ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1682 Ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, ο οποίος πήρε το όνομά του.
1781 Ιδρύεται το Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, από 44 Ισπανούς εποίκους στη Bahia de las fumas.
1833 Προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα 10χρονο αγόρι, για τη διακίνηση της πρώτης εφημερίδας της Νέας Υόρκης της «New York Sun».
1839 Αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842, με την παραχώρηση του Χονγκ-Κονγκ από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.
1886 Μετά από μάχες 30 χρόνων, ο ηγέτης των ινδιάνων Απάτσι, Τζερόνιμο, παραδίδεται με τους τελευταίους πολεμιστές της φυλής του στον Αμερικανό στρατηγό Νέλσον Μάιλς.
1897 Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον παίρνει πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για το «κινητοσκόπιο» την πρώτη κινηματογραφική κάμερα.
1923 Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν, μετά την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Αντίπαξους.
1940 Ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την ουδετερότητα τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γερμανικό υποβρύχιο βάλλει κατά λάθος εναντίον του αμερικανικού πολεμικού USS Greer, στα νερά του βόρειου Ατλαντικού.
1943 Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανική Πολεμική Αεροπορία RAF τινάζει στον αέρα το Βερολίνο, χρησιμοποιώντας 50 τόνους εκρηκτικά το λεπτό.
1949 Ο Πάντσο Γκονζάλες και ο Τεντ Σρέντερ παίζουν 67 παιχνίδια σε 5 σετ, στον μεγαλύτερο σε διάρκεια επαγγελματικό αγώνα τένις.
1967 Απονέμεται στη Δόρα Στράτου το βραβείο του Παγκόσμιου Θεάτρου.
1970 Στη Χιλή, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος στο δυτικό κόσμο.
1972 Ο Αμερικανός Μαρκ Σπιτς γίνεται ο πρώτος αθλητής που κερδίζει 7 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην κολύμβηση.
1978 Ο Γεώργιος Ράλλης γίνεται ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.
1979 Βαθιά τομή σημειώνεται στις ελληνικές συντάξεις, καθώς με νόμο καθορίζονται στο 80% του μισθού.
1980 Η πολωνική κυβέρνηση έρχεται σε συμφωνία με τους απεργούς στα ναυπηγεία του Γκντάνσκ, γεγονός που θα οδηγήσει στην αναγνώριση της «Αλληλεγγύης» ως το πρώτο νόμιμο εργατικό σωματείο της σοσιαλιστικής Πολωνίας. Ηγέτης του σωματείου είναι ένας ηλεκτρολόγος ονόματι Λεχ Βαλέσα.
1992 Στην Κύπρο, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι μεγάλο μέρος της Λεμεσού χτίστηκε πάνω σε αρχαίο συνοικισμό μεταξύ 2500-1700 π.Χ.
1998 Δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Λάρι Πέιτζ και ο Ρώσος Σεργκέι Μπριν, ιδρύουν την εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών Google.
2004 Η Εθνική Ελλάδας Ποδοσφαίρου Ανδρών, στον πρώτο της αγώνα μετά την κατάκτηση του Euro 2004, χάνει στα Τίρανα από την Αλβανία με 2-1, σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Επεισόδια σημειώνονται και στις δύο χώρες, με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό Αλβανό στη Ζάκυνθο.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1768 Φρανσουά-Ρενέ ντε Σατωμπριάν, Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και διπλωμάτης
1891 Φριτς Τοτ, Γερμανός μηχανικός και αξιωματούχος των Ναζί
1896 Ασπασία Μάνου, πριγκίπισσα της Ελλάδας
1917 Χένρι Φορντ Β’, Αμερικανός κατασκευαστής αυτοκινήτων
1927 Τζον Μακάρθι, μαθηματικός, πρωτοπόρος της πληροφορικής, που επινόησε και βάπτισε την Τεχνητή Νοημοσύνη και εφηύρε τη γλώσσα προγραμματισμού Lisp.
1933 Ζωή Φυτούση, Ελληνίδα ηθοποιός
1942 Σπύρος Ορνεράκης, Έλληνας σκιτσογράφος
1951 Μάρτιν Τσέιμπερς, Άγγλος ντράμερ των Pretenders
1981 Μπιγιονσέ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός, μουσική παραγωγός και ηθοποιός, μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες, με 32 βραβεία Γκράμι στη συλλογή της και 4 οκτάβες στη φωνή της!
Γεννήθηκε στο Χιούστον και από παιδί, συμμετείχε σε διάφορα talent shows. Έγινε γνωστή με το συγκρότημα Destiny’s Child και manager τον πατέρα της, Μάθιου Νόουλς. Το 2004, τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο των Η.Π.Α. στο Super Bowl XXXVIII, στο Χιούστον του Τέξας.
Ο πρώτος της ρόλος ήταν στη κωμωδία «The Pink Panther» και μετά στο «Dreamgirls», μεταφορά του ομώνυμου μιούζικαλ, βασισμένο στην ιστορία των The Supremes με τραγουδίστρια την Νταϊάνα Ρος.
Τον γάμο της με τον ράπερ Jay-Z, το 2008, ακολούθησε το 3ο άλμπουμ της. Εμφανίστηκε και στο ΟΑΚΑ στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της.
Χάρισε την αμοιβή της από την ταινία «Cadillac Records», σε έναν οργανισμό απεξάρτησης για άτομα εθισμένα στην ηρωίνη. Στις 20 Ιανουαρίου 2009 ερμήνευσε το τραγούδι «At last» για τον πρώτο χορό του προεδρικού ζεύγους Ομπάμα. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστισε στο θρίλερ «Obsessed». Στα 52α Βραβεία Γκράμι του 2010, θριάμβευσε με 6 νίκες, από τις 10 υποψηφιότητες που είχε – ρεκόρ για γυναίκα καλλιτέχνη. Το 2010, συμμετείχε στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Telephone» της Lady Gaga.
Το 2011 γίνεται η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που ανεβαίνει στη σκηνή του Φεστιβάλ Glastonbury τα τελευταία 20 χρόνια και κυκλοφορεί το 4ο άλμπουμ της. Στις 7 Ιανουαρίου 2012 η Μπιγιόνσε γεννά το πρώτο της παιδί, την Blue Ivy Carter. Τον Ιανουάριο του 2013, ερμήνευσε τον Εθνικό Ύμνο στη δεύτερη ορκωμοσία του Προέδρου των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα και τον επόμενο μήνα, τραγούδησε στο ημίχρονο του Super Bowl XLVII στη Νέα Ορλεάνη. Η παράσταση έγινε ανάρπαστη, με 268.000 tweets το λεπτό, κάτι που την έκανε τη δεύτερη στην ιστορία με τα περισσότερα tweets ανά λεπτό.
Το πρώτο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της «Life Is But a Dream», το οποίο σκηνοθετήθηκε από την ίδια, προβλήθηκε από το HBO το 2013.
Το 2014 κερδίζει 4 βραβεία MTV-ανάμεσά τους και το Michael Jackson Video Vanguard Award, το οποίο θεωρείται υπέρτατη τιμή για έναν καλλιτέχνη. Το περιοδικό Forbes την κατατάσσει Νο.1 γυναίκα με βάση τα ετήσια έσοδά της. Στα 57α Βραβεία Γκράμι, κερδίζει 3 ακόμη βραβεία. Το 2016 κυκλοφορεί το 6ο αλμπουμ της με ονομασία Lemonade που γίνεται ο πιο βραβευμένος δίσκος όλων των εποχών με 101 βραβεία.
Το 2017 φέρνει στον κόσμο τα δίδυμα, Rumi και Sir Carter. Το 2018 η Μπιγιόνσε γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανή που ανεβαίνει στη σκηνή του Coachella Music and Arts Festival. Χαρίζει τα έσοδα από το τραγούδι «Black Parade» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Αφροαμερικανών στις Η.Π.Α. που υπέφεραν λόγω καραντίνας για τον covid-19.
Στην 63η απονομή των Γκράμι το 2021, γίνεται ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα βραβεία στην ιστορία του θεσμού. Το 2022, το 7ο άλμπουμ της «Renaissance» τιμά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η Μπιγιόνσε έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης, η οποία κατάφερε να έχει τα 7 πρώτα της σόλο άλμπουμ στη κορυφή του Billboard.
1985 Ραούλ Αλμπιόλ, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1987 Στέφανος Σιόντης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1965 Άλμπερτ Σβάιτσερ, Γερμανός ιατρός και ιεραπόστολος
1977 Στέλιος Περπινιάδης, Έλληνας τραγουδιστής
1984 Γιώργος Σικελιώτης, Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης
1987 Τάκης Μακρίδης, Έλληνας θεατρικός επιχειρηματίας
1989 Ζορζ Σιμενόν, Βέλγος συγγραφέας
2003 Ευάγγελος Γιαννόπουλος, 85, Έλληνας πολιτικός και δικηγόρος, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, βουλευτής Β΄Αθηνών και πολλές φορές υπουργός.
Συμμετείχε στην ένοπλη αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής ως μέλος του ΕΛΑΣ, ενώ το 1974, μαζί με τους συναδέλφους του δικηγόρους Φοίβο Κούτσικα, Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Γρηγόρη Κασιμάτη προκάλεσαν τη δίκη των ηγετών της χούντας των συνταγματαρχών καταθέτοντας μηνύσεις.
Πολέμησε στην πρώτη γραμμή, τραυματίστηκε το 1941 και τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό. Κατά την περίοδο της Χούντας, συμμετείχε στην αντίσταση κατά του καθεστώτος και φυλακίστηκε.
Συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ το 1974, ήταν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1976 έως το 1981 και στη συνέχεια βουλευτής Β΄ Αθηνών από το 1981 μέχρι το θάνατό του.
Διατέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών, υπουργός Εργασίας, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, υπουργός Αιγαίου και υπουργός Δικαιοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε σχεδόν καθημερινή τηλεοπτική παρουσία, όπου σχολίαζε ασκώντας έντονη κριτική στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Κόκκινο. Λόγω των μεγάλων ποσοστών τηλεθέασης, συνέχισε να έχει δική του τηλεοπτική εκπομπή και μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993 και την εκ νέου υπουργοποίησή του στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια. Σύζυγός του ήταν η Ντιντή, αδελφή του εκδότη της «Ελευθεροτυπίας» Κίτσου Τεγόπουλου. Αείμνηστος για τον αυθόρμητο τρόπο έκφρασής του αλλά και τις εκφράσεις που χρησιμοποιούσε για τους αντιπάλους του.
2004 Αλφόνσο Φορντ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
2005 Γρηγόρης Γρηγορίου, Έλληνας σκηνοθέτης
2006 Στιβ Ίρβιν, Αυστραλός φυσιοδίφης, o περιβόητος «Κροκοδειλάκιας»