Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / Πωλ Ελυάρ: Ο Γάλλος σουρεαλιστής που εξύμνησε τους ΕΛΑΣίτες

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

18/11/2021 4:20 μμ

Πωλ Ελυάρ: Ο Γάλλος σουρεαλιστής που εξύμνησε τους ΕΛΑΣίτες

Άφησε πίσω του ένα υπέροχο λυρικό έργο που ξορκίζει την μοναξιά, τον θάνατο, την υποταγή.

Πωλ Ελυάρ: Ο Γάλλος σουρεαλιστής που εξύμνησε τους ΕΛΑΣίτες

Γράφει ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Γεννήθηκε στο Σαιν Ντενί τον Δεκέμβρη του 1895 με το όνομα Eugène Grindel. Θα γινόταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Γαλλίας με το ψευδώνυμο Paul Éluard.

Στα 17 του προσβλήθηκε από φυματίωση και νοσηλεύτηκε σε σανατόριο της Ελβετίας. Θεραπεύτηκε και κατατάχθηκε στον στρατό στο λυκαυγές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ξεκίνησε να γράφει και τα πρώτα του ποιήματα.

 

Η Γκαλά

Το 1917 παντρεύτηκε την Γκαλά, τη γυναίκα που θα γινόταν εφ’ όρου ζωής η μούσα του παρά το ότι χώρισαν.

 

Στέκεται ορθή στα βλέφαρά μου
Και τα μαλλιά της μπλέκονται μες στα δικά μου

Έχει το σχήμα των χεριών μου
Έχει το χρώμα των ματιών μου

Βυθίζεται μες στη σκιά μου
Σα μια πέτρα στον ουρανό

Έχει τα μάτια της πάντ’ ανοιχτά
Και δε μ’ αφήνει σ’ ύπνο να γείρω

Τα όνειρά της μέσα στο φως
Σβήνουν τον ήλιο

Με κάνουν να γελώ, να κλαίω και να γελώ
Και να μιλώ χωρίς να έχω τίποτα να πω.

(«L’amoureuse», 1926, μτφρ.: Ελένη Βακαλό)

 

Την ίδια εποχή, γνωρίστηκε με τους Αντρέ Μπρετόν, Λουί Αραγκόν και Τριστάν Τζαρά, με τους οποίους συμμετείχε αρχικά στο κίνημα του ντανταϊσμού και αργότερα του υπερρεαλισμού.

 

Στρατευμένος ποιητής

Η στάση του απέναντι στην Ιστορία που γραφόταν επί των ημερών του δεν ήταν παθητική. Ο Ελυάρ υποστήριξε την Μαροκινή Επανάσταση το 1925, και αργότερα κράτησε μία μαχητική θέση απέναντι στον φρανκισμό. Εκείνη την περίοδο συνέσφιξε φιλικές σχέσεις με τον Πικάσο. Ο ποιητής γράφει το ποίημα «Νίκη για τη Γκερνίκα» και ο ζωγράφος ζωγραφίζει τον γνωστό πίνακα.

 

[…]Άνθρωποι που τ’ αντέξατε όλα
Το χάσμα ιδού που σας στυλώνει ασάλευτους
Θα χρησιμέψει ο θάνατός σας για παράδειγμα

Καρδιά ριγμένη χάμου ανάσκελα
Ο θάνατος

Σας βάζαν να πλερώνετε ως και της γης
Ως και τον ουρανό τον ύπνο το νερό και το ψωμί
Και τη μεγάλη ανέχεια της ζωής σας […]

( «La Victoire de Guernica», 1938, μτφρ.: Οδυσσέας Ελύτης)

 

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση, ως μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Μαζί με τον Αραγκόν, συγκεντρώνει σε ένα τόμο τα έργα ποιητών που γράφουν υπέρ της Αντίστασης.

 

Στον Γράμμο

Κατά την περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου, ο ποιητής συμμετέχει σε διάφορα συμβούλια και αποστολές για την Παγκόσμια Ειρήνη και επισκέπτεται αρκετές φορές την Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 1949 μάλιστα, ανεβαίνει ο ίδιος για δυο βδομάδες στον Γράμμο, θέλοντας να βρεθεί στο πλευρό των Ελλήνων ανταρτών.

Εμπνέεται από τον ηρωικό τους αγώνα. Γράφει δεκάδες ποιήματα για τους αντάρτες του Γράμμου, για τις μαυροφορεμένες μάνες και τις χήρες τους. «Σε κανένα μέρος του κόσμου δε θα μπορούσε να αισθανθεί κανένας πιο έντονα ότι ο αγώνας για λευτεριά και ειρήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δρόμος του πολιτισμένου ανθρώπου […]. Υπάρχουν δύο πραγματικότητες στην Ελλάδα. Η μία είναι των δημίων και της φρίκης και η άλλη της ελπίδας και των ηρώων» θα πει στις 18 Ιουνίου1949 στο Εθνικό Ουγγρικό Συνέδριο για την Ειρήνη, στη Βουδαπέστη.

 

[…] Είχαμε δώσει τα χέρια μας
και τα μάτια μας γελούσαν δίχως λόγο
Με τα όπλα και με το αίμα
λυτρώστε μας από το φασισμό
Νανουρίζαμε ολάκερο το φως
και τα στήθη μας φούσκωναν γάλα
Αφήστε μας να πάρουμε ντουφέκι
να βάλουμε σημάδι τους φασίστες. [..]

(ποιητική συλλογή: «Grece, ma rose de raison», 1949, μτφρ.: Ελένη Μπιμπίκου -Αντωνιάδου)

 

Σουρεαλιστής, επαναστατικός, ερωτικός, ο Πωλ Ελυάρ πέθανε σαν σήμερα το 1952. Άφησε πίσω του ένα υπέροχο λυρικό έργο που ξορκίζει την μοναξιά, τον θάνατο, την υποταγή. Στα ελληνικά μεταφράστηκαν σχεδόν όλες του οι ποιητικές συλλογές από κορυφαίους Έλληνες ποιητές όπως ο Σεφέρης και ο Ελύτης.

 

Η Νένα Βενετσάνου, εδώ, τραγουδάει ένα από τα πιο ερωτικά και γνωστά ποιήματά του. Στα ελληνικά θα το βρείτε μεταφρασμένο συνήθως ως «Η αγαπημένη».

Απολαύστε το

 

 

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Γεννήθηκε στην Καστοριά έναν ζεστό Ιούνη γεμάτο κεράσια. Ανατράφηκε στο κέντρο της Σαλονίκης, πλατεία Ναβαρίνου, θέλει να πεθάνει σ’ ένα φλαμένκο απάνω. Σπούδασε δημοσιογραφία γιατί είναι φιλομαθής, ανήσυχη και αγαπάει την επικοινωνία αν και εσωστρεφής. Δυνατή με αδυναμίες. Ρεαλιστική με ρομαντικές προσεγγίσεις. Λατρεύει τις τέχνες και τα μαστορέματα παντός είδους με μια μικρή αδυναμία στην τέχνη του ευζήν. Αν δεν ήταν η Μαρία να την συστήσει στην ζεστή οικογένεια του Ράδιο Θεσσαλονίκη, δεν θα ξεκουνιόταν να τους γνωρίσει μόνη της. «Μια φίλη μου δήλωσε συμμετοχή για μένα» η φάση της.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

9.12.2021 6:30 πμ

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο ThessNews.gr.   Γεγονότα στις 9 Δεκεμβρίου 536 Ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος εισέρχεται στη Ρώμη χωρίς να συναντήσει αντίσταση. Η γοτθική φρουρά εγκαταλείπει την πόλη. 730 Οι Χάζαροι νικούν στην Αρνταμπίλ το στρατό του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

9.12.2021 5:30 πμ

Σήμερα, Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου, εορτάζεται η Σύλληψις της Αγίας Άννης.    Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα γιορτάζουν οι: Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Άννη   Παράλληλα η 9η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

8.12.2021 7:00 πμ

Τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της ημέρας. Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα 08 Δεκεμβρίου στον αθλητισμό ανά τον κόσμο.   8/12/2019 Ο Χρήστος Βολικάκης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα του σκρατς στο 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδηλασίας πίστας που διεξάγεται στο

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

8.12.2021 6:30 πμ

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο ThessNews.gr.   Γεγονότα στις 8 Δεκεμβρίου 1560 Ιδρύεται η πόλη Γκουαρούλος στη Βραζιλία. 1660 Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε αγγλική θεατρική σκηνή γυναίκα ηθοποιός. Η ηθοποιός (η Μάργκαρετ Χιουζ ή η Αν Μάρσαλ) υποδύεται τη Δεισδαιμόνα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

8.12.2021 5:30 πμ

Σήμερα, Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου, είναι του Οσίου Παταπίου εν Λουτρακίω.   Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα γιορτάζουν οι: Πατάπιος   Όσιος Πατάπιος Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί είχε «πνεῦμα ἀγάπης καὶ σωφρονισμοῦ» (Β’ προς Τιμόθεον,

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

7.12.2021 7:00 πμ

Τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της ημέρας. Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα 07 Δεκεμβρίου στον αθλητισμό ανά τον κόσμο.   7/12/2019 Ο κολυμβητής Ανδρέας Βαζαίος με 1:50.85 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτή ατομική στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας της

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

9.12.2021 5:30 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή