Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Δ. Δέλτα: Καμπάνια ενημέρωσης για τη σήμανση ζώων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16/03/20245:00 μμ

Δ. Δέλτα: Καμπάνια ενημέρωσης για τη σήμανση ζώων

Σε συνεργασία από την οργάνωση Zero Stray Pawject

Δ. Δέλτα: Καμπάνια ενημέρωσης για τη σήμανση ζώων

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Λύση και τάξη στο μείζον θέμα της σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων, αλλά και της στείρωσής τους προωθεί ο Δήμος Δέλτα και η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης, Τοπικής Οικονομίας και Φροντίδας Αδεσπότων Ζώων. Η απαρχή έγινε με την ενημερωτική καμπάνια στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Χ. ΘΕΟΦΑΝΗΣ» την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και η οποία γνώρισε την πολύ μεγάλη αναταπόκριση από τον κόσμο.

 

Η πρώτη δράση, της τοποθέτησης σήμανσης (τσιπ), υλοποιείται σε συνεργασία από την οργάνωση Zero Stray Pawject, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας και επιχορηγεί οικονομικά αυτή τη δράση. Για την συγκεκριμένη ενέργεια η Zero Stray Pawject χρησιμοποιεί πόρους που έχουν διατεθεί για αυτό το σκοπό από την οργάνωση Battersea Dogs and Cats Home. Οι δημότες ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ή/και εργασίας του Δήμου Δέλτα ενημερώθηκαν για τη σημασία τοποθέτησης ειδικού microchip στις γάτες και τους σκύλους τους. Ηδη έχει γίνει η σχετική προεργασία και άμεσα εκδόθηκαν αναλυτικές οδηγίες, για τους κτηνιάτρους, στους οποίους θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος/η να απευθύνεται. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διαδικασία (τοποθέτηση σήμανσης) είναι υποχρεωτική από τον νόμο και η απουσία τσιπ επιφέρει υψηλότατο πρόστιμο.

Η Δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά αφού καλωσόρισε τον κόσμο συνεχάρη την Αντιδημαρχία Αδεσπότων Ζώων, την Zero Stray Pawject και όλους τους ομιλητές, για τη διοργάνωση της εξαιρετικά σημαντικής αυτής εκδήλωσης. «Ζούμε σε ένα δήμο έκτασης 308 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ένα δήμο περιαστικό και αρκετά αχανή, στον οποίο σε καθημερινή βάση εντοπίζονται νέα εγκαταλελειμμένα ζώα που αφήνονται τόσο από συνδημότες μας όσο και από άτομα από τον αστικό ιστό. Είναι τέτοια η έκταση των εγκαταλείψεων αλλά και τέτοια η μορφολογία του δήμου, που ο ακριβής αριθμός των αδεσπότων εντός των διοικητικών μας ορίων είναι αδύνατο να υπολογισθεί, ιδίως αν ληφθούν υπόψη και τα αδέσποτα που συναντάμε είτε μόνα είτε σε αγέλες εκτός των οικισμών μας», είπε στον χαιρετισμό της προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως « μέσα από την ηλεκτρονική σήμανση όλων των κατοικιδίων, η οποία μάλιστα είναι υποχρεωτική εκ του νόμου, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα στειρώσεων που διενεργεί ο δήμος, αποσκοπούμε στο να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της εγκατάλειψης κατοικιδίων αλλά και το φαινόμενο των ημιδεσποζόμενων ζώων. Ενδεικτικά να παραθέσω ότι βάση έρευνας οι αδέσποτοι σκύλοι στην χώρα μας προέρχονται σε ποσοστό 70% από γέννες δεσποζόμενων ή ημι-δεσποζόμενων σκύλων. Το μικροτσίπ λοιπόν, η ηλεκτρονική σήμανση, αποτελεί προϋπόθεση υπεύθυνης ιδιοκτησίας, ενώ η καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων σε μία ενιαία βάση δεδομένων, μας επιτρέπει ως δήμο να έχουμε μία πλήρη εικόνα, σχεδιάζοντας αποτελεσματικότερα πολιτικές τόσο για τα δεσποζόμενα όσο και για τα αδέσποτα ζώα».

«Με στοχευμένες ενέργειες προωθούμε την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, που δυστυχώς είναι πολύπλευρο. Ένα σημαντικό βήμα είναι να σημανθούν ηλεκτρονικά τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία. Συνεργαζόμαστε με την Μη Κερδοσκοπική Φιλοζωική Οργάνωσης Zero Stray Pawject, η οποία επιδοτεί την τοποθέτηση ειδικού μικροτσίπ στα ζώα συντροφιάς. Οι κηδεμόνες των ζώων θα μπορούν με μικρό κόστος, μόλις 8 ευρώ, να τσιπάρουν τα ζώα τους», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Τοπικής Οικονομίας και Φροντίδας Αδεσπότων Ζώων Σπυρίδων Καρκαμάνης.
Ο Αστυνόμος Β’ Γιώργος Παπαδόπουλος του Συνδέσμου Δ.Α.Β. ως εκπαιδευτής/συμπεριφοριστής ζώων συντροφιάς τόνισε πως η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται με τον Δήμο Δέλτα και τα φιλοζωικά σωματεία, διενεργεί ελέγχους και επιβάλλει πρόστιμα όταν καταγράφονται παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς.

«Με τη δράση αυτή αναδεικνύουμε τη σημασία της σήμανσης από τους υπεύθυνους κηδεμόνες των ζώων. Όχι μόνο ως δείγμα σεβασμού προς τα αυτά, αλλά και προς τους συμπολίτες τους. Διότι με τη σήμανση ένα ζώο εξ ορισμού παύει να είναι αδέσποτο, αφού φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη του, που είναι υπεύθυνος για αυτό. Καίριας σημασίας είναι ο εστιασμός στη Πρόληψη, μέσω της αποτροπής της Εγκατάλειψης, που συνιστά τον ανεξάντλητο τροφοδότη του αδέσποτου πληθυσμού», δήλωσε ο Παντελής Κοσμίδης, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Zero Stray Pawject σημειώνοντας πως η φιλοζωϊκή Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση συνεργάζεται με πλέον από 130 Δήμους καθώς και την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας δωρεάν εξειδικευμένη εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Ευάγγελος Αντωνίου, Υπαστυνόμος Β του ΑΤ Δέλτα, τονίζοντας την σημασίας της σήμανσης των ζώων, επιβεβαιώνοντας την άριστη συνεργασία του Δήμου και της αστυνομίας, ιδιαίτερα σε θέματα ελέγχου της νομοθεσίας με στόχο την μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Άγγελος Χρυσόπουλος, συνεργαζόμενος κτηνίατρος του Δήμου Δέλτα. Ο κ. Χρυσόπουλος, στα πλαίσια της συνεργασίας του με τον Δήμο, ενημέρωσε για τις δράσεις περίθαλψης του Δήμου με σκοπό την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων αλλά και της μείωσης του πληθυσμού των αδέσποτων μέσω των στειρώσεων.

Για τη σημασία της δράσης που στοχεύει εκτός όλων των άλλων και στην καλή κηδεμονία ενός ζώου μίλησε ακόμη η Δρ. Ειρήνη Γαβριηλίδου, κτηνίατρος-γεωπόνος, Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Δήμου. «Αγαπάς το ζώο σου, Απόδειξέ το!», είπε και συνέχισε λέγοντας πως « η ηλεκτρονική σήμανση του ζώου είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί αποδεικνύει την πραγματική δέσμευση του ιδιοκτήτη και την αγάπη του προς το κατοικίδιο, καθώς ένα ζώο σημασμένο, και να χαθεί ακόμη, αμέσως εντοπίζεται. Δεν μπορεί να κλαπεί, ενώ επίσης ο ιατρός μπορεί να ανατρέξει στο ιστορικό του ανά πάσα στιγμή».

Για την προωθητική ενέργεια της σήμανσης των ζώων, ο Δήμος Δέλτα εξασφάλισε τη συνεργασία και την οικονομική χορηγία της Μη Κερδοσκοπικής Φιλοζωϊκής Οργάνωσης Zero Stray Pawject, με επιδότηση της τοποθέτησης ηλεκτρονικής σήμανσης σε 1.000 ζώα ιδιοκτησίας δημοτών του Δήμου. Ο κηδεμόνας του ζώου θα ενημερωθεί πως καλείται να καταβάλει στον κτηνίατρο για την ηλεκτρονική σήμανση μόνο το μειωμένο ποσό των 8 ευρώ ανά ζώο, διότι η υπόλοιπη αμοιβή επιδοτείται από το Zero Stray Pawject! Η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων σημειώνεται ότι συνιστά νομική υποχρέωση, καθώς ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 300€ στους αμελείς ιδιοκτήτες.
Η προωθητική ενέργεια παρέχεται μόνο από συγκεκριμένα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία, στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν με τα ζώα τους κατόπιν επικοινωνίας και ραντεβού, και ισχύει από τις 18/3/2024 ως τις 31/5/2024.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.4.20248:20 μμ

  Με πλούσιες εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, στο Ολυμπιακό Μουσείο και τη Νέα Παραλία, οι πολίτες υιοθέτησαν το ολυμπιακό πνεύμα και τα ιδεώδη των αγώνων και παρακολούθησαν τους δρομείς που έτρεξαν με την Ολυμπιακή Φλόγα.   Στις τιμητικές τελετές,

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.4.20246:20 μμ

  Η εξαήμερη εργασία «έχει νομοθετηθεί για ορισμένους ακόμα κλάδους, όπου η παραγωγή είναι συνεχούς ροής, τους οποίους δεν είχαμε καλύψει προηγουμένως και δίνει δικαίωμα στον εργοδότη να ζητήσει από τον εργαζόμενο να εργαστεί και έκτη ημέρα με τις μισθολογικές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.4.20245:40 μμ

  Η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα.   Η τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην Πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού, στην Τούμπα. Η Ολυμπιακή Φλόγα έφθασε πριν από λίγο στο Ολυμπιακό Μουσείο και στις 19:00 θα μεταφερθεί στη Νέα Παραλία,

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.4.20242:27 μμ

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί αυτή την ώρα στην Εγνατία. Μετά τη λήξη του Μαραθωνίου η Εγνατία έχει μπλοκαριστεί με τα αυτοκίνητα να προχωρούν σημειωτόν. Δείτε φωτο:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.4.20241:57 μμ

  Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης πάτησε την σκανδάλη, δίνοντας την εκκίνηση για τον αγώνα των 5km του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος».   Στον αγώνα δρόμου και δυναμικού βαδίσματος 5 χιλιομέτρων συμμετέχουν περίπου 10.000 δρομείς όλων των ηλικιών. Ξεχωριστή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.4.20241:15 μμ

  Στη σύλληψη ενός 39χρονου εκβιαστή προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές στη Θεσσαλονίκη, για δύο περιπτώσεις εκβιασμού και απειλής δυσφήμισης. Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ακόμα 56χρονου συνεργού του συλληφθέντα. Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή