Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 23 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα – Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

23/09/20216:15 πμ

23 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα – Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Σήμερα, Πέμπτη 23  Σεπτεμβρίου,  είναι των  Οσίων Ξανθίππης και Πολυξένης, Αγίας Ραΐδος της παρθένου

23 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα – Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Γράφει THESSNEWS-DESK

Σήμερα, Πέμπτη 23  Σεπτεμβρίου,  είναι των  Οσίων Ξανθίππης και Πολυξένης, Αγίας Ραΐδος της παρθένου

 

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα γιορτάζουν οι:

  • Ξάνθιππος, Ξανθίππη, Ξανθή, Ξανθούλα
  • Πολυξένη, Ξένη, Ξένια
  • Ραΐς, Ραΐδα
  • Ίρις, Ίριδα

 

Παράλληλα η 23η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

 

 

Οσίες Ξανθίππη και Πολυξένη

Οι Οσίες Ξανθίππη και Πολυξένη ήταν Ισπανίδες αδελφές και έζησαν στα μέσα του πρώτου αιώνα μετά Χριστόν, όταν Καίσαρ ήταν ο Κλαύδιος ο Α’ (41-54 μ.Χ.).

Η Ξανθίππη μαζί με το σύζυγο της Πρόβο, άρχοντος της χώρας, διδάχτηκε τη χριστιανική θρησκεία, και ήλθε σ’ αυτή, από τον απόστολο Παύλο (βλ. Pωμ. ιε’, 28).

Η Πολυξένη ήταν παρθένος, προτού δε λάβη το άγιο βάπτισμα, είχε αρπαγή από κάποιον άνδρα ασελγή, αλλά η χάρις του Θεού την προστάτευσε και δεν του επέτρεψε να την διαφθείρη. Μεταβαίνοντας από τόπου εις τόπον άκουσε το κήρυγμα του αποστόλου Πέτρου και κατόπιν το κήρυγμα του αποστόλου Φιλίππου στην Ελλάδα. Τέλος, έγινε μαθήτρια του αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος την έβάπτισε. Επανερχόμενη στην πατρίδα της, παρέλαβε μαζί της τον απόστολο Ονήσιμο και την συνοδοιπόρο των ταξιδιών της Ρεβέκκα, μαζί μέ την οποία είχε βαπτισθή.

Και οι δύο αδελφές, εργάστηκαν για τη χριστιανική πίστη και οδήγησαν σ’ αυτή πολλές γυναίκες. Πέθαναν και οι δύο ειρηνικά σε προχωρημένη ηλικία, χωρίς να πάψουν μέχρι και την τελευταία τους πνοή να στηρίζουν τις ασθενικές ψυχές στη χριστιανική ελπίδα.

 

Με πληροφορίες από το saint.gr

 

 

Αγία Ραΐς η παρθένος

Η Αγία Ραΐς καταγόταν από την πόλη Βάταν (ή Τάμαν) της Αιγύπτου και ήταν θυγατέρα κάποιου Πέτρου και από 12χρονών έγινε μοναχή.

Όταν κάποτε πήγε στην πηγή, μαζί με άλλες παρθένες, για να φέρει νερό, είδε πλήθος χριστιανών τους οποίους είχε δεμένους ο ηγεμόνας Λουκιανός. Τότε και αυτή πήγε και έσμιξε με το πλήθος αυτό. Ο δε δεσμοφύλακας, τη συμβούλεψε να απομακρυνθεί για να μη χάσει τη ζωή της μαζί με τους υπόλοιπους. Η δε Αγία Ραΐς όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά με ευτολμία παρουσιάστηκε μπροστά στον ηγεμόνα, περιγέλασε τους θεούς του και τον έφτυσε κατάμουτρα, επειδή και αυτός ειρωνεύτηκε τον Χριστό. Αμέσως τότε τη βασάνισαν φρικτά και στο τέλος την αποκεφάλισαν, παίρνοντας έτσι το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.

 

Με πληροφορίες από το saint.gr

 

Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου από το 1999.

Ξεκίνησε με πρωτοβουλία αμερικανών ακτιβιστών της οργάνωσης BiNet για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των αμφισεξουαλικών ατόμων, μιας ξεχωριστής κατηγορίας ανθρώπων που σχετίζεται ερωτικά και με τα δύο φύλα.

Γρήγορα, ο εορτασμός ξεπέρασε τα στενά όρια των ΗΠΑ και εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου, από τον Καναδά έως την Αυστραλία και από την Ευρώπη έως τη Νότια Αφρική.

Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για τα αμφισεξουαλικά άτομα να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας και να τονίσουν εμφαντικά τη διαφορετικότητά τους από τους ομοφυλόφιλους και τους αλλοφυλόφιλους, από τους οποίους συχνά λοιδορούνται, αλλά και να αναδείξουν την κουλτούρα και τα ενδιαφέροντά τους.

 

Με πληροφορίες από το SanSimera.gr

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24.4.20247:15 πμ

    Διεθνής Ημέρα των Σκύλων-Οδηγών, Παγκόσμια Ημέρα Bluejean αλλά και Διεθνής Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα.   Ημέρα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς σαν σήμερα το 1915 Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης. Είναι η αρχή

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

23.4.20247:15 πμ

    Διεθνής Ημέρα Αγγλικής (λόγω γεννήσεως και θανάτου την ίδια ημέρα του William Shakespeare) αλλά και Ισπανικής Γλώσσας, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Διεθνής Ημέρα Πιγκ-Πογκ! .   ΓΕΓΟΝΟΤΑ  1516 Οι Γερμανοί ζυθοποιοί ορίζουν με νόμο την καθαρότητα της μπύρας,

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

22.4.20247:05 πμ

    Ημέρα της Γης, θεσπισμένη από τον Gaylord Nelson, γερουσιαστή των ΗΠΑ που είδε την οικολογική καταστροφή στον κόλπο της Σάντα Μπάρμπαρα το 1969 και το βρήκε προφητικά σχεδόν, πιο σοβαρό λόγο από τις τότε φοιτητικές εξεγέρσεις. Μόλις το

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

21.4.20247:15 πμ

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ 753 π.Χ. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ρωμύλος και ο Ρώμος ιδρύουν τη Ρώμη. 1918 Χάνει τη ζωή του ο περιβόητος  Γερμανός πιλότος, Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν, «Ο Κόκκινος Βαρόνος», όταν το αεροπλάνο του καταρρίπτεται στη Γαλλία. Θεωρείται

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

20.4.20247:15 πμ

  Παγκόσμια Ημέρα Κινεζικής Γλώωσσας, της γλώσσας που ομιλείται από τους περισσότερους ανθρώπους στη Γη και διαμορφώθηκε μεταξύ 11ου και 7ου αιώνα π.Χ. Τα κινεζικά έγιναν επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ το 1946 και το 1973 έγινε γλώσσα που χρησιμοποιείται στα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

19.4.20247:15 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα Τσακαλιού, πρόσφατα θεσπισμένη το 2022. Συνδέονται με τους λύκους, τα σκυλιά, τις αλεπούδες και τα κογιότ αλλά είναι είδος από μόνο του και απαντάται σε Αφρική, Ασία και Ευρώπη. Μπορεί να αποκαλούμε «τσακάλι» κάποιον αρνητικά, αλλά

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή