Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΠΘ – PIZZA ON TIME: Ένα παιχνίδι που βοηθά στην ανίχνευση διαταραχών της παιδικής ηλικίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

04/10/2021 10:48 πμ

ΑΠΘ – PIZZA ON TIME: Ένα παιχνίδι που βοηθά στην ανίχνευση διαταραχών της παιδικής ηλικίας

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ) αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας η οποία συνήθως συνοδεύει το άτομο και στην ενήλικη ζωή του.

ΑΠΘ – PIZZA ON TIME: Ένα παιχνίδι που βοηθά στην ανίχνευση διαταραχών της παιδικής ηλικίας

Γράφει THESSNEWS-DESK

Μπορεί η παράδοση μίας πίτσας να βοηθήσει στην πρώιμη ανίχνευση αλλά και στη βελτίωση των συμπτωμάτων μίας από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας, της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ);

Η επιστημονική ομάδα του έργου ADHD360 του ΑΠΘ απαντάει θετικά και καλεί τους γονείς και τους επαγγελματίες υγείας να συμμετάσχουν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 και ώρες 18:00 με 19:00, στην ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του παιχνιδιού σοβαρού σκοπού PIZZA ON TIME το οποίο βασίζεται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου ADHD360 σε όσους θα ήθελαν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα. Το ADHD360 αποτελεί μία καινοτόμα και ολοκληρωμένη πλατφόρμα πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει ένα παιχνίδι σοβαρού σκοπού (serious game) και μία εφαρμογή παρατήρησης συμπεριφοράς για κινητά τηλέφωνα/τάμπλετ, ως εργαλεία παρέμβασης και βελτίωσης των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Τα καινοτόμα εργαλεία διατίθενται δωρεάν και απευθύνονται σε γονείς παιδιών και εφήβων, ηλικίας 7-16 ετών.

Το έργο υλοποιείται από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής του AΠΘ και μίας εταιρείας ανάπτυξης video games. Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης και συντονιστής ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Ιωάννης Βλαχάβας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ο Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Παιδοψυχίατρος, Δρ Βάιος Νταφούλης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, ο Διευθυντής Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του Tμήματος Πληροφορικής του AΠΘ, Καθηγητής Ιωάννης Βλαχάβας και ο εκπρόσωπος της συνεργαζόμενης εταιρείας, Χρήστος Καραπιπέρης.

Τί είναι η ΔΕΠΥ;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ) αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας η οποία συνήθως συνοδεύει το άτομο και στην ενήλικη ζωή του.

Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα. Η αναγνώριση του προβλήματος συμπίπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ένταξη στο σχολείο, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων για συγκέντρωση της προσοχής, οργάνωση και συμμόρφωση στους κανόνες.

Η εν λόγω διαταραχή εμφανίζεται παγκοσμίως στο 7,2% των παιδιών (129 εκατομμύρια παιδιά περίπου), με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω του Zoom. Η συνολική διάρκεια των παρουσιάσεων είναι 45′ και στο τέλος θα υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για συζήτηση με τους γονείς.

Πληροφορίες-Εγγραφές: https://www.adhd360.eu/el/register/

Το πρόγραμμα ADHD360 πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικό: Το παιχνίδι δίνει την ένδειξη στους γονείς ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό ιατρό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον ειδικό ιατρό και την ιατρική διάγνωση.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 9:24 πμ

Κινητή μονάδα εμβολιασμού θα βρίσκεται αύριο στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, από τις 10:00 ως τις 17:00. Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν κοινή δράση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 9:14 πμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη διακοπή νερού σε περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, χωρίς νερό είναι τα νοικοκυριά στις οδούς Πεύκων και Λευκής στον Εύοσμο, όπως και σε όλες τις παρακείμενες οδούς. Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ η υδροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 8:24 πμ

Δύο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά, στις 10:30 οργανώσεις συνταξιούχων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό 26ης Οκτωβρίου, λέγοντας «όχι» στις αυξήσεις στους λογαριασμούς. Για τις 11:00 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση αλληλεγγύης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 8:15 πμ

Λαμπρή η τελετή απονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», άκρως ενδιαφέρουσα η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Μέγαρο Μουσικής,  που ακολούθησε με θέμα «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης». Η ενιαύσια πανευρωπαϊκού βεληνεκούς τιμή, αποδόθηκε  στο ζευγάρι των επιστημόνων που

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 8:11 πμ

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο μεταφορικής εταιρείας, η οποία εδρεύει στη Νέα Ιωνία του δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έκαιγε απορρίμματα, έχοντας ξεσπάσει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στο σημείο έσπευσαν και επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 8:00 πμ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τη συμμετοχή της Κύπρου στους αγώνες της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ενώ θα έχει συνάντηση με τις Δημοτικές Αρχές Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

25.10.2021 7:00 πμ