Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΟΑΣΘ / Στάση εργασίας ΟΑΣΘ: ΟΧΙ στην ακριβή συγκοινωνία, ΟΧΙ στα χέρια ιδιωτών! (VIDEO & ΦΩΤΟ)

ΟΑΣΘ

26/04/202412:43 μμ

Στάση εργασίας ΟΑΣΘ: ΟΧΙ στην ακριβή συγκοινωνία, ΟΧΙ στα χέρια ιδιωτών! (VIDEO & ΦΩΤΟ)

Οι εργαζόμενοι ζητούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις και παύση του διαγωνισμού για ανάθεση συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες

Στάση εργασίας ΟΑΣΘ: ΟΧΙ στην ακριβή συγκοινωνία, ΟΧΙ στα χέρια ιδιωτών! (VIDEO & ΦΩΤΟ)

 

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ έξω από τα γραφεία του οργανισμού, στο πλαίσιο της σημερινής 4ωρης στάσης εργασίας. 

 

Οι εργαζόμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις. Διαμαρτύρονται, επίσης, για την έναρξη διαγωνισμού για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτη.

Ο Νικήτας Τσαρίδης μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ και οδηγός λεωφορείου ανέφερε τα εξής: 

 

 

«Η σημερινή διαμαρτυρία έχει να κάνει τόσο με την αδιαλλαξία της κυβέρνησης στο θέμα της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όσο και με το επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την οριστική ιδιωτικοποίηση της συγκοινωνίας στην πόλη μας.

Εμείς θέτουμε τα ζήτημα ως εξής: 

Καταρχάς είναι απαράδεκτο ο λαός να πληρώνει συγκοινωνία που εκτελούν τα ΚΤΕΛ, με την παροχή της υπηρεσίας τους να αποζημιώνεται περίπου  24 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το ποσό αυτό, με το νέο νομοσχέδιο θα απογειώνεται στα 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Θα έχουμε δηλαδή έναν τριπλασιασμό του ποσού. 

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι δεύτερης και τρίτης ταχύτητας. Είναι άλλο το καθεστώς των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ με αορίστου χρόνου σύμβαση και άλλο στα ΚΤΕΛ, ενώ ισχύει κάτι άλλο για όσους μπηκαν στον ΟΑΣΘ πρόσφατα, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι Β’ κατηγορίας και δεν τους αναγνωρίζεται προϋπηρεσία με αποτέλεσμα να εργάζονται με 8μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

Το τρίτο ζήτημα, είναι φυσικά η συλλογική σύμβαση εργασίας την οποία κωλυσιεργεί η κυβέρνηση εδώ και μήνες με αναβολές από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα, με αποτέλεσμα να έχει λήξει η μετενέργεια και να μην έχουμε σήμερα συλλογική σύμβαση.

Εμείς, σαν εργαζόμενοι στηρίζουμε τους συναδέλφους μας, τόσο για τη μονιμοποίηση τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όσο και για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους. 

Παλεύουμε για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, όχι μόνο για τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ αλλά και για όλους τους εργαζόμενους και ζητάμε αύξηση στους μισθούς μας.

Επίσης, στο κομμάτι της συγκοινωνίας, παλεύουμε για έναν κρατικό, δημόσιο φορέα, στον οποίο θα εντάσσονται όλα τα συγκοινωνιακά μέσα και οι εργαζόμενοι θα έχουν μόνιμα και σύγχρονα δικαιώματα. Και από τον οποίον, φυσικά, θα λείπουν οι ιδιώτες. 

Σύμφωνα με μια πολύ πρόσφατη τροπολογία, θα αγοράζουν ΟΣΕΘ και ΟΑΣΑ συγκοινωνιακά μέσα για περιοχές ευθύνης τους και θα τα παραχωρούν σε φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου, δηλαδή στα ΚΤΕΛ και, αύριο, μεθαύριο σε κάποιον ανάδοχο ιδιώτη.

Άρα, με τα χρήματα του ελληνικού λαού, θα αγοράζονται λεωφορεία και θα μπορεί ο ΟΣΕΘ να τα παρέχει σε οποιονδήποτε πάροχο, δηλαδή στους ιδιώτες. Έτσι, θα αναλάβουν διάφοροι επενδυτές το συγκοινωνιακό έργο, δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Είναι η Βάσια Γκανάρα, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καθώς από μικρό παιδί τις άρεσε να αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες της Άρτας, απ' όπου και κατάγεται. Αγαπά τα εξωτερικά ρεπορτάζ καθώς όπως λέει η ίδια "ολα στη δημοσιογραφία ειναι δρόμος και έρευνα... "

/ Δείτε ακόμα

ΟΑΣΘ

9.5.202412:50 μμ

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες δοκιμές στα 6 από τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη δρομολόγησή τους.   Μέσα στον Μάιο, τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα αρχίσουν να εξυπηρετούν   γραμμές κατά κύριο

ΟΑΣΘ

29.4.20241:37 μμ

    Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, δηλώνει τη συμμετοχή στην Γενική Πανεργατική Απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε για την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωϊ

ΟΑΣΘ

26.4.20244:00 μμ

  Σε τροποποίηση στη λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής 22, που εξυπηρετεί συγκοινωνιακά την Άνω Πόλη, προχωρά ο ΟΑΣΘ από τη Μ. Δευτέρα, 29 Απριλίου, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του Στέλιου Αγγελούδη.   Η τροποποίηση αφορά τη διαδρομή, τις στάσεις και τα

ΟΑΣΘ

25.4.20243:00 μμ

  Ανακοίνωση και προσκλητήριο για στάση εργασίας έστειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης: «Για πολλοστή φορά βρισκόμαστε στο «ίδιο έργο θεατές». Την ώρα που οι εργαζόμενοι όλης της χώρας βρίσκονται στους δρόμους για την διεκδίκηση των αυτονόητων

ΟΑΣΘ

18.4.202410:43 πμ

  O Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης -ΟΣΕΘ ενέκρινε τη διεξαγωγή ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την περιοχή που σήμερα εξυπηρετείται από σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.       Στην επίσημη

ΟΑΣΘ

15.4.202412:32 μμ

  Ο ΟΑΣΘ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη, 17 Απριλίου.     Η κινητοποίηση θα αρχίσει από την έναρξη της πρωινής βάρδιας,

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή