Αρχική / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Απ. Τζιτζικώστας: «Έρχονται άλλες 100 υπηρεσίες της Περιφέρειας στο gov.gr»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

27/04/20244:40 μμ

Απ. Τζιτζικώστας: «Έρχονται άλλες 100 υπηρεσίες της Περιφέρειας στο gov.gr»

«Κάθε φορά που βρίσκομαι σε εκδήλωση της Beyond νιώθω σιγουριά και αισιοδοξία. Αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας

Απ. Τζιτζικώστας: «Έρχονται άλλες 100 υπηρεσίες της Περιφέρειας στο gov.gr»

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για να αναδειχθεί η Κεντρική Μακεδονία σε κόμβο καινοτομίας, αλλά και τους στόχους για τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη «The Age of AI: Unlocking the Potential», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «BEYOND 2024».

«Κάθε φορά που βρίσκομαι σε εκδήλωση της Beyond νιώθω σιγουριά και αισιοδοξία. Αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας, για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματικά έχουν όλα τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσουν. Και μάλιστα όχι μόνον σε τομείς που ήδη έχουμε πετύχει πολλά, όχι μόνον σε τομείς που βασίζονται σε φυσικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε τομείς που έρχονται από το μέλλον», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Οι τομείς αυτοί, όπως περιέγραψε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι μεταξύ άλλων:

-Η έρευνα: Διαθέτουμε σπουδαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, αλλά και 150.000 φοιτητές και ερευνητές. Επίσης, διαθέτουμε ερευνητικά ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα, αλλά και εταιρείες – παγκόσμιους κολοσσούς που έχουν δημιουργήσει hubs καινοτομίας, όπως και εταιρείες ελληνικές που έχουν επενδύσει στην καινοτομία, απορροφώντας σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο και έτσι μπορούμε να ανακόψουμε το brain drain και να το μετατρέψουμε σε brain gain.

-Η ρομποτική: κάθε χρόνο ερευνητικές ομάδες από τα Πανεπιστήμιά μας, κατακτούν κορυφαίες θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

-Η νεοφυής επιχειρηματικότητα: Διαθέτουμε ένα πλήρως δομημένο οικοσύστημα, ένα ολόκληρο οικοσύστημα start ups, ενώ πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη εξαγωγικό προσανατολισμό.

«Ουσιαστικά, πρόκειται για τους τομείς, όπου δεν χρειάζεται να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανική δύναμη άλλων χωρών, αλλά απαιτούν εγρήγορση, συνέργειες, επιστημονικό και τεχνολογικό κεφάλαιο, καινοτομία, και μια διάθεση στενής παρακολούθησης των παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων. Στενή παρακολούθηση, γιατί διαφορετικά δεν έχει νόημα να μιλάμε για όλους εκείνους τους μετασχηματισμούς που έρχονται με ταχύτητα και αλλάζουν δομές και υποδομές και τελικά την ίδια την καθημερινότητα, αν δεν είμαστε έτοιμοι και εμείς. Γιατί είναι δικό μας καθήκον και υποχρέωση να είμαστε έτοιμοι. Και έτοιμοι σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει συστηματική επένδυση στην ψηφιοποίηση. Σημαίνει ενσωμάτωση και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών εργαλείων. Σημαίνει ανάλυση των δυνατοτήτων και σαφές πλαίσιο προτεραιοτήτων. Σημαίνει δημόσιες πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο και το εθνικό συλλογικό συμφέρον», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στα κυριότερα έργα και δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της καινοτομίας, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

-Ήδη, παρέχουμε περίπου 600 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και τον επόμενο μήνα θα έχουν γίνει 700, με στόχο να ψηφιοποιηθεί το σύνολο των υπηρεσιών μας.

-Το ένα τέταρτο των ψηφιακών υπηρεσιών στο gov.gr παρέχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-Τρέχουμε χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για έργα και δράσεις καινοτομίας.

-Συμμετέχουμε σε clusters καινοτομίας.

-Υποστηρίζουμε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το ThesIntec.

-Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το CERN και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με άλλες τρεις παγκοσμίως, είναι η μόνη που το έχει πετύχει, με τις εταιρίες μας πλέον να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN, φοιτητές και καθηγητές μας ανταλλάσσουν γνώσεις σε ετήσια βάση. Σύντομα ετοιμάζουμε να κάνουμε αυτή τη σχέση με το CERN ακόμη πιο σταθερή, συζητώντας τη δημιουργία μόνιμης δομής εδώ στη Θεσσαλονίκη.

-Αναβαθμίσαμε τις ψηφιακές υποδομές σχολείων, Πανεπιστημίων και όλων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στην κορυφαία δεκάδα των ταχέως αναπτυσσόμενων Περιφερειών στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας πανευρωπαϊκά. Είμαστε στο top ten.

-Καταργήσαμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη, που πλήρωναν 150.000 συμπολίτες μας, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, για τις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

«Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα, αναγκαίες προϋποθέσεις, για να ετοιμάσουμε το μέλλον. Ένα μέλλον που τεχνολογικά αλλά και παραγωγικά θα είναι πολύ πιο μεγάλο από την ψηφιοποίηση που εν πολλοίς είναι πλέον δεδομένη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται πλέον συνολικά η κοινωνία με την παρουσία της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και στις δυνατότητες που έχει η Κεντρική Μακεδονία για να μετατραπεί σε Κόμβο Καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή: “Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να αλλάξει πάρα πολλά σε όλα σχεδόν τα πεδία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Κι αυτό, συνολικά για την Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα που αν το κερδίσει θα μπορέσει να ανατρέψει την όποια υστέρηση παρουσιάζει ιστορικά σε συγκεκριμένα πεδία: Στην οικονομία και στην κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση των υποδομών, στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, στη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Το χρέος της Πολιτείας –σε όλες τις βαθμίδες- είναι ευδιάκριτο. Έχουμε χρέος από τη μία να ενσωματώσουμε όλη την τεχνολογική εξέλιξη στον τρόπο διακυβέρνησης, γιατί έτσι θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πιο χρήσιμοι, πιο γρήγοροι. Αλλά από την άλλη πρέπει να γίνει αντιληπτό σε βάθος ότι ειδικά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι οι κυβερνήσεις και όχι οι εταιρείες που οφείλουν να αξιολογήσουν τους υπαρκτούς κινδύνους. Πρέπει δηλαδή η πολιτική να αποκτήσει μεγαλύτερη εποπτεία. Εποπτεία και ρύθμιση, για να αποφύγουμε κινδύνους που μπορούν να προκύψουν για την εθνική ασφάλεια, την οικονομία, τη δημόσια υγεία. Αυτή είναι μια παγκόσμια αναγκαιότητα καθώς βλέπουμε σήμερα τις τεχνολογικές εταιρείες να καταργούν κάθε σύνορο, ενώ η αμηχανία των κρατών είναι έκδηλη, καθώς δεν διαθέτουν ακόμα απαντήσεις στα διλήμματα, οικονομικά, φορολογικά, κοινωνικά και ηθικά, για το πώς θα προσεγγίσουν την τεχνολογική επανάσταση που έρχεται. Οφείλουμε με άλλα λόγια να οργανώσουμε την υποδοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Άλλωστε η Ιστορία μάς διδάσκει ότι πάντοτε οι μεγάλες δυνατότητες συνοδεύονται και από μεγάλους κινδύνους. Και η μεγάλη και διαρκής πρόκληση είναι η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου και του μη περιορισμού της καινοτομίας. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλες αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να τις δούμε φοβικά, με εσωστρέφεια και σκεπτικισμό μόνο. Αντίθετα σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε δυναμικά, γρήγορα και έξυπνα. Να μην αφήσουμε τις εξελίξεις να μας προσπεράσουν. Είναι λάθος να εγκλωβιστούμε σε μία τέτοια λογική. Και είναι λάθος γιατί ειδικά ο τόπος μας, ειδικά η Κεντρική Μακεδονία έχει όλα τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να πρωταγωνιστήσουμε. Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε Κόμβο Καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Η χώρα μας μπαίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις στο αύριο. Και σε αυτό το αύριο η Κεντρική Μακεδονία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με συνέπεια, μεθοδική δουλειά και συνεργασία, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

13.5.20244:59 μμ

  του Dr. Erol User              Η αλματώδης άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης-AI στη δημόσια συνείδηση έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να αναρωτηθούν πώς θα είναι ένα μέλλον που θα κυριαρχείται από την AI.   Θα μεταμορφώσει

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

10.5.20249:30 μμ

    Η πλατφόρμα θα αρχίσει να επισημαίνει αυτόματα περιεχόμενο που δημιουργείται μέσω AI και μεταφορτώνεται από συγκεκριμένες πλατφόρμες, ενώ πρωτοπορεί στον κλάδο με την εφαρμογή των τεχνολογίας Διαπιστευτηρίων Περιεχομένου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

8.5.20243:54 μμ

    του Dr. Erol User                    Είχε δίκιο ο Πούτιν να ανησυχεί. Η Ρωσία είναι πλέον ένας δευτερεύων παίκτης και ο αγώνας φαίνεται να διεξάγεται πλέον κυρίως μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

30.4.20246:30 μμ

  Η ελληνική παραγωγή δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών, Dragonis Games, κυκλοφόρησε ένα πρώτο δείγμα του νέου της παιχνιδιού, του Necrophosis, δίνοντας στην δημοσιότητα το πρώτο teaser trailer!   Μετά την επιτυχημένες κυκλοφορίες των The Shore και Eresys, παιχνιδιών βαθιά επηρεασμένα από τα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

27.4.20247:45 μμ

Το Ρομπότ SOPHIA θα βρίσκεται την Κυριακή 28 Απριλίου στο Κλειστό Στάδιο Ν. Αλικαρνασσού (Ηράκλειο Αρένα 2 Αοράκια), στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD (Minoan Robotsports Competition Global Olympiad). Το πρώτο ρομπότ που μπορεί να μιμηθεί την

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

27.4.20242:35 μμ

του Dr. Erol User                Με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη – ρομπότ, αυτοκινούμενα αυτοκίνητα κ.λπ. – μπορεί εύκολα να υποθέσουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή