Διεθνής Ημέρα Βουνού, γιορτή που ξεκίνησε από την Ιαπωνία το 2014 και καθιερώθηκε δύο χρόνια αργότερα.
Η νησιωτική χώρα αποτελείται από 70% δάση! Γνωστότερο το όρος Fuji με ύψος 3.776 μέτρα, ένα από τα ιερά βουνά στην ιαπωνική κουλτούρα, πολύ πριν το…καμπανάκι της κλιματικής αλλαγής και της συλλογικής κατανόησης της σημασίας των ορέων και των δασών τους. Μπορεί να μην ανεβείτε στα Ιμαλάϊα, στις Άνδεις ή τις Άλπεις αλλά έστω και για ένα weekend τιμήστε τον πνεύμονα των πνευμόνων μας με μια εκδρομή!
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1716 Τρομακτική θύελλα καταστρέφει τον Τουρκικό στόλο που πολιορκεί την Κέρκυρα. Ο λαός αποδίδει την πανωλεθρία σε σωτήρια επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα.
1875 Στον λόγο που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη Βουλή, διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία. Ο λόγος του βασιλιά γράφεται από τον πρωθυπουργό, Χαρίλαο Τρικούπη.
1920 Στη Γενεύη συνέρχεται η Α’ Οικουμενική Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Ανατολικών Εκκλησιών.
1928 Ο μετέπειτα «Ταρζάν», Τζόνι Βαϊσμίλερ, κερδίζει στο Άμστερνταμ το δεύτερο προσωπικό χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο και τέταρτο συνολικά (από τα πέντε χρυσά) σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
1934 Ανοίγει η ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ, στο ομώνυμο νησί, που βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
1942 Η ηθοποιός Χέντι Λαμάρ και ο συνθέτης Τζορτζ Άνθεϊλ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα επικοινωνίας με διασπορά φάσματος, το οποίο αργότερα έγινε η βάση για τη σύγχρονη τεχνολογία των ασύρματων τηλεφώνων και του Wi-Fi.
1948 Ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο.
1961 Απειλές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει ο Νικίτα Χρουστσόφ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για τη φιλία ΕΣΣΔ-Ρουμανίας στο Κρεμλίνο, στην οποία παρίσταται και ο Έλληνας πρέσβης.
1962 Η ΕΣΣΔ εκπλήσσει τον κόσμο, στέλνοντας δυο πυραύλους στο διάστημα, μέσα σε 24 ώρες.
1979 Μεγάλη έκρηξη σημειώνεται στην «Esso Pappas» στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.
1981 Ο Νικήτας Βενιζέλος επανιδρύει το Κόμμα των Φιλελευθέρων.
1983 Διορίζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά η πρώτη Ελληνίδα Εισαγγελέας. Το όνομά της είναι Αργυρώ Χουδεστανάκη.
1992 Τα Σκόπια καθιερώνουν νέα σημαία, αντικαθιστώντας το αστέρι με το δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας.
1995 Στη Νότια Κορέα, χάρη απονέμεται στον 71χρονο κρατούμενο, Κιμ Σουν Μιούνγκ, ο οποίος είχε περάσει στη φυλακή περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό κρατούμενο στον κόσμο.
1996 Ειρηνικές διαδηλώσεις Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή βάφονται με αίμα. Τουρκοκύπριοι και «Γκρίζοι Λύκοι» ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον Κύπριο διαδηλωτή, Τάσο Ισαάκ.
1999 Σημειώνεται ολική έκλειψη ηλίου σε Ευρώπη και Ασία.
2003 Το NATO αναλαμβάνει τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, πραγματοποιώντας την πρώτη του μεγάλη επιχείρηση εκτός Ευρώπης στην 54χρονη ιστορία του.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1947 Γεώργιος Καρατζαφέρης, Έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ΛΑ.Ο.Σ.
Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βαρβάκειο αφού τον διέγραψαν πριν τελειώσει το Γυμνάσιο! Το 1971 παρακολουθεί μαθήματα τηλεόρασης στο C.F.C.F. στον Καναδά. Το 1977 ίδρυσε την Εταιρία Ενημέρωσης & Δημοσίων Σχέσεων R.TV.P.R ΑΕ και το 1983 δημιούργησε την βιντεοεφημερίδα «TV Press». To 1990 ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό RadioCity και τον τηλεοπτικό TeleCity.
Το 1983 κέρδισε υποτροφία από το Ίδρυμα Αντενάουερ και το 1994 πήρε πτυχίο Δημοσιογραφίας από το London School of Journalism. Το 2000 ίδρυσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Α1» και το 2005 την Ακαδημία Σπουδών Επικοινωνίας. Έχει εργαστεί ως συντάκτης στις εφημερίδες «Έθνος», «Εμπρός», «Εθνικός Κήρυκας» και «Νέα Πορεία» και ως αρθρογράφος-πολιτικός σχολιαστής στις εφημερίδες «Ελεύθερος», «Απογευματινή» και «Ελεύθερος Τύπος».
Είναι αδελφός του δημοσιογράφου και παρουσιαστή Σπύρου Καρατζαφέρη. Σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του 2009, ήταν ο πιο πλούσιος πολιτικός.
Στις εκλογές του 1993 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με τη «Νέα Δημοκρατία». Επανεξελέγη το 1996 και το 2000. Το 2000 ήλθε σε ρήξη με τη Ν.Δ. και ο πρόεδρος της, Κώστας Καραμανλής, τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Τον Σεπτέμβριο, ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του 2002 διεκδίκησε την υπερνομαρχία Αθηνών. Στις εκλογές του 2004 ο ΛΑ.Ο.Σ. απέτυχε οριακά να εισέλθει στη Βουλή, αλλά στις εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκέντρωσε 4,2% των ψήφων και εξελέγη ευρωβουλευτής.
Κατέχει το ρεκόρ επερωτήσεων στο σύνολο των μελών του Ευρωκοινοβουλίου (πάνω από 523) και επελέγη στους τέσσερις καλύτερους ρήτορες της Ευρωβουλής από την ΜΚΟ, European League of Geneva. Η ίδια ΜΚΟ τον επέλεξε στη λίστα των καλύτερων Ευρωβουλευτών για το 2006.
Στις δημοτικές εκλογές του 2006, εν όψει και των εξελίξεων στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, διεκδίκησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης και απέσπασε το 7,5% των ψήφων. Το 2023 συμμετείχε στον προεκλογικό αγώνα της «Νέας Δημοκρατίας», χωρίς να είναι ο ίδιος υποψήφιος.
Έχει υποστηρίξει, υπό μορφή μομφής, ότι κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, έκρυψαν την εβραϊκή τους καταγωγή και κάποιοι άλλοι το ότι είναι Μασόνοι.
1950 Στίβεν Βόζνιακ, Αμερικανός επιστήμονας πληροφορικής και προγραμματιστής. Σπούδασε στο περίφημο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια
και μετά ίδρυσε την Apple με τον Στηβ Τζομπς και τον Ρόναλντ Γουέιν! Έχει πολλά ψευδώνυμα: «Ο Βοζ», «Ο θαυμαστός μάγος του Βοζ» και «iΒοζ».
Σχεδίασε και κατασκεύασε εντελώς μόνος του τους υπολογιστές Apple I και Apple II στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι υπολογιστές αυτοί αποτέλεσαν ορόσημο στην εξέλιξη των μικροϋπολογιστών.
Ο Βόζνιακ έφυγε από την Apple το 1987, παραμένει όμως συνεργάτης της με ετήσιες αποδοχές 120.000 δολάρια και φυσικά είναι μέτοχος. Διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Στηβ Τζομπς μέχρι τον θάνατό του.
1953 Χαλκ Χόγκαν, Αμερικανός παλαιστής και ηθοποιός
1979 Αγγελική Δαλιάνη, Ελληνίδα ηθοποιός
ΘΑΝΑΤΟΙ
1939 Ζαν Μπουγκάτι, Γάλλος σχεδιαστής αυτοκινήτων και μηχανικός, που πέθανε μόλις 30 χρονών.
Το εργοστάσιο της οικογένειάς του συνεργαζόταν με την Peugeot. Το 1932, έκανε το μεγαλύτερο μέρος από το σχέδιο για την Type 41 Royale. Σχεδίασε επίσης 3 μοντέλα του Type 57, τα Ventoux, Stelvio και Atalante. Το ισχυρό για την εποχή του όχημα παρουσιάστηκε στο σαλόνι του Παρισιού το 1936. Σκοτώθηκε το 1939 κατά τα δοκιμαστικά της Bugatti Type 57, αγωνιστικού αυτοκινήτου, το οποίο μόλις είχε κερδίσει τον αγώνα στο Λε Μαν. Το όχημα που οδηγούσε, προσέκρουσε σε δέντρο και ο ίδιος βρήκε τραγικό θάνατο.
1956 Τζάκσον Πόλοκ, Αμερικανός ζωγράφος
1993 Αγαμέμνων Γκράτζιος, Έλληνας στρατιωτικός
1996 Τάσος Ισαάκ, Κύπριος ακτιβιστής ο οποίος δολοφονήθηκε στη Δερύνεια της Αμμοχώστου.
Το 1996 η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών οργάνωσε αντικατοχική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια, με 200 μοτοσυκλέτες από 12 ευρωπαϊκές χώρες. Αφορμή της μοτοπορείας ήταν η 22η επέτειος από την Τούρκικη εισβολή στην Μεγαλόνησο. Η πορεία ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου του 1996 από την Πύλη του Βρανδεμβούργου για να καταλήξει στην Kύπρο στις 10 Αυγούστου ενώνοντας τις δυνάμεις τους με ντόπιους μοτοσυκλετιστές. Κατόπιν όμως διεθνών πιέσεων, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας, διοργανώνει εναλλακτικά την εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου.
Μία ομάδα μοτοσυκλετιστών αναμεσά τους και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ, διαφώνησε με την απόφαση της Ομοσπονδίας συνεχίζοντας κανονικά το πλάνο της πορείας τους προς τα κατεχόμενα. Έχοντας πλέον φτάσει τον αριθμό των επτά χιλιάδων μοτοσικλετιστών, από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή», καθώς η Αστυνομία Κύπρου απέτυχε να τους αναχαιτίσει. Την ίδια ώρα, στη λεγόμενη «γραμμή Αττίλα», είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και πολλοί οπαδοί των «Γκρίζων Λύκων», απειλώντας ότι θα άνοιγαν πυρ.
Οι μοτοσικλετιστές αρχικά φαίνονταν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την πορεία και να φθάσουν τελικά στην Κερύνεια, προβάλλοντας παράλληλα τη θέση ότι δεν είχαν πρόθεση να συγκρουστούν ούτε με την Αστυνομία, αλλά ούτε και με τα Ηνωμένα Έθνη και ότι η πορεία τους ήταν ειρηνική. Παρόντες ήταν και οι 200 Ευρωπαίοι μοτοσικλετιστές που είχαν έλθει στην Kύπρο. Ωστόσο, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας, η πορεία ματαιώθηκε. Έτσι μια πολύ καλά οργανωμένη πορεία διαλύθηκε και μετατράπηκε σε μια πορεία που κανείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει.
Στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Ελληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Τούρκοι, δέχθηκε επίθεση. Γύρω του μαζεύτηκε μεγάλος αριθμός Τούρκων και άρχισαν να τον χτυπούν με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς, μέχρι που εξέπνευσε. Άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Δύο Ιρλανδοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των μαινόμενων Τουρκοκυπρίων.
Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε στις 14 Αυγούστου. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του, που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να είναι ο ανάδοχος γονέας του ακόμη αγέννητου μωρού. Όταν γεννήθηκε το κοριτσάκι, βαπτίστηκε Αναστασία από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Η Χάρις Αλεξίου της έχει αφιερώσει το τραγούδι «Τραγούδι του Χελιδονιού».
Μετά την κηδεία, ο εξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής», για να πέσει και αυτός νεκρός από πυρά.
Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες Σολωμού και Ισαάκ.
2004 Βάσω Μανωλίδου, Ελληνίδα ηθοποιός
2014 Ρόμπιν Ουίλιαμς, Αμερικανός ηθοποιός