Αρχική / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Blockchain Technology: Προβλέψεις για το 2024

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

05/02/20242:45 μμ

Blockchain Technology: Προβλέψεις για το 2024

Δέκα «πρωτεργάτες» του χώρου καταθέτουν προβληματισμούς, ερωτήσεις αλλά και πιθανές απαντήσεις σχετικά με την τεχνολογία αιχμής.

Digital transformation and digitalization isometric icons set isolated vector illustration
Φωτ. Digital transformation and digitalization isometric icons set isolated vector illustration

Γράφει THESSNEWS-DESK

του Dr. Erol User 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολλοί προγραμματιστές Βlockchain πιθανώς αισθάνονται ότι εργάζονται στην αιχμή της αιχμής, χτίζοντας την οικονομική και επιχειρηματική υποδομή του μέλλοντος.

 

Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση. Με βάση όσα έχουμε δει, δεν έχουν άδικο. Ή τουλάχιστον είναι ασφαλές να πούμε ότι ο ρυθμός της καινοτομίας και η ταχύτητα των νέων εξελίξεων στο χώρο της αλυσίδας μπλοκ σπάνια παύει να εκπλήσσει.

Η φετινή ραστώνη της αγοράς κρυπτογράφησης δεν έφερε μεγάλη ανάπαυλα από τις ανακοινώσεις, την παρουσίαση προϊόντων, τις ενσωματώσεις, τις συνεργασίες, τις συμπράξεις, τις συνεργασίες, τις χρηματοδοτήσεις, τα λανσαρίσματα, τις εφαρμογές, τις μετατροπές, τις μεταβάσεις.

Υπάρχει πολύς μετασχηματισμός και πληροφορίες, όλα αρκετά τεχνικά, πολύπλοκα- όσο δύσκολο μπορεί να είναι να προλάβεις, άλλο τόσο τρομακτικό είναι να συμβαδίζεις. Φανταστείτε να πιλοτάρετε ένα διαστημόπλοιο μέσα από ένα πυκνό πεδίο αστεροειδών, παίζοντας ταυτόχρονα ένα παιχνίδι συγκέντρωσης με τους επιμέρους αστεροειδείς- η αναγνώριση προτύπων μπορεί να είναι η μόνη σας ελπίδα.

Οι εμπειρογνώμονες προέβλεψαν σε γενικές γραμμές μερικές βασικές τάσεις για το 2023. Πολλές όμως όχι. Για να λέμε την αλήθεια, κανείς δεν ξέρει πραγματικά πού θα πάνε όλα αυτά. Επιμελήθηκα 10 προβλέψεις από ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας blockchain για το 2024- οι προβλέψεις τους είναι εξίσου καλές και αρκετά τεχνικές. Καλή τύχη!

Διαλειτουργικότητα
«Μέχρι το 2024 και μετά, η πρόοδος των πρωτοκόλλων διαλειτουργικότητας Βlockchain θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή, καταρρίπτοντας τα υφιστάμενα σιλό μεταξύ διαφορετικών Βlockchain. Αυτή η μετατόπιση θα επιτρέψει σε διαφορετικές πλατφόρμες Βlockchain να αλληλεπιδρούν απρόσκοπτα με την ανταλλαγή δεδομένων και τη μεταφορά αξίας, δημιουργώντας ένα ενοποιημένο και πιο αποτελεσματικό οικοσύστημα blockchain. Ο ρόλος των πρωτοκόλλων διαλειτουργικότητας θα είναι κρίσιμος σε αυτόν τον μετασχηματισμό, καθώς θα αυξήσει την καινοτομία, καθώς και θα προωθήσει νέες εφαρμογές και περιπτώσεις χρήσης, ειδικά στο DeFi.» David Schwartz, CTO, Ripple Labs.

Αμοιβές Bitcoin
«Υπό το πρίσμα της μείωσης των σταθερών ανταμοιβών μπλοκ για τους ανθρακωρύχους, η άποψή μας είναι ότι οι καταλύτες για την αύξηση των μεταβλητών ανταμοιβών μπλοκ από τα τέλη συναλλαγών θα είναι όλο και πιο σημαντικοί. Ο πυρήνας του πρωτοκόλλου Bitcoin βρίσκεται σε μια σε μεγάλο βαθμό σταθερή κατάσταση, με την αναβάθμιση Taproot τον Νοέμβριο του 2021 να είναι η μόνη σημαντική αναβάθμιση του πρωτοκόλλου τα τελευταία πέντε χρόνια – τουλάχιστον όσον αφορά τις αλλαγές που απαιτούσαν ένα soft fork. Έτσι, πιστεύουμε ότι οι καταλύτες χρήσης θα προέλθουν από την τεχνολογική καινοτομία, κυρίως εντός των ορίων του υπάρχοντος πρωτοκόλλου δικτύου, όπως η αυξημένη χρήση των blob δεδομένων, όπως τα Ordinals και τα Atomicals, η αυξημένη δραστηριότητα σε δευτερεύοντα στρώματα 2, όπως το Lightning Network (LN), ή γενικά περιβάλλοντα έξυπνων συμβολαίων που είναι χτισμένα πάνω στο δίκτυο Bitcoin, όπως τα Rootstock, Stacks, RGB ή οι μελλοντικές υλοποιήσεις του BitVM». – David Duong, επικεφαλής θεσμικών ερευνών, Coinbase.

Αρθρωτότητα
«Είδαμε επίσης μια εδραίωση της σπονδυλωτής θέσης και συναρπαστικές εξελίξεις σε αυτόν τον χώρο, καθώς όλο και περισσότερες υβριδικές λύσεις έρχονται στην αγορά, όπως τα roll ups του Ethereum που χρησιμοποιούν το Celestia ως στρώμα διαθεσιμότητας δεδομένων. Εν τω μεταξύ, έχουμε επίσης μπλοκ αλυσίδες όπως η Solana που συνεχίζουν τη μονολιθική τους κατεύθυνση και λένε όχι στα στρώματα 2 επειδή τα θεωρούν κακά για τη ρευστότητα και την εμπειρία του χρήστη. Θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε αυτές τις δύο αφηγήσεις να διαδραματίζονται το 2024, ειδικά καθώς ορισμένα Ethereum rollups διερευνούν τη χρήση της εικονικής μηχανής Solana».  Abdelhamid Bakhta, επικεφαλής και βασικός προγραμματιστής του Ethereum, οικοσύστημα Starknet.

Αποδείξεις μηδενικής γνώσης
«Οι SNARKs επιτρέπουν τον υπολογισμό μιας “κρυπτογραφικής απόδειξης” κάποιου υπολογιστικού φόρτου εργασίας από έναν αναξιόπιστο “ελεγκτή” που είναι αδύνατο να πλαστογραφηθεί: Στο παρελθόν ο υπολογισμός μιας τέτοιας απόδειξης κόστιζε 10^9 εργασίες πάνω από τον αρχικό υπολογισμό- οι πρόσφατες εξελίξεις φέρνουν τον αριθμό αυτό πιο κοντά στο 10^6. Τα SNARK γίνονται επομένως βιώσιμα σε περιπτώσεις όπου ο αρχικός πάροχος υπολογισμού μπορεί να αντέξει ένα 10^6 overhead και οι πελάτες δεν μπορούν να επανεκτελέσουν ή να αποθηκεύσουν τα αρχικά δεδομένα. Οι περιπτώσεις χρήσης που προκύπτουν είναι πολλές: Οι συσκευές άκρων στο Διαδίκτυο των πραγμάτων μπορούν να επαληθεύουν αναβαθμίσεις. Το λογισμικό επεξεργασίας πολυμέσων μπορεί να ενσωματώσει δεδομένα αυθεντικότητας και μετασχηματισμού περιεχομένου, ενώ τα αναμεμειγμένα μιμίδια μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στις αρχικές πηγές. Τα συμπεράσματα LLM θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πληροφορίες αυθεντικότητας. Θα μπορούσαμε να έχουμε αυτοεπιβεβαιούμενα έντυπα της εφορίας, μη παραποιήσιμους τραπεζικούς ελέγχους και πολλές ακόμη χρήσεις που θα ωφελήσουν τους καταναλωτές στο μέλλον». Sam Ragsdale, μηχανικός επενδύσεων, a16z.

Διαχείριση κλειδιών/διεπαφές χρήστη
«Η εμφάνιση της αφαίρεσης λογαριασμών σημαίνει ότι σύντομα θα μπορούμε να ξεπεράσουμε τις τεχνικές προκλήσεις της αυτοεπισήμανσης. Το 2024 θα είναι η χρονιά που οι φράσεις σπόρων θα μπορούν επιτέλους να γίνουν ιστορική πρακτική για τους περισσότερους. Η ιδέα ότι η ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων σήμαινε να έχεις 12 λέξεις που δεν μπορείς ποτέ να χάσεις, αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση, είναι ξεπερασμένη και σε μεγάλο βαθμό έχει καθυστερήσει την πρόοδο για την πραγματική υιοθέτηση από τους χρήστες. Ως εκ τούτου, το blockchain είναι σε θέση να εκπληρώσει την υπόσχεση της χρηματοδότησης χωρίς αποκλεισμούς, η οποία ήταν τόσο κεντρική στις αξίες μας από την αρχή».  Friederike Ernst, συνιδρύτρια της Gnosis και της Gnosis Pay.

Λογοκρισία
«Οι ανησυχίες σχετικά με τον συγκεντρωτισμό καταλήγουν ουσιαστικά σε δύο βασικά ζητήματα: 1. Οδηγεί ένα συγκεκριμένο διάνυσμα συγκεντρωτισμού σε προβλήματα απόδοσης του δικτύου που θέτουν τις εφαρμογές σε κίνδυνο διακοπών; 2. η συγκέντρωση θα δημιουργήσει προκλήσεις λογοκρισίας; Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με την αποσύνδεση της δημιουργίας μπλοκ, της αναμετάδοσης και της επικύρωσης στο Ethereum είναι ότι διαχωρίζει καθαρά τις προκλήσεις λογοκρισίας μεταξύ τριών διαφορετικών επιπέδων της στοίβας επεξεργασίας συναλλαγών του Ethereum. Μετά την επιβολή κυρώσεων στις διευθύνσεις του Tornado Cash από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) το περασμένο καλοκαίρι, οι μεγάλοι αναμεταδότες του Ethereum άρχισαν να λογοκρίνουν τις συναλλαγές. Το πρόβλημα υποχώρησε μόνο όταν η Flashbots έκανε open-sourced τον κυρίαρχο στην αγορά αναμεταδότη της και επέτρεψε σε αναμεταδότες χωρίς άδεια, όπως οι Ultra Sound, Agnostic και bloXroute, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Σήμερα, είναι οι κατασκευαστές μπλοκ που έχουν αρχίσει όλο και περισσότερο να λογοκρίνουν τις συναλλαγές. Θα περίμενα μερικές από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές ανακαλύψεις το 2024 να έρθουν σε τομείς όπως η κρυπτογράφηση mempool που προστατεύουν τις συναλλαγές από τα δυνητικά λογοκριτικά μέρη πριν συμπεριληφθούν σε ένα μπλοκ».  Ryan Selkis, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Messari.

Ασφάλεια/ιδιωτικότητα
«Το 2023 υπήρξαν τόνοι hacks και απάτης στον χώρο της κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένων των Euler Finance και Angle Protocol. Θα δούμε τα πρωτόκολλα blockchain να δημιουργούν περισσότερες λύσεις ασφαλείας και να παίρνουν την ιδιωτικότητα πιο σοβαρά». Ramani Ramachandran, διευθύνων σύμβουλος, Router Protocol.

Εταιρική κρυπτογράφηση
«Τα δίκτυα και οι πλατφόρμες προγραμματιστών θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για την ένταξη εταιρικών και νεοφυών κατασκευαστών, καθώς και ανεξάρτητων προγραμματιστών. Οι ομάδες πρωτοκόλλων δικτύων θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες με εμπειρίες χρηστών που μπορούν να προσεγγίσουν εκατομμύρια τελικούς χρήστες στις εγγενείς ψηφιακές εμπειρίες τους. Οι μεγαλύτερες εταιρείες προχωρούν πέρα από την κρυπτογράφηση ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και στην κρυπτογράφηση ως προϊόν και εργαλείο για τη δέσμευση των χρηστών. Η κρυπτογράφηση πρέπει να επεκτείνει το αποτύπωμά της και να φέρει το επόμενο κύμα δραστηριότητας εντός της αλυσίδας».  Vanessa Pestritto, διευθύντρια προγραμμάτων συνεργατών στην Agoric OpCo, μια πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων JavaScript-native και proof-of-stake blockchain.

Ροές επιπέδου 2
«Η εισροή δραστηριότητας στις αλυσίδες στρώματος-2 έχει συγκριτικά ξεθυμάνει κατά τη διάρκεια της μέσης περιόδου του έτους, με το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας να παραμένει περιορισμένο στο mainnet του Ethereum. Ως αποτέλεσμα, τα πρωτόκολλα DeFi που κατοικούν εγγενώς σε αλυσίδες στρώματος-2 είδαν μια εκροή ρευστότητας για ένα μεγάλο μέρος του έτους. Ωστόσο, καθώς τα τέλη αερίου στο mainnet του Ethereum αυξάνονται ανάλογα με τις αιχμές της δραστηριότητας, ένα μέρος του νέου κεφαλαίου θα εισρεύσει στις αλυσίδες Layer-2 ως νέα κατοικία τους το επόμενο έτος».  Η έκθεση προοπτικών της CCData, από την εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που ήταν προηγουμένως γνωστή ως CryptoCompare.

Ενοποίηση Layer-2
«Το Ethereum θα εφαρμόσει το EIP-4844 (proto-danksharding), το οποίο θα μειώσει τα τέλη συναλλαγών και θα βελτιώσει την επεκτασιμότητα για τις αλυσίδες στρώματος-2, όπως οι Polygon, Arbitrum, Optimism και άλλες. Εντός ενός έτους από την αναβάθμιση, οι αλυσίδες L2 του Ethereum θα παγιωθούν σε δύο έως τρεις κυρίαρχους παίκτες, όπως μετράται με βάση την αξία και τη χρήση».  Mathew Sigel, επικεφαλής έρευνας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, VanEck.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

15.2.20245:00 μμ

  Την προσοχή των πολιτών εφιστά με ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. καθώς όπως τονίζει το τελευταίο διάστημα, έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός απατηλών διαφημίσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες.   Η ανακοίνωση της Αστυνομίας: Προσοχή στα deepfake βίντεο! Σκεφτόμαστε δύο

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

14.2.202411:20 πμ

  Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα ο νέος επίσημος ιστότοπος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr).   Στο επίκεντρο του ανασχεδιασμού, που ακολουθεί τη νέα οπτική ταυτότητα της ΑΑΔΕ, βρίσκεται η ευκολία πλοήγησης του χρήστη, προκειμένου να είναι γρήγορα προσβάσιμο

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

12.2.20241:42 μμ

    του Dr. Erol User               Από καινοτόμα τεχνολογία, το Βlockchain βλέπει πλέον μεγαλύτερη υιοθέτηση σε διάφορες βιομηχανίες και τομείς. Ακολουθούν ορισμένες κορυφαίες τάσεις blockchain που είναι πιθανό να κυριαρχήσουν το 2024: Επιχειρηματικές

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.2.20244:15 μμ

  Τους επόμενους μήνες η Meta θα εντοπίζει κάθε εικόνα που θα δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και θα αναρτάται στα κοινωνικά της δίκτυα.   «Τους επόμενους μήνες θα τοποθετούμε σήμανση στις εικόνες που δημοσιεύουν οι χρήστες στο Facebook,

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.2.20247:30 μμ

  Στην Αθήνα βρέθηκε η Σοφία, η πιο διάσημη τεχνητή νοημοσύνη του κόσμου και δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί με φόντο την Ακρόπολη.   Η Σοφία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου, συμμετείχε σε εκδήλωση εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής από την Ελλάδα και

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

2.2.20245:10 μμ

  Μια εφαρμογή για έξυπνες τηλεφωνικές συσκευές και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ελέγχουν τη σεισμική τρωτότητα των σχολείων δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RiskSchools που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.   Ο χρήστης της εφαρμογής εισάγει σε μια

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή