Αρχική / SKG • thessnews.gr / ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

SKG • thessnews.gr

24/04/20244:22 μμ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Γράφει thessnews

 

Άρωμα πεύκου και θάλασσας, σμαραγδένιες παραλίες, δασώδεις εκτάσεις και πεύκα που φτάνουν μέχρι την αμμουδιά, συμπληρώνουν έναν μοναδικό καμβά με την υπογραφή «Χαλκιδική». Είναι αυτή η μοναδικότητα του τοπίου που ενισχύει αυτό που άλλωστε λένε και οι βορειοελλαδίτες «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει». Τρεις χερσόνησοι, η καθεμία με τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και απαράμιλλη ομορφιά, ανοίγονται στα νερά του Αιγαίου, «έτοιμες» να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών που τις επιλέγουν κάθε καλοκαίρι.

Είτε αυτό σημαίνει έντονες και κοσμοπολίτικες διακοπές είτε σημαίνει ηρεμία και επαφή με τη φύση, η Χαλκιδική τα έχει όλα! Ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και τουριστικές υποδομές υψηλότατου επιπέδου, ποιοτικά καταλύματα και κάμπινγκ, υπέροχες ταβέρνες και νυχτερινή διασκέδαση για όλα τα γούστα, μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία του επισκέπτη.

 

 

Κάθε γωνιά της Χαλκιδικής είναι και μία μοναδική εμπειρία. Μαγικές διαδρομές μέσα σε πυκνόφυτες δασώδεις περιοχές, απότομες πλαγιές με θέα που κόβουν την ανάσα, μικρά νησάκια «φυτεμένα» μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά, βράχια που «παντρεύονται» με τη θάλασσα, λευκές και «χρυσές» αμμουδιές, απέραντες παραλίες αλλά και μικρά παραδεισένια κολπάκια, συνθέτουν τη «μαγεία» της Χαλκιδικής.

 

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Είναι η δυτική πλευρά της Χαλκιδικής. Το «πρώτο πόδι», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Είναι η κοσμοπολίτικη πλευρά της Χαλκιδικής, με έντονη νυχτερινή διασκέδαση, υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές υποδομές αλλά και γωνιές απόλυτης ηρεμίας με μοναδική «όχληση» τον ήχο των κυμάτων. Χωριουδάκια μικρά και μεγάλα, άλλα παραδοσιακά και αλλά πιο σύγχρονα, μοναδικές παράλιες και κρυστάλλινα νερά, η χερσόνησος της Κασσάνδρας ικανοποιεί κάθε επιθυμία!

 

 

ΑΦΥΤΟΣ

Χτισμένη σ’ έναν βράχο με θέα που «κόβει» την ανάσα, η Άφυτος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και γραφικά χωριά της χερσονήσου. Με πλακόστρωτα δρομάκια και πέτρινα αρχοντικά σού δίνει την αίσθηση νησιού. Αξίζει να επισκεφθείς τη βασιλική με τρούλο εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, χτισμένη το 1859, στο κέντρο της πλατείας. Μικρά μαγαζάκια στα στενά σοκάκια, εστιατόρια και καφέ και εξωτικές ακτές συνθέτουν την εικόνα της Αφύτου.

 

ΧΑΝΙΩΤΗ

Σοκάκια, πλακόστρωτοι δρόμοι, γραφικές πλατείες με ψηλά αιωνόβια δέντρα, συνθέτουν τον «καμβά» της Χανιώτης. Ένα από τα δημοφιλή και γραφικά τουριστικά θέρετρα της Κασσάνδρας. Με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, γαλαζοπράσινα νερά, με ένα μεγάλο παραλιακό πάρκο, με σύγχρονες τουριστικές υποδομές, ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Μην παραβλέψετε να επισκεφθείτε τα ερείπια του παλιού οικισμού και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον παλιό οικισμό.

 

ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ

Χαρακτηριστικό του Πευκοχωρίου είναι η πανέμορφη παραλία του, μήκους συνολικά 14 χιλιομέτρων, η οποία διαπερνά όλο τον οικισμό όπου είναι ανεπτυγμένες σύγχρονες τουριστικές υποδομές και επιχειρήσεις. Από τη σκάλα του λιμανιού μπορείτε να κάνετε μία ημερήσια κρουαζιέρα, απολαμβάνοντας τα γαλαζοπράσινα νερά του Κορωναίου Κόλπου. Μπορείτε να περπατήσετε στο παλιό χωριό και στο πευκόφυτο δάσος της περιοχής αλλά και στην αμμώδη παραλία του Γλαρόκαβου.

 

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Είναι το κέντρο της νυχτερινής ζωής της Κασσάνδρας και υπόσχεται διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Καλλιθέα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η υπέροχη παραλία με την ψιλή άμμο, τα τιρκουάζ νερά, το πυκνό πευκοδάσος, οι πεζόδρομοι με τα μαγαζάκια και τις επιχειρήσεις εστίασης και οι σύγχρονες υποδομές καλύπτουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

Στο κέντρο της Καλλιθέας θα βρείτε την εκκλησία ρωσικού ρυθμού του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ κάτω από τον λόφο και με θέα τη θάλασσα θα βρείτε έναν αρχαιολογικό χώρο όπου έχει ανασκαφεί το ιερό του Διονύσου και των Νυμφών, τμήμα του ιερού του Άμμωνα Δία.

 

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟ

Ένα ακόμα υπέροχο μέρος, όπου η θάλασσα «ανοίγεται» μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Με έναν μεγάλο παραλιακό δρόμο, ιδανικό για νυχτερινές βόλτες και γαστρονομικές απολαύσεις. Τρία χιλιόμετρα δυτικά του Πολύχρονου, σε μία μεγάλη δασική περιοχή, υπάρχει η λίμνη Μαυρόμπαρα, με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί φιλοξενούνται δύο σπάνια είδη χελωνών. Το μονοπάτι της Μαυρόμπαρας ανασχεδιάστηκε και με μία εύκολη κυκλική διαδρομή λίγων χιλιομέτρων περιμένει να υποδεχθεί τους επισκέπτες.

 

ΚΡΥΟΠΗΓΗ

Σε μία πυκνόφυτη πλαγιά με θέα το γαλάζιο του Τορωναίου Κόλπου, είναι χτισμένη η Κρυοπηγή. Με υψηλού επιπέδου τουριστικά καταλύματα και υπηρεσίες αποτελεί κάθε χρόνο την επιλογή χιλιάδων επισκεπτών. Μπορείτε να απολαύσετε τοπικά προϊόντα αλλά και υπέροχα εδέσματα στα ταβερνάκια και να απολαύσετε δροσερά ροφήματα στα κοσμικά κλαμπ και μπαρ της περιοχής. Στο μικρό πέτρινο αμφιθέατρο διοργανώνονται επίσης βραδιές πολιτισμού.

 

ΠΟΤΙΔΑΙΑ

Η ιστορική της διώρυγα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της και είναι το σημείο όπου ενώνεται ο Θερμαϊκός με τον Τορωναίο κόλπο. Ορατή από τη γέφυρα που τη διαπερνά, πάνω στον αυτοκινητόδρομο, η διώρυγα αποτελεί και ένα υπέροχο σημείο περιπάτου για τους επισκέπτες. Το ανασκαφικό έργο που έχει γίνει είναι πλούσιο και πλήθος αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν εκτίθενται σε μουσεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Κάθε χρόνο «βουλιάζει» από επισκέπτες ανταμείβοντάς τους με τη μεγάλη παραλία της, την πλατιά αμμουδιά, τα παραθαλάσσια πάρκα και τις γευστικές απολαύσεις που προσφέρουν οι παραδοσιακές ταβέρνες κατά μήκος της ακτής.

 

ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ

Αν αναζητάς ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι με λιμανάκι και ψαροκάικα, τότε η Ν. Φώκαια είναι αυτό που ψάχνεις. Με ταβέρνες πάνω στο κύμα, αμμώδη παραλία και παραδοσιακά στενά σοκάκια, είναι μία εξαιρετική επιλογή για καλοκαιρινή ανάπαυλα. Το σήμα κατατεθέν του χωριού είναι ο βυζαντινός πύργος, χτισμένος το 1407, που δεσπόζει επιβλητικός στον λόφο, κοντά στο λιμάνι.

 

ΦΟΥΡΚΑ

Είναι ένα ακόμη γραφικό χωριό και ένα από τα πιο γνωστά της Κασσάνδρας. Με παλιά πέτρινα σπίτια, υπέροχες παραλίες, παραδοσιακά ταβερνάκια, ξενοδοχεία, ξενώνες και σύγχρονες τουριστικές υποδομές. Η Σκάλα Φούρκας συμπληρώνει το ιστορικό χωριό, με μία παραλία 2 χιλιομέτρων, μία από τις ομορφότερες της Χαλκιδικής, με «χρυσή» αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Επισκεφθείτε τα ξωκλήσια, θαυμάστε την αρχιτεκτονική των διατηρητέων κτηρίων και τα βυζαντινά ευρήματα.

 

ΠΟΣΕΙΔΙ

Το Ποσείδι βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χερσονήσου της Κασσάνδρας, με τρεις παραλίες, εκ των οποίων οι δύο οργανωμένες. Η πιο μεγάλη και η πιο γνωστή είναι τα «Αιγαιοπελαγίτικα», με τους επισκέπτες να καταφθάνουν κατά χιλιάδες κάθε καλοκαίρι. Στο Ποσείδι βρίσκεται το αρχαιότερο ιερό του Ποσειδώνα, στην περιοχή που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν αρχαία Μένδη. Στο ακρωτήρι, βρίσκεται ο φάρος του Πoσειδίου, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1864 και έχει ύψος 14,5 μέτρα.

 

 

ΣΙΒΗΡΗ

Είναι ένας από τους ομορφότερους προορισμούς, με ελκυστικές αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, ξενοδοχεία και καταλύματα για κάθε γούστο και γευστικές απολαύσεις από πολυάριθμα εστιατόρια και παραδοσιακά ταβερνάκια. Στο αμφιθέατρο της Σίβηρης πραγματοποιείται κάθε χρόνο το διάσημο Φεστιβάλ Κασσάνδρας, όπου ανεβαίνουν παραστάσεις και δίνονται συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, κάτω από το φως των αστεριών.

 

ΠΑΛΙΟΥΡΙ

Στο νότιο άκρο της Κασσάνδρας βρίσκεται το Παλιούρι, ένα ακόμη παραδοσιακό χωριό με στενά δρομάκια, μικρά μαγαζάκια, μαγευτικές παραλίες και ένα πυκνό πευκοδάσος που «αγκαλιάζει» το χωριό. Κινούμενοι νοτιοανατολικά βρίσκεται η παραλία Χρουσού, η οποία θεωρείται μία από τις ωραιότερες της Κασσάνδρας.

 

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΙΘΩΝΙΑ

Αν αναζητείς «άγρια» φυσική ομορφιά και απέραντο γαλάζιο, τότε η Σιθωνία είναι για σένα! Κάθε γωνιά της είναι και μία μαγεία και κάθε διαδρομή μία ξεχωριστή εμπειρία. Η εξερεύνηση με σκάφος είναι επίσης μία μοναδική εμπειρία, καθώς ανοίγονται μπροστά σου υπέροχα κολπάκια και σμαραγδένια νερά. Οργανωμένες ακτές ή μη, κάμπινγκ αλλά και υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, η Σιθωνία καλύπτει κάθε απαίτηση του επισκέπτη.

 

ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥ

«Μαγεύει» από την πρώτη ματιά, με τις υπέροχες αμμουδιές της και τα γαλαζοπράσινα νερά. Είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της Χαλκιδικής και όχι τυχαία! Μπορείτε να «βυθιστείτε» στο απέραντο γαλάζιο, να νοικιάσετε σκάφος και να ανακαλύψετε τα μικροσκοπικά νησάκια της, να κάνετε τουρ με κανό καγιάκ, να επισκεφθείτε το Διάπορο και την παραλία Καρύδι. Η περιοχή όμως προσφέρει και άλλες επιλογές, όπως πεζοπορία στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Ίταμος, αγναντεύοντας το Αιγαίο και το Άγιο Όρος.

 

ΔΙΑΠΟΡΟΣ

Είναι το νησάκι το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Βουρβουρού και είναι το μεγαλύτερο από το σύμπλεγμα των εννέα νησίδων στον εν λόγω κόλπο. Δεν έχει μόνιμους κατοίκους, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτα κάποια σπίτια. Την ομορφιά του φυσικού κάλλους της περιοχής είναι δύσκολο να την περιγράψεις, με χρώματα που παραπέμπουν σε εξωτικούς προορισμούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που αρκετοί την αποκαλούν «Γαλάζια Λίμνη».

 

 

ΝΙΚΗΤΗ

Πασίγνωστη και πανέμορφη, η Νικήτη είναι επίσης ένας ακόμα δημοφιλής προορισμός της Σιθωνίας. Με σύγχρονα και παραδοσιακά καταλύματα, γραφικούς κολπίσκους με χρυσαφένια αμμουδιά. Από τη μία πλευρά είναι η σύγχρονη Νικήτη και από την άλλη, πάνω στους λόφους, η παραδοσιακή με πέτρινα σπίτια, στενά σοκάκια και μία μικρή πλατεία. Εκεί βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Νικήτα, χτισμένος το 1867, και το παλιό σχολείο, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε.

 

Ν.ΜΑΡΜΑΡΑΣ

Αποτελεί έναν από τους πιο κοσμοπολίτικους οικισμούς της Σιθωνίας, με υπηρεσίες που καλύπτουν κάθε ανάγκη τουριστών και επισκεπτών. Πλαισιώνεται από δύο δημοφιλείς παραλίες, όπου εκτός από το μπάνιο σας μπορείτε να απολαύσετε πεντανόστιμα θαλασσινά στα εστιατόρια. Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε τα μονοπάτια στο πευκοδάσος που οδηγούν στους παράκτιους λόφους αλλά και στο αρχαίο βυζαντινό ορεινό χωριό Παρθενώνας.

 

ΟΡΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Είναι ένα γραφικό ψαροχώρι ιδανικό για όσους επιθυμούν ηρεμία, παραδεισένια νερά και καλό φαγητό. Κάθε πρωί τα καΐκια φέρνουν φρέσκα ψάρια στο λιμάνι, όπου βρίσκεται και η ψαραγορά. Η τεράστια ακτή, γνωστή και ως «Τρανή Αμμούδα», είναι μία από τις ομορφότερες στη Σιθωνία. Από το μικρό γραφικό λιμανάκι στον Όρμο, ξεκινούν καθημερινά τα καραβάκια για την κρουαζιέρα στο Άγιο Όρος, στην Αμμουλιανή και την Ουρανούπολη.

 

ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ

Το Πόρτο Κουφό είναι το μεγαλύτερο σε βάθος και ασφαλέστερο λιμάνι της Ελλάδας. Είναι ιδανικό για εσάς που αναζητάτε ήρεμες καλοκαιρινές διακοπές, για να απολαύσετε την ησυχία και τη μαγεία της φύσης. Μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια, τα οποία σας οδηγούν σε σημεία με θέα που πραγματικά «κόβουν» την ανάσα, να κολυμπήσετε σε μοναδικά νερά, ενώ για όσους διαθέτουν σκάφος η εμπειρία ανεβαίνει επίπεδο.

 

ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΑ

Χτισμένα πάνω σε λόφο, τα Πυργαδίκια βρίσκονται στην ακτή μεταξύ Σιθωνίας και Άθω, προσφέροντας μία καταπληκτική αμφιθεατρική θέα προς το Άγιο Όρος και τη Σιθωνία. Πανέμορφες ακρογιαλιές, άνετα καταλύματα, ωραίο φαγητό και υπέροχα ηλιοβασιλέματα, συνθέτουν την εικόνα του χωριού. Περπατήστε στα σοκάκια, επισκεφθείτε το λιμανάκι, τις εκκλησίες της περιοχής και γνωρίστε την πλούσια ιστορία τους.

 

ΣΑΡΤΗ

Η Σάρτη μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία του επισκέπτη. Μαγευτικές παραλίες με λευκές αμμουδιές, απομονωμένους κολπίσκους για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία, πλούσιες επιλογές διαμονής, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες και νυχτερινή ζωή για όσους θέλουν πιο έντονη διασκέδαση. Μπορείτε να επισκεφθείτε ιστορικά μνημεία, να κάνετε μία κρουαζιέρα στο Άγιο Όρος και να «χαθείτε» στις μαγικές παραλίες της ανατολικής Σιθωνίας.

 

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σε ένα πανέμορφο μέρος, εν μέσω καταπράσινων δασών, είναι χτισμένος ο Άγιος Νικόλαος, ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής. Εξερευνήστε τον περπατώντας στα λιθόστρωτα σοκάκια με τα παραδοσιακά σπίτια του 19ου αιώνα, επισκεφθείτε την ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τον εγκαταλελειμμένο ναό της Αγίας Τριάδας. Ένα μεγάλο γλέντι στήνεται κάθε καλοκαίρι στην πλατεία του χωριού ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, ενώ βραδιές ελληνικής μουσικής διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

ΣΥΚΙΑ

Είναι από τα πιο γνωστά χωριά της Χαλκιδικής και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Είναι ένας μαγευτικός τόπος που τον «αγκαλιάζουν» πασίγνωστες και υπέροχες παραλίες. Σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται η παραλία της Συκιάς, ενώ σε κοντινή απόσταση μπορείτε να επισκεφθείτε τις διάσημες παραλίες του Καλαμιτσίου και του Κριαριτσίου, με τις απέραντες αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα νερά. Περιηγηθείτε στην περιοχή, εξερευνήστε μικρούς κρυφούς κολπίσκους και γευτείτε τοπικά και θαλασσινά εδέσματα στα παραδοσιακά ταβερνάκια.

 

ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ

Είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής στον κόλπο του Αγίου Όρους. Ένας καταπράσινος τόπος γεμάτος ελαιόδεντρα, υπέροχες παραλίες και κρυστάλλινα νερά. Η Αμμουλιανή είναι ένας τόπος ηρεμίας και ξεκούρασης, μακριά από την τουριστική βαβούρα και την πολυκοσμία. Η πρόσβαση γίνεται από την Τρυπητή, κοντά στην Ουρανούπολη και μέσα σε λίγα λεπτά φτάνεις στον επίγειο παράδεισο. Νότια της Αμμουλιανής βρίσκονται τα Δρένια ή αλλιώς Γαϊρουρονήσια, ένα σύμπλεγμα από έξι ακατοίκητα νησάκια, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά.

 

ΚΑΒΑΛΑ

Μία πόλη με πλούσια αρχιτεκτονική και βαθιά πολιτιστική ιστορία, με αρχαιολογικούς θησαυρούς, η Καβάλα κερδίζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιαστείτε όπου και να πάτε, είτε εξερευνώντας τη σύγχρονη πόλη, είτε τα σοκάκια της παλιάς πόλης, είτε θελήσετε να επισκεφθείτε τα παραλιακά θέρετρα, τους αρχαιολογικούς της χώρους και τα ιστορικά της μνημεία.

 

 

Η Παλιά Πόλη, γνωστή και ως συνοικία Παναγίας, σίγουρα θα σας μαγέψει. Χτισμένη γύρω από τα τείχη, με τα γραφικά σοκάκια της, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πολύχρωμα νεοκλασικά με τους ξύλινους εξώστες, είναι βέβαιο ότι θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή.

Το επιβλητικό μεσαιωνικό Φρούριο δεσπόζει στην ακρόπολη της χερσονήσου Παναγίας. Χτίστηκε για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα από ακατέργαστες πέτρες γρανίτη, τούβλο και μάρμαρο. Από την κορυφή του κεντρικού πύργου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα, ενώ κατεβαίνοντας συναντάει κάνεις τις Καμάρες, οι οποίες «αγκαλιάζουν» τον λόφο. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και πιο επιβλητικά μνημεία της Καβάλας.

 

 

Εντός των τειχών της πόλης βρίσκεται και το κτήριο του Ιμαρέτ, ένα στολίδι της πόλης και ένα αριστούργημα της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής. «Απλώνεται» σε 4.200 τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα το κτήριο είναι ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία της πόλης. Ο χώρος είναι επισκέψιμος και μπορείτε να ξεναγηθείτε στους κοινόχρηστους χώρους.

Συνεχίζοντας το ταξίδι στην ιστορία, μπορείτε να επισκεφθείτε την οικία του Μεχμέτ Αλή Πασά, η οποία σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Με τα οθωμανικά λουτρά και τους κήπους, τους οντάδες και τα σπαθιά θα πάρετε μία γεύση της ζωής στα οθωμανικά χρόνια. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το τζαμί του Χαλίλ Μπέη. Το 1930 στέγασε τη Φιλαρμονική του δήμου και σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Ένα από τα πιο επισκέψιμα σημεία της πόλης είναι ο Φάρος της Καβάλας, από όπου μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα της πόλης, του νησιού της Θάσου μέχρι και το Άγιος Όρος.

Λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Καβάλας βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ο σημαντικότερος της ανατολικής Μακεδονίας και μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Καβάλα όμως πέρα από τα ιστορικά της χαρακτηριστικά διαθέτει όλα τα στοιχεία για υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές. Πανέμορφες παραλίες, σύγχρονες υποδομές, εστιατόρια και έντονη νυχτερινή ζωή, για όσους το επιθυμούν. Μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες είναι οι Αμμόλοφοι, με ψιλή λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, το θέρετρο του Παληού ή αλλιώς Παλαιό Τσιφλίκι, η παραλία της Ν. Ηρακλίτσας γνωστή και ως Αλάνα, η Βρασίδα ανάμεσα στους Αμμόλοφους και τη Ν. Πέραμο, η παραλία της Καλαμίτσης και η Απολλωνία, όπου πάνω από την παραλία, στην κορυφή του λόφου, δεσπόζει ένας μεσαιωνικός πύργος τον οποίο αξίζει να επισκεφθείς.

 

ΘΑΣΟΣ

Αγναντεύοντας το Αιγαίο, ξεπροβάλλει η Θάσος, το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, το οποίο «βουλιάζει» κάθε καλοκαίρι από τουρίστες… και όχι τυχαία! Ένα κατάφυτο νησί, με μαγευτικές παραλίες, σμαραγδένια νερά, γραφικά χωριά και υπέροχη φιλοξενία.

Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, πεζοπορία και ποδηλασία σε πανέμορφες διαδρομές, να επισκεφθείτε ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, να γευτείτε μοναδικά εδέσματα της τοπικής κουζίνας, να χορέψετε σε λαϊκές βραδιές, να περπατήσετε στα όμορφα σοκάκια, να απολαύσετε την αρχιτεκτονική του βορείου Αιγαίου, να περπατήσετε στα λιμανάκια, να «χαθείτε» στη μαγεία του φυσικού τοπίου.

 

 

Αξίζει να επισκεφθείτε την τεχνητή λίμνη λίγο έξω από το χωριό Μαριές αλλά και τους καταρράκτες οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, όπως και τη σπηλιά Δρακότρυπα, η οποία οφείλει την ονομασία της σε σταλακτίτη που φέρει τη μορφή δράκου.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι αναρίθμητες εκκλησίες και μοναστήρια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχάηλ στον Ποτό αλλά και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον Θεολόγο, όπου θα θαυμάσετε την εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από κερί και μαστίχα.

Η μυρωδιά του πεύκου και της θάλασσας, το αεράκι του Αιγαίου, η μαγεία του φυσικού τοπίου, η φιλοξενία των ντόπιων θα συμπληρώσουν την εικόνα αυτού του νησιού, ένα σμαράγδι του Αιγαίου.

 

ΠΙΕΡΙΑ

Αν αναζητάτε βουνό και θάλασσα, τότε η Πιερία θα πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες σας επιλογές. Από τη μία ο επιβλητικός Όλυμπος και από την άλλη απέραντες ακτές με χρυσές αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά. Παραδοσιακά χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές, με γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, υπέροχες διαδρομές περιπάτου στα πυκνόφυτα δάση, κάστρα και αρχαιολογικοί χώροι, σύγχρονες τουριστικές μονάδες και υποδομές, η Πιερία προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.

 

 

Το κάστρο του Πλαταμώνα

«Σκαρφαλωμένο» σε έναν ψηλό λόφο, με θέα που «κόβει» την ανάσα, το κάστρο του Πλαταμώνα με τον επιβλητικό του Πύργο είναι ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή. Είναι ένα από τα πιο καλά διατηρημένα πολιτιστικά μνημεία, που σε ταξιδεύει στον χρόνο της ιστορίας, με θέα τον Όλυμπο και το βαθύ μπλε του Θερμαϊκού κόλπου. Η παραλιακή κωμόπολη είναι πόλος έλξης όχι μόνο εγχώριου τουρισμού αλλά και χωρών της βαλκανικής.

Οι μεγάλες ακτές είναι χαρακτηριστικό της Πιερίας, με σύγχρονες υποδομές, πολυάριθμες επιχειρήσεις και γραφικά ταβερνάκια. Εκτός από την παραλία του Πλαταμώνα μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία της Λεπτοκαρυάς, του Παντελεήμονα και της Πλάκας Λιτοχώρου.

 

 

Για όσους επιθυμούν την πολυκοσμία και την πιο έντονη νυχτερινή διασκέδαση, τότε η πρωτεύουσα του νομού είναι ιδανική! Με σύγχρονες τουριστικές υποδομές, εστιατόρια, ήσυχα καφέ αλλά και χώρους νυχτερινής διασκέδασης, υπηρεσίες και υγειονομική υποδομή, η Κατερίνη διαθέτει ό,τι μπορεί να χρειαστεί ο επισκέπτης. Η παραλία της, σε μικρή απόσταση από την πόλη, γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και γίνεται κάθε χρόνο πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

 

ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Ένα παραμυθένιο χωριό είναι «σκαρφαλωμένο» στις πλαγιές του Ολύμπου, σε υψόμετρο 500 μέτρων, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε. Τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπεται να μπουν μέσα στον οικισμό. Έτσι χωρίς καμία όχληση μπορείτε να απολαύσετε το ονειρικό τοπίο και τη μαγευτική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Περάστε στιγμές ηρεμίας περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια με τα πετρόχτιστα σπίτια, επισκεφθείτε την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, καθίστε σε ένα από τα πολλά καφέ και απολαύστε μοναδικές γεύσεις στις παραδοσιακές ταβέρνες, επισκεφθείτε τα γραφικά καταστήματα που διαθέτουν παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.

 

ΟΛΥΜΠΟΣ

Για όσους όμως αναζητούν «ανάσες» δροσιάς όχι στις παραλίες αλλά στα δροσερά νερά των ποταμών και στη σκιά των δέντρων, τότε ο Όλυμπος είναι η καλύτερη επιλογή. Η πυκνή βλάστηση, τα ψηλά δέντρα, τα δροσερά ρυάκια, οι φυσικές λιμνούλες, τα μοναδικά σε φυσικό κάλλος μονοπάτια και οι υπέροχες διαδρομές, θα σας προσφέρουν μία καταπληκτική ευκαιρία που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε!

Η διαδρομή για τους Μύλους, λίγο έξω από το Λιτόχωρο, μέχρι τα Πριόνια ( το ψηλότερο σημείο που μπορείς να φτάσεις με αυτοκίνητο) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς για τους πεζοπόρους, με όμορφα μονοπάτια, ξύλινα γεφυράκια και πλούσιο φυσικό τοπίο.

Επισκεφθείτε το γραφικό Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου, το οποίο απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την ακτή. Ξεχωρίζει για την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και παρέχει μία άρτια ξενοδοχειακή υποδομή για διακοπές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Αν σας κερδίσει η «μαγεία» του βουνού, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το ορεινό Eλατοχώρι. Πρόκειται για δύο υπέροχους οικισμούς, τον παλιό και τον νέο, ενώ στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες λειτουργεί και χιονοδρομικό κέντρο.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

SKG • thessnews.gr

25.4.202410:41 πμ

  Στην ανανεωτική άνοιξη, το κατανυκτικό Πάσχα και την προετοιμασία για ένα απολαυστικό καλοκαίρι είναι αφιερωμένη η έκδοση του ομίλου RthessMedia Group, SKG Spring – Summer & Taste thessnews.gr. Μέσα στις σελίδες της ειδικής έκδοσης ξεδιπλώνονται σε τρεις ενότητες πασχαλινές

SKG • thessnews.gr

25.4.202410:34 πμ

  Αυτή η υπέροχη και ιδιαίτερη ευχή, που συμπυκνώνει όλο το νόημα της σημαντικότερης χριστιανικής εορτής, του Πάσχα, εμπεριέχει ένα μήνυμα που αφορά στην ίδια την ανθρώπινη φύση, αλλά και στο περιβάλλον που μας περικλείει. Είναι μία αναγεννητική ευχή, που

SKG • thessnews.gr

25.4.202410:30 πμ

  Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα, γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της χώρας και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές αναβιώνουν ήθη κι έθιμα που δίνουν ένα μοναδικό «χρώμα» στην εορταστική αυτή περίοδο. Έθιμα όπως το «κάψιμο του

SKG • thessnews.gr

25.4.202410:22 πμ

  Με σεβασμό στην παράδοση, αλλά σταθερά προσανατολισμένη στην πρωτοπορία, στόχος της Χ.Α.Ν.Θ. είναι τα μέλη της να συνεισφέρουν εθελοντικά και να υπηρετούν τους σκοπούς της, μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί. Η μακρά διαδρομή της Χ.Α.Ν.Θ.

SKG • thessnews.gr

25.4.202410:20 πμ

  Πήρατε τελευταίοι άδεια… Τις νύχτες αυτού του καλοκαιριού θα τις περάσετε στο μπαλκόνι, και αν είστε τυχεροί στη μεγάλη σας βεράντα. Με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα, ακόμη και τα λίγα υπαίθρια αστικά τετραγωνικά μπορούν να μεταμορφωθούν σε όαση! •

SKG • thessnews.gr

25.4.202410:10 πμ

  Υπάρχει ένας τόπος που συνδυάζει εξίσου όμορφα και τις δύο επιλογές και όχι μόνο! Το Πήλιο! Το Πήλιο ωστόσο συνδέεται και με ένα φρούτο, από την εποχή της μυθολογίας ακόμα, το μήλο! Για ένα μήλο, έπαθλο στον πρώτο διαγωνισμό

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή