Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΔΕΘ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021 / M. Γεράνης: Όταν η διαχείριση στερεών αποβλήτων μετατρέπεται από πρόβλημα σε ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

12/09/2021 6:33 μμ

M. Γεράνης: Όταν η διαχείριση στερεών αποβλήτων μετατρέπεται από πρόβλημα σε ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης

Άρθρο του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.

M. Γεράνης: Όταν η διαχείριση στερεών αποβλήτων μετατρέπεται από πρόβλημα σε ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Άρθρο του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.

 

 

Ο Ζακ-Υβ Κουστώ, Γάλλος ερευνητής, είπε το εξής:  Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είμαστε σήμερα. Mε τα έργα που ολοκληρώνουμε πρωτίστως προστατεύουμε το περιβάλλον. Ως ΦΟΔΣΑ καταφέραμε στην Κεντρική Μακεδονία η διαχείριση στερεών αποβλήτων να μην αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα, αλλά μία ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης, κάνοντας πράξη την  ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Ταυτόχρονα όμως συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας όχι μόνο στην  περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Ολοκληρώσαμε το δεύτερο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο αξιοποίησης  εκλυόμενου βιοαέριου του χώρου ταφής των απορριμμάτων προς παραγωγή ηλεκτρισμού, μετατρέποντας έτσι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μια χρήσιμη μορφή ενέργειας.

Το έργο ενεργειακής αξιοποίησης παραγόμενου βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης θα τροφοδοτεί τη νέα μονάδα κατάλληλης δυναμικότητας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ικανής για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών σε ηλεκτρισμό περίπου 5.500 νοικοκυριών. Ο Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης καθίσταται πλέον όχι μόνο απόλυτα σύμφωνος με τις επιταγές της Εθνικής Νομοθεσίας, αλλά μετατρέπεται και σε μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

 1. Ήδη από πέρσι λειτουργεί υποδειγματικά η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες. Ένα έργο που βραβεύτηκε ως ένα από τα έξι καλύτερα έργα κοινής ωφέλειας διεθνώς.
 2. Βάζουμε το μεγάλο  στοίχημα για τη διαλογή στην πηγή με ξεχωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων σε καφέ κάδους, αναμένοντας μέσα στο 2022 οι πολίτες να δουν και τους καφέ κάδους στις γειτονιές τους. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: αύξηση της ανακύκλωσης, μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή. Για να πετύχουμε, χρειάζεται η συνεργασία όλων. Δημιουργούμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με τους πολίτες και θα πετύχουμε.
 3. Είμαστε εν αναμονή της κατασκευής των δύο επόμενων μεγάλων έργων των Μονάδων Eπεξεργασίας Αποβλήτων δυτικού και ανατολικού τομέα, όπου η κατασκευή και η λειτουργία τους θα έχει σημαντικά οφέλη για την περιφέρειά μας, γιατί:
 • Θα μειώσουν δραστικά τον όγκο των προς διάθεση αποβλήτων.
 • Θα μειώσουν δραστικά την επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων.
 • Θα περιορίσουν δραστικά την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.
 • Τέλος, θα εξαλείψουν τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονομική ταφή και τις συνδεόμενες με αυτό το θέμα κοινωνικές αντιδράσεις, ως έργα που πραγματικά θα δώσουν ανάσα στο περιβάλλον.

Έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος έργων στην Κεντρική Μακεδονία που προωθεί την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και φροντίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνεχίζουμε με το όραμά μας για την Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων, μια αναπτυξιακή πρόταση που συνενώνει 5 περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία), ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων.  Σήμερα αυτό το  μεγάλο όραμά μας έγινε πράξη. Η πρότασή μας, με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Γραφάκου Μανώλη, έχει ήδη ενταχθεί στον Εθνικό σχεδιασμό.

Η ιδέα της Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στηρίζεται στη δυνατότητα που υπάρχει να μεταφερθούν με οικονομικά αποδεκτό τρόπο σε ένα κεντρικό σημείο τα υπολείμματα όλων μας. Έτσι επιλέχθηκε να οδηγούνται στην Κοζάνη, εκεί που χτυπούσε, χτυπάει και θα χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της πατρίδας μας. Εκεί που παράγεται και θα παράγεται ο ηλεκτρισμός που κινεί όλη τη χώρα.

Με μια βασική εκτίμηση στο πεδίο της ενέργειας, με βάση και τις ποσότητες που  διαχειριζόμαστε κατά μήκος της Εγνατίας  οδού (υπολογίζονται σε 450.000 τόνους ανά έτος βάσει των ήδη υλοποιούμενων και προς υλοποίηση έργων των περιοχών που αναφέρθηκαν προηγουμένως), υπολογίζουμε πως τα ενεργειακά οφέλη της Εγνατίας Διαχείρισης  Στερεών Αποβλήτων θα είναι  μεταξύ άλλων:

 • η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 30 MW, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 70.000 νοικοκυριών.
 • η παραγωγή θερμικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 90 MW, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 85.000 νοικοκυριών.
 • η μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%.
 • η εξοικονόμηση 80 στρεμμάτων ή σχεδόν 11 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος από τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ.
 • η δημιουργία 400-500 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας

Αν όλα αυτά ενταχθούν και στο πλαίσιο ενός πάρκου κυκλικής οικονομίας (ενός εργαλείου που στόχο έχει να συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας), γίνεται αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη ενεργειακή αξιοποίηση είναι μία άκρως απαραίτητη και αναγκαία δράση με στόχο την ανάκτηση των δευτερογενών πρώτων υλών (στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ανάπτυξης «οικοσυστήματος» περιβαλλοντικής βιομηχανίας και μεταποίησης). Η πρότασή μας για την Εγνατία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων  σηματοδοτεί την αγωνία μας για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΡΑΝΗΣ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΟΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ  ΧΟΡΤΙΑΤΗ

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

15.9.2021 7:00 μμ

Άρθρο του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρη Κούβελα, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.   Η πρωτοφανούς έκτασης πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη αποτέλεσε ίσως το εφαλτήριο για την ολική

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

14.9.2021 6:45 μμ

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης μιλά στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ για το τολμηρό σχέδιο «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», που αλλάζει την όψη της πόλης.   Βρισκόμαστε σε μία

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

13.9.2021 6:41 μμ

Άρθρο του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ. ΟΛΘ Α.Ε., Αθανασίου Λιάγκου, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.     H ΟΛΘ Α.Ε. είναι ένας αξιόπιστος και γρήγορα αναπτυσσόμενος οργανισμός προσηλωμένος στο όραμα και τις αξίες

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

12.9.2021 6:37 μμ

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.     Το επόμενο διάστημα τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση σημαντικών έργων, που

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

11.9.2021 6:52 μμ

Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη θα είναι η Κεντρική Μακεδονία του 2030, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.    

thess

Επικαιρότητα