες δυσκολίες συναντήσατε;

Η λέξη δυσκολία δεν υπάρχει. Υπάρχει η λέξη πρόκληση.

Έχοντας τον ρόλο του συντονιστή στη Στρατηγική, βρέθηκα μπροστά στην πρόκληση της συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

Οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν στη διάθεσή τους τη δυνατότητα έργων ενταγμένων σε μία συνολική λογική και προοπτική.

Κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή πως οι σύγχρονες μεθοδολογίες για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη αλλά και τα καινοτόμα αναπτυξιακά εργαλεία, όπως η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξει ο δήμος τους μορφή.

Δεν είναι εύκολο να εμπνέεις εμπιστοσύνη, να λειτουργείς συνδυαστικά και να γεφυρώνεις ανισότητες μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Δεν κάναμε βήμα προς τα πίσω, ούτε με την πανδημία. Η πόλη αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύνολο.

 

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα;

Το πρόγραμμα «Διέξοδος», στο οποίο κατευθύνθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού, έδωσε ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις.

Επενδύθηκαν 65 εκ. ευρώ σε 69 έργα για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Έργα που θωρακίζουν την πόλη απέναντι στις βίαιες αλλαγές που προέκυψαν και που όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητά τους.

Κάναμε παρεμβάσεις που αφορούν κοινωνικές ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη από ένα δίχτυ προστασίας.

Στον άξονα του προγράμματος «Αποτελεσματική Θεσσαλονίκη» εντάξαμε 20 έργα που προωθούν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στοχεύοντας στον καλύτερο συντονισμό των τοπικών φορέων.

Όλα είναι έργα που αποδίδονται στους πολίτες και απαντούν στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Η υλοποίηση αυτών των «μικρών» έργων έχει σημαντική αξία για την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργούν υπεραξία για την πόλη.

Προχωρώντας θα γίνονται όλο και πιο ορατά τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε μια πόλη καινοτομίας, που δίνει στους πολίτες της έργα με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευημερίας, με την ελπίδα πως όλα αυτά θα αγαπηθούν και θα προστατευθούν, γιατί είναι ο κοινόχρηστος χώρος όλων.

 

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

15.9.2021 7:00 μμ

Άρθρο του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρη Κούβελα, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.   Η πρωτοφανούς έκτασης πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη αποτέλεσε ίσως το εφαλτήριο για την ολική

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

13.9.2021 6:41 μμ

Άρθρο του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ. ΟΛΘ Α.Ε., Αθανασίου Λιάγκου, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.     H ΟΛΘ Α.Ε. είναι ένας αξιόπιστος και γρήγορα αναπτυσσόμενος οργανισμός προσηλωμένος στο όραμα και τις αξίες

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

12.9.2021 6:37 μμ

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.     Το επόμενο διάστημα τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση σημαντικών έργων, που

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

12.9.2021 6:33 μμ

Άρθρο του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.     Ο Ζακ-Υβ Κουστώ, Γάλλος ερευνητής, είπε το εξής:  Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

11.9.2021 6:52 μμ

Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη θα είναι η Κεντρική Μακεδονία του 2030, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.    

thess

Επικαιρότητα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

23.10.2021 8:10 μμ