Άρχισε η Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο, μια εμπειρία που δεν περιορίζεται στις πασαρέλες των οίκων Υψηλής Ραπτικής αλλά λαμπρύνεται από glamorous πάρτυ και την παρουσία διασημοτήτων που μετατρέπουν την πόλη σε μια μεγάλη γιορτή.
Η πρώτη Milan Fashion Week διοργανώθηκε το 1958, από το Εθνικό Συμβούλιο για την Ιταλική Μόδα, την Camera Nazionale della Moda Italiana. Η κλωστουφαντουργική βιομηχανία του Μιλάνο «έκλεψε» τα σκήπτρα από την Φλωρεντία που ήταν το κέντρο της ιταλικής μόδας μέχρι τη δεκαετία του ’50. Μαζί με το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, τις «αδελφές» Εβδομάδες Μόδας, έγιναν οι Big Four στη διαμόρφωση των τάσεων.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1876 Εφευρίσκεται στις ΗΠΑ η πρώτη σκούπα για χαλιά και μοκέτες από τον Μέλβιλ Μπίσελ.
1964 Oλοκληρώνεται η οροφή της Opera de Paris ζωγραφισμένη από τον Μαρκ Σαγκάλ.
1848 Ανακαλύπτεται από τους Μποντ και Λέιζελ ο δορυφόρος του Κρόνου, Υπερίων.
1888 Διεξάγεται ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός ομορφιάς, τα πρώτα καλλιστεία στην πόλη Σπα του Βελγίου. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα.
1931 Ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.
1940 Ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.
1952 Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στον Τσάρλι Τσάπλιν να ξαναμπεί στη χώρα, έπειτα από ταξίδι του στην Αγγλία.
1955 Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χουάν Περόν, ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα.
1957 Πραγματοποιείται από τις ΗΠΑ η πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή.
1957 Τίθεται για πρώτη φορά, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέμα μεταφοράς του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 29 Μαρτίου του 2001. Ονομάστηκε προς τιμήν του, επειδή ως πρωθυπουργός ίδρυσε υπουργείο Αεροπορίας και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για να οργανώσει την Πολιτική Αεροπορία.
1961 Ιδρύεται η Ένωσις Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου.
1970 Στη Γένοβα της Ιταλίας, ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται, κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Χούντα στην Ελλάδα.
1992 Ο «τσάρος των αιθέρων», Σεργκέι Μπούμπκα, κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 6.13 μ. στο Τόκιο. Θα καταρριφθεί στις 19 Σεπτεμβρίου του 2020, σχεδόν 28 χρόνια μετά, από τον Μόντο Ντουπλάντις.
2000 Η άρση βαρών χαρίζει ένα ακόμα μετάλλιο στην Ελλάδα κατά την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, με την Ιωάννα Χατζηιωάννου να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατηγορία των 63 κιλών, σηκώνοντας 222.5 κιλά.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1922 Εμίλ Ζάτοπεκ, Τσέχος δρομέας
1934 Μπράιαν Επστάιν, ο μάνατζερ των Beatles πέθανε σε ηλικία 33 ετών. Εργαζόταν στο υπόγειο δισκοπωλείο Nems της οικογένειάς του όταν στις 28 Οκτωβρίου 1961 ένας νεαρός ονόματι Ρέιμοντ Τζόουνς μπήκε στο κατάστημα και ζήτησε έναν δίσκο 45 στροφών με το τραγούδι My Bonnie από κάποιους «Beatles».
Ο 27χρονος τότε Μπράιαν Επστάιν, δεν είχε ιδέα ποιοί ήταν! Τις επόμενες ημέρες υπήρξαν και άλλες παραγγελίες του εντελώς άγνωστου δίσκου. Ρώτησε και έμαθε ότι ήταν ένα συγκρότημα που μόλις είχε επιστρέψει από τη Γερμανία στο Λίβερπουλ και έπαιζε στο Κάβερν Κλαμπ και πήγε να τους ακούσει.
Έγινε μάνατζερ των Beatles τον Νοέμβριο του 1961 και έμεινε γνωστός ως ο «πέμπτος Μπιτλ». Αλλάζοντας την εμφάνιση των μελών του συγκροτήματος, αφαίρεσε τα δερμάτινα σακάκια και τα φουσκωτά μαλλιά και τους φόρεσε κοστούμια χωρίς γιακά. Και όμως η Decca Records τους απορρίπτει. Ο δαιμόνιος μάνατζερ υπέβαλε επίσημη «Αίτηση Ακροάσεως από το Τμήμα Βαριετέ» στο ραδιόφωνο του BBC δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους Beatles να παίζουν συχνά στο κρατικό ραδιόφωνο.
Στις 16 Αυγούστου του 1962, ο Επστάιν ανακοίνωσε στον Πιτ Μπεστ τον πρώτο ντράμερ των Beatles την αντικατάστασή του από τον Ρίνγκο Σταρ.
Την 1η Οκτωβρίου 1962, μόλις 4 μέρες πριν κυκλοφορήσει το πρώτο σινγκλ του συγκροτήματος, το Love Me Do, ο Επστάιν υπέγραψε συμβόλαιο με το οποίο κατοχύρωνε για τον ίδιο το 25% των κερδών του συγκροτήματος, έχοντας εξασφαλίσει συνεργασία με την ΕΜΙ.
Το 1963, η διαφημιστική καμπάνια του Επστάιν για να προωθήσει το συγκρότημα πέρα από τον Ατλαντικό, έδρεπε καρπούς. Είχε επιβάλει πλήρη «αποκλεισμό» της συζύγου του Τζον Λένον, Σύνθια, από τη δημοσιότητα, για να μην απογοητευτούν οι χιλιάδες θαυμάστριες του.
Πέθανε στις 27 Αυγούστου του 1967 από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών και αλκοόλ. Ο ξαφνικός θάνατός του, σήμανε την αρχή του τέλους του θρυλικού συγκροτήματος, καθώς τα μέλη του άρχισαν να απομακρύνονται και ύστερα από μια σειρά εσωτερικών διενέξεων διαλύθηκαν το 1970.
1940 Πολ Γουίλιαμς, Αμερικανός συνθέτης υποψήφιος για Όσκαρ για το θέμα του The Muppet Movie, έγραψε μεταξύ άλλων το «Evergreen», το θέμα της ταινίας της Μπάρμπαρα Στρέϊζαντ «A Star Is Born» κερδίζοντας Γκράμμυ και Όσκαρ, έγραψε το μουσικό θέμα του τηλεοπτικού «Πλοίου της Αγάπης» ενώ η μουσική του για την ταινία του Brian De Palma «Phantom of the Paradise» κέρδισε άλλη μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.
1948 Τζέρεμι Άιρονς, σπουδαίος Άγγλος ηθοποιός
1954 Ελένη Βιτάλη, τραγουδίστρια
1961 Γιώργος Χριστιανάκης, Έλληνας συνθέτης
1963 Ντέιβιντ Σίμαν, Άγγλος τερματοφύλακας
1967 Αλεξάντερ Καρέλιν, Ρώσος παλαιστής
1969 Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κύπριος τραγουδιστής και τραγουδοποιός
1976 Ράτζα Μπελ, Αμερικανός μπασκετμπολίστας
1982 Λένα Δανιηλίδου, Ελληνίδα τενίστρια
1990 Σάββας Γκέντσογλου, ποδοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1881 Τζέιμς Γκάρφιλντ, 20ός πρόεδρος των ΗΠΑ
1949 Νίκος Σκαλκώτας, ο Έλληνας συνθέτης της σύγχρονης κλασικής μουσικής πεθαίνει μόλις 45 ετών.
Ο πατέρας του, ήταν φλαουτίστας στη Φιλαρμονική της Χαλκίδας. Από 5 ετών άρχισε να μαθαίνει βιολί με τον θείο του και το 1910 η οικογένειά του μετακομίζει στην Αθήνα για να του προσφέρει καλύτερη μουσική μόρφωση. Γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών και το 1918 αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση για την ερμηνεία του στο «Κοντσέρτο για βιολί» του Μπετόβεν.
Το 1921 πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Αβέρωφ για ανώτερες σπουδές βιολιού στο Βερολίνο. Γρήγορα, θα προσανατολιστεί στη σύνθεση, χάρη σε νέα υποτροφία που του προσέφερε ο Εμμανουήλ Μπενάκης. Παράλληλα, έπαιζε βιολί σε ελαφρές ορχήστρες για να συμπληρώνει το εισόδημά του.
Έγραψε πάνω από 70 έργα, τα περισσότερα από τα οποία χάθηκαν. Το 1931, διακόπτει τη σχέση του με τη Γερμανίδα σύντροφό του, τη βιολονίστρια Ματίλντε Τέμκο, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά, την Άρτεμη και ένα βρέφος που χάθηκε στη γέννα. Ακολούθησε η δημιουργική κρίση, που κράτησε έως το 1935.
Τον Μάιο του 1933 επέστρεψε στην Ελλάδα, τον ίδιο ακριβώς μήνα που ο δάσκαλός του Άρνολντ Σένμπεργκ έπαιρνε τον δρόμο της εξορίας για τις ΗΠΑ, μη αντέχοντας τους Ναζί. Αντιμετώπισε την μισαλλοδοξία του μουσικού κυκλώματος παρότι ήταν γνωστή η αξία του. Διέδιδαν οτι είναι τρελός. Όλες οι πόρτες ήταν κλειστές. Για να ζήσει καταδέχεται να παίξει βιολί σε ένα από τα τελευταία αναλόγια της Κρατικής Ορχήστρας και αργότερα στις Ορχήστρες της Λυρικής. Ως αντίδοτο, άρχισε να συνθέτει πυρετωδώς: από το 1935 και ως το 1945 είχε γράψει πάνω 100 έργα.
Το 1946 παντρεύτηκε την πιανίστρια Μαρία Παγκαλή κι ένα χρόνο αργότερα ήρθε στη ζωή ο γιος τους Αλέκος, που διακρίθηκε ως ζωγράφος. Ακολούθησε μια περίοδος δημιουργικής σιωπής, αλλά από το 1949 άρχισε να συνθέτει νέα έργα και να ενορχηστρώνει παλιότερα. Πέθανε από επιπλοκές που προκάλεσε η αμελημένη κήλη του. Δύο ημέρες αργότερα, γεννήθηκε ο δεύτερος γιος του, Νίκος, πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι.
Ο Σκαλκώτας πέθανε τελείως άγνωστος και όσο ζούσε δεν άκουσε κανένα έργο του να παίζεται, εκτός από ελάχιστες εκτελέσεις των 36 Ελληνικών Χορών. Ανακαλύφθηκε μετά το θάνατό του, χάρη στην πρωτοβουλία φίλων και θαυμαστών του.
Σήμερα, θεωρείται ένας από τους σημαντικούς συνθέτες του 20ού αιώνα. Ο Αυστροβρετανός μουσικολόγος Χανς Κέλερ αναφέρει ως κορυφαίους συνθέτες του 20ου αιώνα τα τέσσερα «Σ»: Σένμπεργκ, Στραβίνσκι, Σκαλκώτας και Σοστακόβιτς!
1983 Άνχελ Λαμπρούνα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής και προπονητής
1985 Ίταλο Καλβίνο, Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας
1994 Αλέξης Ακριθάκης, Έλληνας ζωγράφος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Έζησε στο Παρίσι μεταξύ 1957 και 1961, ενώ από το 1968 ως το 1970 παρέμεινε στο Βερολίνο με υποτροφία του γερμανικού κράτους.
Έκανε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Τορίνο, Γενεύη, ενώ συμμετείχε σε σημαντικές ομαδικές παρουσιάσεις στην Ευρώπη. Ο Ακριθάκης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, τη σκηνογραφία και το design. Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1994 από ανακοπή καρδιάς. Το 2003 η Νέα Πινακοθήκη του Βερολίνου πραγματοποίησε μεγάλη αναδρομική έκθεσή του.