Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη: Ο αιώνιος αναζητητής και στοχαστής

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

26/10/2021 4:50 μμ

Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη: Ο αιώνιος αναζητητής και στοχαστής

Είναι από αυτούς τους μεγάλους του γραπτού λόγου που δε θα χρειαζόταν να μάθουμε τίποτα περαιτέρω για τη ζωή του, καθώς το έργο του τα λέει όλα.

Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη: Ο αιώνιος αναζητητής και στοχαστής

Γράφει ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Είναι από αυτούς τους μεγάλους του γραπτού λόγου που δε θα χρειαζόταν να μάθουμε τίποτα περαιτέρω για τη ζωή του, καθώς το έργο του τα λέει όλα.

Υπήρξε συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος, λεξικογράφος, μεταφραστής, πολιτικός, περιηγητής. Ο ίδιος αρκούνταν να λέει: «Θαρρώ δεν είμαι παρά τούτο, μια απροσκύνητη ψυχή».

Ταξίδεψε πολύ, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του cosmopolitism universalis. Τα «ταξιδιωτικά» του είναι πραγματικά κειμήλια: Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, όρος Σινά, Άγιο όρος, Κρήτη. Πάντα είχε την Κρήτη στην καρδιά του.

Στην «Ασκητική» μυεί τον αναγνώστη στη φιλοσοφία και τη κοσμοθεωρία του.

Η στερνή, η πιο ιερή μορφή της θεωρίας είναι η πράξη. Όχι να βλέπεις πώς πηδάει η σπίθα από τη μια γενεά στην άλλη, παρά να πηδάς, να καίγεσαι μαζί της. Η πράξη είναι η πλατύτερη θύρα της λύτρωσης. Αυτή μονάχα μπορεί να δώσει απόκριση στα ρωτήματα της καρδιάς. Μες στις πολύγυρες περιπλοκές του νου, αυτή βρίσκει το συντομώτερο δρόμο. Όχι βρίσκει. Δημιουργάει δρόμο, κόβοντας δεξά ζερβά την αντίσταση της λογικής και της ύλης.

(Ασκητική, 1945)

 

Στο «βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» συνομιλεί με το alter ego του. Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου από τον Μιχάλη Κακογιάννη και με τον Άντονι Κουίν ως Αλέξη Ζορμπά να χορεύει τη μουσική του Θεοδωράκη είναι εμβληματική.

Αν υπάρχει Κόλαση, θα πάω στην Κόλαση, κι αυτό θα ‘ναι η αιτία. Όχι γιατί έκλεψα, σκότωσα, μοίχεψα, όχι, όχι! Αυτά δεν είναι τίποτα, ο Θεός τα σχωρνάει. Μα θα πάω στην Κόλαση, γιατί τη νύχτα εκείνη μια γυναίκα με περίμενε στο στρώμα της κι εγώ δεν πήγα.

(Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, 1946)

 

Το «Αναφορά στον Γκρέκο»  είναι μια μυθιστορηματική αυτοβιογραφία ή μια ..αυτοβιογραφική μυθιστορία:

Που να βρω μια ψυχή σαρανταπληγιασμένη κι απροσκύνητη, σαν την ψυχή μου, να της ξομολογηθώ;

(Αναφορά στον Γκρέκο, 1961)

 

στην «Οδύσσειά» του με πάνω από 30.000 δεκαεπτασύλλαβους στίχους βάζει τον Οδυσσέα να εγκαταλείπει την Ιθάκη και να περιπλανιέται κι άλλο κι άλλο.. γιατί η περιπλάνηση του έγινε συνήθεια και η βολή αβάσταχτη.

Στους «Αδερφοφάδες» παρουσιάζει την πίκρα της διχόνοιας και τις καταστρεπτικές συνέπειές του εμφύλιου αδεφοσπαραγμού. Η ιστορία τοποθετείται στον Κάστελο, ένα απομονωμένο χωριό της Μακεδονίας, στα χρόνια του Εμφυλίου. Ο ιερέας του χωριού ο παπα-Γιάνναρος, στέκεται ανάμεσα στις δύο παρατάξεις και προσπαθεί να τις συμφιλιώσει.

Δεν υπάρχουν ιδέες – υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες – κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τους κουβαλάει.

(Αδερφοφάδες, 1963)

 

Στον «Καπετάν Μιχάλη», ο Καζαντζάκης μας μεταφέρει στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη και την επανάσταση του 1889. Μελοποιήθηκε από τον Χατζιδάκι με αυτούσια αποσπάσματα από το βιβλίο να βρίσκονται στο τραγούδι «νησί». Πρωτοερμηνευμένο από Φλέρυ Νταντωνάκη.

 

 

Στον «Χριστό ξανασταυρώνεται» ο Καζαντζάκης ουσιαστικά περιγράφει τη ζωή του Χριστού όπως τη γνωρίζουμε από το Ευαγγέλιο, με φόντο ένα χωριό της Μικράς Ασίας. Εκεί, ζει και βασιλεύει η απληστία των δημογερόντων, που τα έχουν κάνει «πλακάκια» με τον Αγά και την τουρκική εξουσία. Μιλά για την αδικία, τη φτώχεια, τον κατατρεγμό και τη δουλοπρέπεια που προσπάθησε να πολεμήσει κι ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος είναι στο πρόσωπο του Μανωλιού. Η τηλεοπτική μεταφορά του έργου το 1975 από την ΕΙΡΤ-ΕΡΤ είχε εξαιρετικά μεγάλη τηλεθέαση.

 

Στον «Τελευταίο πειρασμό» προκαλεί και προκαλείται. Παρουσιάζει τον Χριστό με ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη· να ερωτεύεται, να οργίζεται, να μηχανορραφεί. Ο Scorcese ερωτεύτηκε το έργο με το που το διάβασε και το έκανε ταινία το 1988.

Για τα τρία προαναφερόμενα έργα, κατηγορήθηκε από την Εκκλησία ως ιερόσυλος. Στην πραγματικότητα, μάλλον  τα φιλοκομμουνιστικά του φρονήματα και ο ενθουσιασμός που αποτύπωσε  τις εντυπώσεις του για την ΕΣΣΔ όταν την επισκέφτηκε, ήταν αυτά που προκάλεσαν όλη αυτή την έχθρα των εκκλησιαστικών κύκλων στο πρόσωπό του. Στην απαντητική του επιστολή έγραφε τα εξής: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ʼναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ʼστε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ».

Πέθανε σαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου του 1957, νικημένος από τη λευχαιμία σ’ ένα νοσοκομείο της Γερμανίας μα η ιστορία και οι παιδεμοί του δεν τελειώνουν εδώ. Η ιερά Σύνοδος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ν’ απαγορευτεί η είσοδος και η ταφή της σορού του στη χώρα. Μετά από μίνι πολιτική κρίση με αρχιμανδρίτες, μητροπολιτάδες, παπάδες, πολιτικούς, θρησκευτικά σωματεία, ακόμα και τον ίδιο τον πάπα, να εμπλέκονται, το σώμα του αναπαύτηκε στην κρητική γη την οποία λάτρεψε.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Γεννήθηκε στην Καστοριά έναν ζεστό Ιούνη γεμάτο κεράσια. Ανατράφηκε στο κέντρο της Σαλονίκης, πλατεία Ναβαρίνου, θέλει να πεθάνει σ’ ένα φλαμένκο απάνω. Σπούδασε δημοσιογραφία γιατί είναι φιλομαθής, ανήσυχη και αγαπάει την επικοινωνία αν και εσωστρεφής. Δυνατή με αδυναμίες. Ρεαλιστική με ρομαντικές προσεγγίσεις. Λατρεύει τις τέχνες και τα μαστορέματα παντός είδους με μια μικρή αδυναμία στην τέχνη του ευζήν. Αν δεν ήταν η Μαρία να την συστήσει στην ζεστή οικογένεια του Ράδιο Θεσσαλονίκη, δεν θα ξεκουνιόταν να τους γνωρίσει μόνη της. «Μια φίλη μου δήλωσε συμμετοχή για μένα» η φάση της.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

4.12.2021 7:00 πμ

Τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της ημέρας. Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα 04 Δεκεμβρίου στον αθλητισμό ανά τον κόσμο.   4/12/2017 Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο δημοσιογράφος Κώστας Μότσης που συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση της ΕΡΑ Σπορ,

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

4.12.2021 6:30 πμ

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο ThessNews.gr.   Γεγονότα στις 4 Δεκεμβρίου 771 Πεθαίνει ο βασιλιάς της Αυστρασίας, Καρλομάν Α΄, αφήνοντας τον αδελφό του, Καρλομάγνο, βασιλιά ολόκληρου του βασιλείου των Φράγκων. 1110 Α΄ Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι καταλαμβάνουν τη Σιδώνα. 1259 Οι βασιλείς Λουδοβίκος

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

4.12.2021 5:30 πμ

Σήμερα, Σάββατο 04 Δεκεμβρίου, είναι των Βαρβάρας της μεγαλομάρτυρος, Ιερομάρτυρος Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίο.    Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα γιορτάζουν οι: Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα *   * Υπάρχουν

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1.12.2021 7:00 πμ

Τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της ημέρας. Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα 01 Δεκεμβρίου στον αθλητισμό ανά τον κόσμο.   1/12/2004 Με χατ-τρικ του Βαγγέλη Μάντζιου ο Πανιώνιος κερδίζει την Ντιναμό Τυφλίδας με 5-2 ανατρέποντας το 0-1 του πρώτου ημιχρόνου. Ο

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1.12.2021 6:30 πμ

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο ThessNews.gr. Γεγονότα στις 1 Δεκεμβρίου 800 Ο Καρλομάγνος κρίνει τις κατηγορίες εναντίον του Πάπα Λέοντα Γ’ στο Βατικανό. 1640 Τέλος της Ιβηρικής Ένωσης: η Πορτογαλία ανακηρύσσει βασιλιά τον Ιωάννη Δ’ τερματίζοντας μία περίοδο 60 ετών προσωπικής

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1.12.2021 5:30 πμ

Σήμερα, Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου, είναι των Αγίου Θεοκλήτου επισκόπου Λακεδαιμονίας θαυματουργού, Προφήτου Ναούμ, Αγίου Φιλαρέτου ελεήμονος.    Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα γιορτάζουν οι: Θεόκλητος Ναούμ, Ναούμης, Ναόμι, Ναούμα Φιλάρετος, Φιλαρέτης, Φιλαρέτη Αρετή, Αρετούσα * Φαιναρέτη * Υπάρχουν και άλλες

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή