Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 5 Μαϊου: To Chanel Νο.5, ο Καρλ Μαρξ με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, η Marfin και η πίπα του Πικάσο!

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

05/05/20247:15 πμ

5 Μαϊου: To Chanel Νο.5, ο Καρλ Μαρξ με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, η Marfin και η πίπα του Πικάσο!

1821 Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α’ πεθαίνει εξόριστος στη νήσο της Αγίας Ελένης στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

Χρόνια πολλά Adele! - ΦΩΤΟ Ιnstagram
Φωτ. Χρόνια πολλά Adele! - ΦΩΤΟ Ιnstagram

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου και μακάρι να έχουμε κάθε μέρα λόγους να γελούμε ή έστω να χαμγελούμε αφού τα θεραπευτικά οφέλη του έχουν αποδείξει διάφορες μελέτες ενώ υπάρχει και η…laughter yoga!

Κινητή εορτή αφού τιμάται κάθε πρώτη Κυριακή του Μαϊου με hashtags
#LaughterDay και #WorldLaughterDay, εισήχθη ως πρόταση το 1998 στη Βομβάη της Ινδίας αλλά μόλις το 2005, το Λος Άντζελες άρχισε να τη «γιορτάζει» με συγκεντρώσεις με σκοπό την ομαδική διασκέδαση!

Είναι Cinco de Mayo, η εθνική μεξικάνικη γιορτή, υπόμνηση της νίκης του μεξικανικού στρατού επί των γαλλικών δυνάμεων το 1862, που γιορτάζεται από τους μετανάστες στις ΗΠΑ πανηγυρικά με παρελάσεις, πολύ παραδοσιακό φαγητό, πινιάτας, γαϊδουροδρομίες και χορό!

Είναι όμως και Ημέρα του Αστροναύτη από το 2017, αφού σαν σήμερα το 1961, ο Άλαν Μπάρτλετ Σέπαρντ έγινε ο πρώτος Αμερικανός που ταξίδεψε στο διάστημα. Η ημέρα καθιερώθηκε από την Uniphi Space Agency, που εκπροσώπησε τουλάχιστον 20 αστροναύτες στη NASA.

Παγκόσμια Ημέρα Μαιών από το 1992 θεσπισμένη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Midwives και αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επάγγελμα-λειτούργημα που βοήθησε εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο να γεννήσουν με ασφάλεια και γαλήνη.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

553 Αρχίζει τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη η 5η Οικουμενική Σύνοδος, με θέμα την αίρεση του Μονοφυσιτισμού.

1494 Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται στην Τζαμάικα και τη διεκδικεί για την Ισπανία.

1789 Συνέρχεται στις Βερσαλίες το Συμβούλιο των Γενικών Τάξεων, που θα οδηγήσει στη Γαλλική Επανάσταση

1835 Ανοίγει μεταξύ Βρυξελλών και Μέχελεν ο πρώτος σιδηρόδρομος στην Ευρώπη.

1893 Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που οφείλεται στην κρίση του χρυσού.

1916 Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας γνωστοποιεί ότι θα δίνονται πλέον δάνεια και στις γυναίκες.

1921 Κυκλοφορεί το διάσημο άρωμα της Κοκό Σανέλ, «Νο 5».

1925 Τα αφρικάανς γίνονται επίσημη γλώσσα στη Νότια Αφρική.

1941 Ο Χαϊλέ Σελασιέ επιστρέφει στο θρόνο της Αιθιοπίας, πέντε χρόνια μετά την ανατροπή και την εξορία του από τους Ιταλούς.

1945 Απελευθερώνεται το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

1949 Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

1980 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για πρώτη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

2002 O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται Πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για 3η φορά στην ιστορία του. Στον τελικό των Final 4 στην Μπολόνια της Ιταλίας επικράτησε της γηπεδούχου Κίντερ με 89-83.

2003 Αρχίζει η κατεδάφιση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, που θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξεκινήσει η ανέγερση νέου, με την πρώτη ημέρα εργασιών για την «Αγιά Σοφιά» να είναι η 28η Ιουλίου του 2017.

2004 Ο πίνακας «Αγόρι με πίπα» του Πάμπλο Πικάσο πωλείται από τον οίκο Σόθμπις της Νέας Υόρκης προς 104.168.000 δολάρια σε ανώνυμο αγοραστή και γίνεται το πιο ακριβό έργο τέχνης στον κόσμο, εκθρονίζοντας τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Πορτρέτο του δρ. Γκασέ», που είχε πωληθεί το 1990 στους Κρίστις προς 82,5 εκατομμύρια δολάρια.

2005 Στις εθνικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τόνι Μπλερ εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός.

2010 150.000 Έλληνες διαδηλώνουν στην Αθήνα αντιδρώντας στα νέα οικονομικά μέτρα. Κουκουλοφόροι πετούν βόμβες μολότοφ σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia στην οδό Σταδίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία τρεις υπάλληλοι, εκ των οποίων μία έγκυος γυναίκα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1813 Σαίρεν Κίρκεγκορ, Δανός θεολόγος, ο πρώτος υπαρξιστής φιλόσοφος.

1818 Καρλ Μαρξ, Γερμανός Εβραίος φιλόσοφος, συγγραφέας του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» που πρωτοεκδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1848.

1882 Σίλβια Πάνκχερστ, ηγετική μορφή του κινήματος των σουφραζέτων για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών στη Μεγάλη Βρετανία.

1905 Φλόιντ Γκόντφρεντσον, Αμερικανός σχεδιαστής όλων των κόμικς του Walt Disney, από το 1930 έως το 1975!

1919 Γεώργιος Παπαδόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός που ηγήθηκε του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που μετατράπηκε με παρέμβαση Καραμανλή σε ισόβια δεσμά.

1948 Μπιλ Γουόρντ, Άγγλος μουσικός, ιδρυτικό μέλος και ντράμερ του heavy metal συγκροτήματος Black Sabbath.

1955 Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, Έλληνας τραγουδοποιός της δεκαετίας του 1980, δημιουργός του «Lost in the Night», το οποίο ανέβηκε στην κορυφή των ευρωπαϊκών chart.

1965 Αλέξανδρος Ρήγας, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης με πολλές επιτυχίες: Ντόλτσε Βίτα, Δύο ξένοι, Το κόκκινο δωμάτιο, Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη, Η τούρτα της μαμάς, Η Ελίζα και οι άλλοι και Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή.

1976 Τάσος Πάντος, Έλληνας ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννενα, του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής.

1983 Χένρι Κάβιλ, Βρετανός ηθοποιός, ο Σούπερμαν στην ταινία «Άνθρωπος από ατσάλι» και στις ταινίες Batman εναντίον Superman-Η Αυγή της Δικαιοσύνης και Justice League.

1988 Η Αγγλίδα τραγουδίστρια Αντέλ Λόρι Μπλου Άντκινς, με τα εκατοντάδες βραβεία που μας χάρισε τα «Someone like you» και «Fire to the Rain».

ΘΑΝΑΤΟΙ 

311 Γαλέριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας που έκανε τη Θεσσαλονίκη  πρωτεύουσα του τμήματος της αυτοκρατορίας του, έχτισε αυτοκρατορικό παλάτι, ιππόδρομο, αψίδα θριάμβου και μαυσωλείο. Πέθανε από φρικτή ασθένεια, όπως περιγράφουν ιστορικά κείμενα.

1432 Φραντσέσκο Μπουσσόνε ντα Καρμανιόλα, Ιταλός τυχοδιώκτης που «χάρισε» τον όνομά του στη λαιμητόμο!

1930 Γεώργιος Μ. Αβέρωφ, Έλληνας πολιτικός που χρημάτισε υπουργός στην κυβέρνηση της Εθνικής Άμυνας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.  Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και μέλος της ΔΟΕ από το 1924 έως το 1930.

1965 Νίκος Γούναρης, μέλος του Τρίο Μπελκάντο, μεσουράνησε τη δεκαετία του 1950 στο ελληνικό πεντάγραμμο. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Βασίλη Τσιτσάνη: «Όσο υπάρχει Γούναρης δεν μπορεί το λαϊκό να σηκώσει κεφάλι». Αθάνατα τραγούδια του: «Αυτός ο άλλος», «Ένα βράδυ που ’βρεχε», «Σκαλί σκαλί θα κατεβώ»,  «Άρχισαν τα όργανα»., «Άσ’ τα τα μαλλάκια σου», «Για μας κελαηδούν τα πουλιά»,
«Μ΄ έκαψες, μ΄ έκαψες», «Ο μήνας έχει εννιά».

1981 Μπόμπι Σαντς, Ιρλανδός αγωνιστής, μέλος του IRA. Πέθανε κατά τη διάρκεια απεργίας πείνας ενώ ήταν φυλακισμένος.

1993 Παναγής Παπαληγούρας, υπουργός σε σημαντικά υπουργεία κυρίως στις κυβερνήσεις Καραμανλή και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

1993  Ηλίας Κατριβάνος, Έλληνας πολιτικός

1999 Βασίλης Διαμαντόπουλος, ιδρυτής του Νέου Θεάτρου και ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση, το 1966. Ίδρυσε την Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» που υφίσταται μέχρι σήμερα.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

15.5.20247:15 πμ

    Είναι Ημέρα Ψάθινου Καπέλου αλλά και Ημέρα Νάϊλον Κάλτσας στις ΗΠΑ αλλά διεθνώς είναι Παγκόσμια Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης και Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας! Θεσπίστηκε το 1993 από τον ΟΗΕ και σήμερα επιβάλλεται να γιορτάσουν όλες οι μορφές οικογένειας…μονογονεϊκές, με

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

14.5.20247:15 πμ

  Ημέρα Διαδικτυακού Έρωτα! Η δύναμη του Internet που εισέβαλε στη ζωή μας και την αισθηματική ζωή μας τιμάται σήμερα γιορτάζοντας τα ειδύλλια που γεννήθηκαν όπως στην ταινία «You Got Mail» με την Μεγκ Ράϊαν κλαι τον Τομ Χανκς. Από

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

13.5.20247:15 πμ

    World Cocktail Day σήμερα και γιορτάζουμε με ένα «Cosmopolitan» ή ένα «White Russian!   Το 1806, οι Αμερικανοί κατοχυρώνουν τον όρο «cocktail» ως αλκοολούχο μείγμα από γλυκά, ξινά και πικρά υλικά, κλέβοντας τη βρετανική έμπνευση του 19ου αιώνα.

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

12.5.20247:15 πμ

    Διεθνής Ημέρα Νοσηλεύτριας, με hashtags στα social media #NursesDay και #InternationalNursesDay, ελάχιστος φόρος τιμής στις νοσοκόμες και τους νοσηλευτές που συνήθως «υποτιμούμε» προτάσσοντας τη συμβολή των γιατρών.   Η ημέρα καθιερώθηκε στις ΗΠΑ το 1965 και διεθνώς τo

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

11.5.20247:15 πμ

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1310 Στη Γαλλία, 54 Ναΐτες Ιππότες καίγονται στην πυρά ως αιρετικοί. 1502 Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναχωρεί από το Κάδιθ της Ισπανίας για το τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στην Αμερική. 1891 Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία,

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

10.5.20247:15 πμ

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ  1267 Η Εκκλησία της Βιέννης διατάζει όλους τους Εβραίους να φορούν ένα διακριτικό σήμα, που ήταν για τους άνδρες κίτρινος σκούφος και για τις γυναίκες κίτρινο μαντήλι κεφαλής ή μία στρόγγυλη κίτρινη κονκάρδα. 1497 Ο Αμέριγκο Βεσπούτσι αναχωρεί

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή