Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 13 Σεπτεμβρίου: Της αμύνης τα παιδιά, Ρώσοι στη Σελήνη, ο κλέφτης ποιητής της Gioconda και ο Παλαιοκώστας!

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

13/09/20247:15 πμ

13 Σεπτεμβρίου: Της αμύνης τα παιδιά, Ρώσοι στη Σελήνη, ο κλέφτης ποιητής της Gioconda και ο Παλαιοκώστας!

1922 Αρχίζει η καταστροφή της Σμύρνης. Μια από τις μεγαλύτερες σφαγές του 20ού αιώνα με 50.000 νεκρούς και 75.000 τραυματίες.

Φεύγει σαν σήμερα η Γκρέϊς Κέλλυ, πριγκίπισσα του Μονακό -Facebook
Φωτ. Φεύγει σαν σήμερα η Γκρέϊς Κέλλυ, πριγκίπισσα του Μονακό -Facebook

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1503 Ο Μιχαήλ Άγγελος αρχίζει την κατασκευή του «Δαυίδ», του γλυπτού αριστουργήματός του.

1788 Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

1791 Στα πλαίσια της Γαλλικής Επανάστασης, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ υπογράφει το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας.

1826 Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης νικά τον Κιουταχή στην Αθήνα.

1829 Υπογράφεται συνθήκη μεταξύ του Δημήτριου Υψηλάντη και των Οθωμανών, μετά τη μάχη στη Βοιωτία και ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός των Αθηνών και της Εύβοιας, ελευθερώνεται.

1844 Ο οικουμενικός Πατριάρχης Γερμανός Δ’ εγκαινιάζει την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

1911 Η γαλλική εφημερίδα «Paris Soir» καταλογίζει στο λογοτέχνη Γκιγιόμ Απολινέρ την κλοπή του πίνακα «Mona Lisa» από το Μουσείο του Λούβρου και τον περιγράφει ως «αρχηγό διεθνούς σπείρας, που έχει σκοπό να ξαφρίσει τα μουσεία μας».

1916 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει και επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Αποτελεί την αρχή του Εθνικού Διχασμού.

1922 Σημειώνεται η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, 58 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη, στην περιοχή Αλ Αζίζια.

1939 Ο Ρώσος αεροναυπηγός, Ιγκόρ Σικόρσκι, κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.

1943 Το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης», υπό τον αντιπλοίαρχο Μπαλτατζή, αποβιβάζει άγημα στο Καστελόριζο και υψώνει την ελληνική σημαία στο νησί. Το υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης» βυθίζεται κοντά στη Σκιάθο, μετά τον εμβολισμό του από γερμανικό πλοίο.

1944 Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

1953 Ο Νικήτα Χρουστσόφ εκλέγεται πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1959 Ο πρώτος πύραυλος, σοβιετικής προέλευσης φτάνει στο φεγγάρι, όπου τοποθετείται η σημαία της ΕΣΣΔ. Σε δηλώσεις του, ο ακαδημαϊκός Λέονιντ Σέντοβ, επιβεβαιώνει ότι η χώρα δεν θα προβάλει εδαφικές αξιώσεις επί της Σελήνης.

1959 Ο Ολυμπιακός παραχωρεί ισοπαλία 2-2 στη Μίλαν στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.

1965 Οι Beatles κυκλοφορούν το τραγούδι τους «Yesterday» και την ίδια ημέρα τους απονέμεται χρυσός δίσκος για το τραγούδι «Help».

1968 Η Αλβανία εγκαταλείπει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1987 Άγνωστοι κλέβουν ένα ραδιενεργό αντικείμενο από εγκαταλειμμένο νοσοκομείο στη Γκοϊάνια της Βραζιλίας. Τις επόμενες εβδομάδες θα μολύνει πολλούς ανθρώπους και θα προκαλέσει το θάνατό τους.

1993 Υπογράφονται επίσημα οι Συμφωνίες του Όσλο, μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

1995 Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ η γειτονική χώρα αφαιρεί από τη σημαία της τον Ήλιο της Βεργίνας.

2006 Συλλαμβάνεται σε ενέδρα, έπειτα από 16ετή καταδίωξη, ο μετρ των αποδράσεων, Νίκος Παλαιοκώστας, γνωστός ως Φαντομάς ή Ρομπέν των Φτωχών. Η σύλληψή του γίνεται κοντά στην Αράχοβα, λίγες εβδομάδες μετά την κινηματογραφική απόδραση του αδελφού του Βασίλη από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.

2014  Εκλογές ζητά από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «έχουν αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1903  Κλοντέτ Κολμπέρ, ηθοποιός, το άστρο της οποίας έσβησε στις 30 Ιουλίου 1996, βραβευμένη με Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου το 1934, για την ταινία του Φρανκ Κάπρα «Συνέβη μια νύχτα».

Γεννήθηκε στη Γαλλία και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου άρχισε να εμφανίζεται στα θέατρα του Μπρόντγουεϊ για να μεταπηδήσει στο χώρο του κινηματογράφου με τον ερχομό τον ομιλούντων ταινιών το 1927. Έγινε μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες σταρ του Χόλιγουντ και κέρδισε άλλες δύο υποψηφιότητες. Το 1961 έκανε την τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση.

Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στο νησί Μπαρμπέϊντος, όπου και απεβίωσε μετά από εγκεφαλικά επεισόδια. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 12η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

1908  Κάρολος Κουν, Έλληνας σκηνοθέτης, που έφυγε στις 14 Φεβρουαρίου 1987.

Γεννήθηκε στην Προύσα της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του είχε γερμανική, ελληνική και εβραϊκή καταγωγή (το Κουν προέρχεται από το Κοέν), ενώ η μητέρα του ήταν Ελληνίδα. Φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και σπούδασε αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Το 1929 διορίστηκε καθηγητής αγγλικών στο Κολλέγιο Αθηνών. Η πρώτη του εμφάνιση ως σκηνοθέτη με ηθοποιούς του μαθητές από το Κολλέγιο, παρουσίασε έργα του Αριστοφάνη και του Σαίξπηρ. Ίδρυσε τη Λαϊκή Σκηνή και συνεργάστηκε με διάφορους μεγάλους θιάσους.

Το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» όπου και ανέβασε Ίψεν, Σω, Πιραντέλλο και μετά την απελευθέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Τένεσι Ουίλιαμς, Άρθουρ Μίλερ. Επίσης ίδρυσε τη Δραματική Σχολή του θεάτρου του, στην οποία μαθήτευσαν πολλοί από τους σημαντικότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της μεταπολεμικής γενιάς.

Συνεργάστηκε και με το Εθνικό Θέατρο. Σκηνοθετεί έργα του διεθνούς μεταπολεμικού θεάτρου και αρχαίο δράμα σε πρωτοποριακή μορφή και κάνει με αυτά περιοδεία στο εξωτερικό ενώ τολμά να ανεβάσει και έργα νέων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.

Το 1984 το ελληνικό κράτος παραχώρησε ένα χώρο στην Πλάκα, για την ανέγερση του θεάτρου Καρόλου Κουν.

Τιμήθηκε με το παράσημο Φοίνικα, το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το βραβείο Θεάτρου των Εθνών. Με τη διαθήκη του, που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά το θάνατό του, κληροδότησε τον τίτλο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» στους Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή και Γ. Αρμένη. Προς τιμήν του θεσμοθετήθηκαν τα Βραβεία Κάρολος Κουν.

1922  Ίμα Σουμάκ, Περουβιανή κολορατούρα σοπράνο, μία από τις μεγάλες ερμηνεύτριες τζαζ με στοιχεία λατινοαμερικάνικης και πολυνησιακής μουσικής των 50’ς. Σημείωσε παγκόσμια επιτυχία, κυρίως λόγω του ακραίου φωνητικού εύρους της, που ξεπερνούσε τις τέσσερις οκτάβες.

Πριν φύγει από το Περού για τις Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ίμα Σουμάκ, που σύμφωνα με την ίδια σημαίνει «όμορφη κοπέλα».

Το 1971 επιστρέφει μετά από χρόνια σιωπής και ηχογραφεί τον δίσκο «Miracles» ενώ δίνει και αρκετές συναυλίες στις ΗΠΑ και το εξωτερικό. Το 1987 χαρίζει τη φωνή της στο τραγούδι «I Wonder» για την ταινία της Ντίσνεϋ «Ωραία Κοιμωμένη».

Στα τέλη του 1990, με το ενδιαφέρον για την lounge μουσική να αναθερμαίνεται, η Σουμάκ έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, μέσα από το τραγούδι «Ataypura» που ακούγεται στην ταινία των Αδελφών Κοέν «Ο μεγάλος Λεμπόφσκι». Ένα άλλο τραγούδι, το «Bo Mambo», ακούγεται σε τηλεοπτικές διαφημίσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ πολλά άλλα της τραγούδια εντάσσονται στην μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών.

Στις 6 Μαΐου, στη Λίμα, ο πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο της απονέμει το μετάλλιο του Τάγματος του Ηλίου. Επιπλέον, το μετάλλιο Χόρχε Μπασάδρε της απονέμεται από το Universidad Nacional Mayor του Σαν Μάρκος.Πεθαίνει την 1η Νοεμβρίου 2008, στα 86 της, στο Λος Άντζελες-εννέα μήνες νωρίτερα, της είχε διαγνωστεί καρκίνος.

1924  Κυβέλη Θεοχάρη, Ελληνίδα ηθοποιός που πέθανε 7 Φεβρουαρίου 2017, κόρη της πρωταγωνίστριας Μιράντας Μυράτ και του Σπύρου Θεοχάρη, εγγονή της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ.

Πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο της κυρίας Κατερίνας το 1954. Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε στο θίασο της μητέρας της και του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Το 1955 εμφανίστηκε στην ταινία του Ορέστη Λάσκου «Γκόλφω». Ακολούθησε η ταινία «Η άγνωστος» όπου έπαιξε μαζί με τη γιαγιά της Κυβέλη, Ο ζηλιαρόγατος, Στουρνάρα 288 του Ντίνου Δημόπουλου, Ο Ηλίας του 16ου του Αλέκου Σακελλάριου, Ο Δήμος από τα Τρίκαλα του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Κώστα Χατζηχρήστο.

Το καλοκαίρι του 2014,  σε ηλικία 90 ετών, επιστρέφει έπειτα από δεκαετίες στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Alessandro Spiliotopulos «Οι κόρες του χάους».

Η καριέρα της στο θέατρο θα σταματήσει στις αρχές του 1960. Αργότερα, θα αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου επί πρωθυπουργίας του, και θα συνεχίσει ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ως το 1999.

1927  Τζανής Τζαννετάκης, Έλληνας πολιτικός

1932  Γιάννης Μαλούχος, Έλληνας ηθοποιός

1934 Ζακλίν Μπισέ, Αγγλίδα ηθοποιός. Η μητέρα της ήταν αρχιτέκτονας και ο πατέρας της γατρός. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μητέρα της Μπισέ ταξίδεψε με ποδήλατο από το Παρίσι προς την ακτή για να πλεύσει στη Βρετανία μαζί με στρατεύματα που υποχωρούσαν πριν τη γερμανική εισβολή.

Όταν ήταν έφηβη, η μητέρα της διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Το 1968, μετά από 28 χρόνια γάμου, οι γονείς της πήραν διαζύγιο και η Ζακλίν παρέμεινε με την άρρωστη μητέρα της. Ως παιδί,  πήρε μαθήματα μπαλέτου, ενώ αργότερα σπούδασε υποκριτική και εργάστηκε ως μοντέλο για να πληρώσει τις σπουδές της. Έχει εμφανιστεί σε πολλές αξιοσημείωτες ταινίες, όπως στην ταινία «Δύο για το δρόμο» του 1967 με συμπρωταγωνίστρια την Όντρεϊ Χέπμπορν και στο «Μπούλιτ» του 1968 με τον Στηβ ΜακΚουίν.

1941  Ταντάο Άντο, Ιάπωνας αρχιτέκτονας

1948  Δημήτρης Νανόπουλος, Έλληνας φυσικός

1954  Ελένη Βιτάλη, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1963 Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δημοσιογράφος και πολιτικός. Σπούδασε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και στην Oxford Academy. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Το 2014 του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα Ιστορίας από το Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ενώ αρθρογραφούσε και στο περιοδικό Elle. Από το 1989 έως το 1999, παρουσίαζε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega την ενημερωτική εκπομπή «7+7». Έχει συνεργαστεί με τον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 και τον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel, στην εκπομπή «Επι-θέσεις». Έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα Μπότση καθώς και από την Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων Ραδιοτηλεόρασης, με το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Τηλεοπτικής Εκπομπής.

Η πολιτική του διαδρομή ξεκίνησε από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας το 2000. Μετά τις εκλογές του 2004, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον όρισε υπουργό Επικρατείας. Μετά τις εκλογές του 2007, ανέλαβε και πάλι την θέση του υπουργού Επικρατείας και εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης. Στις 24 Οκτωβρίου του 2008, παραιτήθηκε, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο ζήτημα της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, ενώ  αποφάσισε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του 2009.

Στις 17 Νοεμβρίου 2010 η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την πρόταση παραπομπής του Ρουσόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο, ενώ η υπόθεση έκλεισε οριστικά με αθωωτική απόφαση τον Μάρτιο του 2017.

Το 2019 εξελέγη Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι παντρεμένος με την δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα και έχουν δύο παιδιά.

1967 Μάικλ Τζόνσον, Αμερικανός αθλητής

1973  Φάμπιο Καναβάρο, Ιταλός ποδοσφαιριστής

1978 Κασίμ Ντιν ή Swizz Beatz, Αμερικανός ράπερ

1980 Βαγγέλης Νάστος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1989  Τόμας Μίλερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής

 

ΘΑΝΑΤΟΙ

81 Τίτος, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1996 Τούπακ Σακούρ, ο Αμερικανός ράπερ είχε γεννηθεί 16 Ιουνίου 1971 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Χάρλεμ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Λεσέϊν Πάρις Κρουκς.

Στη Βαλτιμόρη όπου μετακόμισε η οικογένειά του, πήρε μέρος σε θεατρικά έργα του Σαίξπηρ και έγινε φίλος με την Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, την σύζυγό του Γουίλ Σμιθ και ηθοποιό, ενώ μελετούσε τζαζ μουσική, μπαλέτο, ποίηση και υποκριτική.

Η μητέρα του έπαιρνε κρακ. Μετακομίζουν και πάλι αυτήν τη φορά στην Καλιφόρνια. Όταν ο Τούπακ ήταν 18 ετών, η μητέρα του τον έδιωξε από το σπίτι. Προκειμένου να συντηρήσει τον εαυτό του και τα αδέλφια του, ο Τούπακ παράτησε το σχολείο και ξεκίνησε να εμπορεύεται ναρκωτικά ενώ παρακολουθούσε μαθήματα ποίησης στο Λος Άντζελες. Όταν αντιλήφθηκε το ταλέντο του, η δασκάλα ποίησης του δέχτηκε να γίνει η μάνατζέρ του.

Κυκλοφόρησε το πρώτο του σινγκλ Brenda’s Got a Baby και το 2Pacalypse Now, το πρώτο του άλμπουμ που έγινε χρυσό!

Το δεύτερο άλμπουμ του Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. έγινε πλατινένιο. Στο μεταξύ, έχει διάφορα πάρε-δώσε με τον νόμο. Το 1994, ο Τούπακ ηχογραφούσε το τρίτο του άλμπουμ Me Against the World, όταν δύο φίλοι και ο μάνατζερ του κατηγορήθηκαν για βιασμό, ενώ ο ίδιος για σεξουαλική κακοποίηση και άλλες κατηγορίες. Σύμφωνα με την Αγιάννα Τζάκσον, το θύμα, ο Τούπακ την είχε καλέσει στο δωμάτιο ξενοδοχείου του και λίγο μετά αποχώρησε. Οι δύο φίλοι του ράπερ της επιτέθηκαν και την βίασαν, ενώ ο μάνατζερ του δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την πράξη. Ο Τούπακ και ο μάνατζερ του καταδικάστηκαν για το αδίκημα και οδηγήθηκαν στη φυλακή στις 14 Φεβρουαρίου 1995.

Θα γίνει ο πρώτος καλλιτέχνης παγκοσμίως που ένα άλμπουμ του καταφέρνει να φτάσει στο νούμερο ένα των Αμερικανικών τσαρτς, ενώ βρίσκεται στη φυλακή! Κερδίζει δε και τις δύο πρώτες του υποψηφιότητες για Βραβείο Γκράμμυ σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1996, κυκλοφόρησε το «All Eyez on Me», το οποίο έφτασε στο νούμερο ένα και μάλιστα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Τον Αύγουστο του 1996 τελείωσε την παραγωγή του τελευταίου του άλμπουμ The Don Killuminati: The 7 Day Theory, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο και το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ του 2pac που φτάνει στο νούμερο 1 του Billboard.

Ο Τούπακ πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996, σε μία ανεξιχνίαστη υπόθεση, ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Στις 7 Σεπτεμβρίου είχε πάει να παρακολουθήσει, στο γήπεδο MGM Grand του Λας Βέγκας, έναν αγώνα μποξ μεταξύ του Μάικ Τάισον και του Μπρους Σέλντον.

Μετά το ματς, ο Τούπακ επέβαινε στο αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη της εταιρίας του, στη θέση του συνοδηγού και κατευθυνόταν στο Club 662. Στις 11:17, καθώς περίμεναν στο φανάρι, μία άσπρη κάντιλακ σταμάτησε δίπλα τους και από το πίσω παράθυρο τον πυροβόλησαν πέντε φορές. Στο σημείο, έφτασαν αστυνομικοί και ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο και να διερευνήσουν την σκηνή του εγκλήματος. Ο Τουπάκ έπεσε σε κώμα και μετά από 6 ημέρες στο νοσοκομείο, πέθανε από εσωτερική αιμορραγία. Αρκετές θεωρίες συνωμοσίας έχουν ακουστεί αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο δολοφόνος του.

Ο Τούπακ ήταν στενός φίλος με την Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, την Τζάνετ Τζάκσον, τον Μάικ Τάισον, τον Chuck D, τον Snoop Dogg και την Αλάνις Μορισέτ, η οποία είχε δηλώσει ότι αυτή και ο Σακούρ θα άνοιγαν μαζί ένα εστιατόριο την περίοδο που δολοφονήθηκε, καθώς και με την ποιήτρια Μάγια Αγγέλου.

Παντρεύτηκε και χώρισε την σύντροφό του Κίσα Μόρις όσο βρισκόταν στην φυλακή, ενώ όταν δολοφονήθηκε ήταν σε σχέση με την Κιντάντα Τζόουνς, κόρη του Κουίνσι Τζόουνς. Ο Τούπακ πούλησε περισσότερα από 40 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ο «Τσε των γκέτο της Αμερικής» το 2003, ψηφίστηκε από τους θεατές του MTV ως ο υπ’ αριθμόν ένα καλλιτέχνης της ραπ όλων των εποχών.

1997 Γιώργος Μητσιμπόνας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1982 Γκρέϊς Κέλλυ, πριγκίπισσα του Μονακό, βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός που τον Απρίλιο του 1956 παντρεύτηκε τον Ρενιέ Γ΄ του Μονακό.

Στα έξι χρόνια που εργάστηκε στο Χόλυγουντ, γύρισε 11 ταινίες. Συνεργάστηκε τρεις φορές με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ για τις ταινίες Σιωπηλός Μάρτυς, Dial M for Murder και To Catch A Thief ενώ κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου το 1954 για την ταινία «Η χωριατοπούλα». Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 13η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Είχε γεννηθεί 12 Νοεμβρίου 1929 σε εύπορη οικογένεια, καθώς ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας πατέρας της, είχε τη μεγαλύτερη επιχείρηση οικοδομικών υλικών στην Ανατολική Ακτή και ήταν αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος. Είχε δυο μεγαλύτερα αδέλφια την Μάργκαρετ και τον Τζον Μπρένταν και μια μικρότερη, την Ελίζαμπεθ. Ο Τζον χρόνια αργότερα έγινε χάλκινος Ολυμπιονίκης το 1956 στη Μελβούρνη. Ο δρόμος της Φιλαδέλφειας Kelly Drive ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του αδελφού της.

Ο Ουόλτερ Κέλλυ, ο μεγαλύτερος αδελφός του πατέρα της, ήταν σταρ της επιθεώρησης και ο άλλος, ο Τζορτζ Κέλλυ, ήταν ένας βραβευμένος με Πούλιτζερ δραματουργός.

Από την παιδική της ηλικία ονειρευόταν να κάνει καριέρα στο θέατρο. Στα 18 της δεν κατάφερε να μπει στο Κολλέγιο Μπένινγκτον, λόγω των χαμηλών της βαθμών στα μαθηματικά, κάτι που την ώθησε στο να ακολουθήσει το όνειρό της. Απαγγέλοντας ένα μονόλογο από το θεατρική παράσταση The Torch-Bearers, που είχε συγγράψει ο θείος της Τζορτζ, κατάφερε να μπει στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών. Δούλεψε ως μοντέλο ενώ σπούδαζε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϋ με έργο του Στρίντμπεργκ. Μετά την αποφοίτησή της, πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο σε τηλεοπτική σειρά.

Θα ακολουθήσει «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές» στο πλευρό του Γκάρυ Κούπερ που της χάρισε μεγάλη δημοτικότητα. Επόμενη η ταινία του Τζον Φορντ, «Μογκάμπο» με τους Κλαρκ Γκέιμπλ και την Άβα Γκάρντνερ που την κάνει υποψήφια για  Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου.

Αρνείται την πρόταση να πρωταγωνιστήσει με τον Μάρλον Μπράντο στην ταινία του Ελία Καζάν «Το λιμάνι της αγωνίας» προτιμώντας τον «Σιωπηλό Μάρτυρα» του Χίτσκοκ.
To 1955 στο Φεστιβάλ των Καννών γνώρισε τον Ρενιέ Γ΄ του Μονακό. Επιστρέφοντας στη Αμερική γύρισε την ταινία «Ο κύκνος» όπου πλάι στον Άλεκ Γκίννες υποδύθηκε μια πριγκίπισσα. Η ταινία ήταν προφητική, καθώς ο Ρενιέ μετά το τέλος των γυρισμάτων τη ζήτησε σε γάμο. Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας καθυστέρησε την κυκλοφορία της μέχρι την ημέρα του γάμου τους.

Στο μεταξύ είχε προβληθεί και η πρoτελευταία της ταινία «Υψηλή κοινωνία» όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Φρανκ Σινάτρα, τον Μπινγκ Κρόσμπυ και τον Λούις Άρμστρονγκ.

Εννιά μήνες και τέσσερις μέρες μετά το γάμο της με το Ρενιέ, έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, την πριγκίπισσα Καρολίνα Λουίζα Μαργαρίτα της οποίας τον ερχομό ανακοίνωσαν 21 πυροβολισμοί και η ημέρα της γέννησής της κηρύχθηκε ημέρα αργίας. Ο Αλβέρτος Αλέξανδρος Λουδοβίκος Πέτρος γεννήθηκε το 1958 και η Στεφανία Μαρία Ελισάβετ το 1965.

Μετά το γάμο ο Ρενιέ απαγόρευσε την προβολή των φιλμ της Κέλλυ. Το 1962 ο Χίτσκοκ της προσέφερε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλμ «Μάρνι» και η Κέλλυ ήθελε να ξανασυνεργαστεί μαζί του. Όμως η κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον της και αναγκάστηκε να αρνηθεί το ρόλο. Το 1977 ο σκηνοθέτης Χέρμπερτ Ρος προσπάθησε να τη δελεάσει να επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη, προσφέροντάς της τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Η Κρίσιμη Καμπή». Δεν επέστρεψε ποτέ, όμως προσπάθησε να υποστηρίξει την καλλιτεχνική άνθιση στο Μονακό, ιδρύοντας το Ίδρυμα Πριγκίπισσα Γκρέις. Επίσης οργάνωνε κάθε χρόνο γιορτή για τα ορφανά.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1982, ενώ επέστρεφε οδικώς μαζί με τη 17χρονη κόρη της Στεφανία, από το εξοχικό τους, σε έναν δρόμο με στροφές, η πριγκίπισσα Γκρέις υπέστη ξαφνικό εγκεφαλικό επεισόδιο που την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της και να ρίξει το αυτοκίνητο, ένα Rover P6 3500 V8 του 1971, από βουνοπλαγιά ύψους 37 μέτρων. Η κόρη της καθόταν στη θέση του συνοδηγού και προσπάθησε μάταια να ανακτήσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Το σώμα της Γκρέις ανασύρθηκε από το αυτοκίνητο, με πολλαπλά κατάγματα και σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Μονακό, όπου της διαγνώστηκε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Ο πρίγκηπας Ρενιέ, μία μέρα μετά δέχτηκε να αποσυνδέσουν το μηχανισμό που την κρατούσε στη ζωή. Η κόρη της Στεφανία είχε υποστεί σοβαρό κάταγμα στην αυχενική μοίρα και αναγκάστηκε να φορέσει κολάρο, ενώ λόγω της κατάστασής της δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την κηδεία της μητέρας της.

Η κηδεία της έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό της Αμώμου Συλλήψεως στο Μονακό. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, ήταν οι πρώην συμπρωταγωνιστές της Τζέημς Στιούαρτ και Κάρυ Γκραντ, καθώς και η Νταϊάνα, Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νάνσυ Ρέιγκαν, η Ντανιέλ Μιττεράν και η τέως αυτοκράτειρα Φαράχ του Ιράν, ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν από την τηλεόραση 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο πρίγκηπας Ρενιέ, που δεν ξαναπαντρεύτηκε, κηδεύτηκε στο πλευρό της μετά το θάνατό του το 2005.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

3.10.20247:15 πμ

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ 42 Η πρώτη Μάχη των Φιλίππων. Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός επικρατούν των δολοφόνων του Καίσαρα, Βρούτου και Κάσσιου. Ο Κάσσιος αυτοκτονεί. 1849 Ο Αμερικανός συγγραφέας, Έντγκαρ Άλαν Πόε, βρίσκεται υπό μυστηριώδεις συνθήκες σε παραληρηματική κατάσταση στη

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

2.10.20247:15 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα Μη-Βίας θεσπισμένη το 2007 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών προς τιμήν της γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι του μεγαλύτερου ειρηνιστή όλων των εποχών.   ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1535 Ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ, ανακαλύπτει το Μόντρεαλ στον Καναδά. 1836

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1.10.20247:15 πμ

      Είναι Παγκόσμια Ημέρα Καφέ και καθιερώθηκε το 2015 στην Expo του Μιλάνου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ. Είναι ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το fair trade και μια αφορμή για να φέρουμε στο νου μας όλους

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

30.9.20247:15 πμ

  Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης, θεσπισμένη από το 1953 από την Διεθνή Συνομοσπονδία Μεταφραστών προς τιμήν του Saint Jerome, του χριστιανού μοναχού και φιλόλογου που μετέφρασε την Βίβλο στα Λατινικά από τα Εβραϊκά, βοηθώντας έτσι στην κατανόησή της από περισσότερους. Αναγνωρίστηκε

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.9.20247:15 πμ

  Από το 2000, η 29η Σεπτεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς  με εισήγηση της World Heart Federation. Είναι η κατάλληλη μέρα για να κόψουμε το κάπνισμα, να αρχίσουμε γυμναστική ή περπάτημα και να αλλάξουμε διατροφή! Ξαι Διεθνής Ημέρα Κατά του

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.9.20247:15 πμ

  Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας, από το 2007, με πρωτοβουλία της «Συμμαχίας για τον Έλεγχο της Λύσσας» και στόχο την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού. Είναι η μέρα θανάτου του Λουϊ Παστέρ που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της λύσσας. Η

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή