Αρχική / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Τι μπορεί να κάνει το Blockchain για την Τεχνητή Νοημοσύνη;

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

09/03/20242:35 μμ

Τι μπορεί να κάνει το Blockchain για την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Ενώ υπάρχουν ορισμένες συναρπαστικές απαντήσεις, 3 αφηγήσεις έχουν αναδυθεί και είναι παραπλανητικές αν όχι και δυνητικά  επικίνδυνες.

Freepik
Φωτ. Freepik

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

του Dr. Erol User     

 

 

 

 

 

 

Οι βιομηχανίες παντού αναρωτιούνται «Τι μπορεί να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη για εμάς;»

Αλλά η βιομηχανία Βlockchain, γνωστή για την αμφισβήτηση των προτύπων, θέτει επίσης το αντίθετο ερώτημα: «Τι μπορεί να κάνει η Αλυσίδα Μπλοκ για την Τεχνητή Νοημοσύνη;»

 

Ενώ υπάρχουν ορισμένες συναρπαστικές απαντήσεις, γύρω από αυτό το ερώτημα, έχουν αναδυθεί τρεις αφηγήσεις που είναι συχνά παραπλανητικές και σε μερικές περιπτώσεις, ακόμη και δυνητικά  επικίνδυνες.

Αφήγηση #1: Η Βlockchain μπορεί να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση που προκαλείται από τη γενεσιουργό ΤΝ

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε μια πρόσφατη εκδήλωση της Coinbase κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το Βlockchain μπορεί να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση με κρυπτογραφικές ψηφιακές υπογραφές και χρονοσφραγίδες, καθιστώντας σαφές τι είναι αυθεντικό και τι έχει παραποιηθεί».
Αυτό ισχύει μόνο υπό μια πολύ στενή έννοια.
Οι αλυσίδες μπλοκ μπορούν να καταγράφουν τη δημιουργία ψηφιακών μέσων με τρόπο που να μην επιδέχεται παραποίηση, δηλαδή έτσι ώστε να είναι ανιχνεύσιμη η τροποποίηση συγκεκριμένων εικόνων. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να αποσαφηνίσει την αυθεντικότητα.
Σκεφτείτε μια φωτογραφία ενός ιπτάμενου δίσκου που αιωρείται πάνω από το μνημείο της Ουάσιγκτον. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει καταγράψει τη δημιουργία της, ας πούμε, στο μπλοκ 20.000.000 της αλυσίδας μπλοκ του Ethereum.

Αυτό το γεγονός σας λέει ένα πράγμα: Η εικόνα του ιπτάμενου δίσκου δημιουργήθηκε πριν από το μπλοκ 20.000.000. Επιπλέον, όποιος καταχώρησε την εικόνα στην αλυσίδα μπλοκ – ας την ονομάσουμε Alice – το έκανε υπογράφοντας ψηφιακά μια συναλλαγή. Υποθέτοντας ότι το κλειδί υπογραφής της Alice δεν κλάπηκε, είναι σαφές ότι η Alice καταχώρησε τη φωτογραφία στην αλυσίδα μπλοκ.

Τίποτα από αυτά, ωστόσο, δεν σας λέει πώς δημιουργήθηκε η εικόνα. Μπορεί να είναι μια φωτογραφία που τράβηξε η Alice με τη δική της φωτογραφική μηχανή. Ή η Alice μπορεί να πήρε την εικόνα από τον Bob, ο οποίος την επεξεργάστηκε με Photoshop. Ή ίσως η Κάρολ να την δημιούργησε με ένα εργαλείο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Εν ολίγοις, η αλυσίδα μπλοκ δεν σας λέει τίποτα για το αν οι εξωγήινοι περιόδευαν στην Ουάσινγκτον -εκτός αν εμπιστεύεστε ήδη την Alice εξ αρχής.
Ορισμένες φωτογραφικές μηχανές μπορούν να υπογράψουν ψηφιακά τις φωτογραφίες για να τις πιστοποιήσουν (αν υποθέσουμε ότι οι αισθητήρες τους δεν μπορούν να ξεγελαστούν, πράγμα που είναι ένα μεγάλο αν), αλλά αυτό δεν είναι τεχνολογία Βlockchain.

Αφήγηση #2: Το Blockchain μπορεί να προσφέρει ιδιωτικότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Η εκπαίδευση μοντέλων είναι μια λειτουργία που απαιτεί πολλά δεδομένα. Όσο μεγαλύτερο και καλύτερο είναι το σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης, τόσο καλύτερο είναι το μοντέλο που προκύπτει. Για πολλές εφαρμογές, η εκπαίδευση σε ιδιωτικά δεδομένα χρηστών είναι απαραίτητη.

Για παράδειγμα, η δημιουργία ενός καλού μοντέλου μηχανικής μάθησης για τη διάγνωση ιατρικών παθήσεων απαιτεί δεδομένα από έναν πληθυσμό πραγματικών ασθενών. Ο ασφαλής χειρισμός τέτοιων εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων αποτελεί πρόκληση. Κάποιοι διατυμπανίζουν τις τεχνολογίες Βlockchain ως λύση.

Οι αλυσίδες μπλοκ, ωστόσο, έχουν σχεδιαστεί για διαφάνεια – μια ιδιότητα που έρχεται σε αντίθεση με την εμπιστευτικότητα.
Οι υποστηρικτές επισημαίνουν τις τεχνολογίες βελτίωσης της ιδιωτικότητας που αναπτύσσονται από τη βιομηχανία Βlockchain για την αντιμετώπιση αυτής της έντασης – ιδίως τις αποδείξεις μηδενικής γνώσης.

Οι αποδείξεις μηδενικής γνώσης, ωστόσο, δεν λύνουν το πρόβλημα της ιδιωτικότητας στην εκπαίδευση μοντέλων AI. Αυτό συμβαίνει επειδή μια απόδειξη μηδενικής γνώσης δεν αποκρύπτει μυστικά από όποιον κατασκευάζει την απόδειξη. Οι αποδείξεις μηδενικής γνώσης είναι χρήσιμες αν θέλω να αποκρύψω τα δεδομένα των συναλλαγών μου από εσάς. Αλλά δεν μου επιτρέπουν να υπολογίζω ιδιωτικά πάνω στα δεδομένα σας.

Υπάρχουν άλλα, πιο σημαντικά εργαλεία κρυπτογράφησης και ασφάλειας με εσωτεριστικά ονόματα, όπως η πλήρως ομομορφική κρυπτογράφηση-FHE, ο ασφαλής πολυμερής υπολογισμός-MPC και οι ασφαλείς θύλακες. Αυτά μπορούν κατ’ αρχήν να υποστηρίξουν την ΤΝ με διατήρηση της ιδιωτικότητας (συγκεκριμένα, την «ομοσπονδιακή μάθηση»). Καθένα από αυτά έχει όμως σημαντικές επιφυλάξεις. Και ο ισχυρισμός τους ως ειδικές τεχνολογίες blockchain θα ήταν υπερβολικός.

Αφήγηση #3: Οι Αλυσίδες Μπλοκ μπορούν να εξουσιοδοτήσουν τα ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης με χρήματα – και αυτό είναι καλό!

Ο Jeremy Allaire, διευθύνων σύμβουλος της Circle, σημείωσε ότι τα ρομπότ εκτελούν ήδη συναλλαγές χρησιμοποιώντας κρυπτονόμισμα και έγραψε στο Twitter ότι «η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλυσίδες μπλοκ είναι φτιαγμένες η μία για την άλλη».

Αυτό είναι αληθές υπό την έννοια ότι το κρυπτονόμισμα είναι ένα καλό ταίρι για τις δυνατότητες των πρακτόρων τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά είναι επίσης ανησυχητικό.

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τους πράκτορες ΤΝ που ξεφεύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο. Τα κλασικά εφιαλτικά σενάρια περιλαμβάνουν αυτόνομα οχήματα που σκοτώνουν ανθρώπους ή αυτόνομα όπλα με τεχνητή νοημοσύνη που ξεφεύγουν. Αλλά υπάρχει και άλλος φορέας διαφυγής: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το χρήμα ισοδυναμεί με δύναμη. Δώστε αυτή τη δύναμη σε έναν πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να κάνει πραγματική ζημιά.

Αυτό το πρόβλημα είναι το θέμα μιας ερευνητικής εργασίας που συνέγραψα το 2015/6. Οι συνάδελφοί μου και εγώ εξετάσαμε την πιθανότητα τα έξυπνα συμβόλαια, προγράμματα που μεσολαβούν αυτόνομα σε συναλλαγές στο Ethereum, να χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση του εγκλήματος.

Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της εν λόγω εργασίας και ένα σύστημα Βlockchain oracle με πρόσβαση σε LLMs-Large Language Models, όπως το ChatGPT, οι κακοποιοί θα μπορούσαν κατ’ αρχήν να δρομολογήσουν «απατεώνες» έξυπνων συμβολαίων που πληρώνουν αυτόματα αμοιβές για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων.

Ευτυχώς, τέτοιου είδους έξυπνα συμβόλαια απατεώνων δεν είναι ακόμη δυνατά στις σημερινές αλυσίδες μπλοκ – αλλά η βιομηχανία αλυσίδων μπλοκ και οι λάτρεις της κρυπτογράφησης θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ασφάλεια της ΤΝ ως μελλοντική ανησυχία. Θα πρέπει να εξετάσουν μετριασμούς, όπως παρεμβάσεις με γνώμονα την κοινότητα ή προστατευτικές μπάρες στους χρησμούς για να βοηθήσουν στην επιβολή της ασφάλειας της ΤΝ.

Η ενσωμάτωση των αλυσίδων μπλοκ και της ΤΝ υπόσχεται πολλά. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσθέσει πρωτοφανή ευελιξία στα συστήματα blockchain δημιουργώντας διεπαφές φυσικής γλώσσας σε αυτά. Οι αλυσίδες μπλοκ μπορούν να παρέχουν νέα οικονομικά πλαίσια και πλαίσια διαφάνειας για την εκπαίδευση μοντέλων και την προμήθεια δεδομένων και να θέσουν τη δύναμη της ΤΝ στα χέρια των κοινοτήτων, όχι μόνο των επιχειρήσεων.

Είναι ακόμα νωρίς, όμως, και καθώς μιλάμε θεωρητικά για την AI και την αλυσίδα μπλοκ ως ένα δελεαστικό μείγμα από λέξεις και τεχνολογίες, πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε και να δούμε τα πράγματα από μέσα.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

15.4.20242:29 μμ

    του Dr. Erol User             Οι διάφορες χρήσεις και τα πλεονεκτήματα του Blockchain το καθιστούν μια ζωτικής σημασίας τεχνολογία στο Metaverse: Ασφάλεια: Blockchain καθιστά αδύνατο για τους χάκερ να κλέψουν ή να καταχραστούν

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

13.4.20249:30 μμ

  Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις του μετασχηματισμού που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

8.4.20244:06 μμ

  του Dr. Erol User                                  Πολλοί επενδυτές ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έκθεση σε αυτό το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, αλλά μπορεί να μην είναι σίγουροι για

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

3.4.20249:45 μμ

    Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Artist Rights Alliance-Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Καλλιτεχνών» δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή με κεντρικό θέμα την άνοδο της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μουσική, την οποία υπογράφουν περισσότερα από 200 εξέχοντα ονόματα στη μουσική βιομηχανία,

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

2.4.20242:29 μμ

    του Dr. Erol User      Το Bitcoin, το πρωτοποριακό κρυπτονόμισμα, έχει συγκεντρώσει τεράστια προσοχή την τελευταία δεκαετία. Καθώς εμβαθύνουμε στις ιδιαιτερότητές του, θα διερευνήσουμε τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές του (SWOT).  

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή