Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, θεσπισμένη από το 1992 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας. 1 στους 4 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζει κάποια περίοδο της ζωής του ψυχικό νόσημα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Επίσης, Διεθνής Ημέρα Αστέγων, με 100.000.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να είναι ανέστιοι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ο.Η.Ε.
Είναι όμως και Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, που συνενώνει 38 μη-κυβερνητικές οργανώσεις του κόσμου, ανάμεσά τους και τη Διεθνή Αμνηστία.
88 χώρες του κόσμου έχουν καταργήσει την θανατική ποινή, 11 μερικώς, 24 στην πράξη ενώ σε 75 ισχύει ακόμη. Στην Ελλάδα, η «εσχάτη των ποινών» δεν έχει εφαρμοστεί από το 1973, ενώ από το 1993 έχει καταργηθεί δια νόμου-με την εξαίρεση των εγκλημάτων πολέμου.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1862 Καταλύεται η μοναρχία του Όθωνα. Την εξουσία αναλαμβάνει η επαναστατική «Τριανδρία», αποτελούμενη από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο.
1908 Αρχίζει να λειτουργεί το Παρθεναγωγείο Βόλου. Σε αυτό φοιτούσαν μόνο κορίτσια, κάτι το οποίο θεωρήθηκε πρωτοποριακό καθώς μόνον τα αγόρια πήγαιναν σχολείο εκείνην την εποχή! Διευθυντής του Παρθεναγωγείου είναι ο δημοτικιστής και σοσιαλιστής Αλέξανδρος Δελμούζος,
1913 Ανοίγει η Διώρυγα του Παναμά, που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.
1935 Καταλύεται με στρατιωτικό πραξικόπημα το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα. Την εξουσία αναλαμβάνουν οι στρατηγοί Παπάγος, Ρέππας και Οικονόμου, με «εγκέφαλο» τον Γεώργιο Κονδύλη και «θύμα» τον πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη.
1940 Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, καταστρέφοντας την Αγία Τράπεζα.
1944 Εξολοθρεύονται 800 παιδιά Ρομά από τους Ναζί στο Άουσβιτς.
1964 Ξεκινούν οι 18οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, οι πρώτοι Ολυμπιακοί που διεξάγονται στην Ασία. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται υπολογιστές για τα αποτελέσματα.
1964 Εγκαινιάζεται στη Σύμη η πρώτη εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στην Ελλάδα.
1970 Τα νησιά Φίτζι αποκτούν την ανεξαρτησία τους, μετά από 96 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.
1985 Η κυβέρνηση της Ελλάδας υποτιμά τη δραχμή κατά 15% έναντι των ξένων νομισμάτων και με νομοσχέδιο καταργεί την απεργία.
1993 Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ αναρριχάται στην εξουσία για 3η φορά στην ιστορία, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και ποσοστό 46.88%.
1997 Η Νατάσα Αθίνη -Τσούνη χαστουκίζει τη Δήμητρα Λιάνη- Παπανδρέου ενώ εκείνη υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου της στη «Στοά Βιβλίου».
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1813 Τζουζέπε Βέρντι, Ιταλός συνθέτης
1901 Αλμπέρτο Τζιακομέτι, Ελβετός γλύπτης και ζωγράφος
1930 Χάρολντ Πίντερ, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός
1954 Φερνάντο Σάντος, Πορτογάλος προπονητής ποδοσφαίρου
1966 Τόνι Άνταμς, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1968 Μαρίνος Ουζουνίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
1975 Αντώνης Βλοντάκης, Έλληνας υδατοσφαιριστής
1983 Νίκος Σπυρόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1991 Τζερντάν Σακίρι, Ελβετός ποδοσφαιριστής
ΘANATOI
1659 Άμπελ Τάσμαν, Ολλανδός εξερευνητής. Η αποστολή του ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή που έφτασε στα νησιά της Γης του Φαν Ντίεμεν (σημερινή Τασμανία από το επίθετό του) και τη Νέα Ζηλανδία και ο πρώτος που είδε τα νησιά Φίτζι, το 1643. Επίσης, χαρτογράφησε μεγάλα τμήματα της Αυστραλίας.
1963 Εντίτ Πιάφ, Γαλλίδα τραγουδίστρια. Η Τζοβανά Γκασιόν είχε γεννηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 1915 στο Παρίσι. Τραγούδια όπως το La vie en rose και το Non, je ne regrette rien έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες.
Ο πατέρας της ήταν ακροβάτης του δρόμου και η μητέρα της, λυρική τραγουδίστρια. Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή της την εγκατέλειψε και η Πιάφ πέρασε τα πρώτα της χρόνια με τη γιαγιά της. Το 1917 ο πατέρας της, την πήγε στη δική του μητέρα, που ήταν ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής!
Το 1919, από κάποια πάθηση στον εγκέφαλο, τυφλώνεται. Μετά από 2 χρόνια θεραπεύεται χωρίς τη βοήθεια γιατρού! Ήταν 7 ετών όταν ο πατέρας της άρχισε να την παίρνει μαζί του στις περιοδείες που έκανε με το τσίρκο. Στα 9 της, τραγουδά στους δρόμους. Στα 15, εγκατέλειψε τον πατέρα της για να ζήσει στο Παρίσι, τραγουδώντας στους δρόμους. Στα 17 συναντά τον Λουί Ντυπόν, ζουν μαζί και γεννά ένα κοριτσάκι, τη Μαρσέλ, που μετά από δύο χρόνια πεθαίνει από μηνιγγίτιδα.
Εκείνη συνεχίζει να τραγουδά στους δρόμους της Πιγκάλ, όπου και γνωρίζει τον Λουί Λεπλέ, διευθυντή του πιο κομψού παρισινού καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία. Μαγεμένος από τη φωνή της, υπογράφει συμβόλαιο μαζί της και τη βαφτίζει «Môme Piaf». Το 1935 βγάζει τον πρώτο της δίσκο. Όταν ο μέντοράς της Λεπλέ δολοφονείται, η Πιαφ κατηγορείται πως γνωρίζει τον δολοφόνο αλλά δεν τον καταδίδει. Αν και αθωώθηκε με τη βοήθεια ενός νέου συντρόφου, του τραγουδοποιού Ρεμόν Ασό που είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της, φεύγει για να ζήσει στην επαρχία. Επιστρέφει στο Παρίσι το 1937.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου δίνει συναυλίες και πλαστές άδειες εργασίας στα κέντρα κράτησης αιχμαλώτων και βοηθάει πολλούς Γάλλους φαντάρους να δραπετεύσουν. Στα 23, γνωστή πια, γυρίζει την πρώτη της ταινία, που θριαμβεύει. Από τότε συνεχίζει μια πετυχημένη καριέρα και κάνει μια έντονη ζωή, δίπλα σε αρκετούς συντρόφους. Στα 30 της ερωτεύεται τον Υβ Μοντάν. Στα τέλη του 1945, γράφει μόνη της την τεράστια επιτυχία «La vie en rose». Σε όλη την καριέρα της έγραψε περίπου 80 τραγούδια.
Γνωρίζει μεγάλες δόξες και στη Νέα Υόρκη, όπου ερωτεύεται τον βασιλιά του μποξ, Μερσέλ Σερντάν. Ο ξαφνικός θάνατός του, σε αεροπορικό δυστύχημα, το 1949, τη βυθίζει στην κατάθλιψη, που ποτέ δεν ξεπερνά. Το 1951 έχει δύο σοβαρά τροχαία και οι γιατροί της δίνουν για καιρό μορφίνη, στην οποία εθίζεται. Την ανακατεύει μαζί με αλκοόλ, χειροτερεύοντας έτσι την ήδη κακή κατάσταση της υγείας της.
Το 1952, παντρεμένη με τον τραγουδιστή Ζακ Πιλ, κάνει θεραπεία αποτοξίνωσης, χωρίς επιτυχία.
Τα επόμενα δύο χρόνια μένει κλεισμένη σπίτι της σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αλλά μόλις μαθαίνει πως θα τραγουδήσει στο θέατρο Ολυμπιά, ξαναγεννιέται! Χωρίζει με τον Πιλ το 1956. Είναι πια διεθνής σταρ. Το 1958 ζει μια ακόμα έντονη σχέση δίπλα στον νεότερο τραγουδιστή και συνθέτη Ζωρζ Μουστακί, ο οποίος το 1959 συνθέτει γι αυτήν το τραγούδι Milord.
Σε ένα κονσέρτο στο Ντρο, στις 13 Δεκεμβρίου 1959, κατέρρευσε επάνω στη σκηνή. Ακολούθησαν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις. Η Πιάφ συνεχίζει τις συναυλίες και συνοδεύεται από μια νοσοκόμα που της χορηγεί μορφίνη για τους πόνους.
Το 1960 τραγουδά με επιτυχία το «Non, Je Ne Regrette Rien» του Σαρλ Ντυμόν και συνεχίζει να θριαμβεύει, παρότι συχνά τρεκλίζει και παραπατά στη σκηνή. Το καλοκαίρι του 1961, γνωρίζει τον κατά πολύ νεότερό της, τελευταίο της έρωτα, τον Έλληνα Θεοφάνη Λαμπουκά, που τον βαπτίζει «Τεό Σαγαπό» και τον παντρεύεται το 1962, στα 46 της εκείνη και 26 εκείνος. Εκείνο το καλοκαίρι παίρνει επίσης το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Charles Cros για το σύνολο της καριέρας της.
Η Πιάφ σβήνει την ίδια μέρα με τον φίλο της Ζαν Κοκτώ, μόλις στα 48 της χρόνια, στο Plascassier, κοντά στο Grasse από κίρρωση ήπατος. Ο σύζυγός της μεταφέρει την ίδια ημέρα τη σορό της στο Παρίσι. Ο τάφος της βρίσκεται στο Κοιμητήριο Περ Λασαίζ.
Πέθανε φτωχή, άφησε πολλά χρέη αλλά και μια κληρονομιά στη Γαλλία τεράστια: προώθησε νεαρούς καλλιτέχνες όπως οι Σαρλ Αζναβούρ, Ζιλμπέρ Μπεκώ, Έντι Κονσταντέν, Υβ Μοντάν, Ζωρζ Μουστακί.
Άγαλμα στήθηκε προς τιμήν της στο Παρίσι, πάνω στην πλατεία που φέρει το όνομά της, λίγα μέτρα από το νοσοκομείο Τενόν που γεννήθηκε. Μουσείο με το όνομά της που φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα και τη συλλογή από πορσελάνες της, λειτουργεί επίσης στο Παρίσι.
Η Μαριόν Κοτιγιάρ την υποδύθηκε σε ταινία για τη ζωή της και κέρδισε το 2008 το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.
47 χρόνια μετά τον θάνατό της ο Αλέν Ντελόν, ο οποίος τη γνώριζε προσωπικά, συνέγραψε και ανέβασε μια μουσική παράσταση με τίτλο «Εντίτ Πιαφ, μια ζωή σε ροζ και μαύρο».
1985 Όρσον Γουέλς, Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, που είχε γεννηθεί στις 6 Μαΐου 1915. Πρωταγωνιστής στην ταινία «Πολίτης Κέϊν», που έχει χαρακτηριστεί η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Είχε σκηνοθετήσει πολλές ακόμη ταινίες που θεωρούνται αριστουργήματα.
Έγινε παγκοσμίως γνωστός το 1938 με τη ραδιοφωνική μετάδοση «Ο Πόλεμος Των Κόσμων» καθώς ήταν τόσο πειστικός που οι ακροατές πίστεψαν πως όντως η Γη δέχεται επίθεση εξωγήϊνων!
Το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 16η θέση στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Το 1971 του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ και το 1975 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI), του απένειμε το Lifetime Achievement Award.
2004 Κρίστοφερ Ριβ, Αμερικανός ηθοποιός γεννημένος 25 Σεπτεμβρίου 1952. Έγινε διάσημος από τον ρόλο του ως Σούπερμαν στην ομώνυμη σειρά ταινιών. Ήταν παντρεμένος με την Ντάνα Μοροσίνι από το 1992. Για τον ρόλο του ως Σούπερμαν στην ομώνυμη ταινία του 1978 κέρδισε ένα βραβείο BAFTA.
Στις 27 Μαΐου 1995, είχε σοβαρό ατύχημα όταν έπεσε από ένα άλογο κατά τη διάρκεια ιππασίας στη Βιρτζίνια και έμεινε τετραπληγικός, παράλυτος ως τον θάνατο του.