Σαν σήμερα στις 17 Μαρτίου του 1951 γεννιέται ο Κερτ Ράσελ. Το 1988 φεύγει από τη ζωή ο Νικόλας Άσιμος (φωτ.), ενώ το 1991 ο Ντιέγκο Μαραντόνα συλλαμβάνεται για χρήση κοκαΐνης.
Γεγονότα:
1821 Οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στη Λακωνία.
1932 Ανοίγει η αυλαία του Εθνικού Θεάτρου, με πρώτο διευθυντή τον Ιωάννη Γρυπάρη. Πρώτος σκηνοθέτης ο Φώτος Πολίτης, πρώτο έργο ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου.
1948 Το Βέλγιο, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία υπογράφουν τη συνθήκη των Βρυξελλών, πρόδρομο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που οδήγησε στην ίδρυση του NATO.
1988 Οι φίλαθλοι της Λάρισας κλείνουν την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και αποκλείουν την πόλη για 36 ώρες. Διαμαρτύρονται για την αφαίρεση 4 βαθμών από την ομάδα τους, λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του ποδοσφαιριστή Γκιόργκι Τσίγκοφ. Τελικά, η θεσσαλική ομάδα θα πάρει πίσω τους βαθμούς και θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.
1991 Συλλαμβάνεται στη Νάπολη ο Ντιέγκο Μαραντόνα για χρήση κοκαΐνης και τιμωρείται από τη FIFA με αποκλεισμό 15 μηνών.
2008 Η 17η Μαρτίου καθιερώνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, με σκοπό να αναδείξει τη σημασία του ύπνου για την υγεία του ατόμου και τις συνέπειες της αϋπνίας.
Γεννήσεις:
1837 Κωνσταντίνος Βολανάκης, σημαντικός Έλληνας ζωγράφος. Θεωρείται ο «πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας».
1890 Γιώργος Καλαφάτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και ιδρυτής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.
1919 Νατ Κινγκ Κόουλ, Αμερικανός τραγουδιστής και κορυφαίος πιανίστας της τζαζ.
1948 Γουίλιαμ Γκίμπσον, Αμερικανός συγγραφέας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Νευρομάντης», έχει πουλήσει περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
1951 Κερτ Ράσελ, Αμερικανός ηθοποιός που ξεκίνησε την καριέρα του ως παιδί – θαύμα τη δεκαετία του ‘60 και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε ταινίες δράσης.
Θάνατοι:
1935 Αλέξανδρος Πάλλης, Έλληνας λογοτέχνης και πρωταγωνιστής στον αγώνα για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας.
1956 Ιρέν Ζολιό-Κιουρί, Γαλλίδα χημικός. Της απονεμήθηκε από κοινού με το σύζυγό της το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1935 για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας.
1988 Νικόλας Άσιμος, σημαντικός Έλληνας αντισυμβατικός τραγουδοποιός. Επρόκειτο για ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο και τα τραγούδια που έγραψε θεωρήθηκαν συχνά προκλητικά.
1993 Έλεν Χέιζ, κορυφαία Αμερικανίδα ηθοποιός. βραβευμένη με ένα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 1931 «Το Σφάλμα μιας Μητέρας» και ένα Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 1970 «Διεθνές Αεροδρόμιο».