Διεθνής Ημέρα Νοηματικής Γλώσσας, της επικοινωνίας με χειρονομίες για 72.000.000 κωφούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Υπάρχουν περίπου 300 διαφορετικές νοηματικές «εθνικές» γλώσσες, σύμφωνα με στατιστική της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωφών αλλά και μία παγκόσμια.
Ο Πλάτωνας στο έργο του «Κρατύλος» τον 15ο αιώνα π.Χ. περιγράφει για πρώτη φορά τη νοηματική γλώσσα!
Η «αλφαβήτα με τα δάχτυλα» επανεμφανίζεται τον 19ο αιώνα από τον Pedro Ponce de Leon. Το πρώτο σχολείο για κωφούς ανοίγει στο Παρίσι από τον αββά de l’Épée, το 1755, από το οποίο αποφοίτησε ο Laurent Clerc που το 1817 πήγε στις ΗΠΑ και ίδρυσε εκεί σχολείο κωφών. Μόλις το 2018, η πρόταση περί παγκόσμιας ημέρας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωφών έγινε δεκτή-και είχε υποβληθεί το 1951!
Σήμερα, γιορτάζει η Ξανθίππη και η Ίριδα, ενώ είναι και Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας από το 1999, με πρωτοβουλία Αμερικανών ακτιβιστών της οργάνωσης BiNet.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1529 Αρχίζει η πολιορκία της Βιέννης από τις δυνάμεις του οθωμανού σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.
1719 Το Λιχτενστάιν κηρύττει την ανεξαρτησία του από τη Γερμανική Αυτοκρατορία.
1821 Η Τριπολιτσά πέφτει στα χέρια των Ελλήνων επαναστατών. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, 32.000 Τούρκοι και Εβραίοι πέφτουν νεκροί.
1846 Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιόχαν Γκότφριντ Γκέιλ, ανακαλύπτει τον όγδοο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Ποσειδώνα.
1913 Ο Γάλλος αεροπόρος, Ρολάν Γκαρός, πραγματοποιεί πτήση 558 μιλίων, από τα οποία τα 437 πάνω από τη θάλασσα, διανύοντας την απόσταση από τις Κάννες μέχρι την Τύνιδα. Είναι η μακρύτερη, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, πτήση της εποχής.
1930 Κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η λάμπα «γλόμπος» στον Γερμανό Γιοχάνες Οστερμάγιερ.
1932 Το βασίλειο Νατζντ και Χετζάζ συγχωνεύεται με τις οάσεις Αλ Χασά και Αλ Κατίφ και υπό τον βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ σχηματίζεται η Σαουδική Αραβία, το μοναδικό κράτος του κόσμου που φέρει το όνομα του ηγεμόνα του.
1949 Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ πραγματοποίησε δοκιμή ατομικής βόμβας.
1956 Το μουσείο της Ακρόπολης, που παρέμενε κλειστό από την περίοδο της Κατοχής, ανοίγει και πάλι, με νέες αίθουσες.
1966 Διακόπτεται η συναυλία των Rolling Stones στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, λόγω της εισβολής θαυμαστών τους στη σκηνή.
1972 Στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος Φερνινάντ Μάρκος κηρύσσει στρατιωτικό νόμο, με σκοπό τον περιορισμό της διαφθοράς, της βίας και του πληθωρισμού.
1973 Σε ηλικία 78 ετών ο Χουάν Περόν παίρνει το 61,5% των ψήφων και επιστρέφει στην εξουσία της Αργεντινής ως πρόεδρος της χώρας. Η δεύτερη γυναίκα του, Ιζαμπέλ, ορίζεται αντιπρόεδρος, τίτλο που η Εβίτα είχε ευγενικά αποποιηθεί.
1974 Νομιμοποιείται το ΚΚΕ, με νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας..
1993 Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναθέτει στο Σίδνεϊ τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, 37 χρόνια μετά την Ολυμπιάδα της Μελβούρνης.
1995 Στην Πάτμο φτάνει ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄για τις εκδηλώσεις της επετείου των 1.900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη.
1998 Ο Σορίν Ματέι, ένας από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς, παγιδεύεται από την Αστυνομία σε ισόγειο διαμέρισμα στην Αθήνα, μαζί με την φίλη του. Κατορθώνει να διαφύγει σε άλλο διαμέρισμα, όπου, κρατώντας μία χειροβομβίδα, κρατά ομήρους μια οικογένεια. Η Αστυνομία αποφασίζει έφοδο και ο Ρουμάνος πυροδοτεί τη χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά η Αμαλία Γκινάκη, η οποία τελικά θα υποκύψει στα τραύματά της, και ελαφρότερα ο ίδιος ο Ματέι, ο αρχηγός της EΛAΣ, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο υπαρχηγός Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο υπαστυνόμος Νίκος Μαρκόπουλος και ο αστυφύλακας και οδηγός του αρχηγού της EΛAΣ, Γιώργος Παλιούρας.
1999 Αρχίζει η πτώση της τιμής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πολλές από τις μετοχές να αποδεικνύονται «φούσκες».
2000 Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, σηκώνοντας 175 κιλά στο αρασέ, 215 στο ζετέ και 390 στο σύνολο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Την ίδια ημέρα η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των 100 μ. με χρόνο 11.12.
2002 Μις Υφήλιος 2002 γίνεται η μις Παναμάς, Τζάστιν Πασέκ, μετά την παραίτηση της μις Ρωσία, Οξάνα Φεντόροβα, για να παντρευτεί. Για πρώτη φορά στα 52 χρόνια του θεσμού, μις Υφήλιος παραιτείται του τίτλου της.
2005 Ένας άνθρωπος σκοτώνεται και άλλοι έξι τραυματίζονται όταν καταπλακώνονται από το στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1916 Άλντο Μόρο, Ιταλός πολιτικός που σκότωσαν οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» στις 9 Μαϊου 1978
1926 Τζον Κολτρέιν, Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης
1930 Ρέι Τσαρλς, Αμερικανός τραγουδιστής και πιανίστας που πέθανε στις 10 Ιουνίου 2004. Το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε 2ο, στη λίστα του με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών, με γνωστότερο τραγούδι του το «Hit the Road Jack».
Παρουσίασε προβλήματα όρασης όταν ήταν 2 χρονών και στα 6 του ήταν εντελώς τυφλός. Στα 15 του έχασε τους γονείς του. Από τα 3 του χρόνια έπαιζε πιάνο. Επιβίωνε παίζοντας πιάνο και σαξόφωνο και η πρώτη του επιτυχία ήλθε με το «Baby, Let Me Hold Your Hand». To 1952, υπέγραψε στην Atlantic Records, την δισκογραφική εταιρεία που είχε τους καλύτερους Αφροαμερικανούς μουσικούς.
Συνεργάζεται με τον Μπι Μπι Κινγκ και τον Γουΐλυ Νέλσον. Ο Τσαρλς είχε πολλά προβλήματα με τα ναρκωτικά και τις γυναίκες. Η τελευταία ζωντανή του εμφάνιση έγινε το Μάιο του 2003, στο Λος Άντζελες. Πέθανε από ασθένεια του ήπατος, δύο μήνες πριν την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, που πούλησε 5.000.000 αντίτυπα και κέρδισε 8 βραβεία Γκράμμυ – από τα 17 που του απονεμήθηκαν συνολικά!
1938 Ρόμι Σνάιντερ, Αυστριακή ηθοποιός που πέθανε στις 29 Μαΐου 1982. Γεννήθηκε στη Βιέννη, σε οικογένεια ηθοποιών. Τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε καριέρα στη Γαλλία και με παρότρυνση του σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι δοκίμασε το Χόλιγουντ.
Μετά το 1970, εργάστηκε κυρίως στη Γαλλία. Έγινε γνωστή με τον ρόλο της στην τριλογία «Πριγκήπισσα Σίσσυ» με θέμα τη ζωή της Ελισάβετ της Βαυαρίας.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 αρραβωνιάστηκε με τον τότε ανερχόμενο Αλέν Ντελόν. Τον Ιούλιο του 1960, το ζευγάρι μαζί με τον Βισκόντι επισκέφτηκαν την Ελλάδα προσκεκλημένοι του Ε.Ο.Τ. Παρακολούθησαν τις «Φοίνισσες» και την «Εκάβη» στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και φωτογραφήθηκαν με το θιασαρχικό ζεύγος Κατίνας Παξινού και Αλέξη Μινωτή.
Με τον πρώτο της γάμο η Ρόμι Σνάιντερ απέκτησε τον γιο της Ντάβιντ. Λίγο αργότερα πήρε διαζύγιο και το 1979 ο πρώτος της σύζυγος αυτοκτόνησε. Με τον δεύτερο σύζυγό της, που επίσης χώρισε, απέκτησε την κόρη της Σάρα. Έκανε μια σοβαρή επέμβαση, αφαίρεση του ενός νεφρού, που της άφησε μια μεγάλη ουλή στην πλάτη.
Το γεγονός όμως που την συγκλόνισε ήταν ο τραγικός θάνατος του γιου της, τον Ιούνιο του 1981. Ο 14 ετών Ντάβιντ έπαιζε στον κήπο του σπιτιού, όταν γλίστρησε και καρφώθηκε πάνω στα κάγκελα βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο. Το σοκ που υπέστη, την οδήγησε σε ψυχιατρική κλινική στο Παρίσι. Ένα χρόνο αργότερα, στις 30 Μαΐου 1982, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, από τον Λοράν Πετέν, από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών χαπιών, σε συνδυασμό με αλκοόλ. Ήταν μόλις 43 χρονών.
1939 Ρόυ Μπιουκάναν, Αμερικανός κιθαρίστας
1943 Χούλιο Ιγκλέσιας, Ισπανός τραγουδιστής
1949 Μπρους Σπρίνγκστιν, Αμερικανός τραγουδοποιός
1949 Κώστας Τουρνάς, Έλληνας τραγουδοποιός
1956 Πάολο Ρόσι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1970 Γιώργος Κολτσίδας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1974 Ματ Χάρντι, Αμερικανός παλαιστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1939 Σίγκμουντ Φρόϊντ, Αυστριακός ψυχίατροςς
1973 Πάμπλο Νερούδα, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ρικάρδο Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο, που γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1904. Ο Χιλιανός συγγραφέας και ποιητής, θεωρείται ο σημαντικότερος ποιητής του 20ού αιώνα.
Το 1971 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των κομμουνιστικών του πεποιθήσεων.
Τον Απρίλιο του 2013, 40 χρόνια μετά το θάνατό του, έγινε εκταφή της σορού του, με σκοπό να διακριβωθεί αν είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης με δηλητήριο από πράκτορες του δικτατορικού καθεστώτος που κυβερνούσε τη Χιλή κατά το θάνατό του.
Ξεκίνησε να γράφει ποίηση σε ηλικία 10 ετών, αλλά ο πατέρας του τον αποθάρρυνε κι έτσι άρχισε να υπογράφει τα έργα του με ψευδώνυμο, υιοθετώντας το επώνυμο του γνωστού Τσέχου συγγραφέα και ποιητή Γιαν Νερούντα. Το μικρό του όνομα το πήρε από τον Γάλλο ποιητή Πωλ Βερλαίν. Στο Γυμνάσιο είχε καθηγήτρια την σπουδαία Χιλιανή πεζογράφο και μετέπειτα κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας Γκαμπριέλα Μιστράλ.
Το 1921 μετακόμισε στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο, για να σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία. Κατά το διάστημα των σπουδών του, εξέδωσε δυο ποιητικές συλλογές, τα «Ηλιοβασιλέματα» και το «Είκοσι ερωτικά ποιήματα και ένα απελπισμένο άσμα» που τον καταξίωσαν ως μεγάλο ποιητή. Μπαίνει στο Διπλωματικό Σώμα και διατελεί πρόξενος στη Βιρμανία, στην Κεϋλάνη, στην Ιάβα, στη Σιγκαπούρη, στο Μπουένος Άιρες, στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, στο Παρίσι και στο Μεξικό.
Στην Ιάβα παντρεύτηκε την Ολλανδέζα Μαρίκα Αντονιέτα Χάγκενααρ Βόγκελζανγκ, με την οποία χώρισε μετά από έξι χρόνια, κατά τη θητεία του στην Ισπανία. Εκεί, ερωτική του σύντροφος και μετέπειτα δεύτερη σύζυγός του υπήρξε επί δεκαέξι χρόνια η Αργεντινή Δέλια ντελ Καρρίλ, 20 χρόνια μεγαλύτερή του.
Ήταν φίλος με τους Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Λουί Αραγκόν και Φιντέλ Κάστρο. Τα έργα του άρχισαν να γίνονται πιο πολιτικοποιημένα, με αποκορύφωμα το «Κάντο Χενεράλ», που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, με τον οποίο είχε μάλιστα συναντηθεί. Όταν ο Πρόεδρος Γκονσάλες Βιδέλα απαγόρευσε τον κομμουνισμό στη Χιλή, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Για 4 μήνες κρυβόταν στο υπόγειο ενός σπιτιού στην πόλη Βαλπαραΐσο, πριν διαφύγει στην Αργεντινή και από εκεί στην Ευρώπη, όπου έζησε εξόριστος 6 χρόνια, έως το 1952, ενώ είχε εκλεγεί Γερουσιαστής με το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής το 1948!
Ανάμεσα στα μέρη που έζησε εξόριστος ήταν και το Κάπρι της νότιας Ιταλίας, θέμα της ταινίας «Ο ταχυδρόμος». Ταξίδεψε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και το 1949 επισκέφτηκε τη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου λογοτέχνη και ποιητή Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν. Εκεί γνώρισε τον επίσης κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, στον οποίο διηγήθηκε τα δεινά του λαού του.
Στην εξορία γνώρισε και ανέπτυξε ερωτική σχέση με τη Χιλιανή τραγουδίστρια Ματίλντε Ουρρούτια, η οποία αποτέλεσε μούσα του. Μετά το τέλος της δικτατορίας επέστρεψε στη Χιλή, αφού είχε γίνει πλέον διάσημος παγκοσμίως. Μετά το δεύτερο διαζύγιό του, παντρεύτηκε με την Ουρρούτια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα του απονέμει το μετάλλιο ‘«Ρεκαμπάρεμ’», την υψηλότερη κομματική διάκριση.
Το 1971 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο παρέλαβε άρρωστος από καρκίνο. Βοήθησε τον σοσιαλιστή ηγέτη Σαλβαδόρ Αλιέντε στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά πέθανε λίγο μετά τη δολοφονία του Αλιέντε από τους πραξικοπηματίες του Πινοσέτ. Ο Πινοσέτ απαγόρευσε να γίνει δημόσιο γεγονός η κηδεία του Νερούντα, ωστόσο το πλήθος αψήφησε την απαγόρευση και κατέκλυσε τους δρόμους, μετατρέποντας την κηδεία στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στη χούντα. Τα έργα του ήταν απαγορευμένα μέχρι το 1990.
2004 Διδώ Σωτηρίου, Ελληνίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος