Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΔΕΘ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021 / Αθ. Λιάγκος: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών από και προς τη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

13/09/2021 6:41 μμ

Αθ. Λιάγκος: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών από και προς τη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Άρθρο του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ. ΟΛΘ Α.Ε., Αθανασίου Λιάγκου, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.

Αθ. Λιάγκος: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών από και προς τη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Άρθρο του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ. ΟΛΘ Α.Ε., Αθανασίου Λιάγκου, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.

 

 

H ΟΛΘ Α.Ε. είναι ένας αξιόπιστος και γρήγορα αναπτυσσόμενος οργανισμός προσηλωμένος στο όραμα και τις αξίες που πρεσβεύει και μεριμνά για τους ανθρώπους του, καινοτομεί, παράγει οικονομικές υπεραξίες και είναι ενεργός και κοινωνικά υπεύθυνος. Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης επενδύει στην ανάπτυξη, στηρίζει την κοινωνία και δημιουργεί ευκαιρίες για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη χώρα στο σύνολό της.

Το επενδυτικό πλάνο για την αναβάθμιση του Λιμένα και την εδραίωσή του ως Κόμβου Συνδυασμένων Μεταφορών στη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, αποτελώντας έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης για την οικονομία και την κοινωνία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

 

6ος Προβλήτας

Οι διαδικασίες για το εμβληματικό έργο επέκτασης του 6ου Προβλήτα δρομολογούνται με ταχύτατους ρυθμούς, το 2ο στάδιο του σχετικού διαγωνισμού όπου υποβλήθηκαν δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές από πέντε υποψήφια σχήματα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να αναδειχθεί ο οριστικός ανάδοχος του έργου, για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Η υλοποίηση αλλά και η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με ποικίλα και πολλαπλασιαστικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Δημιουργούμε διαρκώς νέες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην ΟΛΘ Α.Ε., αλλά και σε επιχειρήσεις συνδεδεμένες με τις λιμενικές δραστηριότητες και προσελκύουμε το ενδιαφέρον εταιρειών παροχής συναφών υπηρεσιών που ενισχύουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η ολοκλήρωση του έργου ορίζεται σε 36 μήνες από την έναρξη των εργασιών σηματοδοτώντας την ουσιαστική αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του Λιμένα της Θεσσαλονίκης καθώς:

  • Επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του συγκριτικού ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος, δηλαδή της εγγύτητας με τις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης καθώς και με τα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητόδρομων και σιδηροδρόμων.
  • Αναβαθμίζει περαιτέρω τη θέση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια λιμενική βιομηχανία και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • Αυξάνει σημαντικά τη χωρητικότητα του λιμανιού.
  • Δίνει τη δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων κύριων γραμμών (Ultra Large Container Vessels) χωρητικότητας 24,000 TEUs.

Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του λιμένα και την εδραίωσή του ως κόμβου Συνδυασμένων Μεταφορών για τη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αποτελούν και τα έργα συνδεσιμότητας του λιμανιού με το εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, τα οποία εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί παράλληλα με την επέκταση του 6ου προβλήτα.

 

Αναβάθμιση Εξοπλισμού

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης εξοπλισμού και κατ’ επέκταση της ουσιαστικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης να είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών από και προς τη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προσελκύοντας πλοία κύριων γραμμών, η ΟΛΘ Α.Ε. έχει ήδη προμηθευτεί:

 

  • 12 Straddle Carriers με δυνατότητα στοιβασίας container σε 3 επίπεδα καθ’ ύψος
  • 1 Mobile Harbor Crane μέγιστης ανυψωτικής ικανότητας 144 τόνων
  • 2 STS Cranes (Γερανογέφυρες) ειδικά σχεδιασμένα για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

 

Dry Port

Παράλληλα, στα τέλη του 2020 ιδρύθηκε το 1ο dry port στη Σόφια και από τον Ιανουάριο του 2021 η ΟΛΘ Α.Ε. παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις εμπορευματικών μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω της απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης του Λιμένα της Θεσσαλονίκης με το dry-port της Βουλγαρίας.

 

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού επενδύουμε σε καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις με στόχο τη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε «έξυπνο λιμάνι» με έξυπνες και προηγμένες τεχνολογίες για την ψηφιοποίηση των συστημάτων και την παροχή αποτελεσματικών, αξιόπιστων, ποιοτικών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών με απλουστευμένες διαδικασίες. Μέσω της συνεχούς βελτίωσης των συστημάτων μας, αξιοποιούμε τις ψηφιακές τεχνολογίες έχοντας πάντα ως επίκεντρο τις ανάγκες των πελατών μας προσδίδοντάς τους επιπλέον αξία και επιτυγχάνοντας αποδοτικότερη αλληλεπίδραση μαζί τους,

Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στην ανάπτυξη της Εταιρείας. Εστιάζουμε στην επιτάχυνση και υλοποίηση του Επενδυτικού μας Πλάνου, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε τις υποδομές, τον εξοπλισμό, το φάσμα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Λιμένα της Θεσσαλονίκης.

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

15.9.2021 7:00 μμ

Άρθρο του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρη Κούβελα, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.   Η πρωτοφανούς έκτασης πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη αποτέλεσε ίσως το εφαλτήριο για την ολική

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

14.9.2021 6:45 μμ

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης μιλά στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ για το τολμηρό σχέδιο «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», που αλλάζει την όψη της πόλης.   Βρισκόμαστε σε μία

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

12.9.2021 6:37 μμ

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.     Το επόμενο διάστημα τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση σημαντικών έργων, που

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

12.9.2021 6:33 μμ

Άρθρο του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.     Ο Ζακ-Υβ Κουστώ, Γάλλος ερευνητής, είπε το εξής:  Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΕΘ 2021

11.9.2021 6:52 μμ

Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη θα είναι η Κεντρική Μακεδονία του 2030, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.    

thess

Επικαιρότητα