Διεθνής Ημέρα Ταχυδρομείων! Μπορεί να νομίζετε οτι e-mail, Skype, Viber, Messenger, κλπ. σας καλύπτουν, αλλά κάποτε τα ΕΛ.ΤΑ. ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με όποιον ήταν μακριά…
Mια φορά και έναν καιρό, αναμέναμε τις επιστολές που θα έφερνε ο ταχυδρόμος και μάλιστα δε μπορούσε ο αποστολέας να δει το… «διαβάστηκε» μας! Η ημέρα καθιερώθηκε από την Universal Postal Union, σε διάσκεψη στο Τόκυο και ορίστηκε η ημέρα «γενεθλίων» της.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου μειώνει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων κατά 4%-6%, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.
1944 Κατά τη συνάντηση Τσόρτσιλ και Στάλιν στη Μόσχα συμφωνείται να παραμείνει η Ελλάδα στη βρετανική σφαίρα επιρροής. Το περιεχόμενο της συμφωνίας το αγνοεί η ελληνική πολιτική ηγεσία, αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ.
1975 Ο Αντρέι Ζαχάροφ βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης. Ο σοβιετικός πυρηνικός επιστήμονας, που διαφωνεί με το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του, θεωρείται ο «πατέρας» της βόμβας υδρογόνου. Το Νόμπελ θα παραλάβει η σύζυγός του Γέλενα Μπονέρ, καθώς στον ίδιο δεν επέτρεψαν την έξοδό του από τη χώρα.
1944 Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την Αθήνα τρία 24ωρα πριν αποχωρήσουν από την πόλη.
1874 Ιδρύεται στη Βέρνη η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση.
1902 Εγκαινιάζεται η αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα με την εφημερίδα «Αθήναι» του Γ. Πωπ.
1923 Με την αιτιολογία της απαγόρευσης των οινοπνευματωδών ποτών κλείνουν υποχρεωτικά στην Κωνσταντινούπολη 5.000 καταστήματα, στην πλειοψηφία τους ελληνικά.
1932 Ο Ιωσήφ Στάλιν καθαιρεί και εξορίζει στη Σιβηρία τους Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και Λέον Καμένεφ, που μοιράζονταν την εξουσία μαζί του μετά το θάνατο του Λένιν.
1701 Ιδρύεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ το Πανεπιστήμιο Γέιλ, από αποφοίτους του πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ με πρωτοστάτη τον James Pierpont.
1776 Ισπανοί ιεραπόστολοι ιδρύουν μία πόλη στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, το Σαν Φραντσίσκο.
1855 Ο Αμερικανός εφευρέτης Ισαάκ Σίνγκερ πατεντάρει την ραπτομηχανή.
1920 Αποκαλύπτεται ότι οι κατηγορούμενοι οπλίτες για το φόνο του Ιωνα Δραγούμη είναι οι Χαλκιαδάκης, Δασκαλογρηγοράκης, Καραβανάκης, Γιαννεδάκης, Κολιτσάκης, Χριστοδουλάκης και Μαυρογένης.
1946 Κατασκευάζεται η πρώτη ηλεκτρική κουβέρτα, η οποία θα πουληθεί για 39,50 δολάρια στη Νέα Υόρκη..
1981 Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία. Σε αχρηστία πέφτει η λαιμητόμος, το όργανο εκτέλεσης της θανατικής ποινής, το επονομαζόμενο και «χήρα».
1995 Ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ: Με 102 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές η Βουλή της ΠΓΔΜ επικυρώνει την ενδιάμεση συμφωνία, που είχαν υπογράψει Ελλάδα και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.
1999 Καλλιτέχνες της ροκ και της ποπ δίνουν συναυλία στο Γουέμπλεϊ, με ανθρωπιστικό χαρακτήρα-για τα θύματα του Κοσόβου και του Σουδάν. 1 δισεκατομμύριο άτομα παρακολουθούν τη συναυλία ζωντανά μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινό σε συναυλία.
2006 H Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1940 Τζων Λένον, Άγγλος τραγουδιστής και μουσικός. Ο Τζον Γουίνστον Όνο Λένον γεννήθηκε στο Λίβερπουλ και ήταν ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Beatles.
Διακρίθηκε ως ακτιβιστής κυρίως ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιασκευασμένους τραγουδοποιούς όλων των εποχών. Μετά τη διάλυση των Beatles ακολούθησε σόλο καριέρα. Ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες του, το τραγούδι Imagine και το Give Peace a chance.
Δολοφονήθηκε από τον αυτο-αποκαλούμενο θαυμαστή του, Μαρκ Τσάπμαν στις 8 Δεκεμβρίου 1980.
Ο πατέρας του, Άλφρεντ Λένον, εργαζόταν ως σερβιτόρος σε κρουαζιερόπλοια αλλά τραγουδούσε και σε συναυλίες. Όταν εγκατέλειψε την οικογένειά του, η μητέρα του ανέθεσε τη φροντίδα του Τζον Λένον στην αδελφή της Μίμι και τον σύζυγό της, Τζωρτζ Σμιθ, ο οποίος διατηρούσε γαλακτοκομείο και πέθανε όταν ο Λένον ήταν 13 ετών.
Μαθητής ακόμη, έφτιαξε το γκρουπ The Quarrymen, μαζί με τον Πωλ Μακάρτνεϋ, με τον οποίο γνωρίστηκε στις 6 Ιουλίου 1957. Η επίδραση του Μακάρτνεϋ υπήρξε σημαντική, ενώ έφερε στο γκρουπ και τον φίλο του, Τζορτζ Χάρισον.
Ο Λένον φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ. Στις 15 Ιουλίου 1958, σκοτώνεται η μητέρα του. Παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο ενός μεθυσμένου αστυνομικού, έξω από το σπίτι της αδελφής της. Στις 23 Αυγούστου 1962, παντρεύτηκε την Σύνθια Πάουελ, συμφοιτήτρια του και έγκυο στο γιο του, Τζούλιαν Λένον.
Ένα μήνα μετά το γάμο του, ηχογράφησε με τους Beatles τον πρώτο τους δίσκο, Love Me Do, ο οποίος κατέκτησε την 17η θέση στη Μεγάλη Βρετανία-σημαντική επιτυχία για ένα άγνωστο μέχρι τότε συγκρότημα της επαρχίας. Ακολούθησε το Please Please Me, που έφτασε στο Νο.1!
Για να ξεκόψει από τα ναρκωτικά και κυρίως από την επίδραση των «ψυχεδελικών» πειραματισμών του με το LSD, καταφεύγει στον Ινδό Μαχαρίσι Μάχες Γιόγκι και τον υπερβατικό διαλογισμό.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, γνωρίζει την Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Γιόκο Όνο. Το 1968, ο Λένον εγκαινίασε μία ατομική έκθεση στη Robert Fraze Gallery του Λονδίνου, με τον γενικό τίτλο «You are here», αφιερωμένη στη Γιόκο Όνο ως ένδειξη της αγάπης του. Οι δυό τους συμμετείχαν επίσης στην ταινία Rock and Roll Circus των Rolling Stones.
Στις 20 Μαρτίου 1969, παντρεύτηκαν στο Γιβραλτάρ. Πέρασαν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στο Άμστερνταμ. Η πρωτότυπη διαμαρτυρία, γνωστή ως «Bed-In» συνεχίστηκε στο Μόντρεαλ. Έδωσαν και μια φιλανθρωπική συναυλία για την εκστρατεία «War Is Over» της UNICEF.
Το φθινόπωρο του 1969, ο Λένον ηχογράφησε μαζί με τους Beatles τον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος, με τίτλο Abbey Road. Οι σχέσεις των μελών είχαν ήδη αρχίσει να διαταράσσονται. Ο Λένον απέδωσε τη διάλυση του συγκροτήματος, στον ηγετικό ρόλο που επεδίωξε να αναλάβει ο Μακάρτνεϋ μετά το θάνατο του μάνατζερ των Beatles, Μπράιαν Επστάιν, αλλά και στην αντιπάθεια που έτρεφαν τα υπόλοιπα μέλη απέναντι στη Γιόκο Όνο.
Η προσωπική δισκογραφία του Λένον είχε ήδη ξεκινήσει πριν τη διάλυση των Beatles, με το Give Peace a Chance (με αντιπολεμικό περιεχόμενο), Cold Turkey (για την εμπειρία του με την ηρωίνη) και Instant Karma!.
Στο τραγούδι God, αναφέρει ανθρώπους και ιδέες που τον διέψευσαν: ο Χριστός, ο Βούδας, ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο μυστικισμός και οι Beatles. Ακουλοθούν το Power to the People και το αξεπέραστο Imagine.
Το 1971 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης της Γιόκο Όνο με τον σύζυγό της Τόνυ Κοξ, σχετικά με την επιμέλεια της κόρης τους Κυόκο. Εξαιτίας του πολιτικού ακτιβισμού του, ο Τζέι Έντγκαρ Χούβερ διέταξε να ανοιχθεί ειδικός φάκελος στο FBI για εκείνον, συγκεντρώνοντας περίπου 300 σελίδες με σχετικό υλικό. Το 1972, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Στρομ Θέρμοντ υποστήριξε την αφαίρεση της άδειας παραμονής του στην Αμερική. Στις ΗΠΑ κυκλοφορεί τα Some Time in New York City, Mind Games, Walls and Bridges και Rock ‘n’ Roll.
Για ένα διάστημα χωρίζει με την Γιόκο. Μετά την επανασύνδεσή τους και για 5 χρόνια, αφοσιώνεται στην ανατροφή του γιου τους, Σων Λένον. Το Double Fantasy αποτέλεσε τον τελευταίο προσωπικό δίσκο του Λένον που κυκλοφόρησε ενώ ήταν εν ζωή. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ηχογράφησε επίσης ένα τμήμα του δίσκου Milk and Honey που ολοκληρώθηκε αργότερα από την Γιόκο και κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, τον Ιανουάριο του 1984.
Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο Μαρκ Τσάπμαν πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Λένον, έξω από το σπίτι του, στο ιστορικό κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης και ενώ ο τελευταίος επέστρεφε μετά από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.
Ο Τσάπμαν είχε προσεγγίσει τον Λένον νωρίτερα την ίδια ημέρα, κατά την αναχώρησή του από το σπίτι του, αποσπώντας μάλιστα ένα αυτόγραφό του. Τον περίμενε να επιστρέψει και τον πυροβόλησε πισώπλατα τέσσερις φορές. Οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους. Προκλήθηκε εσωτερική αιμορραγία ενώ η θανάσιμη σφαίρα διαπέρασε την αορτή του.
Σύμφωνα με τις αναφορές των μαρτύρων, ο Τσάπμαν παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος μέχρι την άφιξη της Αστυνομίας. Εκτός από το όπλο του εγκλήματος, στην κατοχή του υπήρχαν ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα ο Λένον, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος «Ο φύλακας στη σίκαλη» του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ καθώς και κασέτες με τραγούδια των Beatles.
Ο Λένον οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Ρούζβελτ, όπου με την άφιξή του επισημοποιήθηκε ο θάνατός του από υποογκαιμικό σοκ, που προκλήθηκε λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος. Δύο ημέρες αργότερα, η σορός του αποτεφρώθηκε στο κοιμητήριο του Φέρνκλιφ, στη Νέα Υόρκη.
Ο Μαρκ Τσάπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Σε ψυχιάτρους του δικαστηρίου διηγήθηκε πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Λένον.
1946 Τανσού Τσιλέρ, Τουρκάλα πολιτικός, οικονομολόγος και πρώτη πρωθυπουργός της χώρας.
1962 Χόρχε Μπουρουσάγα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
1962 Νίκος Χατζηνικολάου, Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης
1964 Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Μεξικανός σκηνοθέτης
1966 Ντέιβιντ Κάμερον, Άγγλος πολιτικός
1859 Άλφρεντ Ντρέϊφους, Γάλλος λοχαγός, εβραϊκής καταγωγής. Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε όντας αθώος ως προδότης. Τον υπερασπίστηκε ο συγγραφέας, Εμίλ Ζολά, με το περίφημο κείμενο του «Κατηγορώ».
1969 Στηβ ΜακΚουήν, Βρετανός σκηνοθέτης
1907 Ζακ Τατί, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ζακ Τατισέφ, γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός
1976 Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
ΘΑΝΑΤΟΙ
1831 Ιωάννης Καποδίστριας, Έλληνας πολιτικός, γεννημένος στην Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776. Διπλωμάτης και ιατρός, είχε τον τίτλο ευγενείας του κόμη. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.
Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με πολιτική παράδοση. Ήταν εντολοδόχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να εφαρμόσει το νέο σύνταγμα στην Επτάνησο Πολιτεία. Το 1809 εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία.
Στις 14 Απριλίου 1827 η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε με επταετή θητεία πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε προστριβές με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα τη δολοφονία του στο Ναύπλιο από τον Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη, που ήταν συγγενείς του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Η σορός του κυβερνήτη μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 1832 στην Κέρκυρα από τον αδελφό του Αυγουστίνο και ενταφιάστηκε στην Ι. Μ. Πλατυτέρας δίπλα από τον τάφο του πατέρα του, Αντωνίου Μαρία Καποδίστρια. Του είχε απονεμηθεί το ρωσικό παράσημο του Αγίου Βλαδίμηρου και από τον Τσάρο ο Μεγαλόσταυρος της Αγίας Άννας.
Την ιδέα να κληθεί ο Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας την είχε διατυπώσει πρώτος ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος σε επιστολή του προς τον Δημήτριο Υψηλάντη.
Προκειμένου να διαχειρισθεί αποτελεσματικά την τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση του νέου κράτους, ο Καποδίστριας προέκρινε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας, ώστε να διατηρήσει άμεσα τον πολιτικό έλεγχο. Την αντιπολίτευση κατά του Καποδίστρια απάρτιζαν οι παραμερισμένοι από την εξουσία κοτζαμπάσηδες και πλοιοκτήτες. Κέντρο του αντικαποδιστριακού αγώνα έγινε η Ύδρα, έδρα των πλοιοκτητών και πιο συγκεκριμένα της οικογένειας Κουντουριώτη. Βασικός λόγος για την αντίδραση των Υδραίων πλοιοκτητών ήταν η απαίτηση τους για την «άνευ αναβολής» καταβολή αποζημιώσεων για τα πλοία που διέθεσαν στον αγώνα.
Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία. Τον συνόδευε ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακας του Γεώργιος Κοζώνης, ο οποίος πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Τον τελευταίο τον αποτελείωσε ο όχλος, το δε πτώμα του πετάχτηκε στο λιμάνι. Ο ετοιμοθάνατος κυβερνήτης μεταφέρθηκε από τον κόσμο σε παρακείμενο φαρμακείο, όπου εξέπνευσε. Προηγουμένως όμως, εξετάσθηκε επί τόπου από το γιατρό και προσωπικό φίλο του Σπύρο Καρβελά, που συνέταξε τη σχετική έκθεση η οποία περιέχεται σε ιστορικό ντοκουμέντο. Σύμφωνα με αυτήν, ο θάνατος του Κυβερνήτη προήλθε από τραύματα στην ινιακή χώρα και στη δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης καταδικάστηκε σε θάνατο και τουφεκίστηκε λίγες μέρες αργότερα.
1967 Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αργεντινός επαναστάτης
1974 Όσκαρ Σίντλερ, Γερμανός επιχειρηματίας που είχε γεννηθεί 28 Απριλίου 1908. Έσωσε περίπου 1.200 Εβραίους από βέβαιο θάνατο στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Πολωνία και στην Τσεχοσλοβακία, χρησιμοποιώντας τους σαν εργάτες στα εργοστάσια του
Το 1935 η γενέτειρα περιοχή του Σίντλερ είχε ήδη συνδεθεί με το Ναζιστικό κόμμα. Το 1939 ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία. Μια εβδομάδα μετά, ο Σίντλερ πήγε στην Κρακοβία της Πολωνίας αναζητώντας τρόπους για να αναπτυχθεί στον επιχειρηματικό τομέα. Γνώρισε τον Ισαάκ Στερν, έναν Εβραίο λογιστή ο οποίος θα τον βοηθήσει στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Το 1940 αγοράζει ένα πτωχευμένο εργοστάσιο οικιακών σκευών. Αποφασισμένος να αναπτύξει τις επιχειρήσεις πουλώντας σκεύη σίτισης στον γερμανικό στρατό, δε δίστασε να δωροδοκήσει ανθρώπους-κλειδιά για ανάθεση συμβολαίων με τον γερμανικό στρατό.
Στη πόλη ζούσαν σε γκέτο γύρω στις 6.000 Εβραίοι. Μετά από συμβουλή του λογιστή του προχώρησε σε πρόσληψη μεγάλου αριθμού Εβραίων για τα εργοστάσιά του καθώς ήταν φθηνό εργατικό προσωπικό.
Τον Ιούνιο του 1942 οι Ναζί άρχισαν να μεταφέρουν τους Εβραίους της Κρακοβίας σε στρατόπεδα εξόντωσης. Ο Σίντλερ, με τις γνωριμίες του, κατάφερε να αποτρέψει τη μεταφορά τους. Όμως τους επόμενους 11 μήνες το εργοστάσιό του δεν παρήγαγε ούτε ένα κάλυκα για τον Γερμανικό στρατό…
Η ζωή του Σίντλερ μετά το τέλος του πολέμου χαρακτηρίστηκε από αποτυχημένες επαγγελματικές επιλογές, πολύ ποτό, σχέσεις με άλλες γυναίκες και αλόγιστες σπατάλες. Το 1949 μετακόμισε στην Αργεντινή, όπου και αγόρασε μία φάρμα. Μέχρι το 1957 είχε πτωχεύσει και ζούσε χάρη σε φιλανθρωπίες Εβραίων. Το 1958 εγκατέλειψε τη γυναίκα του και γύρισε στη Γερμανία όπου ασχολήθηκε με παραγωγή τσιμέντου. Το 1961 που έχασε την επιχείρηση τσιμέντου, προσκλήθηκε στο Ισραήλ όπου και έτυχε θερμής υποδοχής. Μέχρι το τέλος της ζωής του, επισκεπτόταν το Ισραήλ. Πολλοί από τους συμπατριώτες του εξοργίστηκαν μαζί του επειδή βοήθησε τους Εβραίους και επειδή κατέθεσε εναντίον των Ναζιστών εγκληματιών πολέμου. Το 1974 πέθανε ύστερα από προβλήματα καρδιάς και ήπατος. Τάφηκε, μετά από επιθυμία του, στο Ισραήλ σε καθολικό νεκροταφείο.
Χάρη στον Όσκαρ Σίντλερ, περισσότεροι από 6.000 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και απόγονοί τους, παρέμειναν ζωντανοί και τη δεκαετία του 1990 αφηγήθηκαν την απίστευτη ιστορία της «Λίστας του Σίντλερ» που σκηνοθέτησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ…
1978 Ζακ Μπρελ, Βέλγος τραγουδοποιός
1989 Κλέαρχος Κονιτσιώτης, Έλληνας κινηματογραφικός παραγωγός
2005 Στέλλα Στρατηγού, Ελληνίδα ηθοποιός
2016 Αντρέι Βάιντα, Πολωνός σκηνοθέτης
2018 Κυριάκος Παπαδόπουλος, Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, κυβερνήτης περιπολικού σκάφους, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων διάσωσης προσφύγων, περισυλλέγοντας χιλιάδες ανθρώπους στο Αιγαίο. Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία. Το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε» είχε διεκδικήσει το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ.
2001 Ελένη Βακαλό, ποιήτρια, τεχνοκριτικός και ιδρυτικό μέλος της ομώνυμης καλλιτεχνικής σχολής.