Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΔΕΘ / 2o THESSALONIKI HELEXPO FORUM: Aνέδειξε την ανάγκη της χρήσης των νέων τεχνολογιών

ΔΕΘ

13/09/2021 5:53 μμ

2o THESSALONIKI HELEXPO FORUM: Aνέδειξε την ανάγκη της χρήσης των νέων τεχνολογιών

 To  2ο Thessaloniki Helexpo Forum ανέδειξε την   ανάγκη της χρήσης των νέων τεχνολογιών στη γεωργία μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων, πληθυσμιακών και κλιματικών.

2o THESSALONIKI HELEXPO FORUM: Aνέδειξε την  ανάγκη της χρήσης των νέων τεχνολογιών

Γράφει THESSNEWS-DESK

 To  2ο Thessaloniki Helexpo Forum ανέδειξε την   ανάγκη της χρήσης των νέων τεχνολογιών στη γεωργία μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων, πληθυσμιακών και κλιματικών.

Σήμερα το πρωί ξεκίνησε  στο Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης» στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ- με θέμα «Πρωτογενής Τομέας: Η χρήση νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη γεωργία. Αειφορία, Γεωργία ακριβείας, κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις.

 

O υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Στύλιος, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επιβάλλουν τη στροφή του πρωτογενούς τομέα προς τις νέες τεχνολογίες:  την επικείμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 9,5 με 10 δισ. τις επόμενες δεκαετίες, μια εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει τις διατροφικές ανάγκες, άρα και να οδηγήσει σε μια αύξηση της παραγωγής του αγροδιατροφικού κλάδου κατά 40% με 50%, αλλά και την κλιματική αλλαγή, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε όλοι. Τόνισε δε πως τα εργαλεία για τη νέα στρατηγική, στην οποία μεγάλο μερίδιο θα έχει το «πρασίνισμα» του κύκλου παραγωγής, θα είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επίσης και η ψηφιακή τεχνολογία. Έκανε, μεταξύ άλλων, γνωστό πως τον επόμενο μήνα ξεκινά η πρόσκληση-προκήρυξη του προγράμματος για νέους αγρότες, ύψους 420 εκατ.ευρώ, με 10.000 ωφελούμενους, ενώ σημείωσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν πληρωμές προγραμμάτων που είναι ήδη σε εξέλιξη από 750 έως 800 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθούν προγράμματα κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.

 

Στη δίνη τριών μεγάλων κρίσεων βρίσκεται η χώρα και κατά συνέπεια και ο πρωτογενής τομέας: της περιβαλλοντικής, της υγειονομικής και της οικονομικής, που συμπιέζουν το εισόδημα του αγρότη, σύμφωνα με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Σταύρο Αραχωβίτη. Η συμπίεση του εισοδήματος οδηγεί με τη σειρά της στην εγκατάλειψη της δραστηριότητας, άρα στη μείωση της αγροτικής παραγωγής, κάτι που έχει αποτύπωμα στην οικονομία. Ο ίδιος τόνισε πως χρειαζόμαστε τον αγρότη να παραμείνει στην ύπαιθρο, ενώ ανέφερε πως τα εργαλεία για την επόμενη μέρα του πρωτογενούς τομέα είναι η έρευνα, η καινοτομία, οι συνεταιρισμοί και ο συνεργατισμός γενικότερα.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ Επιχειρείν, κ. Δημήτρης Καπνιάς, σημείωσε  πως η άνευ προηγουμένου ψηφιακή επανάσταση που συντελείται έχει προκλήσεις, ευκαιρίες και κινδύνους και η γεωργία έχει να αντιμετωπίσει κάτι και από τα τρία. Επίσης η επισιτιστική ασφάλεια αναδεικνύεται ως ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της εποχής μας, με την ποιότητα των τροφίμων να έχει μεγαλύτερη σημασία από την επάρκειά τους. «Ζητάμε περισσότερα τρόφιμα, ποιοτικότερα, πιο οικολογικά, με λιγότερα φυσικά διαθέσιμα και σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον. Αυτή τη δύσκολη εξίσωση έρχεται να λύσει η τεχνολογία, η έρευνα, η καινοτομία» τόνισε, εξηγώντας πως όποιος δεν εκσυγχρονιστεί θα έχει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας.

 

Η Εθνική Τράπεζα στις πρωτοβουλίες  στο πεδίο της συμβολαιακής γεωργίας ήδη από το 2014 αναφέρθηκε με τη σειρά του ο διευθυντής προϊόντων ΜΜΕ και Δανείων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος. Όπως έκανε γνωστό, η Εθνική συνεργάζεται με 25 μεγάλες εταιρείες-αγοραστές και με 1.500 παραγωγούς,  ενώ το χρηματοδοτικό κύκλωμα ανέρχεται σε 10 εκατ.ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής είναι πολύ σημαντική και η συμβολαιακή γεωργία συμβάλλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.  

 

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η ελληνική γεωργία καθώς θα πρέπει να λειτουργήσει σε ένα σφιχτότερο κανονιστικό πλαίσιο, με ολοένα μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της AGROTECH, κ. Χριστόδουλος Μποζατζίδης, τονίζοντας πως μόνη λύση είναι η εφαρμογή γεωργίας ακριβείας, που απαιτεί όμως τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας των γεωργικών μηχανημάτων ξεπερνά τα 20 έτη, ενώ ο μέσος Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος της αλλαγής του εξοπλισμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει εκμεταλλευτούμε, όπως είπε, τις ομάδες παραγωγών.

 

Η βιομηχανία λιπασμάτων βλέπει εδώ και χρόνια ότι η αειφορία είναι μείγμα πολλών παραγόντων, περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), κ. Γιάννη Βεβελάκη. Όπως τόνισε,  σε λίγα χρόνια θα έχουμε να θρέψουμε 9,5 δισ. ανθρώπους στη γη, άρα θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τροφής. Ταυτόχρονα όμως μπαίνει και η συνιστώσα της κλιματικής αλλαγής, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε παράλληλα και περιβαλλοντικά σωστοί, μια δύσκολη δηλαδή εξίσωση στην οποία πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. «Μόνο με την ανάπτυξη της τεχνολογίας θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αγροτικής παραγωγής» τόνισε.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΕΘ

11.10.2021 2:40 μμ

Στις 16 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης το WMF Worldwide Event Greece  θα είναι στην Έκθεση Beyond.   Το Φεστιβάλ Digital & Social Innovation στην Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα , το WMF, έρχεται για πρώτη

ΔΕΘ

8.10.2021 4:53 μμ

H Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης  προχωρά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο (09-10) και την Κυριακή (10-09) στο πλαίσιο του «54ο ΡΑΛΛΥ Δ.Ε.Θ.» Ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης διοργανώνει στον Δήμο Ωραιοκάστρου, το  «54ο ΡΑΛΛΥ Δ.Ε.Θ.». Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα εφαρμοστούν

ΔΕΘ

7.10.2021 3:28 μμ

Το πεδίο της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας εκπροσωπούνται μεταξύ των εκθετών της Beyond 4.0. Η έκθεση η οποία θα πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τη διοργάνωση της

ΔΕΘ

6.10.2021 2:21 μμ

Στο Σαλόνι «KOSMIMA», θα πραγματοποιηθεί  από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η  ΔΕΘ-Helexpo θα υποδεχθεί φέτος τους επαγγελματίες του κλάδου του κοσμήματος, διατηρώντας ακόμα και εν μέσω πανδημίας τη γνωστή λάμψη

ΔΕΘ

28.9.2021 7:03 μμ

Η έκθεση Beyond 4.0 φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ένα κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας.   Η έκθεση θα είναι στην πόλη από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου και αναμένεται να αποτελέσει την ιδανική πλατφόρμα για διεθνείς επιχειρηματικούς leaders,

ΔΕΘ

20.9.2021 5:26 μμ

 Το ανακατασκευασμένο βαγόνι Simplon-Orient Express που παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) στην 85η ΔΕΘ.   Μαγνήτισε τα βλέμματα όλων το Όχημα -Εστιατόριο του Ελληνικού Κλάδου του Simplon-Orient Express, έπειτα από γενική επισκευή και Μουσειακή Αποκατάσταση  

thess

Επικαιρότητα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:52 μμ