Αρχική / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Η ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Όλα όσα δεν ξέρουμε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

17/06/20241:17 μμ

Η ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Όλα όσα δεν ξέρουμε

o Ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» επινοήθηκε στο εργαστήριο του Ντάρτμουθ το 1956

Pixabay
Φωτ. Pixabay

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

του Dr. Erol User                         

 

 

 

 

 

 

Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ στην ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης από τις μυθικές και φιλοσοφικές καταβολές της μέχρι την επίσημη δημιουργία της και τη μετέπειτα ανάπτυξή της.

 

 

Ιστορικό πλαίσιο και καταβολές

1. Μυθικοί πρόδρομοι:
o Η ελληνική μυθολογία αναφέρει τεχνητά όντα όπως ο Τάλως, ένας χάλκινος γίγαντας της Κρήτης και ο Πυγμαλίων, ένας γλύπτης του οποίου το άγαλμα ζωντάνεψε.

o Οι μεσαιωνικοί θρύλοι περιλάμβαναν γκόλεμ και ομόγλωσσους, τεχνητά δημιουργημένα όντα στις εβραϊκές και αλχημικές παραδόσεις.

2. Φιλοσοφικά θεμέλια:

o Φιλόσοφοι από διάφορες παραδόσεις (κινεζικές, ινδικές, ελληνικές) ανέπτυξαν μεθόδους τυπικής εξαγωγής συμπερασμάτων από την πρώτη χιλιετία π.Χ.
o Τον 17ο αιώνα, φιλόσοφοι όπως ο Λάιμπνιτς, ο Χομπς και ο Ντεκάρτ προβληματίστηκαν σχετικά με τη μηχανοποίηση της ανθρώπινης συλλογιστικής.

Τεχνολογικά ορόσημα
3. Πρώιμες μηχανές και υπολογιστές:
o Υπολογιστικές μηχανές σχεδιάστηκαν από προσωπικότητες όπως ο Leibniz και ο Babbage.

o Οι πρώτοι σύγχρονοι υπολογιστές εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ο ENIAC, επηρεασμένοι από το θεωρητικό έργο των Turing και von Neumann.

4. Η γέννηση της τεχνητής νοημοσύνης:
o Ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» επινοήθηκε στο εργαστήριο του Ντάρτμουθ το 1956, το οποίο οργανώθηκε από τους Μάρβιν Μίνσκι, Τζον Μακάρθι, Κλοντ Σάνον και Νέιθαν Ρότσεστερ.

o Η πρώιμη έρευνα για την ΤΝ επικεντρώθηκε στη συμβολική συλλογιστική και τα νευρωνικά δίκτυα.

Ανάπτυξη και προκλήσεις
5. Πρώιμη αισιοδοξία και ΤΝ Χειμώνας:
o Στις δεκαετίες του 1950 και του 60 σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις και αισιοδοξία στην ΤΝ, αλλά η πολυπλοκότητα της δημιουργίας ευφυών μηχανών οδήγησε σε απογοήτευση και περικοπές χρηματοδότησης τη δεκαετία του 1970, γνωστή ως «χειμώνας της ΤΝ».

6. Ανανεωμένο ενδιαφέρον και σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη:
o Το ενδιαφέρον για την ΤΝ αναζωπυρώθηκε τη δεκαετία του 1980 και αργότερα γνώρισε έκρηξη τη δεκαετία του 2020 με τις εξελίξεις στη μηχανική μάθηση, το ισχυρό υπολογιστικό υλικό και τα τεράστια σύνολα δεδομένων.

Αξιοσημείωτες συνεισφορές και στοιχεία
7. Βασικοί ερευνητές και συνεισφορές:
o Το θεωρητικό έργο του Alan Turing για τον υπολογισμό έθεσε τις βάσεις για την ΤΝ.
o Πρώιμα προγράμματα ΤΝ όπως το «Logic Theorist» των Allen Newell και Herbert A. Simon κατέδειξαν τις δυνατότητες της ΤΝ στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων.

8. ΤΝ παιχνιδιών και νευρωνικά δίκτυα:
o Η εφαρμογή της ΤΝ σε παιχνίδια, όπως το πρόγραμμα ντάμας του Samuel, ανέδειξε τις πρακτικές δυνατότητες της ΤΝ.
o Η ανάπτυξη των νευρωνικών δικτύων από τους Warren McCulloch και Walter Pitts επηρέασε τη μετέπειτα έρευνα της ΤΝ.

Γνωστική επανάσταση
9. Διεπιστημονικός αντίκτυπος:
o Η γνωστική επανάσταση ενσωμάτωσε την ΤΝ με την ψυχολογία, τη γλωσσολογία, τη νευροεπιστήμη και άλλους τομείς, οδηγώντας σε μια ευρύτερη κατανόηση της νοημοσύνης και της νόησης.

Η πορεία της ΤΝ από την κερδοσκοπική φαντασία και τη φιλοσοφική έρευνα σε έναν ισχυρό επιστημονικό κλάδο, δίνοντας έμφαση στην αλληλεπίδραση των τεχνολογικών εξελίξεων, της διεπιστημονικής έρευνας και των μεταβαλλόμενων χρηματοδοτικών τοπίων.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

15.7.20242:54 μμ

  του Dr. Erol User                                    Με την πρόοδο της τεχνολογίας και την κατανόηση της νόησης, αυτό το άλλοτε φιλοσοφικό ερώτημα έχει πλέον εξελιχθεί

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

10.7.202412:13 μμ

  Ο YouTuber Alex Burkan κατασκεύασε ένα αναδιπλούμενο φωτόσπαθο που θυμίζει αυτό του Star Wars και να μπει στο Γκίνες. Ο Alex Burkan είναι φανατικός του Star Wars και αυτό είναι που του έδωσε ώθηση να φτιάξει το φωτόσπαθο. «Όλη

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

8.7.20242:15 μμ

    του Dr. Erol User             Το τηλέφωνο που κουβαλάτε μαζί σας παράγει μια σταθερή ροή εξαιρετικά προσωπικών δεδομένων για εσάς. Είναι μια πηγή πληροφοριών πολύ πιο πλούσια από την ταυτότητα, το διαβατήριο ή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

2.7.20242:46 μμ

  του Dr. Erol User                Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι το 64% των οργανισμών διαθέτουν επικεφαλής ΑΙ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ηγεσία και τη διαχείριση πρωτοβουλιών ΑΙ, και το 65%

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

25.6.20241:53 μμ

    του Dr. Erol User               Η άνοδος της τεχνολογίας blockchain φέρνει επανάσταση στον κλάδο των παιχνιδιών και δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Τα παιχνίδια web3 προσφέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως η ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.6.202410:30 μμ

  O εξαιρετικά ζεστός καιρός μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από το υλικό της συσκευής μας – μπορεί επίσης να αλλάξει το σήμα που λαμβάνει το τηλέφωνό μας.   Οι ειδικοί σημάτων UCtel γράφουν στον ιστότοπό τους ότι, ενώ μπορεί να

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

15.7.20248:45 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή