Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΔΕΘ / 2ο Thessaloniki Helexpo Forum: Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική

ΔΕΘ

13/09/2021 7:40 μμ

2ο Thessaloniki Helexpo Forum: Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική

Στο επίκεντρο του τελευταίου πάνελ της πρώτης ημέρας του Thessaloniki Helexpo Forum ήταν οι  μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική των επόμενων ετών.

2ο Thessaloniki Helexpo Forum: Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική

Γράφει THESSNEWS-DESK

Στο επίκεντρο του τελευταίου πάνελ της πρώτης ημέρας του Thessaloniki Helexpo Forum ήταν οι  μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική των επόμενων ετών.

 

Με τη Νίκη Κεραμέως,  Υπουργό Παιδείας να  σημειώνει πως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ότι ήρθε για να μείνει, ενώ είπε ότι για πρώτη φορά τα Πανεπιστήμια μας απέκτησαν λόγο, όπως γίνεται διεθνώς, για τα κριτήρια εισαγωγής.

“Έχουμε επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση από κάτω προς τα επάνω, από το νηπιαγωγείο ακόμη. Αποστολή του σχολείου δεν είναι να δώσει μόνο γνώση, αλλά και να καλλιεργήσει δεξιότητες”, τόνισε η ίδια και πρόσθεσε πως στα δύο τελευταία χρόνια έχει θεσμοθετηθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Κυβέρνησης για την παιδεία. Ακόμη, ανέφερε ότι έγιναν 16.200 διορισμοί εκπαιδευτικών την τελευταία διετία.

 

Ο κ. Νίκος Φίλης, Τομεάρχης Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπογράμμισε ότι υπάρχει κραυγή αγωνίας από γονείς και εκπαιδευτικούς για τα 15-20.000 κενά εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε γρήγορη δεύτερη φάση διορισμών εκπαιδευτικών και γενικότερα εκτίμησε ότι χρειάζονται 20.000 διορισμοί εκπαιδευτικών την επόμενη τετραετία. Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για “κολεγιοποίηση” των ανώτατων σπουδών στη χώρα μας και είπε ότι απαιτείται την επόμενη τετραετία να διπλασιαστούν τα κονδύλια για την παιδεία.

 

Ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης του Α.Π.Θ., επισήμανε ότι χρειάζεται μετεξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών, καθώς είναι αναγκαία η παραγωγή επιστημόνων, που να είναι εφοδιασμένοι με δεξιότητες, που προσφέρουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ο ίδιος δε τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των ΑΕΙ.

 

Ο κ. Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ανέφερε ότι υπάρχουν αποκλίσεις στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και στα συστήματα άλλων χωρών της ΕΕ. Το Ινστιτούτο, είπε ο ίδιος, υλοποιεί καινούργια προγράμματα σπουδών και στο τέλος Σεπτεμβρίου θα τα παραλάβει. Ο μέσος όρος ζωής αυτών των σχολικών προγραμμάτων σπουδών στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη είναι 7-8 χρόνια, ενώ στην χώρα μας κάποια έχουν ξεπεράσει σε ζωή και τα 20 χρόνια.

 

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Γούλας,τόνισε  ότι τα Πανεπιστήμια δεν χρειάζονται αποσυμφόρηση, αλλά βελτίωση της ποιότητας τους. Ο κ. Γούλας τάχθηκε υπέρ μίας δυνατής επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και υπέρ ενός δυνατού ΑΕΙ όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμου.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΕΘ

21.10.2021 3:50 μμ

Μεταβαίνοντας από την Infosystem στη Beyond 4.0 έγινε το πρώτο βήμα προκειμένου η Θεσσαλονίκη να επανέλθει εκθεσιακά στο προσκήνιο των νέων τεχνολογιών. Η νέα διοργάνωση ανοίγει τον δρόμο για την ανάδειξη της πόλης σε κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας στη Νοτιοανατολική

ΔΕΘ

11.10.2021 2:40 μμ

Στις 16 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης το WMF Worldwide Event Greece  θα είναι στην Έκθεση Beyond.   Το Φεστιβάλ Digital & Social Innovation στην Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα , το WMF, έρχεται για πρώτη

ΔΕΘ

8.10.2021 4:53 μμ

H Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης  προχωρά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο (09-10) και την Κυριακή (10-09) στο πλαίσιο του «54ο ΡΑΛΛΥ Δ.Ε.Θ.» Ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης διοργανώνει στον Δήμο Ωραιοκάστρου, το  «54ο ΡΑΛΛΥ Δ.Ε.Θ.». Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα εφαρμοστούν

ΔΕΘ

7.10.2021 3:28 μμ

Το πεδίο της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας εκπροσωπούνται μεταξύ των εκθετών της Beyond 4.0. Η έκθεση η οποία θα πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τη διοργάνωση της

ΔΕΘ

6.10.2021 2:21 μμ

Στο Σαλόνι «KOSMIMA», θα πραγματοποιηθεί  από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η  ΔΕΘ-Helexpo θα υποδεχθεί φέτος τους επαγγελματίες του κλάδου του κοσμήματος, διατηρώντας ακόμα και εν μέσω πανδημίας τη γνωστή λάμψη

ΔΕΘ

28.9.2021 7:03 μμ

Η έκθεση Beyond 4.0 φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ένα κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας.   Η έκθεση θα είναι στην πόλη από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου και αναμένεται να αποτελέσει την ιδανική πλατφόρμα για διεθνείς επιχειρηματικούς leaders,

thess

Επικαιρότητα