Αρχική / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Τα μυστικά των κρυπτονομισμάτων: Bitcoin VS Bitcoin, ETFs και ETCs

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

08/04/20244:06 μμ

Τα μυστικά των κρυπτονομισμάτων: Bitcoin VS Bitcoin, ETFs και ETCs

Το Bitcoin είναι το πιο δημοφιλές και πολύτιμο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 1,36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του 2024.

Pixabay
Φωτ. Pixabay

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

του Dr. Erol User                     

 

 

 

 

 

 

Πολλοί επενδυτές ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έκθεση σε αυτό το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, αλλά μπορεί να μην είναι σίγουροι για τον καλύτερο τρόπο να το κάνουν.

Υπάρχουν δύο κύριες επιλογές: επένδυση απευθείας στο Bitcoin και διακράτησή του σε ψυχρό ή χάρτινο πορτοφόλι ή επένδυση στο Bitcoin μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων-ETF ή διαπραγματεύσιμων εμπορευμάτων-ETC.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επένδυσης απευθείας στο Bitcoin;
Η επένδυση απευθείας στο Bitcoin σημαίνει την αγορά του κρυπτονομίσματος από ένα ανταλλακτήριο ή μια πλατφόρμα peer-to-peer και την αποθήκευσή του σε ένα πορτοφόλι που δεν είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο (ψυχρό πορτοφόλι) ή τυπωμένο σε ένα κομμάτι χαρτί (χάρτινο πορτοφόλι).

Αυτή η μέθοδος δίνει στον επενδυτή τον πλήρη έλεγχο και την κυριότητα του Bitcoin του, καθώς και τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την αύξηση της τιμής του.

Ωστόσο, συνοδεύεται επίσης από ορισμένα μειονεκτήματα, όπως:
– Υψηλή μεταβλητότητα: Το Bitcoin είναι γνωστό για τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών του, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά κέρδη ή απώλειες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, το 2022, το Bitcoin έπεσε κατά 56% από την κορυφή του τον Απρίλιο έως το χαμηλό του τον Ιούλιο. Αυτό μπορεί να καταστήσει το Bitcoin μια επικίνδυνη και απρόβλεπτη επένδυση, ειδικά για όσους δεν νιώθουν άνετα με την υψηλή μεταβλητότητα και βλέπουν μόνο βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

– Κίνδυνοι ασφαλείας: Η κατοχή Bitcoin σε ένα ψυχρό ή χάρτινο πορτοφόλι απαιτεί από τον επενδυτή να προστατεύει τα ιδιωτικά του κλειδιά, τα οποία είναι οι κωδικοί που του επιτρέπουν να έχει πρόσβαση και να ξοδεύει το Bitcoin του. Εάν τα ιδιωτικά κλειδιά χαθούν, κλαπούν ή καταστραφούν, ο επενδυτής μπορεί να χάσει το Bitcoin του για πάντα.

Για παράδειγμα, το 2013, ένας Βρετανός πέταξε έναν σκληρό δίσκο που περιείχε 7.500 bitcoin, αξίας περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή. Επιπλέον, ο επενδυτής πρέπει να εμπιστευτεί το ανταλλακτήριο ή την πλατφόρμα που χρησιμοποιεί για να αγοράσει Bitcoin, καθώς μπορεί να είναι ευάλωτα σε hacking, απάτη ή κλοπή. Απαιτούνται στρατηγικές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να διασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια.

– Ρυθμιστική αβεβαιότητα: Το Bitcoin δε ρυθμίζεται από καμία κεντρική αρχή και το νομικό του καθεστώς ποικίλλει σε διάφορες δικαιοδοσίες. Ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τη χρήση του Bitcoin, ενώ άλλες το έχουν αγκαλιάσει ή το έχουν ανεχθεί. Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα και πολυπλοκότητα για τους επενδυτές, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νομικές ή φορολογικές συνέπειες ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το Bitcoin.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επένδυσης σε Bitcoin μέσω ETFs ή ETCs;
Η επένδυση σε Bitcoin μέσω ETFs ή ETCs σημαίνει την αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που παρακολουθούν την απόδοση του Bitcoin ή κατέχουν Bitcoin ως υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο. Τα ETFs και τα ETCs αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενα χρηματιστήρια και προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με την επένδυση απευθείας στο Bitcoin, όπως:

– Χαμηλότερη μεταβλητότητα: τα ETFs και ETCs τείνουν να έχουν χαμηλότερη μεταβλητότητα από το Bitcoin, καθώς διαφοροποιούνται σε άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αντισταθμίζονται έναντι των κινδύνων της αγοράς. Για παράδειγμα, το ETC Group Physical Bitcoin (A27Z30), το οποίο είναι το μεγαλύτερο ETN που παρακολουθεί τον δείκτη Bitcoin, είχε μεταβλητότητα 45,53% το περασμένο έτος, σε σύγκριση με 82% για το Bitcoin.

– Υψηλότερη ασφάλεια: Τα ETF και τα ETC υπόκεινται σε αυστηρά ρυθμιστικά και λειτουργικά πρότυπα και ελέγχονται και ασφαλίζονται από αξιόπιστους θεματοφύλακες. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο απώλειας Bitcoin λόγω πειρατείας, απάτης ή ανθρώπινου λάθους. Για παράδειγμα, το VanEck Vectors Bitcoin ETN (VBTC), το οποίο υποστηρίζεται από φυσικό Bitcoin που φυλάσσεται σε ψυχρή αποθήκευση, έχει τέλος θεματοφύλακα 0,05% ετησίως, το οποίο καλύπτει το κόστος της ασφάλειας, της ασφάλισης και του ελέγχου.

– Ευκολότερη πρόσβαση: Δεν απαιτούν τεχνικές γνώσεις ή δεξιότητες για την αγορά και την αποθήκευση Bitcoin. Προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη ρευστότητα και διαφάνεια, καθώς μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν στα χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης και οι τιμές και τα χαρτοφυλάκιά τους είναι δημόσια διαθέσιμα.

Ωστόσο, τα ETFs και τα ETCs έχουν επίσης ορισμένα μειονεκτήματα, όπως:
– Υψηλότερα τέλη: Τα ETFs και τα ETCs χρεώνουν έξοδα διαχείρισης και άλλα έξοδα, τα οποία μειώνουν τις αποδόσεις των επενδυτών. Για παράδειγμα, το ETC Group Physical Bitcoin έχει συνολικό δείκτη εξόδων (TER) 2,00% ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι ο επενδυτής πληρώνει 20 δολάρια για κάθε 1.000 δολάρια που επενδύει. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα τέλη συναλλαγής για την αγορά και τη μεταφορά Bitcoin, τα οποία είναι συνήθως μικρότερα από 1%.

– Σφάλμα παρακολούθησης: Τα ETFs και τα ETCs ενδέχεται να μην αναπαράγουν τέλεια την απόδοση του Bitcoin, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίζουν λειτουργικές ανεπάρκειες ή ανεπάρκειες της αγοράς, όπως ολίσθηση, επανεξισορρόπηση ή προβλήματα ρευστότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σφάλμα παρακολούθησης, το οποίο είναι η διαφορά μεταξύ της απόδοσης του αμοιβαίου κεφαλαίου και της απόδοσης του δείκτη ή του περιουσιακού στοιχείου που παρακολουθεί. Για παράδειγμα, το 2020, το ETC Group Physical Bitcoin είχε σφάλμα παρακολούθησης -0,67%, που σημαίνει ότι υποαπέδωσε το Bitcoin κατά 0,67%.

– Ρυθμιστικός κίνδυνος: Τα ETFs και τα ETCs υπόκεινται στους κανονισμούς και τις πολιτικές των δικαιοδοσιών στις οποίες είναι εισηγμένα και διαπραγματεύονται. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα και πολυπλοκότητα για τους επενδυτές, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νομικές ή φορολογικές συνέπειες ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα ETF και τα ETC.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε πρόσφατα τα πρώτα Bitcoin ETFs, αλλά βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin, όχι σε φυσικό Bitcoin, και ενδέχεται να έχουν υψηλότερα τέλη και χαμηλότερες αποδόσεις από άλλα Bitcoin ETFs ή ETCs που είναι διαθέσιμα σε άλλες χώρες.

Πληροφορίες σχετικά με τη φορολογία και τις επενδύσεις Bitcoin στη Γερμανία.
Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικά χρήματα για φορολογικούς σκοπούς στη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας ή φόρο προστιθέμενης αξίας.
Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο εάν κρατάτε τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία σας για περισσότερο από ένα έτος. Εάν τα πουλήσετε εντός ενός έτους από την αγορά τους, θα πρέπει να πληρώσετε φόρο εισοδήματος για τα κέρδη, έως 45% συν τον φόρο αλληλεγγύης 5,5%. Αυτό ισχύει επίσης για κάθε πρόσθετο εισόδημα από κρυπτογράφηση, όπως οι ανταμοιβές εξόρυξης ή στοιχηματισμού.

Από την άλλη πλευρά, τα ETNs, ETFs και ETCs είναι προϊόντα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο (ETPs) που παρακολουθούν την απόδοση ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου, όπως το Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα.

Τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε διαφορετικούς φορολογικούς κανόνες από τις άμεσες επενδύσεις κρυπτογράφησης. Θεωρούνται ως κινητές αξίες και υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας και παρακράτηση φόρου στην πηγή για τα μερίσματα και τους τόκους. Ο φορολογικός συντελεστής εξαρτάται από το προσωπικό σας εισόδημα και τον τύπο του ETP, αλλά συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 25% και 35%.

Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι καλύτερο να επενδύσετε απευθείας σε Bitcoin εάν σκοπεύετε να το κρατήσετε για περισσότερο από ένα έτος, καθώς μπορείτε να αποφύγετε την καταβολή οποιουδήποτε φόρου επί των κερδών σας. Ωστόσο, αν θέλετε να κάνετε συχνότερες συναλλαγές ή να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας, ίσως προτιμήσετε να επενδύσετε έμμεσα μέσω ETP, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη ρευστότητα, διαφάνεια και ευκολία.

Σημειώστε ότι όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται για οικονομικές ή φορολογικές συμβουλές και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία πριν λάβετε οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

30.4.20246:30 μμ

  Η ελληνική παραγωγή δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών, Dragonis Games, κυκλοφόρησε ένα πρώτο δείγμα του νέου της παιχνιδιού, του Necrophosis, δίνοντας στην δημοσιότητα το πρώτο teaser trailer!   Μετά την επιτυχημένες κυκλοφορίες των The Shore και Eresys, παιχνιδιών βαθιά επηρεασμένα από τα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

27.4.20247:45 μμ

Το Ρομπότ SOPHIA θα βρίσκεται την Κυριακή 28 Απριλίου στο Κλειστό Στάδιο Ν. Αλικαρνασσού (Ηράκλειο Αρένα 2 Αοράκια), στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD (Minoan Robotsports Competition Global Olympiad). Το πρώτο ρομπότ που μπορεί να μιμηθεί την

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

27.4.20244:40 μμ

    Στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για να αναδειχθεί η Κεντρική Μακεδονία σε κόμβο καινοτομίας, αλλά και τους στόχους για τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

27.4.20242:35 μμ

του Dr. Erol User                Με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη – ρομπότ, αυτοκινούμενα αυτοκίνητα κ.λπ. – μπορεί εύκολα να υποθέσουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

26.4.20243:55 μμ

    Για την Τεχνητή Νοημοσύνη μίλησε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θανάσης Ντινόπουλος.   Είπε ότι ο άνθρωπος έχει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο σε σχέση με

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

25.4.20249:50 πμ

  Τα νέα updates των Google Maps θα διευκολύνουν τον χρήστη στην εύρεση εναλλακτικών διαδρομών και μέσων μετακίνησης, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.   Όλοι όσοι χρησιμοποιούν τους χάρτες της Google, οδηγοί ή ταξιδιώτες, θέλουν να έχουν τις σωστές

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή