Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΔΕΘ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021 / ΚΑΜΑΡΑ: Το αφήγημα της νίκης του Γαλερίου

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

11/10/202112:13 μμ

ΚΑΜΑΡΑ: Το αφήγημα της νίκης του Γαλερίου

Χαρακτηριστικό μνημείο και συχνά σημείο συνάντησης, η Καμάρα, ή αλλιώς Αψίδα του Γαλερίου, βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Στέφανος Πασβάντης
Φωτ. Στέφανος Πασβάντης

Χαρακτηριστικό μνημείο και συχνά σημείο συνάντησης, η Καμάρα, ή αλλιώς Αψίδα του Γαλερίου, βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

 

Είναι κτίσμα του 305 μ.X. και αποτελεί ουσιαστικά σύμβολο θριάμβου, καθώς κατασκευάστηκε για να τιμήσει τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Γαλέριο, όταν επέστρεψε νικητής από τον πόλεμο κατά των Περσών. Η αψίδα βρίσκεται στο πάνω μέρος της Εγνατίας και αποτελεί τμήμα του  Γαλεριανού συγκροτήματος, δηλαδή των Ρωμαϊκών ανακτόρων, που συνέδεε τη Ροτόντα με τον Ιππόδρομο.
Από την αψίδα διερχόταν η πομπική οδός με κιονοστοιχίες. Ξεκινούσε από τη βόρεια όψη και κατέληγε στη νότια πύλη της Ροτόντας. Από εκεί διερχόταν και ο άξονας της Εγνατίας που περνούσε ανάμεσα από τους κεντρικούς πεσσούς και κατέληγε στο ύψος της πλατείας Συντριβανίου.

 

Αφιερωμένη στις νίκες του Γαλερίου

Η αψίδα έχει διακοσμηθεί με σκηνές πολεμικού και θριαμβικού χαρακτήρα και αποτελούν αφήγημα της νίκης του Γαλερίου εναντίον των Περσών.
Στον βορειοδυτικό πεσσό παριστάνονται σκηνές από μάχες, ενώ στον βορειοανατολικό παριστάνονται σκηνές μετά τη μάχη. Η κάθε ζώνη έχει διαφορετικό πλάτος και χωρίζεται από ζωνάρια με ανάγλυφα κοσμήματα από φύλλα άκανθας, ρόδακες, δαφνόφυλλα και αστραγάλους και στο επάνω μέρος τελειώνει με «κοσμήτη» (γείσο).
Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που παρουσιάζει τον αυτοκράτορα Γαλέριο να επιτίθεται έφιππος, με έναν αετό να τον προσεγγίζει και να τον πλαισιώνει με ένα νικηφόρο στεφάνι.
Οι Πέρσες στρατιώτες εμφανίζονται σημαντικά μικρότεροι σε μέγεθος, καθώς επισκιάζονται από τη μορφή του αυτοκράτορα.

 

To Γαλεριανό Συγκρότημα

Το Γαλεριανό Συγκρότημα χτίστηκε στο τέλος του 3ου με αρχές του 4ου μ.Χ. αι., όταν ο Αυτοκράτορας Γαλέριος επέλεξε ως έδρα του ανατολικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τη Θεσσαλονίκη. Το Ανακτορικό Συγκρότημα ήταν η «καρδιά» της Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Περιλάμβανε τη Ροτόντα, τη Θριαμβική Αψίδα (Καμάρα), τα Ανάκτορα και το Οκτάγωνο καθώς και τον Ιππόδρομο. Συνολικά καταλάμβανε πάνω από 150.000 τμ.

 

Τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές

Η ανασκαφική έρευνα στο Γαλεριανό Συγκρότημα έφερε στο φως εξαιρετικά ευρήματα, πολλά από τα οποία φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η ανασκαφή ξεκίνησε το 1917 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ernest Hébrard, ο οποίος πίστευε πως υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες κάτω από τη Ροτόντα, την Αψίδα και τη σημερινή πλατεία Ναυαρίνου.
Το κυρίως Ανάκτορο αποκαλύφθηκε μετά από αρκετές δεκαετίες, το 1960, και τοποθετείται στην περιοχή της σημερινής πλατείας Ναυαρίνου. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν ό,τι έχει απομείνει από το ανάκτορο περπατώντας την οδό Δημητρίου Γούναρη.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997. Μεγαλώνοντας, όταν την ρωτούσαν τι ήθελε να γίνει, εκείνη απαντούσε δημοσιογράφος ή καθηγήτρια. Τελικά τα συνδύασε. Σπούδασε δημοσιογραφία ενώ παράλληλα πήρε το πτυχίο της για την διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας. Λίγο η αγάπη της για την μουσική και λίγο η καλλιτεχνική της φλέβα την οδήγησαν στο να μάθει κιθάρα και πιάνο αυτοδίδακτα. Μεγάλη της αγάπη είναι το ραδιόφωνο και η ιντερνετική δημοσιογραφία με τα οποία ασχολείται τα τελευταία χρόνια.

HISTORY THESSALONIKI

5.1.20247:40 πμ

  Με την έλευσή του το 2024 άνοιξε μία πόρτα στο πολύ μακρύ παρελθόν, την οποία στο εξής μπορούν να διαβούν οι πολίτες και να φτάσουν έως και 2300 χρόνια πίσω. Στο υπερυψωμένο τμήμα της πλαγιάς της Βεργίνας, «προσκυνητές της

HISTORY THESSALONIKI

31.10.20238:00 μμ

Το Blé Vin , εν ‘όψει της παγκόσμιας ημέρας Ξινόμαυρο, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, θα υποδεχτεί μερικούς από τους σημαντικότερους οινοποιούς της ποικιλίας με τα κρασιά τους για να συνδυαστούν με εξαιρετικά προσούτο!   Έτσι, μερικές από τα πιο εμβληματικές εμφιαλώσεις

HISTORY THESSALONIKI

19.9.20233:47 μμ

  Τα Νέα “Εκπαιδευτικά Εργαστήρια του Ολυμπιακού Μουσείου” ταξιδεύουν τα παιδιά στον κόσμο της γνώσης, του πειραματισμού και της εξερεύνησης, με τις δημιουργικές και ανανεωμένες συναντήσεις τους! Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται το φθινόπωρο με τα Νέα Ανανεωμένα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

HISTORY THESSALONIKI

13.9.20237:04 μμ

  Με εκθέματα και εκδηλώσεις που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα ενδιαφερόντων, από την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μέχρι τη γαστρονομία, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία, συνεχίζεται η 87η ΔΕΘ.   Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» το Συνέδριο

HISTORY THESSALONIKI

12.9.20234:11 μμ

  Θετική ανταπόκριση φαίνεται ότι βρίσκει η πρωτοβουλία της ΔΕΘ-HELEXPO να διαθέσει υπέρ των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο το 10% των εσόδων από τα εισιτήρια της 87ης ΔΕΘ, με ελάχιστο ποσό τις

HISTORY THESSALONIKI

30.6.20235:46 μμ

  Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θα στηρίξει και φέτος τις επιχειρήσεις με επιδότηση για τη συμμετοχή τους στην 87η ΔΕΘ, παρέχοντας ειδική προνομιακή τιμή που ανέρχεται στα 32 ευρώ ανά τ.μ. πλέον ΦΠΑ για ίχνος εδάφους τύπου 1, στο περίπτερο

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

22.2.202412:22 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή