Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / Χρόνης Μίσσιος: Έμαθε μόνος του γράμματα για να γράψει για την ανθρωπιά

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

20/11/2021 1:35 μμ

Χρόνης Μίσσιος: Έμαθε μόνος του γράμματα για να γράψει για την ανθρωπιά

Καίτοι ασχολήθηκε σε μεγάλη ηλικία με τη λογοτεχνία, καθιερώθηκε ως συγγραφέας από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του

Χρόνης Μίσσιος: Έμαθε μόνος του γράμματα για να γράψει για την ανθρωπιά

Γράφει ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Σαν σήμερα το 2012 πέθανε υπερπλήρης εμπειριών και δράσης μια μοναδική περίπτωση Έλληνα συγγραφέα· ο Χρόνης Μίσσιος.

Έμαθε μόνος του γραφή στις απανωτές εξορίες και φυλακίσεις του. Τον πλημμύριζε η ανάγκη να γράψει για τον πιο σπουδαίο αγώνα του ανθρώπου· τον αγώνα να μην χάσει την ανθρωπιά, την τρυφερότητα, και την ικανότητα του να βλέπει την ομορφιά, ακόμα και αν τυχαίνει ιστορικό υποκείμενο σκοτεινών και βάρβαρων καιρών.

 

Πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα και δούλευε στα καπνά από μικρός. Έπειτα σαν μικροπωλητής στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στην Κατοχή, για να γλιτώσουν την πείνα ο Ερυθρός Σταυρός τον έστειλε μαζί με άλλα παιδιά στα Γιαννιτσά. Λόγω ανέχειας δεν κατάφερε να τελειώσει ούτε το Δημοτικό.

Το 1944 σε ηλικία 14 ετών διετέλεσε σύνδεσμος του 16ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Την περίοδο μετά την Απελευθέρωση, έμενε στη Βέροια όπου ήταν σύνδεσμος για τους καταδιωκόμενους ΕΑΜίτες και εντάχθηκε ως στέλεχος στην ΕΠΟΝ.

 

Όσο μικρός και ταπεινός -κατά τα δικά σας πάντα κριτήρια- κι αν είναι, βρε καργιόληδες, ένας άνθρωπος, είναι πάντα ένας ολόκληρος κόσμος.
Όπως και κάθε πλάσμα, ζώο ή χορταράκι που κατοικεί σε τούτο τον πλανήτη, δεν είναι «υλικό», ρε, δεν είναι «στοιχείο», είναι επιθυμία, όνειρο, φαντασία, συνείδηση, ομορφιά. Είναι ένα αστέρι σαν τη γη ολόκληρη μέσα στο σύμπαν.

(Από το «Χαμογέλα, ρε… Τι σου ζητάνε;», 1988)

 

Εξορία

Το 1947 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο ως μέλος του ΔΣΕ πόλεων. Ακολουθεί εξορία στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη. Βασανίστηκε πολλές φορές χωρίς να αποκηρύξει την ιδεολογία του, για αυτό τον περισσότερο χρόνο τον πέρασε στην απομόνωση των κρατητηρίων.

 

Αφού είδα τη μάνα μου, την αγκάλιασα, της λέω, κοίτα να δεις, αύριο που θα ‘ρθεις, να μου φέρεις τα παλιά μου τα ρούχα να φορέσω, γιατί, ε, αφού μεθαύριο θα μας σκοτώσουν, να μην πάει τζάμπα και το κουστούμι. Μπαμ η μάνα μου, κάτω, ξερή. Κάναμε επισκεπτήριο μαζί με τον Μαύρο, οπότε μου σφυρίζει μια σφαλιάρα, και μου λέει, τι λες, ρε τσόγλανε, στη μάνα σου, είναι κουβέντες αυτές; Όχι, δεν το ‘κανα επίτηδες, τα είχα χαμένα και γω ο φουκαράς, δεν ήξερα τι να της πω όπως σπάραζε στην αγκαλιά μου… Τέλος, χέσ’ τα. Το κακό είναι πως ποτέ δεν μπόρεσα να της εξηγήσω μερικά πράγματα, όπως να πούμε πόσο πολύ την αγαπούσα και τι καταφύγιο ήταν για μένα στα μεγάλα μου ζορίσματα… Αλλά έτσι είναι πάντα, ποτέ δεν προλαβαίνουμε να πούμε τα πιο ουσιαστικά πράγματα, και το καταλαβαίνουμε μόνο σα χαθούμε.

(από το «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς», 1985)

 

Στη δικτατορία της 21ης Απριλίου, η «ρετσινιά» του αριστερού τον στέλνει φυλακή: Αβέρωφ, Κέρκυρας, Κορυδαλλού. Την περίοδο αυτή έμαθε ουσιαστικά ανάγνωση και γραφή. Αποφυλακίζεται τον Αύγουστο του 1973.

 

Οι επαναστάσεις, μεσιέ, δε γίνονται με μοιρογνωμόνιο, γίνονται με όνειρα, με την εκρηκτική απελευθέρωση του έρωτα και την αποδιοργάνωση της τάξης. Είναι ένα προσωπικό μονοπάτι απεξάρτησης. Πουθενά δεν υπάρχει τάξη στο σύμπαν, γιατί τάξη σημαίνει ορισμένο μέγεθος, χώρο, και χρόνο, στασιμότητα, έννοιες ανύπαρκτες για το σύμπαν.

(Από το «Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι», 1996)

 

Τελευταία χρόνια

Στη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και στην Ελληνική ΑΡιστερά. Συμμετείχε στη Διεθνή Αμνηστία με ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος. Ο ίδιος, λάτρης του φυσικού περιβάλλοντος, ζούσε με την σύζυγο και τα σκυλιά του στο Καπανδρίτι σ’ ένα αγροτόσπιτο.

Καίτοι ασχολήθηκε σε μεγάλη ηλικία με τη λογοτεχνία, καθιερώθηκε ως συγγραφέας από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του. Μεταφέρει γλαφυρά και άμεσα την οδυνηρή πολιτική του εμπειρία σε γραμμές. Οδυνηρή και από τους βασανιστές του αλλά και από τους δογματικούς, κομματικούς γραφειοκράτες της Αριστεράς.

Η αγάπη για την φύση τον οδήγησε να κάνει στην ΕΡΤ την περίοδο 1994-1996 μια σειρά τηλεοπτικών εκπομπών με θέμα την προστασία της ελληνικής πανίδας.

 

Κάναμε το σώμα μας ένα απέραντο νεκροταφείο δολοφονημένων επιθυμιών και προσδοκιών, αφήνουμε τα πιο σημαντικά τα πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως να παίξουμε και να κουβεντιάσουμε με τα παιδιά και τα ζώα, με τα λουλούδια και τα δέντρα, να παίξουμε και να χαρούμε μεταξύ μας, να κάνουμε έρωτα, ν’ απολαύσουμε τη φύση, τις ομορφιές του ανθρώπινου χεριού και του πνεύματος, να κατέβουμε τρυφερά μέσα μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τον διπλανό μας… Όλα , όλα, Σαλονικιέ, τ’ αφήνουμε γι’ αυτό το αύριο που δεν θα έρθει ποτέ…

(Από το  «Χαμογέλα, ρε… Τι σου ζητάνε;», 1988)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Γεννήθηκε στην Καστοριά έναν ζεστό Ιούνη γεμάτο κεράσια. Ανατράφηκε στο κέντρο της Σαλονίκης, πλατεία Ναβαρίνου, θέλει να πεθάνει σ’ ένα φλαμένκο απάνω. Σπούδασε δημοσιογραφία γιατί είναι φιλομαθής, ανήσυχη και αγαπάει την επικοινωνία αν και εσωστρεφής. Δυνατή με αδυναμίες. Ρεαλιστική με ρομαντικές προσεγγίσεις. Λατρεύει τις τέχνες και τα μαστορέματα παντός είδους με μια μικρή αδυναμία στην τέχνη του ευζήν. Αν δεν ήταν η Μαρία να την συστήσει στην ζεστή οικογένεια του Ράδιο Θεσσαλονίκη, δεν θα ξεκουνιόταν να τους γνωρίσει μόνη της. «Μια φίλη μου δήλωσε συμμετοχή για μένα» η φάση της.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

6.12.2021 5:01 μμ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008, λίγο πριν τις 9 το βράδυ, ανήμερα του Αγίου Νικολάου. Μια παρέα εφήβων κατεβαίνει στα Εξάρχεια για τη γιορτή του Νίκου της παρέας. Ένα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ περνά από τη συμβολή των οδών Τρικούπη και Ναβαρίνου

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

5.12.2021 7:00 πμ

Τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της ημέρας. Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα 05 Δεκεμβρίου στον αθλητισμό ανά τον κόσμο.   5/12/2013 O Νοτιοαφρικάνος αγωνιστής, φιλάνθρωπος και πολιτικός Νέλσον Μαντέλα, πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος αξιωματούχος και δημοκρατικά

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

5.12.2021 6:30 πμ

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο ThessNews.gr.   Γεγονότα στις 5 Δεκεμβρίου 63 π.Χ. Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρωνας δίνει τον τέταρτο και τελευταίο λόγο του κατά του Κατιλίνα. 633 Λαμβάνει χώρα η Τέταρτη Σύνοδος του Τολέδου. 1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

5.12.2021 5:30 πμ

Σήμερα, Κυριακή 05 Δεκεμβρίου, είναι των Σάββα του Ηγιασμένου, Αγίου Διογένους μαρτύρου.    Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα γιορτάζουν οι: Διογένης Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη *   * Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.  

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

4.12.2021 7:00 πμ

Τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της ημέρας. Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα 04 Δεκεμβρίου στον αθλητισμό ανά τον κόσμο.   4/12/2017 Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο δημοσιογράφος Κώστας Μότσης που συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση της ΕΡΑ Σπορ,

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

4.12.2021 6:30 πμ

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο ThessNews.gr.   Γεγονότα στις 4 Δεκεμβρίου 771 Πεθαίνει ο βασιλιάς της Αυστρασίας, Καρλομάν Α΄, αφήνοντας τον αδελφό του, Καρλομάγνο, βασιλιά ολόκληρου του βασιλείου των Φράγκων. 1110 Α΄ Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι καταλαμβάνουν τη Σιδώνα. 1259 Οι βασιλείς Λουδοβίκος

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

6.12.2021 5:01 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή