Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / Αυτή η μέρα είναι του Αλέξη

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

06/12/20229:44 πμ

Αυτή η μέρα είναι του Αλέξη

Στις τσέπες του η ταυτότητα γράφει ημερομηνία γέννησης 25 Ιουνίου 1993 και όνομα Αλέξανδρος  Γρηγορόπουλος.

Αυτή η μέρα είναι του Αλέξη

Γράφει ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008, λίγο πριν τις 9 το βράδυ, ανήμερα του Αγίου Νικολάου. Μια παρέα εφήβων κατεβαίνει στα Εξάρχεια για τη γιορτή του Νίκου της παρέας.

Ένα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ περνά από τη συμβολή των οδών Τρικούπη και Ναβαρίνου με επιβαίνοντες τους ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.

Μία ντουζίνα νεαρών πετάει δύο πλαστικά μπουκάλια και ένα τασάκι στο περιπολικό. Οι ειδικοί φρουροί παρκάρουν το περιπολικό στην Τρικούπη και κατευθύνονται οργισμένα στο μέρος όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η ομάδα των νεαρών που εκσφενδόνισε τα αντικείμενα.

Στη Μεσολογγίου και Τζαβέλλα μαζεύονται κι άλλα άτομα και ανταλλάσσουν ύβρεις με τους δυο αστυνομικούς. Ο Σαραλιώτης ρίχνει χειροβομβίδα κρότου λάμψης για να διαλύσει το πλήθος και σχεδόν ταυτόχρονα ο συνάδελφός του πυροβολεί τρις. Δυο στον αέρα και μια στο ψαχνό.

 

 

Ένα 15χρονο αγόρι σωριάζεται στο έδαφος. Διακομίζεται στον Ευαγγελισμό όπου διαπιστώνεται ο θάνατός του. Στις τσέπες του, η ταυτότητα γράφει ημερομηνία γέννησης 25 Ιουνίου 1993 και όνομα Αλέξανδρος  Γρηγορόπουλος.

 

«Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει»

Αυτό που θ’ ακολουθήσει το ίδιο βράδυ στο κέντρο της Αθήνας και τα επόμενα μερόνυχτα σε όλη την Ελλάδα είναι πρωτόφαντο. Καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, μαζικές πορείες, συνθήματα που τρυπούν την κοινωνία μέχρι το μεδούλι της: «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες».

Η κυβέρνηση Καραμανλή παραγγέλνει «αμυντική στάση» από την αστυνομία η οποία θα σκορπίσει αφειδώς λίτρα δακρυγόνων εκείνες τις μέρες.

 

 

Τα ΜΜΕ κάνουν φλύαρες αναλύσεις για τη συσσωρευμένη οργή της νεολαίας, για κουκουλοφόρους, για σπασμένες βιτρίνες, για το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα που έγινε στάχτη.

 

«Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές»

 

Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκδηλώνεται μεγάλο κύμα συμπαράστασης στην εξεγερμένη ελληνική νεολαία.

Οι ισχυρισμοί περί εξοστρακισμού της σφαίρας (η βαλλιστική έδειξε ότι η κάννη του όπλου σημάδευε την καρδιά του), η προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος του άτυχου παιδιού, η αμετανόητη στάση του δολοφόνου αστυνομικού, θα διατηρήσουν το κλίμα εύφλεκτο για όλες τις επόμενες μέρες εκείνου του μήνα.

 

 

Στην εξέγερση του Δεκέμβρη δεν έλειπαν και τα κακώς κείμενα. Πλιατσικολόγοι, καιροσκόποι, προβοκάτορες, ασφαλίτες, πολιτικά πρόσωπα καρπώθηκαν ό,τι πρόλαβαν από την έκρυθμη κατάσταση και επιχείρησαν να σπιλώσουν το χαρακτήρα της. Απέτυχαν παταγωδώς.

 

 

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Γεννήθηκε στην Καστοριά έναν ζεστό Ιούνη γεμάτο κεράσια. Ανατράφηκε στο κέντρο της Σαλονίκης, πλατεία Ναβαρίνου, θέλει να πεθάνει σ’ ένα φλαμένκο απάνω. Σπούδασε δημοσιογραφία γιατί είναι φιλομαθής, ανήσυχη και αγαπάει την επικοινωνία αν και εσωστρεφής. Δυνατή με αδυναμίες. Ρεαλίστρια αλλά με ρομαντικές προσεγγίσεις. Λατρεύει τις τέχνες και τα μαστορέματα παντός είδους. Αν δεν ήταν η Μαρία να την συστήσει στην ζεστή οικογένεια του Ράδιο Θεσσαλονίκη, δεν θα ξεκουνιόταν να τους γνωρίσει μόνη της. «Μια φίλη μου δήλωσε συμμετοχή για μένα» η φάση της.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.3.20247:15 πμ

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ  845 Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει τρεις τόνους ασήμι! 1566 Ο Ζαν Παρισό ντε Βαλέτ, μέγας μάγιστρος του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.3.20247:15 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, του μαγικού κόσμου που μας κάνει να ονειρευόμαστε, να μεταφερόμαστε σε άλλους τόπους, να προβληματιζόμαστε…   Θεσπίστηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ελληνικό και το θέατρο,

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

26.3.20247:15 πμ

  Είναι Purple Day, η μοβ ημέρα για να θυμηθούμε, ενημερωθούμε και αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες των 65 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με την επιληψία, μια νευρολογική πάθηση. Η ημέρα καθιερώθηκε το 2008 από την Cassidy Megan, μια 9χρονη από τον

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

25.3.20247:15 πμ

  Παγκόσμια Ημέρα του παραμυθά, «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του John Ronald Reuel Tolkien‎‎!   ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1807 Ο Γεώργιος Κάνινγκ, από τους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής ανεξαρτησίας, γίνεται υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας. Προς τιμήν του ονομάστηκε η πλατεία Κάνιγγος. 1821 Ξεκινά

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24.3.20247:15 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Φυματίωσης, αφού το 1882 αυτήν τη μέρα ο Γερμανός γιατρός, Ρόμπερτ Κοχ, ανακαλύπτει το βάκιλο της φυματίωσης, μια τεράστιας σημασίας ιατρική ανακάλυψη.  Απίστευτο, αλλά ακόμη και σήμερα η θανατηφόρα ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί. 7.500.000

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

23.3.20247:15 πμ

      Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας της Αρκούδας, Παγκόσμια Ημέρα Αθεϊσμού και Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας   23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1896 FIRST NEW OLYMPICS IN ATHENS ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1821 H Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους. Ο Κολοκοτρώνης,

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή