Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών! Καθιερώθηκε με το ψήφισμα 64/35 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 2 Δεκεμβρίου 2009.
Η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στο Καζακστάν και η 29η Αυγούστου επελέγη σε ανάμνηση του κλεισίματος του πεδίου πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ του Καζακστάν, το 1991, το οποίο χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
29 Αποκεφαλίζεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.
1824 Καταναυμαχείται ο Τουρκικός στόλος από τον Ανδρέα Μιαούλη στον Γέροντα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ναυτική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας.
1825 Το Βασίλειο της Πορτογαλίας αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Βραζιλίας.
1831 Ο Βρετανός χημικός Μάικλ Φαραντέι, ανακαλύπτει την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, την αρχή λειτουργίας της ηλεκτρομαγνητικής γεννήτριας.
1885 Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ πατεντάρει την πρώτη στον κόσμο μοτοσικλέτα με μηχανή εσωτερικής καύσης.
1898 Ιδρύεται η εταιρία ελαστικών Goodyear.
1912 Η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου συντρίβεται στον Κορινθιακό Κόλπο.
1924 Το αερόστατο «Γκραφ Ζέππελιν» ολοκληρώνει το ιστορικό του ταξίδι γύρω από τον κόσμο όταν φτάνει στο Λέικ Χερστ της Νέας Υόρκης. Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της 8ης Αυγούστου από το Λέικ Χερστ και διήρκεσε 21 μέρες, 7 ώρες και 26 λεπτά.
1949 Η ΕΣΣΔ πραγματοποιεί την πρώτη της μυστική πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν.
1959 Ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών στις ανασκαφές.
1962 Εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία της χώρας, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
1966 Οι Beatles δίνουν την τελευταία τους συναυλία, στο πάρκο Candlestick του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνα.
1970 Στην Ελλάδα, δημοσιεύεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
1995 Τρεις νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από την έκρηξη που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα.
1999 Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη. Την τελευταία ημέρα των αγώνων ο Κώστας Γκατσιούδης κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με 89.18 μέτρα. Με το μετάλλιο αυτό η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με δύο χρυσά, δύο αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια.
2004 Αυλαία για τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες τη Αθήνας. Την τελευταία ημέρα, η Ελλάδα κατακτά ένα ακόμα μετάλλιο με τον αθλητή του ταε κβο ντο, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ο οποίος βάζει στο στήθος του το ασημένιο μετάλλιο. Περίπου 70.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο στάδιο για να παρακολουθήσουν την τελετή λήξης.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1797 Μαίρη Σέλλεϋ, η «μητέρα» του Φρανκενστάϊν έφυγε 1 Φεβρουαρίου 1851, από όγκο στον εγκέφαλο.
Σύζυγος του ρομαντικού ποιητή Πέρσυ Σέλλεϋ, κόρη του πολιτικού φιλοσόφου Ουίλλιαμ Γκόντγουιν και της φεμινίστριας συγγραφέως Μαίρυ Ουόλλστονκραφτ. Η μητέρα της απεβίωσε 11 μέρες μετά τη γέννηση της. Το 1812, ο Γκόντγουιν την έστειλε να μείνει σε ένα σπίτι φίλων, των Μπάξτερ, στην Σκωτία. Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε τον ποιητή Πέρσυ Μπυς Σέλλεϋ, ο οποίος την απήγαγε το 1814 στην Ελβετία. Παντρεύτηκαν μετά τον θάνατο της γυναίκας του Σέλλεϋ, Χάριετ Ουέστμπρουκ. Απέκτησαν 4 παιδιά εκ των οποίων τα τρία πέθαναν σε πολύ μικρή ηλικία. Το 1816 κατά τη διάρκεια ταξιδιού με τον Σέλλεϋ και ενώ φιλοξενούνταν στη βίλα του ποιητή Λόρδου Μπάυρον στην Λίμνη της Γενεύης, ξεκίνησε να γράφει το μυθιστόρημα Φράνκενσταϊν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1817 και εκδόθηκε το 1818. Μετά το θάνατο του συζύγου της, το 1822, της αφοσιώθηκε στο γράψιμο.
1915 Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Σουηδή ηθοποιός, έφυγε ανήμερα των γενεθλίων της το 1982
1920 Τσάρλι Πάρκερ, Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης
1921 Σωτηρία Μπέλλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1923 Ρίτσαρντ Ατένμπορο, Άγγλος ηθοποιός
1925 Ιβόν Σανσόν, Ελληνίδα ηθοποιός
1926 Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Ελληνίδα ιστορικός
1931 Στέλιος Καζαντζίδης, ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές όλων των εποχών.
Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία και ήταν γιος του Χαράλαμπου Καζαντζίδη με καταγωγή από τα Κοτύωρα του Πόντου και της Γεσθημανής με καταγωγή από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του υπήρξε χτίστης στο επάγγελμα και στα χρόνια της κατοχής οργανώθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΣ και δολοφονήθηκε το 1947 από παρακρατικούς αντικομμουνιστές.
Στα 13 του, ο Στέλιος αναγκάστηκε να εργαστεί σε διάφορες δουλειές. Ο πρώτος άνθρωπος που εκτίμησε τη φωνή του ήταν το αφεντικό του στο εργοστάσιο Έσπερος, καθώς τον άκουσε την ώρα της δουλειάς και του χάρισε μια κιθάρα. Δάσκαλός του θα γίνει ο Στέλιος Χρυσίνης, ένας τυφλός συνθέτης.
Στα 1952, ο Καζαντζίδης κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο του με ένα τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα, το «Για μπάνιο πάω». Ο συνθέτης Γιάννης Παπαϊωάννου του δίνει το τραγούδι «Οι βαλίτσες» που γίνεται μεγάλη επιτυχία και ακολουθούν συνεργασίες με Χιώτη, Μητσάκη, Τσιτσάνη, Δερβενιώτη, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι κ.α. ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός δικών του συνθέσεων.
Τον Οκτώβρη του 1965, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα και Μανώλης Αγγελόπουλος προετοιμάζουν συναυλίες, που τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν, αφού λίγους μήνες αργότερα ο Καζαντζίδης πήρε τη μεγάλη απόφαση να σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα. Αιτία είναι η αποστροφή του για την κατάσταση που επικρατούσε στα νυχτερινά κέντρα. Πηγαίνει στη Γερμανία για συναυλίες και η υποδοχή που του επιφυλάσσουν οι ομογενείς είναι συγκινητική. Μαζί του ο νεαρός τότε δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Νικολόπουλος. Την ίδια εποχή μαζί με τον Χρήστο Κολοκοτρώνη γράφουν τον ύμνο της ΑΕΚ που ερμήνευσε ο Παπαϊωάννου «Νικήστε, νικήστε».
Είχε προηγηθεί στα 1959 δικαστική διαμάχη του Καζαντζίδη με την δισκογραφική εταιρεία Columbia, με αφορμή τις μεγάλου μεγέθους πωλήσεις του τραγουδιού «Μαντουμπάλα», πωλήσεις ρεκόρ, που την εποχή εκείνη άγγιξαν τις 100.000, όταν δεν υπήρχαν ούτε 40.000 πικάπ στην Ελλάδα. Στην άλλη όψη του ίδιου δίσκου περιλαμβάνεται το «Δυο πόρτες έχει η ζωή», σε μουσική του ίδιου του Καζαντζίδη και στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Παρά τις χωρίς προηγούμενο πωλήσεις και τη στιγμή που η εταιρεία έβγαζε εκατομμύρια από το συγκεκριμένο δισκάκι, ο ίδιος ο τραγουδιστής πήρε λιγότερες από 1.000 δραχμές. Αυτό συνέβη καθώς οι τραγουδιστές τότε πληρώνονταν ένα εφάπαξ ποσό για τον κάθε δίσκο και δεν λάμβαναν ποσοστά από τις πωλήσεις. Στον Καζαντζίδη χρωστούν πολλά οι σύγχρονοι τραγουδιστές, αφού πρώτος αυτός διεκδίκησε για τον κλάδο του ποσοστά. Σύμφωνα με τον Ζαμπέτα με μια κίνηση ο Καζαντζίδης «καθάρισε για όλο το συνάφι».
Στα 1969 αποφασίζει να αποσυρθεί προσωρινά από τη δισκογραφία. Λίγο πριν ήταν που έκανε και την προσπάθεια να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, αλλά τα κατεστημένα συμφέροντα και η λογοκρισία στα χρόνια της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν τον αφήνουν. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο ίδιος, από την επιτροπή λογοκρισίας κόπηκε το 90% των τραγουδιών με βαρύ περιεχόμενο και μάλιστα τραγούδια όχι πολιτικά αλλά λαϊκά και ερωτικά.
Το 1975 ήρθε το «Υπάρχω», σε συνεργασία με τους Νικολόπουλο και Πυθαγόρα. Ακολουθεί η δωδεκαετής αποχή του Καζαντζίδη για λόγους συγκρουσιακούς με την δισκογραφική «Μίνος». Το 1986 με ειδική νομοθετική ρύθμιση καταργήθηκαν οι ισόβιες συμβάσεις στην Ελλάδα. Ο επόμενος δίσκος με τίτλο «Στον δρόμο της επιστροφής», ξεπερνά σε πωλήσεις τις 400.000 χιλιάδες. Το 1988 απεβίωσε η μητέρα του, Γεσθημανή. Οι επόμενοι δίσκοι του γίνονται χρυσοί και πλατινένιοι κάνοντας ρεκόρ πωλήσεων.
Ήταν για πέντε χρόνια αρραβωνιασμένος με την Καίτη Γκρέυ. Παντρεύτηκε δύο φορές: από το 1964 μέχρι το 1966 τη Μαρινέλλα και από το 1982 μέχρι το 2001 τη Βάσω Κατσαβού.
Απεβίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001, σε ηλικία 70 ετών, μετά από πολύχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο Καζαντζίδης είχε αρνηθεί να γίνει η κηδεία του δημοσία δαπάνη. Η ταφή του έγινε στο Νεκροταφείο της Ελευσίνας, ανάμεσα στους τάφους των γονιών του, όπως το επιθυμούσε ο ίδιος, ενώ η κηδεία του εξελίχθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Σε πολλούς δρόμους δόθηκε το όνομα του.
1934 Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Έλληνας ηθοποιός
1947 Τζέιμς Χαντ, Βρετανός οδηγός αγώνων
1956 Μπάμπης Ξανθόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1958 Μάικλ Τζάκσον, Αμερικανός τραγουδιστής της ποπ
1964 Ζήσης Τσέκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1976 Γιώργος Καλαϊτζής, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1944 Αττίκ, το πραγματικό του όνομα ήταν Κλέων Τριανταφύλλου και είχε γεννηθεί 19 Μαρτίου 1885. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού.
Γεννήθηκε στην Αθήνα από μεγαλοαστική οικογένεια και μεγάλωσε στην Αίγυπτο, όπου παρακολούθησε μαθήματα μουσικής. Το 1907 φτάνει στο Παρίσι, για να σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, όμως αποφάσισε να τις εγκαταλείψει για να γραφτεί στο Ωδείο. Στο Παρίσι θα γράψει περίπου 300 συνθέσεις, τραγούδια, μουσική για πιάνο, για οπερέτα, για μπαλέτο και γίνεται ιδιαίτερα γνωστός.
Το 1930, επανεγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δημιούργησε την περίφημη Μάντρα του Αττίκ. Λίγο πριν από τον θάνατό του πρωταγωνίστησε στην ταινία «Χειροκροτήματα» του Γιώργου Τζαβέλλα που είχε κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία. Λίγους μήνες μετά αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Ένα επεισόδιο με έναν Γερμανό στρατιώτη που τον χτύπησε καθώς οδηγούσε το ποδήλατό του φαίνεται πως στάθηκε η αφορμή για μια προαναγγελθείσα αυτοκτονία, αποτέλεσμα της κατάθλιψης από την οποία έπασχε. Μούσα του η Δανάη και γνωστά του τραγούδια τα «Παπαρούνα», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά» που γράφτηκε εξαιτίας της απιστίας της Σούρα, Ρωσίδας χορεύτριας και 3ης του συζύγου, «Είδα μάτια» και «Ζητάτε να σας πω». Σύμφωνα με θρύλο της εποχής, ο Αττίκ αυτοσχεδίασε το τραγούδι. Ο δεύτερος γάμος του με την καλλονή ηθοποιό Μαρίκα Φιλιππίδου, είχε ατυχή κατάληξη. Κάποιο βράδυ, η Φιλιππίδου με τον νέο σύζυγό της εμφανίστηκε στη «Μάντρα» και το κοινό, περιπαιχτικά, άρχισε να ζητά το «Είδα μάτια», που ήταν γραμμένο για εκείνην. Ο Αττίκ αποσύρθηκε στο καμαρίνι του, και μετά από 10 λεπτά, επέστρεψε και έπαιξε το «Ζητάτε να σας πω» ως απάντηση!
Τελευταία του αγάπη, ήταν μία νεαρή Ιταλίδα που δούλευε στη «Μάντρα» μαζί του. Δεν της αποκάλυψε ποτέ τα αισθήματά του, καθώς πίστευε η ηλικία του δεν του το επέτρεπε.
1987 Λι Μάρβιν, Αμερικανός ηθοποιός
2016 Τζιν Γουάιλντερ, το πραγματικό του όνομα ήταν Ζερόμ Ζίλμπερμαν. Διακεκριμμένος Αμερικανός κωμικός -συμπτωματικά γνωστός για τον ρόλο του ως Φρανκενστάϊν- δες παραπάνω Μαίρη Σέλλευ…