ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1834 Η Ισπανική Ιερά Εξέταση διαλύεται επίσημα μετά από σχεδόν 356 χρόνια.
1892 Φοιτητικές ταραχές ξεσπούν στην Αθήνα, λόγω της επιβολής διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση Τρικούπη.
1900 Κατά τη διάρκεια των τελικών του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι Αμερικανοί αθλητές δεν λαμβάνουν μέρος για θρησκευτικούς λόγους, καθώς είναι Κυριακή.
1945 Πραγματοποιείται στην έρημο του Λος Άλαμος των ΗΠΑ η πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας.
1963 Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αρχίζουν συνομιλίες για συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών δοκιμών.
1965 Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου παραιτείται μετά από απαίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου Β’. Την ίδια ημέρα ορκίζεται η κυβέρνηση Γεώργιου Αθανασιάδη-Νόβα, η πρώτη κυβέρνηση των «αποστατών». Με αυτόν τον τρόπο αρχίζουν τα Ιουλιανά. Η πολιτική αναταραχή και η αστάθεια θα οδηγήσει τελικά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.
1967 Συλλαμβάνεται ο πρώην υπουργός, Ευάγγελος Αβέρωφ, με την κατηγορία των παράνομων συναθροίσεων στην οικία του.
1970 Πραγματοποιείται ο τελικός του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Γυναικών. Θριαμβεύτρια αναδεικνύεται η ομάδα της Δανίας, η οποία νικά την Ιταλία με 2-0.
1974 Η ελληνική στρατιωτική κυβέρνηση του Δημήτριου Ιωαννίδη οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία, που οδηγεί στην ανατροπή του αρχιεπισκόπου Μακάριου και στον ορισμό του Νίκου Σαμψών ως προέδρου της Κύπρου.
1992 Ο Νίκος Γκάλης παίρνει μεταγραφή από τον Άρη στον Παναθηναϊκό, σε μια κίνηση που θα αλλάξει δραστικά τον χάρτη του ελληνικού μπάσκετ.
1997 Ο διάσημος μόδιστρος, Τζιάνι Βερσάτσε, πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης έξω από το σπίτι του, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Δράστης είναι ο Άντριου Κιουνάναν, ο οποίος είχε διαπράξει άλλους τέσσερις φόνους, ενώ οκτώ ημέρες αργότερα μετά τη δολοφονία Βερσάτσε, θα αυτοκτονήσει.
2006 Αρχίζει τη λειτουργία του ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1606 Ρέμπραντ Χάρμενσοον φαν Ράιν, διάσημος Ολλανδός ζωγράφος που θα πεθάνει το 1669 πένης…
1936 Ρηνιώ Παπανικόλα, Ελληνίδα ραδιοφωνική παραγωγός
1943 Λουκιανός Κηλαηδόνης, Έλληνας τραγουδοποιός
1948 Δημοσθένης Κούρτοβικ, Έλληνας συγγραφέας
1951 Τζέσε Βεντούρα, Αμερικανός παλαιστής, ηθοποιός και πολιτικός
1954 Γεώργιος Καμίνης, Έλληνας πολιτικός
1962 Νίκος Φιλίππου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1976 Νταϊάν Κρούγκερ, Γερμανίδα ηθοποιός και μοντέλο
1979 Αλεξάντερ Φράι, Ελβετός ποδοσφαιριστής
1980 Μιχάλης Ζαμπίδης, Έλληνας αθλητής του κικ μποξ
1962 Brigitte Nielsen, ηθοποιός πρώην σύζυγος του Σιλβέστερ Σταλόνε.
1950 Arianna Huffington, Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας και αρθρογράφος. Είναι κυρίως γνωστή για τον ιστότοπο Huffington Post τον οποίο ίδρυσε και διευθύνει. Είναι πρώην σύζυγος του μέλους των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Χάφινγκτον.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1994 Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Μάνος Χατζιδάκις. Είχε γεννηθεί στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου 1925 και ήταν κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, ο πρώτος που συνέδεσε τη λόγια μουσική με τη λαϊκή παράδοση.
Το 1960, του απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ Kαλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για «Τα παιδιά του Πειραιά» από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν.
Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1932. Το 1938 ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Εργάστηκε για βιοπορισμό ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι, παγοπώλης στο εργοστάσιο του Φιξ, υπάλληλος στο φωτογραφείο Μεγαλοκονόμου και βοηθός νοσοκόμος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Η οδός Κωνσταντίνου Μάνου 3 στο Παγκράτι μετονομάστηκε σε Μάνου Χατζηδάκι το 2019 από τον Δήμο Αθηναίων.
Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της Ε.Π.Ο.Ν., όπου γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίον σύντομα ανέπτυξε ισχυρή φιλία.
Η πρώτη εμφάνισή του έγινε το καλοκαίρι του 1944, σε ηλικία 19 ετών, με την κωμωδία «Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας» από το νεοσύστατο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Το 1946 συνθέτει για πρώτη φορά για τον κινηματογράφο, στην ταινία «Αδούλωτοι σκλάβοι» με πρωταγωνίστρια, σε πρώτη εμφάνιση, την Έλλη Λαμπέτη.
Σε ηλικία 23 ετών, έδωσε στο Θέατρο Τέχνης, τη διάσημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο τραγούδι.
Το 1950 έγινε ιδρυτικό στέλεχος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Χοροδράματος της Ραλλούς Μάνου. Η Μαρίκα Κοτοπούλη του ανέθεσε τη σύνθεση της μουσικής για τις «Χοηφόρους». Θα ακολουθήσει μουσική για πολλές αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Παράλληλα γράφει σημαντικά μουσικά έργα, όπως τα «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα» και «Ιονική σουίτα».
Από το 1955 συνθέτει για το θέατρο και τον κινηματογράφο: Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο του Αλέκου Σακελλάριου, Ο δράκος του Νίκου Κούνδουρου.
Το 1959 πήρε το πρώτο βραβείο στο Α΄ Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του Ε.Ι.Ρ. για το τραγούδι «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου», που ερμήνευσε η Νάνα Μούσχουρη.
Το 1960 του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στο Β΄ Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του Ε.Ι.Ρ. για το «Κυπαρισσάκι» και την «Τιμωρία», πάλι με τη Νάνα Μούσχουρη, ενώ απέσπασε το βραβείο για τη μουσική του στο Ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, έγραψε τα «Τα παιδιά του Πειραιά» και συνέθεσε μουσική για πολλά θεατρικά έργα και για τις ταινίες Μανταλένα, Η Αλίκη στο ναυτικό, Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος, Η κυρία δήμαρχος, Το κλωτσοσκούφι, Ραντεβού στην Κέρκυρα και πολλές ακόμη.
Το 1961 ο Χατζιδάκις απέσπασε το Β΄ βραβείο στο Γ΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού του Ε.Ι.Ρ. για το τραγούδι του «Κουρασμένο παλικάρι». Το Α’ βραβείο δόθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη για την «Απαγωγή» που ερμήνευσε η Μαίρη Λίντα.
Το 1964 άρχισε η συνεργασία του με τον Μωρίς Μπεζάρ. Οι «Όρνιθες» ανεβαίνουν από τα Μπαλέτα του 20ού Αιώνα στις Βρυξέλλες.
Το 1966 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος, με τον Ζυλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη, στο ανέβασμα του έργου «Ίλια Ντάρλινγκ» στο Μπρόντγουεϊ, διασκευή του Ποτέ την Κυριακή σε μιούζικαλ. Με αφορμή ένα χρέος του στην εφορία αποφάσισε να μην γυρίσει στην Ελλάδα αλλά να ζήσει στη Νέα Υόρκη, μαζί με τη μητέρα του, σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μανχάταν. Τον Απρίλιο του 1965, είχε ηχογραφήσει «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς.
Τον Ιούλιο του 1972 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνθέτει το έργο «Ο Μεγάλος Ερωτικός». Η κυβέρνηση Καραμανλή τον διόρισε διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, διευθυντή του κρατικού ραδιοσταθμού Τρίτο Πρόγραμμα και αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το φθινόπωρο του 1981 και του 1982 διοργάνωσε επίσης τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού στην Κέρκυρα. Το 1985 ο Χατζιδάκις εξέδωσε το πολιτιστικό περιοδικό Το Τέταρτο και την δισκογραφική εταιρεία «Σείριος» και το 1989, ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Στις 3 Ιουνίου 1990, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Αργεντινό συνθέτη Άστορ Πιατσόλα, έδωσε συναυλία που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Ηρώδειο. Η συναυλία ήταν η τελευταία του Πιατσόλα, ο οποίος ένα μήνα αργότερα, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, έπεσε σε κώμα που διήρκεσε δύο χρόνια και έφυγε από τη ζωή το 1992.
Ο Μάνος θα μας αφήσει στις 15 Ιουνίου 1994 από οξύ πνευμονικό οίδημα. Όπως όρισε ο ίδιος, στην κηδεία του δεν παρευρέθηκαν τηλεοπτικά συνεργεία και φωτορεπόρτερ.
1899 Γεώργιος Αβέρωφ, Έλληνας ευεργέτης
1904 Άντον Τσέχοφ, ο σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας του «Γλάρου», του «Τρείς αδελφές» και του «Βυσσινόκηπου», πεθαίνει από φυματίωση σε ηλικία 44 ετών.
1949 Αναστάσιος Νταλίπης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
2017 Κώστας Μουρσελάς θεατρικός συγγραφέας : «Ω! τι κόσμος μπαμπά», «Ενυδρείο», «Οι φίλοι», «Η κυρία δεν πενθεί», «Το αυτί του Αλέξανδρου», «Σιγά η πατρίδα κοιμάται», «Το μαχαίρι στο κόκαλο», «Άνθρωποι και άλογα», η σατιρική σειρά «Εκείνος και… εκείνος», «Εφημερεύομεν», «Εθνική κωμωδία», «Επικίνδυνο φορτίο», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», που είχαν μεγάλες επιτυχίες, καθώς και 130 μονόπρακτα.
Το βιβλίο του «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1989 έχει μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, εβραϊκή και τουρκική γλώσσα. Τελευταίο του βιβλίο ήταν το «Ο πόθος καίει τα σωθικά».