Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου: Δείτε όλο το πρόγραμμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

05/07/202412:59 μμ

43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου: Δείτε όλο το πρόγραμμα

Intime
Φωτ. Intime

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Με τον χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης Βασίλη Γάκη, άνοιξε στην παραλία της Θεσσαλονίκης ο μεγάλος θεσμός του πολιτισμού.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με την μακρόχρονη πορεία του στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ετοίμασε κια φέτος πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
Το Φεστιβάλ Βιβλίου συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Φέτος είναι αφιερωμένο στα Κυπριακά Γράμματα και την Κυπριακή  Ποίηση και συμμετέχουν 400 εκδοτικοί οίκοι και βιβλιοπωλεία απ’ όλη τη χώρα, παρουσιάζοντας όλη την σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή.
Καθημερινά συγγραφείς θα παρουσιάζουν και θα υπογράφουν τα βιβλία τους στα εκθετήρια των συμμετεχόντων.

Σάββατο 6 Ιουλίου, ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα Μεγ. Αλεξάνδρου
Λογοτεχνική εκδήλωση «Ο λογοτέχνης της Θεσσαλονίκης Γιώργος Ιωάννου» Ομιλητές:
-Αναστασία Βακαλούδη, Σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Διδάσκουσα στο ΕΑΠ
-Στέλιος Κούκος, Δημοσιογράφος
Συντονίζει ο Δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας

Κυριακή 7 Ιουλίου, ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων- εξέδρα Μεγ. Αλεξάνδρου

Εκδήλωση – ομιλία με θέμα: ¨ Η Ελληνική αντίληψη περί πολιτικής¨ Ομιλητής, Κώστας Ζουράρις, Πολιτειολόγος – συγγραφέας

Δευτέρα 8 Ιουλίου, ώρα 21.00

Επίσημα Εγκαίνια 43ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης Τελετή εγκαινίων – χαιρετισμοί επισήμων

Τρίτη 9 Ιουλίου, ώρα 21.00 χώρος εκδηλώσεων- εξέδρα
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της νέας δράσης του μέσω της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού πραγματοποιεί από 4 έως 24 Ιουλίου με τίτλο:
«Thessaloniki Soloist Festival, συναντήσεις σε μνημεία και τοπόσημα της πόλης»
Μέσα από τους μοναδικούς χώρους διεξαγωγής τους, τα ιστορικά σημεία και αξιοθέατα, τα παλαιοτέρα και νεότερα τοπόσημα, τα εμβληματικά μέρη της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.
Εκτός από το σημείο τοποθέτησης του γλυπτού του Ζογγολόπουλου Ομπρέλες στο ντεκ της Νέας Παραλίας, οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο θεατράκι στον Κήπο των Εποχών, στο κτήριο Ισλαχανέ, στην Μονή Βλατάδων, στον κήπο της εκκλησίας των αρχών του 14ου αιώνα του Αγίου Νικολάου του Ορφανού το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας θα πραγματοποιήσει 2 εκδηλώσεις στο χώρο του Φεστιβάλ, εξέδρα άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου:

Τρίτη 9 Ιουλίου ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων εξέδρα, άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Ορχήστρα Σαξοφώνων SAX NOUVEAU
Sax around for all
Σαξόφωνο σοπράνο: Γιώργος Λυγερίδης, Αντζελίνα Κόντα
Σαξόφωνο άλτο: Πρόδρομος Μιχαηλίδης, Ηλέκτρα Καράλη, Μάρθα Κοκόρα, Αναστασία Γκαϊτατζή
Σαξόφωνο τενόρο: Λευτέρης Ιορδανίδης, Ιάσονας Λυγερίδης Σαξόφωνο βαρύτονο: Μάριος Τσιγκιρίδης
Συνεργασία: Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας

Τετάρτη 10 Ιουλίου, ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Πιο πέρα από το πέρα» της συγγραφέως Αναστασίας Χρυσαφίδου – Καλφέλη, των εκδόσεων Μπαρμπουνάκης
Ομιλητές:

  • Αβρα Αυδή, Φιλόλογος, Συγγραφέας,
  • Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Συντονίζει: Ιωάννης Μήτρου, Δρ. Φιλοσοφίας και Ψυχαναλυτής Α.Π.Θ.

Τετάρτη 10 Ιουλίου, ώρα 22.00, χώρος εκδηλώσεων- εξέδρα
Εκδήλωση-Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Αντιγόνη στη Χάγη» η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη Δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
Ομιλήτρια: Λιάνα Κανέλλη, Δημοσιογράφος, Βουλευτής

Πέμπτη 11 Ιουλίου, ώρα 20.45 , χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα Παρουσίαση παιδικού βιβλίου – παραμυθιού με τίτλο:
«Η Οξιά και ο Παπαρδέλος» της συγγραφέως Ελίνας Χ. Μαρμαρίδου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Μπαρμπουνάκης με την εικονογράφηση της Βασιλικής Τσανάκη.
Φιλική συμμετοχή με κιθάρα και τραγούδι: Περικλής Κυτάνης.

Πέμπτη 11 Ιουλίου, ώρα 21.45, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα Παρουσίαση βιβλίου
με τίτλο «Πίνοντας καφέ με τον Πλάτωνα» του Θανάση Λάλα, εκδόσεις ΑΡΜΟΣ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
-Παναγιώτης Δόικος, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ.
-Χρήστος Γιαννούλης, Βουλευτής Θεσσαλονίκης
και ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Λάλας, Δημοσιογράφος

Παρασκευή 12 Ιουλίου, ώρα 20.30 , χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
-Εκδήλωση παρουσίασης δύο παιδικών βιβλίων με τίτλους:
« Ο θησαυρός της Σινώπης- η Αγία Νεομάρτυς Ελένη»
« Ο Άγιος Δημήτριος και τα παιδιά»
που έχουν εκδοθεί από τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας και Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.
-Παρουσίαση της διαδικασίας συγγραφής ενός παιδικού βιβλίου με προτάσεις σχετικά με τον ρόλο των ενηλίκων στην επιλογή και ανάγνωση παιδικού βιβλίου.

-Ομιλία του εικονογράφου παιδικών βιβλίων Χρήστου Γουσίδη με κεντρική ιδέα την ρήση του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού «Οι εικόνες, τα βιβλία των αγραμμάτων».
-Θα ακολουθήσει συζήτηση και την εκδήλωση θα κατακλείσει ευλογητικά ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.

Σάββατο 13 Ιουλίου, ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Παρουσίαση δίγλωσσου παιδικού βιβλίου με τίτλο: «Η Μαρμαρωμένη Κόρη» της Αντωνίας Μπατσαλή, σε εικονογράφηση Νίκης Λεωνίδου και μετάφραση στα αγγλικά από την Αγνή Λούκα, των εκδόσεων Μπαρμπουνάκης

Ένα έμμετρο παραμύθι, γραμμένο με δεκαπεντασύλλαβο, που αφορά τη Θεσσαλονίκη βασισμένο στις «Μαγεμένες» μορφές της πόλης μας.
Μία διαδραστική παρουσίαση για μικρούς και μεγάλους, με αφήγηση, μουσική, τραγούδι και ζωγραφική προσώπου (facepainting)
Στην παρουσίαση και αφήγηση η Αντωνία Μπατσαλή Στο ακορντεόν και τραγούδι η Αλεξία Τανούρη. Στη ζωγραφική προσώπου η Άρτεμις Κεχαγιά.

Σάββατο 13 Ιουλίου, ώρα 21.30, χώρος εκδηλώσεων- εξέδρα
Πόθος που πολλοί αιώνες δεν υπέταξαν ακόμη… Εκδήλωση αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα
Ομιλήτριες: Σμαράγδα Μανταδάκη Παπαδοπούλου, καθ. Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου
Ελένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ Παν/μίου Ιωαννίνων Χαιρετισμός από την Byron Society, Νotti ngham, UK και από τον Σύνδεσμο Byron για τον Ελληνισμό και τον Πολιτισμό (Τριγάζης).
Η εκδήλωση θα ντυθεί με μουσικές βιντεοπροβολές και ποίηση Μπάιρον (μετ. Μ. Β. Ραίζης και Θ. Γιαπουτζάκης): σε ανάγνωση Α. Χατζή και Φ. Αθανασιάδου Συντονισμός: Ελένη Καρασαββίδου

Δευτέρα 15 Ιουλίου, ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων- εξέδρα
Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου με τίτλο:
«Από τα φυλακισμένα Μνήματα στους φυλακισμένους λαούς» Αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Αττίλα και στις γενοκτονίες της εποχής μας
Ομιλήτριες:
-Σίσσυ Σιγιουλτζή –Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδος Κύπρου
-Αναστασία Καραογλάνη, Πρόεδρος Λογείον Θα χαιρετήσει ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου Διαδικτυακά θα συνδεθεί από την Λευκωσία ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, πρόσφυγας από τη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας
Θα προβληθούν επίκαιρα της εποχής, ενώ οι Κωνσταντίνα Αλαμπουρινού, Φανή Αθανασιάδου και Αναστασία Χατζή θα διαβάσουν θεατροποιημένα εκτεταμένα αποσπάσματα από τα Γράμματα στη Μητέρα του Κ. Μόντη σε μουσική συνοδεία του κ. Θ. Πετρόπουλου
Ποιητικό Δρώμενο «Στον Αγνοούμενο» βασισμένο στα ποιήματα των Κυπρίων ποιητών: Μνήμη αγνοουμένου, Νίκης Παπαξενοφώντος, Ο αγνοούμενος, Βάσου Λυσσαρίδη, Η ταυτοποιήση του αγνοούμενου, Ανδρέα Κολυπάρπου, Το παιδί του αγνοούμενου, Ανδρέα Χατζηχαμπή, από το ΛΟΓΕΙΟΝ, σε Δραματουργία και Θεατρική Διδασκαλία Αναστασίας Καραογλάνη.

Τρίτη 16 Ιουλίου , ώρα 20.45, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Εκδήλωση-Επίδειξη πρώτων βοηθειών, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι η μοναδική εθελοντική διασωστική δύναμη στην χώρα μας, αναγνωρισμένη από την Γ.Γ.Π.Π.

Τετάρτη 17 Ιουλίου, ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Εκδήλωση αφιερωμένη στην κυπριακή ποίηση « ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ »

Μια ποιητική περιπλάνηση με λέξεις και μουσική εμπνευσμένη από την κυπριακή ποίηση. Ιδέα, επιλογή κειμένων επιμέλεια- μουσική Αλέξανδρος Τριανταφύλλου
Συμμετέχουν: Μόνικα Αιβάζογλου, απαγγελία, ερμηνεία ποιημάτων Γιάννης Κολοβός, κοντραμπάσο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, φυσαρμόνικα Φιλικά συμμετέχουν:
Ο μουσικός Γιάννης Βρύζας, αποδίδοντας μια μουσικοποιητική σύνθεση για την Κύπρο. Παίζουν: Γιάννης Βρύζας, κλαρίνο Αγγέλα Μάντζιου, λαούτο Απαγγελία Γιώργος Μπαγιώκης , τραγούδι Συμμετέχει ο κύπριος λογοτέχνης Στέλιος Κούκος

Πέμπτη 18 Ιουλίου, ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου Breaking Night with the Champions BREAKDANCE
Απολαμβάνουμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Onel, τους βαλκανικούς πρωταθλητές Black Out και την πανελλήνια πρωταθλήτρια Bgirl Elli σε ένα χορευτικό breaking υπερθέαμα.
Το 2024 είναι μια σημαδιακή χρονιά για το breaking γιατί έχει αναγνωριστεί ως επίσημο άθλημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.
Συνεργασία: Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας

Κυριακή 21 Ιουλίου, ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα
Παρουσίαση μουσικοθεατρικής αφήγησης του παραμυθιού « Στη μέση του πουθενά». Η παιδαγωγική-καλλιτεχνική ομάδα «Ονειροδύτες», παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική αφήγηση του παραμυθιού, όπου βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Βούλας Γιαγκάζογλου-Παπούδα από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Πρόκειται για μία μουσική, διαδραστική, αφήγηση για δύο μικρούς φίλους που αναγκάζονται να διαχειριστούν δύσκολες και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις και τελικά καταφέρνουν να αποφύγουν κάθε κίνδυνο χρησιμοποιώντας τις τρεις βασικές δεξιότητες αυτοπροστασίας Αναγνωρίζω – Ξεφεύγω –Ενημερώνω. Στο τέλος της αφήγησης θα εφαρμοσθούν στα παιδιά παιγνιώδεις θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες που θα αφορούν στο παραμύθι.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

16.7.20243:03 μμ

  Για κατοχή ναρκωτικών συνελήφθη την Κυριακή ένας 63χρονος στη Βέροια.   Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε πως κατείχε 2 αυτοσχέδιες συσκευασίες με ηρωίνη συνολικού βάρους 3,7 γραμμαρίων, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και το χρηματικό ποσό των 90 ευρώ. Σε έρευνα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.7.20242:37 μμ

  Πυρκαγιά ξέσπασε πριν λίγο μεταξύ του Λαγκαδά και της Ασσήρου, στη Θεσσαλονίκη.   Στις φλόγες έχουν παραδοθεί καλαμιές που βρίσκονται σε ρέμα. Στο σημείο έχουν σπεύσει 20 πυροσβέστες με δέκα υδροφόρα οχήματα.  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.7.20242:26 μμ

  Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Απόστολου Λύτρα από το δικαστικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία 2-1.   Ο κατηγορούμενος παραμένει στη φυλακή. Σημειώνεται ότι οι δυο από τους τρεις δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας είχαν αντίθετη κρίση από τον Εισαγγελέα που

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.7.20242:08 μμ

  Για τις 10 Ιανουαρίου 2025 προσδιορίστηκε η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, μετά από άγρια επίθεση με οπαδικά κίνητρα στην περιοχή της Χαριλάου, τα ξημερώματα της

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.7.20242:08 μμ

  Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής: Προς Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρα Θέμα: «Δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και αξιοποίηση της στοάς του Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης» 1. Η μελέτη για την κατασκευή των επίγειων εγκαταστάσεων της θαλάσσιας συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.7.20242:00 μμ

  Την απουσία δυναμικής πολιτικής εξωστρέφειας στη Θεσσαλονίκη, από την πλευρά της διοίκησης του δήμου, επανέλαβε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», Σπύρος Πέγκας.   Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου

thess

Επικαιρότητα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

16.7.20241:39 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή