Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 26 Μαϊου: Ο Δράκουλας, το Παγκόσμιο Κύπελλο, Λέννον και Γιόκο γυμνοί και Επιχείρηση Δυναμό!

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

26/05/20247:15 πμ

26 Μαϊου: Ο Δράκουλας, το Παγκόσμιο Κύπελλο, Λέννον και Γιόκο γυμνοί και Επιχείρηση Δυναμό!

1975 Τα σκυλιά που ανιχνεύουν ναρκωτικά μπαίνουν για πρώτη φορά στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Χρόνια πολλά Lenny Kravitz! - Facebook
Φωτ. Χρόνια πολλά Lenny Kravitz! - Facebook

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Παγκόσμια ημέρα Δράκουλα, αφού ήταν 26 Μαΐου 1897 όταν εκδόθηκε το ομώνυμο, εμβληματικό μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ.

 

Ο αιμοβόρος κόμης ενέπνευσε δεκάδες ταινίες -μία από όλες διαλέγουμε να δούμε απόψε: Shadow of the Vampire με τον Τζον Μάλκοβιτς,  Dracula με τον κορυφαίο Μπέλα Λουγκόζι, Horror of Dracula με τον πολλάκις Δράκουλα Κρίστοφερ Λη, Love at First Bite κωμωδία με τον Τζορτζ Χάμιλτον, Van Helsing με τον Χιου Τζάκμαν, τον Dracula του 1992 με Γκάρυ Όλντμαν, Άντονι Χόπκινς, Κιάνου Ριβς και Γουϊνίνα Ράϊντερ, Νοsferatu με τον Κλάους Κίνσκι, όλη τη σειρά Twilight Saga, Dead and Loving It κωμωδία με τον Λέσλι Νίλσεν και τον Μελ Μπρουκς, Dracula 2000 με τον Τζέρλαντ Μπάτλερ, The League of Extraordinary Gentlemen με τον Σον Κόννερι, Renfield με τον Νίκολας Κέϊτζ και το Συνέντευξη με έναν Bρυκόλακα με Τομ Κρουζ και Μπραντ Πιτ και Κίστεν Ντανστ!

Η ιδέα του ανθρώπου που τρέφεται με αίμα και ζει για πάντα, είναι παμπάλαια: Εβραίοι, Αιγύπτιοι, αρχαίοι Έλληνες και Βαβυλώνιοι μοιράζονταν θρύλους για πλάσματα που ζούσαν με ανθρώπινο αίμα.

Ο πρίγκιπας Vlad III της Βαλλαχίας στη Ρουμανία ήταν υπαρκτό πρόσωπο, ένας σκληρός και αδίστακτος ηγέτης που παλούκωνε τους εχθρούς του:  άφησε πάνω από 100.000 θανατωμένους με αυτόν τον τρόπο ως υπενθύμιση του τι θα πάθει όποιος τον απειλήσει.

Είναι και Διεθνής Ημέρα Κοκκινομάλληδων και γιορτάζει ο Ed Sheeran μαζί με το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Την θέσπισε ο Ολλανδός καλλιτέχνης Bart Rouwenhorst, το 2005.  Ξέρατε οτι οι κοκκινομάλληδες είναι συνήθως αριστερόχειρες και οτι παράγουν τη βιταμίνη D γρηγορότερα από όλους τους άλλους ανθρώπους;

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1770 Λήγει άδοξα η επαναστατική προσπάθεια των Ορλόφ και των Ελλήνων της Πελοποννήσου για απελευθέρωση από τους Τούρκους. Είναι τα λεγόμενα Ορλοφικά, μία από τις εξεγέρσεις των υποδουλωμένων της περιοχής, πριν από την Επανάσταση του 1821. Ονομάστηκε έτσι, επειδή το σχέδιο της ρωσικής επέμβασης έγινε από τα αδέλφια Αλέξιο και Θεόδωρο Ορλόφ, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου.

1828 Ένας παράξενος νεαρός ονόματι Κάσπαρ Χάουζερ περιπλανάται σε δρόμο της Νυρεμβέργης. Ο ρακένδυτος έφηβος περπατά παράξενα, αρθρώνει μόνο 2-3 φράσεις και κρατά ένα γράμμα δεν εξηγεί πολλά για την ταυτότητά του. Ήξερε να γράφει μόνον το όνομά του. Αργότερα μπόρεσε να διηγηθεί ότι από τα 4 μέχρι τα 16 είχε επιβιώσει καθιστός  και δεμένος στο πάτωμα ενός κλουβιού, μέχρι να τον ελευθερώσει ένας δεσμοφύλακας…

1879 Ρωσία και Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη του Γκανταμάκ, με την οποία ιδρύεται το κράτος του Αφγανιστάν.

1897 Εκδίδεται ο «Δράκουλας», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ.

1928 Το συνέδριο της FIFA εγκρίνει την πρόταση για διοργάνωση Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

1938 Ιδρύεται στις ΗΠΑ η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων, δηλαδή κατά του κομμουνισμού.

1940 Αρχίζει η Επιχείρηση «Δυναμό», με την εκκένωση της Δουνκέρκης από τα αγγλογαλλικά στρατεύματα.

1969 Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο αρχίζουν τη δεύτερη εκδήλωση για την ειρήνη στο κρεβάτι του δωματίου 1472 στο «Queen Elizabeth Hotel» του Μόντρεαλ.26

1995 Στην Αλβανία, η Βουλή εγκρίνει νόμο που επιτρέπει τη μετανάστευση και την εργασία στο εξωτερικό.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1907 Τζον Γουέιν, Αμερικανός ηθοποιός ταινιών γουέστερν. Πέθανε 11 Ιουνίου 1979. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 13ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

1926  Μάιλς Ντέιβις, Aμερικανός τζαζ μουσικός, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του bebop, της cool jazz, του hard bop, της modal jazz και της jazz fusion

1952  Γιώργος Γεωργίου, Έλληνας αθλητικογράφος και παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών.

1964 Λένι Κράβιτζ, Αμερικανός μουσικός με 4 συνεχόμενα Βραβεία Γκράμι ως «Καλύτερος Ροκ Τραγουδιστής». Έχει πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως.

1964 Αργύρης Πεδουλάκης, Έλληνας μπασκετμπολίστας και προπονητής. Διέγραψε σπουδαία καριέρα με το Περιστέρι ενώ αγωνίστηκε και στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, με αυτόν στο τιμόνι της ομάδας, το «τριφύλλι» πανηγύρισε 1 Πρωτάθλημα και 2 Κύπελλα.

1966  Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Αγγλίδα ηθοποιός,  γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες Δωμάτιο με θέα, Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ,  Fight Club και ως Μπελατρίξ Λεστρέιντζ στη σειρά ταινών Χάρι Πότερ.

Σύντροφος του σκηνοθέτη  Τιμ Μπάρτον και μούσα του στις ταινίες του Η νεκρή νύφη, Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, Sweeney Todd: Ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ κ.α.  Έχει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ και επτά για Χρυσή Σφαίρα. Έχει βραβευτεί με Έμμυ Καλύτερης Ηθοποιού, με BAFTA και με Screen Actors Guild Award.

1977  Λούκα Τόνι, Ιταλός ποδοσφαιριστής. Το «κανόνι» από τη Μόντενα αγωνίστηκε σε κορυφαίους συλλόγους σε Ιταλία και Γερμανία. Με τη φανέλα των Φιορεντίνα και Βερόνα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Κατέκτησε την Bundesliga με τη Μπάγερν Μονάχου ενώ με την Εθνική μετρά 47 συμμετοχές και 16 τέρματα.

1977  Νίκος Χατζηβρέττας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής. Ένας από τους κορυφαίους γκαρντ της τελευταίας 20ετίας. Με τον Παναθηναϊκό έχει πανηγυρίσει 2 Euroleague και 6 πρωταθλήματα Ελλάδος ενώ στη δύση της καριέρας του, φόρεσε τη φανέλα του Άρη.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1978  Κυβέλη, μία από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς. Γεννήθηκε στη  Σμύρνη στις 13 Ιουλίου 1888. Μεγάλωσε με θετούς γονείς που τη βρήκαν έκθετη με ένα μενταγιόν στο λαιμό που έφερε το όνομά της.

Συνεργάστηκε με την αντίπαλό της Μαρίκα Κοτοπούλη, ως καλλιτεχνική αντίδραση στη δημιουργία του Εθνικού Θεάτρου, που είχε ιδρύσει ο τότε Υπουργός Παιδείας και μετέπειτα σύζυγός της, Γεώργιος Παπανδρέου. Παντρεύτηκε τρεις φορές: πρώτα τον μεγάλο ηθοποιό Μήτσο Μυράτ, με τον οποίο απέκτησε τον Αλέξανδρο και την γνωστή πρωταγωνίστρια Μιράντα Μυράτ, στη συνέχεια τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη, με τον οποίο απέκτησε την επίσης γνωστή πρωταγωνίστρια Αλίκη Νικολαΐδη – Θεοδωρίδη, σύζυγο του Πωλ Νορ, και τέλος τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τον οποίο απέκτησε έναν ακόμη γιο, τον Γιώργο, αδερφός του οποίου, από προηγούμενο γάμο, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, που υπήρξε και η μεγάλη της αδυναμία μέχρι το θάνατό της.

1982 Τζέιμς Πάρις, Έλληνας κινηματογραφικός παραγωγός που  μετανάστευσε στην Αμερική και σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου της 20th Century Fox, πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και έγινε διευθυντής του τμήματος διαφήμισης της United Artists. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 επέστρεψε στην Ελλάδα, δίνοντας νέα πνοή στις κινηματογραφικές παραγωγές. Μέσα σε μία δεκαετία υπήρξε παραγωγός σε 54 ελληνικές ταινίες, πολλές από τις οποίες διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (5 Βραβεία Καλύτερης Ταινίας) και είχαν εισπρακτική επιτυχία.

1998  Μίνως Αργυράκης, Έλληνας ζωγράφος. Με τη φροντίδα της Πηνελόπης Δέλτα, φοίτησε στο Κολέγιο του Ψυχικού. Προσπάθησε δύο φορές να γίνει δεκτός από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Μαθήευσε δίπλα στον Γιάννη Τσαρούχη, που ήταν προσωπικός του φίλος, όπως και ο Μάνος Χατζηδάκις. Παντρεύτηκε 4 φορές,΄έκανε  εκθέσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ενώ υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

2006  Άννα Σικελιανού, Ελληνίδα συγγραφέας και δεύτερη σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

2008  Σίντνεϊ Πόλακ, Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και παραγωγός ταινιών βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1985 «Πέρα από την Αφρική». Άλλες γνωστές του ταινίες είναι το «Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν», «Τα καλύτερά μας χρόνια» με τη Στράϊζαντ,  «Οι Τρεις Μέρες του Κόνδορα» με τον Ρέντφορντ, «Τούτσι» με τον Ντάστιν Χόφμαν, η «Φίρμα με τον Τομ Κρουζ.

 

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

12.6.20247:15 πμ

  Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Παιδική Εργασία, θεσπισμένη το 2002 από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Σύμφωνα με τον Δ.Ο.Ε., εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια παγκοσμίως στερούνται βασικές ελευθερίες, τη μόρφωση και το παιχνίδι τους διακυβεύοντας την υγεία τους εργαζόμενα σε άκρως

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

11.6.20247:15 πμ

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ 184 π.Χ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ερατοσθένη, η Τροία πέφτει στα χέρια των Ελλήνων. 1776 Το Κογκρέσο διορίζει τους Τόμας Τζέφερσον, Τζον Άνταμς, Μπέντζαμιν Φράνκλιν, Ρότζερ Σέρμαν και Ρόμπερτ Λίβιγκστον, στην επιτροπή σύνταξης της διακήρυξης της ανεξαρτησίας

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

10.6.20247:15 πμ

    Ημέρα Κούκλας που σημαίνει οτι βγάζουμε από το μπαούλο τις παιδικές μας «φίλες» και τις χαρίζουμε σε ένα ίδρυμα ή σε ένα κοριτσάκι που ίσως δεν έχει… Φτιαγμένες από πηλό, πέτρα, ξύλο, κόκκαλο, δέρμα, κερί, πριν μπουν σε

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

9.6.20247:15 πμ

    Είναι τα γενέθλια του Donald Fauntleroy Duck, της πάπιας της Ντίσνεϋ. Σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χιούμερ και είναι ο χαρακτήρας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων, 173 συνολικά, από τότε που εμφανίστηκε το

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

8.6.20247:15 πμ

    Το 2008, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιτέλους οριστικοποίησε την  Διεθνή Ημέρα Ωκεανών που είχε προταθεί από την Καναδική αντιπροσωπεία, το 1992 στη συνδιάσκεψη για τη Γη, στο Ρίο ντε Τζανέϊρο!   Κάθε χρόνο, μόνον 13.000.000 τόνοι πλαστικού μολύνουν

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

7.6.20247:15 πμ

    ‘Οπως κάθε πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου, στις ΗΠΑ είναι Ημέρα Donut του…εθνικού αμερικανικού γλυκίσματος! Η Elizabeth Gregory από την Νέα Αγγλία, μητέρα ενός καπετάνιου ετοίμαζε για τον γιο της και το πλήρωμά του, μια πεντανόστιμη τηγανητή ζύμη με

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή