Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 25 Μαϊου: Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, το πρώτο Star Wars, ο Γκούφυ και οι «Αγανακτισμένοι»!

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

25/05/20247:15 πμ

25 Μαϊου: Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, το πρώτο Star Wars, ο Γκούφυ και οι «Αγανακτισμένοι»!

1925 Αρχίζει η «Δίκη των Πιθήκων» στις ΗΠΑ. Ο Τζον Σκόουπς καταδικάζεται επειδή δίδασκε τη Θεωρία της Εξελίξεως του Δαρβίνου στο σχολείο.

Peaky Blinders ή Οppenheimer; Ο Κίλιαν Μέρφυ γεννήθηκε σαν σήμερα! -Instagram
Φωτ. Peaky Blinders ή Οppenheimer; Ο Κίλιαν Μέρφυ γεννήθηκε σαν σήμερα! -Instagram

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

25 Μαΐου 1979. Ο 6χρονος Έιταν βγήκε από το διαμέρισμα της οικογένειάς του στο Μανχάταν, για να πάει για πρώτη φορά μόνος του με τα πόδια στη στάση του σχολικού λεωφορείου.

Δεν πήρε όμως ποτέ το σχολικό. Όταν δεν επέστρεψε στο σπίτι από το σχολείο, οι γονείς του ειδοποίησαν την αστυνομία. Ξεκίνησε αμέσως μια τεράστια έρευνα από περίπου 100 αστυνομικούς και σκυλιά Μπλαντχάουντ, που κράτησε για βδομάδες, χωρίς αποτέλεσμα.

Φωτογραφίες του Έιταν Πέϊτζ τυπώθηκαν σε αφίσες και για πρώτη φορά, σε συσκευασίες γάλακτος που κυκλοφορούσε σε όλη τη χώρα. Το πρόσωπο του μικρού αναρτήθηκε ακόμη και στις οθόνες στην Times Square.

Η εξαφάνιση του Έιταν ήταν άλυτη για δεκαετίες. Οδήγησε επίσης τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν να κηρύξει την Εθνική Ημέρα των Αγνοουμένων Παιδιών στις 25 Μαΐου, το 1983.

Ωστόσο, είναι και Ημέρα Κρασιού στις ΗΠΑ! Αφρώδες, ροζέ, λευκό ή κόκκινο, Chardonnay, Merlot ή Syrah, είναι το πιο παλιό και δημοφιλές ποτό-υπάρχουν μαρτυρίες ότι εκτός από τα αρχαία ελληνικά συμπόσια, τον θεό Διόνυσο και τις χοές, στην Κίνα έπιναν ένα ποτηράκι το 7.000 π.Χ.

Στη Ρώμη οι γυναίκες απαγορευόταν να πίνουν οίνο-vino! Στη Γερμανία  βρίσκεται η παλαιότερη φιάλη κρασιού στον κόσμο, του 325 μ.Χ. που φυλάσσεται στο μουσείο της πόλης Speyer. 

Ένα ποτήρι κρασί προσφέρει την  ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχονται σε 7 ποτήρια φυσικού χυμού πορτοκαλιού ή σε 20 ποτήρια χυμό μήλου!

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

40 π.Χ. Καταγράφεται για πρώτη φορά το πέρασμα του Κομήτη του Χάλεϊ.

1834 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της Βαυαροκρατίας. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, τον Μάιο του 1835.

1911 Στο Μεξικό, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα ξεκινά επανάσταση.

1895 Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ταϊβάν.

1932 Κάνει το ντεμπούτο του το διάσημο καρτούν της Ντίσνεϊ, Ντίπι Ντογκ, γνωστότερο ως Γκούφι, ανθρωπόμορφος σκύλος και κολλητός φίλος του Μίκυ Μάους.

1935 Ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Όουενς καταρρίπτει 6 παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα!

1942 Ο Άρης Βελουχιώτης συγκροτεί την πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΑΜ.

1953 Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν στη Νεβάδα την πρώτη πυρηνική δοκιμή.

1973 Το αντιτορπιλικό «Βέλος ΙΙ» με κυβερνήτη τον Νίκο Παππά αποχωρεί από ΝΑΤΟϊκή άσκηση και το πλήρωμα ζητά πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Το λεγόμενο «Κίνημα του Ναυτικού» αποτελεί πλήγμα για τη Χούντα, καθώς διεθνοποιεί το ελληνικό πρόβλημα.

1977 Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους το πρώτο φιλμ «Ο Πόλεμος των Άστρων». Την ίδια γούρικη ημέρα το 1983, βγαίνει στις αίθουσες «The Return of the Jedi»

1989 Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εκλέγεται πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1990 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον ηγετικό του ρόλο στις ριζικές αλλαγές των σχέσεων Ανατολής-Δύσης.

1986 O Bob Geldof, μετά τη μεγαλειώδη φιαλνθρωπική συναυλία «Live Aid» οργανώνει το «Sport Aid – The Race Against Time» έναν μαραθώνιο ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο για την εξάλειψη της πείνας στην Αφρική. Θα συγκεντρωθούν 100 εκατομμύρια δολάρια.

1991 Για πρώτη φορά Γερμανός ηγέτης, ο Χέλμουτ Κολ, παραβρίσκεται στα Χανιά για τον εορτασμό της επετείου από τα 50 χρόνια της Μάχης της Κρήτης.

2011 Στα χνάρια των Ισπανών, που διαδήλωναν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, δημιουργείται ελληνική ομάδα αγανακτισμένων πολιτών, υπό την επωνυμία «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα». Μέσω Facebook καλεί σε μαζική διαδήλωση ενάντια στα μέτρα λιτότητας, έξω από τη Βουλή.

2017 Έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου. Ο πρώην Πρωθυπουργός τραυματίζεται, στη συμβολή των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου και μεταφέρεται στον «Ευαγγελισμό».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1939 Sir Ίαν ΜακΚέλεν, Άγγλος ηθοποιός, που έχει βραβευτεί με 1 Τόνυ, πολλά βραβεία Λόρενς Ολίβιε, προτάθηκε για 2 Όσκαρ και για 5 Έμμυ. Είναι ο Γκάνταλφ στην τριλογίες Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και Χόμπιτ, ο Magneto των X-Men και ο Σερ Λι Τίμπινγκ στην ταινία «Κώδικας Da Vinci. Χρίστηκε ιππότης το 1991.

1948 Κλάους Μάϊνε, Γερμανός τραγουδιστής, η φωνή των Scorpions.

1948  Όσκαρ Άλβαρες, Αργεντινός ποδοσφαιριστής, ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που αγωνίστηκαν στη χώρα μας. Φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, όπου σε 124 ματς πέτυχε 77 τέρματα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Με το «τριφύλλι» κατέγραψε εξίσου σημαντικές αποδόσεις καθώς σε 115 ματς σημείωσε 55 τέρματα.

1976 Κίλιαν Μέρφι, Ιρλανδός ηθοποιός, έχει προταθεί για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Ζωή σε ανάποδη τροχιά» ενώ για την ταινία «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» προτάθηκε για το BAFTA. Έχει προταθεί στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού. Το 2023 ο Μέρφι υποδύθηκε τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στην ταινία «Οπενχάιμερ» και κέρδισε Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου μεταξύ άλλων.

Από το 2013 εώς το 2022 πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά Peaky Blinders ερμηνεύοντας τον ρόλο του Τόμας Σέλμπι. Έχει συμμτάσχει στις ταινίες Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, Επιστροφή στο Cold Mountain, Batman Begins, Ο Σκοτεινός Ιππότης, Inception, Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή, Δουνκέρκη

1981 Μιχάλης Πελεκάνος, Έλληνας μπασκετμπολίστας. Αγωνίστηκε σε Ολυμπιακό και Άρη. Ήταν μέλος των ερυθρόλευκων όταν κατέκτησαν την Eurleaugue, το 2012.

1982 Ρότζερ Γκερέιρο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής από το Σάο Πάολο και πολιταγραφημένος Πολωνός.Ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό της ΑΕΚ. Με τα κιτρινόμαυρα κατέγραψε 84 συμμετοχές και 4 τέρματα.

1984 Κώστας Μαρτάκης, Έλληνας τραγουδιστής με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους και πολλά βραβεία. Έγινε γνωστός από το μουσικό reality «Dream Show» και το 2014 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Eurovision με το τραγούδι «Always and forever».

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1989  Λιλίκα Νάκου, Ελληνίδα συγγραφέας με γνωστότερα έργα «Η κόλαση των παιδιών» και «Η κυρία Ντορεμί».

2014  Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, Πολωνός στρατιωτικός και δικτάτορας. Επέβαλε στρατιωτικό νόμο το 1981 σε μια προσπάθεια να καταστείλει τα κινήματα υπέρ της δημοκρατίας, όπως την «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα. Κατά τη διακυβέρνησή του χιλιάδες δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και πολιτικοί διώχθηκαν, ενώ 100 σκοτώθηκαν και γύρω στα 700.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα.

2017 Αλέξανδρος Γουλανδρής, εφοπλιστής, συλλέκτης έργων Τέχνης  και φιλάνθρωπος με καταγωγή από την Άνδρο.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

12.6.20247:15 πμ

  Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Παιδική Εργασία, θεσπισμένη το 2002 από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Σύμφωνα με τον Δ.Ο.Ε., εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια παγκοσμίως στερούνται βασικές ελευθερίες, τη μόρφωση και το παιχνίδι τους διακυβεύοντας την υγεία τους εργαζόμενα σε άκρως

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

11.6.20247:15 πμ

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ 184 π.Χ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ερατοσθένη, η Τροία πέφτει στα χέρια των Ελλήνων. 1776 Το Κογκρέσο διορίζει τους Τόμας Τζέφερσον, Τζον Άνταμς, Μπέντζαμιν Φράνκλιν, Ρότζερ Σέρμαν και Ρόμπερτ Λίβιγκστον, στην επιτροπή σύνταξης της διακήρυξης της ανεξαρτησίας

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

10.6.20247:15 πμ

    Ημέρα Κούκλας που σημαίνει οτι βγάζουμε από το μπαούλο τις παιδικές μας «φίλες» και τις χαρίζουμε σε ένα ίδρυμα ή σε ένα κοριτσάκι που ίσως δεν έχει… Φτιαγμένες από πηλό, πέτρα, ξύλο, κόκκαλο, δέρμα, κερί, πριν μπουν σε

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

9.6.20247:15 πμ

    Είναι τα γενέθλια του Donald Fauntleroy Duck, της πάπιας της Ντίσνεϋ. Σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χιούμερ και είναι ο χαρακτήρας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων, 173 συνολικά, από τότε που εμφανίστηκε το

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

8.6.20247:15 πμ

    Το 2008, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιτέλους οριστικοποίησε την  Διεθνή Ημέρα Ωκεανών που είχε προταθεί από την Καναδική αντιπροσωπεία, το 1992 στη συνδιάσκεψη για τη Γη, στο Ρίο ντε Τζανέϊρο!   Κάθε χρόνο, μόνον 13.000.000 τόνοι πλαστικού μολύνουν

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

7.6.20247:15 πμ

    ‘Οπως κάθε πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου, στις ΗΠΑ είναι Ημέρα Donut του…εθνικού αμερικανικού γλυκίσματος! Η Elizabeth Gregory από την Νέα Αγγλία, μητέρα ενός καπετάνιου ετοίμαζε για τον γιο της και το πλήρωμά του, μια πεντανόστιμη τηγανητή ζύμη με

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή