Παγκόσμια Ημέρα Bamboo, από το 2009 θεσπισμένη από το
Royal Forest Department της Ταϊλάνδης. Και τα 1.500 είδη μπαμπού γίνονται φαγητό, έπιπλα και μικροαντικείμενα, υφάσματα, τα φύλλα του τσάϊ – τίποτα δεν πετιέται! Τα τελευταία χρόνια μαχαιροπήρουνα και καλαμάκια από το φυτό είναι η οικολογική απάντηση στο πλαστικό.
Είναι και Διεθνής Ημέρα Ισότητας στην Αμοιβή, μεταξύ ανδρών και γυναικών, θεσπισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2019.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1756 O πολιτικός μηχανικός John McAdam ανακαλύπτει την άσφαλτο, ένα μείγμα που θα βελτιώσει τους δρόμους της Αγγλίας.
1888 Στο Spa μια πόλη του Βελγίου, «γεννιέται» η πρώτη θεραπεία «σπα».
1975 H Πάττυ Χιρστ συλλαμβάνεται στο San Francisco, στο διαμέρισμα μέλους του SLA από το FBI. Η εγγονή του πάμπλουτου εκδότη είχε απαχθεί αλλά ανέπτυξε το «σύνδρομο της Στοκχόλμης», ταυτίστηκε ιδεολογικά με τους απαγωγείς της και έγινε μέλος της οργάνωσής τους! Οι δικηγόροι της ακολούθησαν υπερασπιστική γραμμή περί «πλύσης εγκεφάλου».
1793 Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Ουάσινγκτον, θέτει το θεμέλιο λίθο του Καπιτωλίου, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο.
1810 Εθνική εορτή στη Χιλή αφού σαν σήμερα κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.
1834 Η Αθήνα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με διάταγμα της αντιβασιλείας, αντί του Ναυπλίου.
1851 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας New York Times.
1924 Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εγκρίνει το καταστατικό ίδρυσης της ΑΕΚ.
1931 Με προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης Βενιζέλου καθορίζεται στα 10 ναυτικά μίλια ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας, 4 περισσότερα από την αιγιαλίτιδα ζώνη.
1936 Εκδίδεται ο αναγκαστικός νόμος 117 για την καταπολέμηση του κομμουνισμού. Η δικτατορία Μεταξά καταργεί τα πολιτικά κόμματα.
1943 Στην Κεφαλλονιά 9.600 Ιταλοί σφαγιάζονται από τους Ναζί. Μόνον 40 καταφέρνουν να γλιτώσουν..
1943 Στην Πολωνία, περίπου 260.000 Εβραίοι βρίσκουν τον θάνατο από τους Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σομπιντόρ.
1946 Η Εντίθ Πιάφ δίνει συναυλία στο «Θέατρο Κοτοπούλη» στην Αθήνα. Η 31χρονη Γαλλίδα τραγουδίστρια θα γνωρίσει τον 25χρονο ηθοποιό, Δημήτρη Χορν, και θα τον ερωτευτεί σφοδρά, χωρίς ανταπόκριση.
1964 Ο βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος, παντρεύεται την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία. Πρόκειται για τους μοναδικούς βασιλικούς γάμους που τελέστηκαν στην Αθήνα.
1981 Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.
1990 Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναθέτει στην Ατλάντα των ΗΠΑ την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, σβήνοντας το όνειρο των Ελλήνων που περίμεναν την ανάληψή τους.
2005 Η Θάλεια Κουτρουμανίδου και η Μαρία Τσιαρτσιάνη κατακτούν το χάλκινο μετάλλιο στο open του παγκοσμίου πρωταθλήματος beach volley του Μπαλί, μετά τη νίκη τους με 2-1 επί των Βραζιλιάνων.
2006 Η 40χρονη Αμερικανίδα ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας, Ανουσέχ Ανσαρί, γίνεται η πρώτη γυναίκα-τουρίστρια στο διάστημα, επιβαίνοντας στο ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz, το οποίο εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Έγινε επίσης και η πρώτη μουσουλμάνα που το επιχείρησε.
2013 Ο ράπερ Παύλος Φύσσας, ο Killah P, δολοφονείται στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά μέλος της «Χρυσής Αυγής», με χτυπήματα από μαχαίρι στο στήθος. Ενώ είχε ακόμη τις αισθήσεις του, υπέδειξε στους αστυνομικούς τον δράστη, ο οποίος συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του.
2020 Η αναπληρώτρια δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπεργκ, η δεύτερη γυναίκα που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών.
2020 Το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνει ότι θα απαγορεύσει στους πολίτες των ΗΠΑ να κατεβάζουν τις κινεζικές εφαρμογές TikTok και WeChat από τις 20 Σεπτεμβρίου, εκτός εάν συμφωνηθεί και εγκριθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μια συνεργασία μεταξύ της Oracle Corporation και της ιδιοκτήτριας του TikTok ByteDance.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1905 Γκρέτα Γκάρμπο, Σουηδή ηθοποιός
1922 Γιάννης Γκιωνάκης, μεγάλος κωμικός ηθοποιός. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και από τα 15 του, ο Γκιωνάκης πήγαινε στο ιατρείο του γιατί ήθελε να γίνει γιατρός. Μπήκε στην Ιατρική Σχολή και φοίτησε για τέσσερα χρόνια.
Σε φοιτητική παρέα, διασκεδάζει τους άλλους κάνοντας αστείες γκριμάτσες και μιμήσεις, όταν τον βλέπει ο Αλέκος Σακελλάριος και ρωτά αν σκέφτεται να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του. Του απαντά αρνητικά. Όμως, το 1943, η σχολή του έκλεισε λόγω πολέμου και πήγε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», ενθουσιάστηκε και πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την ιατρική. Αν και οι γονείς του δεν αντέδρασαν σε αυτή του την απόφαση, ο ίδιος υποσχέθηκε πως θα αποκτήσει και ένα πτυχίο Πανεπιστημίου και στα 33 του, αποφοίτησε από την Πάντειο Σχολή!
Για την προσφορά του σε θέατρο και κινηματογράφο, τιμήθηκε με το «Αναμνηστικό Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά» και το 1999 βραβεύτηκε με το έπαθλο Αιμίλιος Βεάκης από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου.
Το 1944, ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι. Συμμετείχε ως βασικό στέλεχος σε αξιόλογους θιάσους και έπαιξε σε πλήθος θεατρικών έργων των μεγαλύτερων ξένων δραματουργών, από Μολιέρο μέχρι Μαγιακόφσκι, πριν μεταπηδήσει στο ελληνικό ρεπερτόριο.
Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία του Σακελλάριου «Παπούτσι από τον τόπο σου», η οποία δυστυχώς δε διασώζεται. Συμμετείχε σε 117 ταινίες ενώ καλύτερος ρόλος του θεωρείται αυτός του «Μπρίλη» στην ταινία «Τα κίτρινα γάντια».
Γνώρισε τη σύζυγό του, Ζέτα, ένα βράδυ που εκείνη είχε πάει στο θέατρο με τις φίλες της και εκείνος την είδε από τη σκηνή. Την πλησίασε μετά την παράσταση και αφού έμαθε πού έμενε, πήγε την επόμενη μέρα και ζήτησε το χέρι της από τον πατέρα της. Οι δυο τους παντρεύτηκαν τον Ιανουάριο του 1957 με κουμπάρα τη Σοφία Βέμπο και μαζί απέκτησαν δύο κόρες, τη Ρενάτα και την Πωλίνα. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας.
Στις 14 Οκτωβρίου 1984, ο Γκιωνάκης πυροβόλησε τρεις φορές την τότε σύντροφό του Αφροδίτη Κοζανιτά στο σπίτι της στο Καστρί. Συνελήφθη με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. Η Κοζανιτά κατέθεσε στη δίκη πως ο Γκιωνάκης δεν είχε πρόθεση να την σκοτώσει και ο Εισαγγελέας μετέτρεψε το κατηγορητήριο σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Το δικαστήριο επέβαλε στον ηθοποιό ποινή φυλάκισης 15 μηνών, η οποία ήταν εξαγοράσιμη.
Έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και το 1998 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Πέρασε τα τελευταία 4 χρόνια της ζωής του κατάκοιτος, τόσο εξαιτίας των εγκεφαλικών όσο και του ακρωτηριασμού στο ένα του πόδι. Έφυγε στις 25 Αυγούστου 2002.
1942 Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανός πολιτικός
1944 Νίκος Χρηστίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και του ΑΡΗ
1956 Γιώργος Κιμούλης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης
1961 Τζέιμς Γκαντολφίνι, Αμερικανός ηθοποιός
1968 Τόνι Κούκοτς, Κροάτης καλαθοσφαιριστής
1971 Λανς Άρμστρονγκ, Αμερικανός ποδηλάτης
1974 Άλβιν Ναθάνιελ Τζόινερ, γνωστός ως Xzibit, Αμερικανός ράπερ και ηθοποιός
1976 Ρονάλντο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1984 Στάθης Ρόκας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1986 Ρενό Λαβιλενί, Γάλλος επικοντιστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1970 Τζίμι Χέντριξ, ο Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας πεθαίνει στα 28 του χρόνια. Θεωρείται ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής.
Βρέθηκε νεκρός στο ξενοδοχείο «Samarkand» στο Λονδίνο. Ο τελευταίος άνθρωπος που ήταν μαζί του ήταν η Γερμανίδα σύντροφός του Μόνικα Ντάνεμαν.
Είχε γεννηθεί στις 27 Νοεμβρίου 1942 στο Σιάτλ και οι γονείς του πήραν διαζύγιο το 1951. Η μητέρα του πέθανε από κίρρωση του ήπατος το 1958. Τα τρία από τα πέντε αδέλφια του, αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας εκ γενετής: ο Τζόζεφ είχε νοητική υστέρηση, η Κάθι ήταν τυφλή και η Πάμελα είχε κινητικά προβλήματα…
Στα 15 του, αγόρασε την πρώτη του κιθάρα με 5 δολάρια, από ένα γνωστό του πατέρα του. Έμαθε να παίζει, όντας αριστερόχειρας, μόνος του. Το 1959, ο πατέρας του του δώρισε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα μάρκας Supro Ozark. Την κρατούσε πίσω από το κεφάλι του ή ανάμεσα στα πόδια του και έπαιζε!
Παράτησε το σχολείο Garfield High School το οποίο του έδωσε απολυτήριο τιμητικό, τη δεκαετία του 1990, μετά θάνατον…
Στα 19, κατατάχθηκε στο στρατό για να αποφύγει τη σύλληψη λόγω του ότι οδηγούσε κλεμμένα αυτοκίνητα. Οι αλεξιπτωτιστές τον αποστράτευσαν λόγω ακαταλληλότητας. Το 1964, μετακόμισε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, μαζί με την κοπέλα του, Φέι. Λίγο αργότερα, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό μουσικών στο περίφημο Apollo Theater, ενώ ξεκίνησε να συνεργάζεται με διάφορα συγκροτήματα.
Το 1966, πήγε στο Λονδίνο όπου το συγκρότημά του The Jimi Hendrix Experience, γνώρισε τεράστια επιτυχία. Το 1968, συνέχισε με το συγκρότημα Band of Gypsys. Μια από τις πιο γνωστές του εμφανίσεις ήταν αυτή στο φεστιβάλ του Γούντστοκ στις 18 Αυγούστου του 1969, όπου παρουσίασε μια διασκευή του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ!
Στις 12 Μαΐου 1967, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Are You Experienced?», σκαρφαλώνοντας στη 2η θέση στη Μεγάλη Βρετανία και την 5η στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενο από τις Top-10 επιτυχίες «Purple Haze» και «The Wind Cries Mary». Το άλμπουμ έγινε 4 φορές πλατινένιο. Στο Monterey Festival, στις 18 Ιουνίου 1967, στο τέλος της εμφάνισης του, έβαλε φωτιά στην κιθάρα του, επί σκηνής.
Ο «μαύρος Έλβις Πρίσλεϊ» έσβησε στο απόγειο της καριέρας του, στις 12:45. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από πνευμονική αναρρόφηση εμετού και ασφυξία ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια 9 χαπιών Vesparax, 18 φορές πάνω από την επιτρεπτή δόση.
1993 Μήτσος Λυγίζος, ήταν Έλληνας συγγραφέας λογοτεχνικών και θεατρικών έργων, ποιητής, σκηνοθέτης, ηθοποιός και διευθυντής Δραματικών Σχολών.
Το 1948 έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει σκηνοθεσία στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη. Το 1954, όταν γύρισε, δημιούργησε το «Κυκλικό Θέατρο» στον Παρνασσό σκηνοθετώντας πολλές παραστάσεις με πρωταγωνιστές όπως την Κυβέλη, την Κατερίνα, την Άννα Συνοδινού κ.ά. Το 1956 καινοτόμησε με το «Θέατρο στο πράσινο» ανεβάζοντας στον Βασιλικό Κήπο το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», όπου αντί των σκηνικών κυριαρχούσε το φυσικό τοπίο.
Συνεργάστηκε με τους θιάσους Κατράκη, Έλσας Βεργή, Βουγιουκλάκη, Τζένης Καρέζη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Δέσπως Διαμαντίδου, Νίκου Χατζίσκου κ.ά. ανεβάζοντας έργα κλασικού ρεπερτορίου έως επιθεώρηση. Έγραψε το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας «Το σταυροδρόμι του πεπρωμένου» που σκηνοθέτησε ο Τζιάνι Βερνούτσιο.
Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης θεατρικών έργων στο χώρο της ελληνικής ραδιοφωνίας. Στην τηλεόραση επίσης είχε μεγάλη θητεία καθώς σκηνοθέτησε τις εκπομπές «Το μικρό θέατρο» και το «Θέατρο της Δευτέρας» και τα σίριαλ Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο, Τα αγρίμια, Ο εφιάλτης, Τα δύσκολα χρόνια, Η Θέμις έχει νεύρα, Η Θέμις έχει κέφια, Μαντάμ Σουσού, Μία υπέροχη γλωσσού κ.ά..
Ο γνωστός ηθοποιός Ντάνος Λυγίζος ήταν ανιψιός του. Πέθανε από οξύ πνευμονικό οίδημα.
1994 Francp Moschino πεθαίνει μόλις 44 ετών ο Ιταλός εκκεντρικός σχεδιαστής μόδας.
2001 Εμμανουήλ Κεφάκης, κορυφαία διεθνής προσωπικότητα στο χώρο των τυφλών
2002 Μπομπ Χέιζ, πεθαίνει από καρκίνο ο Αμερικανός σπρίντερ σε ηλικία 60 χρόνων. Ολυμπιονίκης το 1964 στα 100μ (10.0, παγκόσμιο ρεκόρ) και στα 4Χ100μ (39.) με την ομάδα σκυταλοδρομίας των ΗΠΑ. Σε τέσσερα χρόνια έχασε μόνο δύο από τις 62 κούρσες του στα 100μ ή στις 100 γυάρδες. Στη συνέχεια έγινε επαγγελματίας αθλητής στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Έπαιξε 11 χρόνια στους Ντάλας Καουμπόις Στην ιδιωτική του ζωή είχε πολλά προβλήματα. Ήταν αλκοολικός, ναρκομανής, μπήκε φυλακή για δύο χρόνια. Παραμένει ο μόνος που κέρδισε Ολυμπιακό μετάλλιο και Σουπερμπόουλ!
2022 Μάρθα Καραγιάννη, είχε γεννηθεί στον Πειραιά 6 Νοεμβρίου 1939 και έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Σπούδασε χορό και από τα 8 της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή. Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε το 1955, σε ηλικία 17 ετών, στην ταινία της Φίνος Φιλμς «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το δοκιμαστικό στα στούντιο του Φίνου το έκανε με τον Αριστείδη Καρύδη-Φουκς και τον Ντίνο Κατσουρίδη.
Το μοναδικό μιούζικαλ στο οποίο η Μάρθα Καραγιάννη δεν χόρεψε, ήταν το Μερικοί το προτιμούν κρύο γιατί αρχικά στον ρόλο της επρόκειτο να εμφανιστεί η Άννα Φόνσου. Μάλιστα είχε γίνει και δεύτερη πρόταση στην Πόπη Λάζου.
Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και ψύλλοι» όπου γνωρίστηκε με τον Γιάννη Δαλιανίδη. Προηγουμένως την είχε δει ο Ναπολέων Ελευθερίου να χορεύει στο κέντρο «Σε λα πεν» και της έκανε την πρόταση να παίξει στη συγκεκριμένη επιθεώρηση. Αργότερα συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία του μουσικού θεάτρου Βασίλη Μπουρνέλη στο Θέατρο Ακροπόλ.
Στην τηλεόραση εμφανίζεται πρώτη φορά στη σειρά «Ο Δρόμος» το 1977, το σενάριο της οποίας υπέγραφε αρχικά και μέχρι τον θάνατό του ο Κώστας Πρετεντέρης. Έφυγε σαν σήμερα στα 82 της, από εγκεφαλικό επεισόδιο. Είχε παντρευτεί τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Μίμη Στεφανάκο τον Οκτώβριο του 1960. Απέκτησαν ένα παιδί που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννησή του. Το ζευγάρι χώρισε λίγους μήνες αργότερα.
Το 1973 γνωρίστηκε με τον διεθνή τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Βασίλη Κωνσταντίνου Η σχέση τους θα διαρκέσει δώδεκα χρόνια και διαλυθεί το 1985 λίγους μήνες προτού επισημοποιηθεί με γάμο.
Το 2001 έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι». Το δεύτερο βιογραφικό βιβλίο της «Μάρθα Καραγιάννη, κορίτσι για μιούζικαλ» το 2009, έγραψε ο Μάκης Δελαπόρτας.