Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΔΕΘ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021 / ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΜΥΛΟΙ ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Όταν «έπεσε» μια Βιομηχανική Αυτοκρατορία

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

13/10/202112:27 μμ

ΜΥΛΟΙ ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Όταν «έπεσε» μια Βιομηχανική Αυτοκρατορία

Εγκαταλελειμμένα και αλλοιωμένα από τον χρόνο, τα κτήρια των Μύλων Αλλατίνη βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

ΜΥΛΟΙ ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Όταν «έπεσε» μια Βιομηχανική Αυτοκρατορία

Εγκαταλελειμμένα και αλλοιωμένα από τον χρόνο, τα κτήρια των Μύλων Αλλατίνη βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, σε οικόπεδο περίπου 26 στρεμμάτων, που περικλείεται από τις οδούς Ανθέων, Λασκαράτου και Κάλλας.

 

Από τα κτήρια ξεχωρίζει κανείς τη χαρακτηριστική παλιά καμινάδα, έργο κατασκευής Βέλγων ειδικών του 19ου αιώνα.
Η εργοστασιακή δραστηριότητα ξεκίνησε το 1854 στη Θεσσαλονίκη, όταν ιδρύθηκε από τον Γάλλο Darblay το πρώτο εργοστάσιο της εποχής, που ήταν ένας ατμόμυλος. Μέχρι το 1909, περίπου 7.000 εργάτες εργάζονται σε βιομηχανικές επιχειρήσεις στην πόλη. Η κεραμοποιεία και αλευροβιομηχανία «Αλλατίνη» ήταν η μεγαλύτερη. Ιδρύθηκε το 1883, με συνεργασία της αυστριακής τράπεζας Χιρς με τον ιταλικής υπηκοότητας Ισραηλίτη Μωυσή Allatini.

Στο ίδιο σημείο που βρίσκονται μέχρι και σήμερα τα κτήρια, υπήρχε πρώτα ένας άλλος μύλος που χτίστηκε πριν το 1882. Το 1896 το κτήριο καίγεται και ξαναχτίζεται και δύο χρόνια αργότερα ιδρύθηκε η εταιρεία αδελφών Αλλατίνη.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 1900 γίνονται τα εγκαίνια, με τον μύλο να απασχολεί πλέον 200 εργάτες. Το νέο συγκρότημα περιλαμβάνει το κεντρικό κτήριο, αποθήκες, εργαστήρια και μικρούς βοηθητικούς χώρους.

 

Το τέλος μιας εποχής

Το 1923 ο Κοσμάς Πανούτσος, που δραστηριοποιείται στους χώρους της ναυτιλίας και εμπορεύεται σιτηρά από τη Ρωσία και τη Γαλλία, αγοράζει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας.
Άλλη μια πυρκαγιά σημειώνεται το 1950 και καταστρέφει μέρος του κτηρίου, το οποίο ξαναχτίζεται το 1954.
Μετά τον θάνατο του Κοσμά Πανούτσου, η εταιρεία περνά στα χέρια των δύο θυγατέρων του. Το 1987 η «Αλλατίνη Α.Ε», όπως ονομάστηκε, περνάει στον όμιλο Δαυίδ – Λεβέντη, ιδιοκτητών της Coca Cola 3E. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς σήμερα φαίνεται να είναι πολύπλοκο, με την επιχείρηση να είναι «σπασμένη» σε μερίδια.
Τα κτήρια και ο περιβάλλων χώρος έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και πλέον έχει απαγορευθεί οριστικά η ανοικοδόμησή τους.

 

Εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα τα κτήρια

Η επιχείρηση που άλλοτε έσφυζε από ζωή, σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη, πλήρως αφημένη στην τύχη της.
Τα κουφάρια των κτηρίων σαπίζουν στο πέρασμα του χρόνου και έχουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Δυστυχώς, παρά την επικινδυνότητα των κτηρίων, άτομα έμπαιναν μέσα για πολλά χρόνια, όταν τον Νοέμβριο του 2015 έγινε το μοιραίο. Ένα κορίτσι 15 χρονών, που είχε μπει στο κτήριο μαζί με φίλους της για να παίξει, πέφτει από τον 40ό όροφο του κτηρίου στον 3ο και χάνει τη ζωή του.
Μετά το τραγικό συμβάν, το οικόπεδο περιφράχτηκε καλύτερα, για να μην υπάρχει πια εύκολη πρόσβαση στους χώρους του Αλλατίνη.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997. Μεγαλώνοντας, όταν την ρωτούσαν τι ήθελε να γίνει, εκείνη απαντούσε δημοσιογράφος ή καθηγήτρια. Τελικά τα συνδύασε. Σπούδασε δημοσιογραφία ενώ παράλληλα πήρε το πτυχίο της για την διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας. Λίγο η αγάπη της για την μουσική και λίγο η καλλιτεχνική της φλέβα την οδήγησαν στο να μάθει κιθάρα και πιάνο αυτοδίδακτα. Μεγάλη της αγάπη είναι το ραδιόφωνο και η ιντερνετική δημοσιογραφία με τα οποία ασχολείται τα τελευταία χρόνια.

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

20.10.20212:05 μμ

Ένα κτήριο διαφορετικό από τα υπόλοιπα ξεχωρίζει τραβώντας τα βλέμματα στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και αυτό δεν είναι άλλο από το Κόκκινο Σπίτι.   Το τριώροφο κτίσμα με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα, γνωστό ως Μέγαρο Λόγγου, ανεγέρθηκε το 1926. Το

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

15.10.20211:49 μμ

Η άνοδος και η πτώση Το θρυλικό εργοστάσιο ζυθοποιίας «ΦΙΞ», στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, άλλοτε θύμιζε βιομηχανικό «παλάτι» και σήμερα παρουσιάζει εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης. Το σημείο όπου σήμερα υπάρχει ένα άδειο κουφάρι, το 1882 άρχιζε να αποκτά ζωή,

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

13.10.20211:26 μμ

Η πλατεία που περπατήθηκε από εκατομμύρια κόσμου, που έζησε μεγάλες πολιτικές στιγμές και ομιλίες, έγινε σημείο συνάντησης για χιλιάδες ζευγάρια, τραγουδήθηκε, αγαπήθηκε, έγινε τόπος έλξης, «φωνάζει» ότι χρειάζεται «λίφτινγκ». Η συζήτηση για ανάπλαση μόλις ξεκίνησε. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

13.10.202112:21 μμ

Σε ένα κομβικό σημείο της Καλαμαριάς με θέα τον Θερμαϊκό, δεσπόζει το Κυβερνείο ή αλλιώς γνωστό και ως Παλατάκι.   Τόσο η αρχιτεκτονική του όσο και η τοποθεσία του, το καθιστούν ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Θεσσαλονίκης. Το

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

11.10.202112:13 μμ

Χαρακτηριστικό μνημείο και συχνά σημείο συνάντησης, η Καμάρα, ή αλλιώς Αψίδα του Γαλερίου, βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.   Είναι κτίσμα του 305 μ.X. και αποτελεί ουσιαστικά σύμβολο θριάμβου, καθώς κατασκευάστηκε για να τιμήσει τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Γαλέριο, όταν επέστρεψε

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

3.10.202111:59 πμ

Ο Λευκός Πύργος, το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, που στέκεται αγέρωχος πλάι στον Θερμαϊκό, ήταν κάποτε σημείο σκληρών βασανιστηρίων και εκτελέσεων. Η ιστορία του φτάνει πίσω στον 15 ο αιώνα, μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430. Βρισκόταν

thess

Επικαιρότητα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

24.2.20249:00 μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

24.2.20246:00 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή