Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΔΕΘ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021 / Δ. Παπαστεργίου: Οι Δήμοι σε τροχιά αναπτυξιακής επανεκκίνησης

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

12/09/2021 6:37 μμ

Δ. Παπαστεργίου: Οι Δήμοι σε τροχιά αναπτυξιακής επανεκκίνησης

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.

Δ. Παπαστεργίου: Οι Δήμοι σε τροχιά αναπτυξιακής επανεκκίνησης

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.

 

 

Το επόμενο διάστημα τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση σημαντικών έργων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και θα αλλάξουν την εικόνα των τοπικών μας κοινωνιών.

Οι Δήμοι καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αξιοποίησης των πόρων που θα προέλθουν από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.  Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, αναγκαία προϋπόθεση είναι να προηγηθεί προσεκτικός σχεδιασμός των έργων που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση, αλλά και σωστός καταμερισμός τους. Χωρίς αλληλοεπικαλύψεις, με χωρική κατανομή σε όλη την Ελλάδα και με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Aνάκαμψης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει διατυπώσει την άποψη ότι για να υπάρξει αποτελεσματικός σχεδιασμός, πρέπει να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση και με τις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει έγκαιρα σαφές σε ποιες ακριβώς δράσεις οι Δήμοι μπορούν να καταθέσουν προτάσεις, πότε αυτό μπορεί να γίνει, ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των προτάσεων και το κυριότερο, ποιο θα πρέπει να είναι το ύψος της χρηματοδότησης. Ώστε αφενός να μη δημιουργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες και αφετέρου να ξεκαθαριστεί ποια έργα είναι ήδη «κλεισμένα» και κοστολογημένα και ποιο είναι το υπολειπόμενο «προς διάθεση» ποσό για τους Δήμους.

Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, οι Δήμοι πρέπει να είναι από την αρχή, επίσημα και με λόγο στον σχεδιασμό και την εξειδίκευση των προτάσεων και να μην επαναληφθούν τα λάθη του χθες.

Πλέον ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε την Αυτοδιοίκηση και η Αυτοδιοίκηση, με τη σειρά της, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στον σημαντικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει σε αυτή τη συγκυρία.

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

15.9.2021 7:00 μμ

Άρθρο του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρη Κούβελα, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.   Η πρωτοφανούς έκτασης πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη αποτέλεσε ίσως το εφαλτήριο για την ολική

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

14.9.2021 6:45 μμ

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης μιλά στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ για το τολμηρό σχέδιο «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», που αλλάζει την όψη της πόλης.   Βρισκόμαστε σε μία

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

13.9.2021 6:41 μμ

Άρθρο του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ. ΟΛΘ Α.Ε., Αθανασίου Λιάγκου, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.     H ΟΛΘ Α.Ε. είναι ένας αξιόπιστος και γρήγορα αναπτυσσόμενος οργανισμός προσηλωμένος στο όραμα και τις αξίες

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

12.9.2021 6:33 μμ

Άρθρο του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.     Ο Ζακ-Υβ Κουστώ, Γάλλος ερευνητής, είπε το εξής:  Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

11.9.2021 6:52 μμ

Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη θα είναι η Κεντρική Μακεδονία του 2030, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.    

thess

Επικαιρότητα