Διεθνής Ημέρα Sudoku– πώς; δε θα υπήρχε τέτοια ημέρα; Μαζί με τα σταυρόλεξα το παιχνίδι μαθηματικών φροντίζει να κρατά το μυαλό μας κοφτερό!
Όμως, δεν είναι ιαπωνικό όπως πολλοί λύτες νομίζουν! Τέλη του 1700, ένας Ελβετός μαθηματικός ο Leonhard Euler εφηύρε ένα παρόμοιο παίγνιο και το ονόμασε Λατινικά Τετράγωνα. 200 χρόνια σχεδόν αργότερα, το 1979, o Howard Garns, ένας δημιουργός παζλ από την Ιντιάνα των ΗΠΑ λάνσαρε το «Number Place».
Το 1984, το παιχνίδι αυτό έγινε δημοφιλές στην Ιαπωνία και γρήγορα κέρδισε φανατικούς οπαδούς και αυτό γιατί τα κλασικά σταυρόλεξαν είναι πρακτικά…αδύνατα στα ιαπωνικά! Σουντόκου σημαίνει «οι αριθμοί πρέπει να είναι μονοί». Στα τέλη της δεκαετίας του 90, ένας ταξιδιώτης από τη Νέα Ζηλανδία αγόρασε από το αεροδρόμιο ένα τεύχος με Sudoku. Τα υπόλοιπ είναι ιστορία, εξαπλώθηκε η μανία σε όλον τον πλανήτη!
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1664 Οι Ολλανδοί παραχωρούν την αποικία τους Νew Amsterdam σε 300 Άγγλους στρατιώτες. Ναι, τη σημερινή Νέα Υόρκη!
1776 Το Κογκρέσο μετονομάζει και επίσημα τις Ηνωμένες Αποικίες σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
1791 Η Ουάσινγκτον, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, παίρνει το όνομά της από τον πρόεδρο Τζορτζ Ουάσινγκτον.
1850 Η Αμαλία, που εκτελεί χρέη αντιβασιλέα, αφού ο Όθων βρίσκεται στο εξωτερικό, διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές.
1861 Το πρώτο μέρος του άρθρου «Αναρχία» δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Φως» του Σοφοκλή Καρύδη και θεωρείται το πρώτο αναρχικό δημοσίευμα στον τότε ελλαδικό χώρο. Ως συγγραφέας του φέρεται να είναι ο φοιτητής Νομικής Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος, γιος του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Η εφημερίδα διώκεται και το φύλλο κατάσχεται.
1886 Υπογράφεται η Σύμβαση της Βέρνης για την προστασία των Λογοτεχνικών και Καλλιτεχνικών Έργων.
1917 Ανακοινώνεται ότι ο Βασιλικός Κήπος, ο σημερινός Εθνικός Κήπος ανοίγει για το κοινό.
1922 Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η Σμύρνη παραδίδεται στους Τούρκους.
1923 Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ιδρύει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.
1941 Ιδρύεται η αντιστασιακή οργάνωση Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος από τον Ναπολέοντα Ζέρβα.
1948 Ο Κιμ Ιλ-Σονγκ ανακηρύσσει την ίδρυση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας.
1965 Μετά την εισβολή του Κινεζικού Στρατού, το Θιβέτ γίνεται επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας.
1974 Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος καταθέτει μήνυση κατά των πρωτεργατών της απριλιανής χούντας, παρέχοντας έτσι τη νομική αφορμή για την ποινική δίωξή τους.
1984 Ενοποιούνται η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και δημιουργείται η Ελληνική Αστυνομία
1993 Μετά τις αποχωρήσεις τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, πέφτει η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και προκηρύσσονται εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1585 Καρδινάλιος Ρισελιέ, Γάλλος κληρικός και πολιτικός
1828 Λέων Τολστόι, Ρώσος συγγραφέας που πέθανε από πνευμονία στις 20 Νοεμβρίου 1910, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών.
Αν και καταγόταν από πλούσια οικογένεια, αποτύπωσε με αγάπη στους μουζίκους. Στον πόλεμο της Κριμαίας πήρε μέρος ως αξιωματικός του πυροβολικού και του απονεμήθηκαν πολλές ανώτερες διακρίσεις. Ο αποτροπιασμός για τις φρικαλεότητες του πολέμου αυτού καθρεφτίστηκε στα «Διηγήματα της Σεβαστούπολης». Από το τέλος της δεκαετίας 1850-1860 ο Τολστόι εγκαταστάθηκε στη Γιάσναγια Πολλιάννα, άνοιξε σχολείο για τα αγροτόπαιδα και ίδρυσε το περιοδικό «Γιάσναγια Πολλιάννα». Προηγουμένως ταξίδεψε στη Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Γερμανία.
Το 1862 παντρεύτηκε τη Σοφία Αντρέγιεβνα Μπερς. Το 1863 τέλειωσε το διήγημά του «Οι Κοζάκοι». Από το 1863 ως το 1869 ασχολήθηκε με τη συγγραφή του μυθιστορήματος «Πόλεμος και Ειρήνη». Το έργο αυτό αποτελεί έξοχη απεικόνιση της ζωής και των συνθηκών της Ρωσίας στην περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων. Το άλλο του μεγαλειώδες μυθιστόρημα, «Άννα Καρένινα», θα το ακολουθήσει η «Ανάσταση». Έγραψε και θεατρικά έργα όπως «Το κράτος του ζόφου», «Το ζωντανό πτώμα», «Οι καρποί της Παιδείας».
1908 Τσέζαρε Παβέζε, Ιταλός συγγραφέας
1922 Μανώλης Γλέζος, Έλληνας πολιτικός
1923 Ροζίτα Σώκου, η Ζωή Μαρία, δημοσιογράφος, συγγραφέας, μεταφράστρια και κριτικός έφυγε από τη ζωή στα 98 της, από κορονοϊό, στις 14 Δεκεμβρίου 2021. Είχε γεννηθεί στην Πλάκα, κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου και της Τιτίκας Μιχαηλίδου. Παρακολουθούσε από νηπιακής ηλικίας μαζί με τον παππού της Φώτη Μιχαηλίδη, μανιώδη θεατρόφιλο και κινηματογραφόφιλο, τις ταινίες και τις παραστάσεις που ανέβαιναν στην Αθήνα.
Το 1937 πέθανε ο πατέρας της και άρχισε να εργάζεται ως μεταφράστρια και καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Το 1957 παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο Μάνλιο Μαραντέι και έφυγε μαζί του στην Ιταλία. Το 1958 απέκτησε την κόρη της Ιρένε και το 1961 επέστρεψε μαζί της στην Ελλάδα.
Τελείωσε το Αρσάκειο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και πήρε το Cambridge Diploma of English Studies από το Βρετανικό Συμβούλιο. Έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών και την παράτησε μόλις γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη και ίδρυσε μαζί του έναν ερασιτεχνικό θίασο.
Υπήρξε μια από τις πρώτες Ελληνίδες γυναίκες δημοσιογράφους. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την κινηματογραφική κριτική το 1946 στις εφημερίδες Βραδυνή, Μεσημβρινή, Ακρόπολη, Καθημερινή, Απογευματινή, Έθνος της Κυριακής, Κόσμος του Επενδυτή και Athens News. Το 1953 η Ελένη Βλάχου, που ως τότε έγραφε η ίδια την κινηματογραφική κριτική της «Καθημερινής», της παρέδωσε τη στήλη, την οποία η Σώκου διατήρησε για αρκετά χρόνια, συνεργαζόμενη και με τα περιοδικά Εκλογή και Εικόνες.
Στην Ιταλία, γνώρισε τον γελοιογράφο Γιάννη Κυριακόπουλο, τον ΚΥΡ, τον οποίο σύστησε στην Ελένη Βλάχου και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στήριξε τη δημιουργία της «Μεσημβρινής». Μετά το πραξικόπημα του 1967, η Βλάχου έκλεισε την «Καθημερινή» και έφυγε στο εξωτερικό. Η Ροζίτα Σώκου αποτέλεσε ένα από τα δύο στελέχη της εφημερίδας που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συλλογική μήνυση κατά της Βλάχου.
Στα άρθρα της καταπιανόταν με τολμηρά για τη δεκαετία του ’70 θέματα, όπως η ομοφυλοφιλία ή το ξεπούλημα διανοούμενων για τις επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Φορντ.
Είχε δική της εκπομπή με συνεντεύξεις διάσημων και άσημων που μιλούσαν για τα θετικά και τα αρνητικά του επαγγέλματός τους. Είχε ακόμα μία εκπομπή μαζί με τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη με τίτλο «Λίθοι και κέραμοι». Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή από την τηλεοπτική εκπομπή ταλέντων «Να η ευκαιρία» ως μέλος της κριτικής επιτροπής.
Είχε εκπομπή στο Νew Channel με τίτλο «Οι επισκέπτες της νύχτας» όπου υποδεχόταν προσωπικούς της φίλους, για μια κουβέντα στο σαλόνι του σπιτιού της και εμφανιζόταν στον «Πρωϊνό Καφέ» του ΑΝΤ1. Είχε μεταφράσει πολλά βιβλία και θεατρικά έργα, είχε διασκευάσει και λογοτεχνικά κείμενα για το θέατρο ενώ έγραψε και βιβλία για πρωταγωνιστές στο χώρο της τέχνης, όπως για τον φίλο της Ρούντολγ: Νουρέγεφ. Το 2014 άρχισε να ετοιμάζει, σε συνεργασία με την κόρη της, την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τα χρόνια της Ροζίτας».
Το 1986 τιμήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών για τις υπηρεσίες της στον κινηματογράφο. Το 1988 το Ίδρυμα Μπότση της απένειμε βραβείο για την προσφορά της στη δημοσιογραφία. Το 2009 η ΕΣΗΕΑ την τίμησε για την καταξιωμένη δημοσιογραφική της πορεία, το επαγγελματικό ήθος της και την προσφορά της στον κλάδο.
Το 2009 βραβεύτηκε στην τιμητική εκδήλωση του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τα πρόσωπα που σηματοδότησαν την ίδρυση και εξέλιξη του Φεστιβάλ.
1925 Βάσω Δεβετζή, Ελληνίδα πιανίστρια
1960 Χιου Γκραντ, Άγγλος ηθοποιός
1966 Άνταμ Σάντλερ, Αμερικανός ηθοποιός
1972 Τσάβι Πασκουάλ, Ισπανός προπονητής καλαθοσφαίρισης
1980 Μισέλ Ουίλιαμς, Αμερικανίδα ηθοποιός
1983 Βίκτορ Βιτόλο, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1984 Μιχάλης Σηφάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1985 Λούκα Μόντριτς, Κροάτης ποδοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1901 Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ, Γάλλος ζωγράφος, γνωστός από την απεικόνιση της νυχτερινής ζωής του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα, με τολμηρές για την εποχή του, εικόνες παρακμής.
Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, με γονείς που ήταν πρώτα ξαδέρφια, γεγονός στο οποίο οφείλεται η γενετική ανωμαλία από την οποία έπασχε-τα πόδια του σταμάτησαν να αναπτύσοονται από την εφηβεία και έφτασε να έχει ύψος μόλις 1.50 μ.
Απαθανάτισε την Βelle Εpoque με ζωηρά χρώματα και ήταν πρωτοπόρος στην τέχνη της αφίσας, καθώς φιλοτέχνησε δεκάδες αφίσες για το στέκι του, το καμπαρέ Moulin Rouge. Έζησε στη Μονμάρτρη, το κέντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ήταν αλκοολικός και πέθανε σε ηλικία 36 ετών, έχοντας προσβληθεί από σύφιλη.
1942 Ρώμος Φιλύρας, Έλληνας ποιητής
1976 Μάο Τσετούνγκ, Κινέζος πολιτικός
1978 Τζακ Γουόρνερ, Καναδός κινηματογραφικός παραγωγός
1984 Γιλμάζ Γκιουνέι, Τούρκος ηθοποιός και σκηνοθέτης
2019 Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, είχε γεννηθεί 5 Νοεμβρίου 1956 στον Πτελεό Μαγνησίας. Μας αποχαιρέτησε ξαφνικά, προδομένος από την καρδιά του… Τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «Τερμίτες», θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
Ο πατέρας του Δημήτρης Μαχαιρίτσας ήταν συνθέτης και διευθυντής της κρατικής ορχήστρας της ΕΡΤ. Μετακόμισε στην Αθήνα σε μικρή ηλικία, ενώ όταν ήταν 10 ετών έχασε τον πατέρα του. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο. Άρχισε το τραγούδι, ερμηνεύοντας αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά».
Αργότερα εργάστηκε στην αποθήκη δισκογραφικής εταιρείας, στην ίδια όπου το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με αγγλικό στίχο με τους P.L.J. Band με τίτλο «Gaspar». Στα 20 μαζί με τους Παύλο Κικριλή, Τόλη Σκαματζούρα, Αντώνη Μιτζέλο και Τάκη Βασαλάκη δηιουργεί τους P.L.J. και κυκλοφορεί τον δίσκο «Armageddon» που σήμερα είναι συλλεκτικό βινύλιο ενώ ο Αμερικανικός και Ευρωπαϊκός μουσικός τύπος τον εκθείασε ως αριστούργημα και έναν από τους καλύτερους δίσκους progressive rock που ηχογραφήθηκαν ποτέ.
Το 1983, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Τερμίτες, όνομα που παραπέμπει στους Beatles. Στα χρόνια που ακολούθησαν κυκλοφόρησαν δίσκους και συνεργάστηκαν με αρκετούς καλλιτέχνες. Το 1988 το συγκρότημα διαλύθηκε δίνοντας την υπόσχεση ότι θα ενωθεί ξανά 10 χρόνια μετά. Όντως, το 1998 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι Τερμίτες ενώθηκαν ξανά για μία μεγάλη συναυλία.
Μετά την διάλυση τους, ξεκίνησε την προσωπική του μουσική πορεία: «Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ», «Διδυμότειχο Blues», «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα»- συνολικά 16 προσωπικούς δίσκους μέχρι τον θάνατο του και έναν μετά, συνεργάστηκε με κορυφαίους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έγραψε μουσική για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες και έπαιξε σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και σε κορυφαίες πόλεις του εξωτερικού, μεταξύ άλλων με τους Salvatore Adamo, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Angelo Branduardi, Tonino Carotone, Christophe, Χάρη Κατσιμίχα, Φίλιππο Πλιάτσικα, Διονύση Τσακνή, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Μαρία Φαραντούρη.