Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / Ταβέρνα μόνο…Αύγουστο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

23/08/2016 6:59 μμ

Ταβέρνα μόνο…Αύγουστο

Ταβέρνα μόνο…Αύγουστο

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

«Εξαφανισμένοι» οι Έλληνες τουρίστες το φετινό καλοκαίρι 

Σε τουρισμό δύο ταχυτήτων κινείται πλέον η εστίαση στη Χαλκιδική. Είτε μιλάμε για παραθαλάσσιες – τουριστικές ταβέρνες είτε για παραδοσιακά εστιατόρια μέσα στους οικισμούς και τα χωριά. 

Οι Έλληνες τουρίστες, λόγω της κρίσης, είναι «δυσεύρετο» προϊόν για τους εστιάτορες. Έκαναν την εμφάνισή τους το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θέλοντας να ζήσουν κάτι από τις παλιότερες «χρυσές» εποχές.  Αλλά και πάλι οι λογαριασμοί τους δεν ξεπέρασαν τα 20-30 ευρώ το άτομο για κρέατα και 40-50 ευρώ αντίστοιχα σε ψαροταβέρνα 

Στον αντίποδα οι τουρίστες από βαλκάνια και ανατολικό μπλοκ ισοφαρίζουν τη «χασούρα» ζητώντας το φρέσκο ψάρι και το καλό κρέας χωρίς να υπολογίζουν το κόστος.  Οι ξένοι ξοδεύουν περίπου 30-40 ευρώ το άτομο σε μια καλή ταβέρνα κρεατικών ενώ ξεπερνούν τα 60 ευρώ το άτομο σε ψαροταβέρνα, επισκεπτόμενοι πάνω από 2-3 φορές ταβέρνες και εστιατόρια στις διακοπές τους. 

Μόνιμοι ευνοημένοι της κρίσης, τα γυράδικα και οι πιτσαρίες που προσφέρουν ένα φθηνό και χορταστικό γεύμα για την οικογένεια. 

Μεζέδες και όχι ψάρια για τους Έλληνες 

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες στη Χαλκιδική έχουν προσαρμοστεί στις νέες εποχές, με ειδικά μενού για τα παιδιά αλλά και με ειδικά πιάτα για μικρότερα βαλάντια σημειώνει στη ThessNews ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. 

Εξηγεί ότι οι Έλληνες ως παραδοσιακά λάτρεις του φαγητού, προτιμούν ταβέρνες μπροστά στη θάλασσα. Πλέον όμως στο τραπέζι τους κυριαρχούν οι μεζέδες και όχι τα μεγάλα ψάρια. «Ακόμη βλέπουμε ελληνικές οικογένειες να παραγγέλνουν μια πίτσα στα τέσσερα. Δεν βγαίνουν οικονομικά αλλιώς οι διακοπές τους. Κάποιοι αντίστοιχα επιλέγουν και τα γυράδικα», αναφέρει ο κ. Τάσιος.  Πανικός γίνεται τα Σαββατοκύριακα για σουβλάκι στον Άγιο Πρόδρομο. Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 10.000 κομμάτια!. 

Ένα γεύμα την ημέρα 

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ο κόσμος επιλέγει μόνο ένα γεύμα την ημέρα σε ταβέρνα ή εστιατόριο. «Φέτος οι ρώσοι τουρίστες ήταν μειωμένοι και αυτό επηρέασε την εστίαση. Πλέον, μετά τις 7 το βράδυ ο κόσμος βγαίνει για φαγητό. Μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι Τούρκοι τουρίστες γέμιζαν μεσημέρι και βράδυ τις ταβέρνες. Και τώρα τον Δεκαπενταύγουστο ήρθαν και οι αδειούχοι και γέμισαν και το μεσημέρι» επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά φέτος μετά από χρόνια ήταν και η υπερβολική χρήση της δεύτερης κατοικίας, από συγγενείς, φίλους ακόμη και από συναδέλφους. «Ανά δεκαήμερο και το κλειδί άλλαζε χέρια. Ο ένας πίσω από τον άλλον. Αυτό ευνόησε ιδιαίτερα τα σούπερ μάρκετ καθώς οι οικογένειες προτίμησαν το σπιτικό φαγητό και το μπάρμπεκιου στην αυλή» σημειώνει ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού και των Ξενοδόχων της Χαλκιδικής. 

«Οι Έλληνες εμφανίστηκαν τον Αύγουστο»

Ο Δημήτρης Βαμβακάς συνεχίζει την επιχείρηση που δημιούργησε το 1977 ο πατέρας του, το εστιατόριο θαλασσινών «Καπετάνιος» στην Αγία Παρασκευή. «Αυστηρά ψαροταβέρνα» μας εξηγεί χαρακτηρίζοντας δύσκολη την χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.   

«Οι Έλληνες εμφανίστηκαν τον Αύγουστο. Τακτικοί πελάτες ήρθαν στο εστιατόριο για πρώτη φορά φέτος. Καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» επισημαίνει. Επιλέγουν πιο σπάνια την ταβέρνα αλλά και κάνουν χαμηλότερους τζίρους. Ένα μέσο τραπέζι Ελλήνων θα έχει καλαμαράκια, χταποδάκι, ένα γάβρο ή μια σαρδέλα, ένα καπνιστό σκουμπρί, κανέναν ταραμά, κολοκυθοκεφτέδες και σαλάτα. «Αν επιλέξουν ψάρι, θα είναι κανένα λαβράκι ή μπακαλιάρο. Τέλος πια οι συναγρίδες και τα φαγκρί» σημειώνει. 

Ο Έλληνας δείχνει παράλληλα να έχει απαρνηθεί το εμφιαλωμένο κρασί. Το 80-90% προτιμά το χύμα όπως και ουζάκια ή τσιπουράκια. 

Από την άλλη οι ξένοι είναι του κυρίως πιάτου. «Κατευθείαν πάνε στην τσιπούρα, σε φιλέτα γαλέου, γλώσσας. Οι ρουμάνοι τρελαίνονται για χταπόδι. 4 άτομα μου παρήγγειλαν 5 μερίδες. Απίστευτη προτίμηση» σχολιάζει ο κ. Βαμβακάς προσθέτοντας ότι οι ξένοι επιλέγουν πολύ το ροζέ κρασί.  Το εστιατόριο προσελκύει κυρίως τουρίστες από Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία και Ρουμανία. 

«Δεν μπορούν οι Έλληνες»

Παρόμοια εικόνα μετέφερε στη ThessNews  και η Άννα Καραγιάννη ιδιοκτήτρια των δύο restaurant «Ερωδιός» σε Νέα Μουδανιά και Χανιώτη. 

Με 25 χρόνια πείρα στο χώρο είναι ξεκάθαρη. «Σαφώς και δεν έχει Έλληνες. Δεν έχουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορούν οι Έλληνες. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.  Τα μαγαζιά της προτιμούν αρκετοί τουρίστες λόγω των ξενοδοχείων με την ποικιλία 250 διαφορετικών πιάτων «για όλα τα γούστα». 

«Έχει περιοριστεί το τραπέζι του Έλληνα. Προσπαθούν να μην ανεβάσουν το κόστος» σημειώνει. Ένα μέσο τραπέζι μιας ελληνικής παρέας θα έχει καλαμαράκι, κάτι σε γαρίδα ή χταπόδι και ψάρι μόνο για λίγους και εκλεκτούς. Αντίστοιχα μια ελληνική οικογένεια συνήθως επιλέγει  τέσσερα διαφορετικά κρεατικά για μερίδες και στο κέντρο μια σαλάτα. Από ποτά χύμα κρασί, ούζο και μπύρα ως συνήθως. 

Οι ξένοι αντίθετα δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για το κόστος. «Όταν έχουν όρεξη δεν τους ενδιαφέρει πόσο θα κοστίσει. Ρώσοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι δίνουν πολλά χρήματα για ένα πολύ καλό τραπέζι. Οι Άγγλοι παραγγέλνουν περιορισμένες ποσότητες, αλλά έτσι ήταν πάντα. Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί και Κινέζοι. Και αυτές οι παρέες δεν βλέπουν το κόστος όταν τρώνε καλά» επισημαίνει η κ. Καραγιάννη. 

Από το φύλλο της THESSNEWS #15 (20-21/08/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

/ Δείτε ακόμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

23.10.2021 1:54 πμ

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα στο ύψος του Τουρκικού Προξενείου στην Θεσσαλονίκη. Όλα άρχισαν όταν ομάδα νεαρών ατόμων, εξήλθε του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και από τα στενάκια της πειοχής περικυκλώσαν τις αστυνομικές δυνάμεις που υπάρχουν στο προξενείο. Τα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

22.10.2021 10:51 μμ

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο street food festival τη δευτερη μερα της διεξαγωγής του, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Εκατοντάδες κόσμου περιμένει στην είσοδο της νότιας πύλης για να μπει στο Φεστιβάλ και να δοκιμάσει γεύσεις από όλο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

22.10.2021 10:17 μμ

Μεγάλη είναι η προσέλευση του κόσμου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το φεστιβάλ χιπ χοπ και τραπ μουσικής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Φαίνεται ότι οι εκτιμήσεις για την παρουσία χιλιάδων θεατών στο εν λόγω φεστιβάλ επαληθεύονται, για αυτό και

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

22.10.2021 6:57 μμ

Ξεκίνησε η προσέλευση του κόσμου στο διήμερο Φεστιβάλ χιπ χοπ και τραπ μουσικής, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών απόψε αναμένεται να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ περίπου 10.000 άτομα, ενώ άλλα 10.000 θα δώσουν το παρόν στις αυριανές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

22.10.2021 5:14 μμ

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας – Αυστραλίας, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5fm  Απογοήτευση και δυσαρέσκεια προκάλεσε η είδηση  για τον αποκλεισμό των πολιτικών τμημάτων από την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου  στην Θεσσαλονίκη. Είναι ευθεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

22.10.2021 4:45 μμ

Συνάντηση με τους επιχειρηματίες των καταστημάτων στην πλατεία Αριστοτέλους είχε σήμερα το μεσημέρι η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Η κ. Πατουλίδου συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες προκειμένου να βοηθήσει ώστε να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

23.10.2021 7:00 πμ