Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ / Αύριο η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χριστοφορίδη «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ»

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

23/11/20221:36 μμ

Αύριο η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χριστοφορίδη «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ»

Αύριο η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χριστοφορίδη «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ»

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Το βιβλίο του Γ. Χριστοφορίδη, «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ» (Εκδόσεις «Ianos»), παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη αύριο Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στον Παιδικό Ιανό (Γρ. Παλαμά 3).

Το βιβλίο  (Εκδόσεις «Ianos») έχει για συγγραφείς δύο δημοσιογράφους. Έναν εν αγνοία του, τον Βαγγέλη Χριστοφορίδη και έναν εν γνώσει του, τον Γιώργο Χριστοφορίδη.

Ο Βαγγέλης έγραψε τα διηγήματα του πρώτου μέρους του βιβλίου. Και, μετά, έφυγε. Ο Γιώργος, ο γιος του Βαγγέλη, είναι υπεύθυνος για την ταξινόμηση των Ιστοριών του πατέρα του και για τη συγγραφή του δεύτερου μέρους.

 

Ιστορίες για τον άνθρωπο

 

Ο Βαγγέλης Χριστοφορίδης άρχισε να γράφει διηγήματα πριν αρκετές δεκαετίες. Έγραψε Ιστορίες από τη ζωή και την καθημερινότητά του. Μιλούν, όλες, για τον Άνθρωπο. Κάθε χρώματος, κάθε επιλογής, κάθε τάξης κοινωνικής, κάθε μόρφωσης. Τον αγαπούσε αυτόν τον Άνθρωπο, ο Βαγγέλης.

Οι περισσότερες από αυτές τις Ιστορίες διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της (σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, εξάλλου…). Στη Θεσσαλονίκη όπου γεννήθηκε, έζησε όλη του τη ζωή και πέθανε (στις 12 Μαρτίου του 2022). Αυτός την αγάπησε, αυτή τον καθόρισε. Έγραφε για τον εαυτό του ο Βαγγέλης, όχι για τους άλλους. Δεν είχε στο μυαλό του ότι αυτές οι Ιστορίες θα μπορούσαν ποτέ να εκδοθούν, να γίνουν βιβλίο.

 

Ο δρόμος προς αποχώρηση

 

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης άρχισε να σκέφτεται την ιδέα ενός τέτοιου βιβλίου ακριβώς όταν συνειδητοποίησε ότι ο πατέρας του έπαιρνε τον δρόμο προς αποχώρηση (λέγε με Αλτσχάιμερ). Άρχισε θέλοντας απλά να σώσει τα 25 διηγήματα του μπαμπά. Ίσως και για να πει δυο κουβέντες που περιγράφουν τη δημοσιογραφία μιας άλλης εποχής -μια δημοσιογραφία που δεν υπάρχει πια.

Μετά –και όσο προχωρούσε το Αλτσχάιμερ– ήθελε να πει κάτι για τους ανθρώπους που το ζουν από τόσο κοντά. Για τη μητέρα του, δηλαδή. Τη μητέρα του και τόσους άλλους ήρωες. Γιατί οι απ’ έξω δεν καταλαβαίνουν. Ο Γιώργος σκέφτηκε ότι, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν, ίσως μπορούν να διαβάσουν λίγα γι’ αυτό. Για να έχουν, έστω, μια μικρή ιδέα πώς να σταθούν την επόμενη φορά, απέναντι σε κάποιον που ζει δίπλα στην αρρώστια.

 

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Νίκος Καρράς, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)
  • Γιώργος Κορδομενίδης, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού «Εντευκτήριο»
  • Αντώνης Κούρτης, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ
  • Τριάδα Μπράτσιου, δημοσιογράφος.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

28.3.20244:00 μμ

  Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ IASIS, διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία», στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την καταπολέμηση

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

27.3.20242:02 μμ

  Για τέσσερις ημέρες, από μεθαύριο Πέμπτη 29 Μαρτίου έως και την Κυριακή 31 του μήνα, οι λάτρεις των δυναμικών σπορ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γνωστούς αθλητές όλων των ηλικιών από το χώρο της πυγμαχίας, να δίνουν τον

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

7.3.20244:13 μμ

  Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης ημερίδα με τίτλο «Γυναικοκτονίες και Προτάσεις Αντιμετώπισης» στο πλαίσιο των δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Κυριακή 10 Μαρτίου, από τις 7 μ.μ έως

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

4.3.202410:30 μμ

    Το Μουσείο Ψευδαισθήσεων φέρνει τις Αποκριές έως τις 17 Μαρτίου και έναν κόσμο γεμάτο με μουσική, χρώματα και παιχνίδι όπου η φαντασία γίνεται πραγματικότητα!     Η είσοδος για όλα τα παιδιά 4-15 ετών είναι ελεύθερη με την

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

4.3.202412:34 μμ

      Καρναβάλι σημαίνει παιδικά χαμόγελα, σεβασμός στην παράδοση και ατελείωτο ξεφάντωμα .Ο Δήμος Θέρμης και φέτος συνεχίζει μια παράδοση πολλών ετών έχοντας στο πλευρό του όλους τους τοπικούς φορείς που συνδράμουν ενεργά και με ενθουσιασμό σε αυτές τις

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

1.3.202412:57 μμ

    Από πολύ μικρή ηλικία έπιασαν στα χέρια τους την τσαμπούνα και το τουμπάκι, τα παραδοσιακά μυκονιάτικα μουσικά όργανα, και με μεράκι επέλεξαν να διατηρήσουν και να διαδώσουν την παράδοση της Μυκόνου!     Οι τρεις φίλοι, ο Μάριος

thess

Επικαιρότητα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

28.3.20249:35 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή