Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / Ρεκόρ αφίξεων Τούρκων τουριστών στην Βόρεια Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

26/07/2016 6:53 μμ

Ρεκόρ αφίξεων Τούρκων τουριστών στην Βόρεια Ελλάδα

Ρεκόρ αφίξεων Τούρκων τουριστών στην Βόρεια Ελλάδα

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

 Ειρηνική «απόβαση»

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι φετινές αφίξεις των Τούρκων τουριστών σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα χώρα είναι διαρκώς αυξανόμενο με τους Τούρκους να προτιμούν κάθε χρόνο για τις διακοπές τους τις ελληνικές θάλασσες.

Ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται όμως να δεχτεί «πλήγμα» με τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί με τον Σεπτέμβριο και το Κουρμπάν Μπαϊράμι να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα των Ελλήνων ξενοδόχων.

Ρεκόρ αφίξεων

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου έγινε πραγματική «απόβαση» Τούρκων παραθεριστών στη Βόρεια Ελλάδα. Το τέλος του Ραμαζανιού συνέπεσε με πολύς καλές θερμοκρασίες που ευνοούσαν για διακοπές του εκδρομείς από τη γείτονα χώρα, που επέλεξαν για ακόμα ένα καλοκαίρι τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Θάσο, την Αλεξανδρούπολη, τη Σαμοθράκη, τη Μυτιλήνη, την Λήμνο κλπ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και τουριστικό πράκτορα που ειδικεύεται στον τουρισμό από την Τουρκία, Στέφανο Χατζημανώλη οι αναχωρήσεις από τα τουρκικά λιμάνια στα ελληνικά νησιά ξεπέρασαν τις 45.000 μόνο για το διάστημα των δέκα ημερών.

Αντίστοιχα στην Χαλκιδική οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 9000, πάνω από πέντε χιλιάδες στην Καβάλα, απροσδιόριστος ο αριθμός σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη ενώ κυριολεκτικά «βούλιαξε» η Θάσος με περίπου 9000 αφίξεις Τούρκων εκδρομέων.  

«Είχαμε αρκετές διανυκτερεύσεις και στη Θεσσαλονίκη, στο ενδιάμεσο του ταξιδιού. Ξεπέρασαν κάθε όριο οι επισκέψεις στο προξενείο την τελευταία εβδομάδα», επισημαίνει στη ThessNews ο κ. Χατζημανώλης.

Πάνω από 100.000 επισκέπτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν από το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης στη ThessNews μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου το «Μουσείο Ατατούρκ», που βρίσκεται εντός του προξενείου, επισκέφθηκαν συνολικά 55.000 άτομα, εκ των οποίων 50.000 Τούρκοι υπήκοοι.

Όλα συνηγορούν πως ο συνολικός φετινός αριθμός των επισκεπτών στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο του 2015, με την πρόβλεψη να μιλά για 100.000-120.000 επισκέπτες για όλο το 2016.

Η αύξηση των Τούρκων τουριστών κάθε χρόνο στην Βόρεια Ελλάδα συνεπικουρεί στην άνοδο της επισκεψιμότητας του «Μουσείου Ατατούρκ» ενώ σύμφωνα με τους παράγοντες του προξενείου, συμβάλουν τόσο η παρουσία και η ρητορική του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, η άψογη συνεργασία με επιμελητήρια και τουριστικούς πράκτορες ενώ ακόμα θετικότερο παράγοντα θα παίξει η διευκόλυνση της έκδοσης βίζας κλπ.

«Είναι δικαίωση για τον δήμο Θεσσαλονίκης αυτή η θετική εικόνα. Από το 2011 το πιστέψαμε, με τον Γ. Μπουτάρη στη πρώτη γραμμή. Οι Τούρκοι είναι καλοί επισκέπτες. Ο δήμος θα συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία», δηλώνει στη ThessNews ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

«Πλήγμα» η απόπειρα πραξικοπήματος

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και όσα το ακολουθούν επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάκληση των αδειών αλλά και η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία περίπου τριών εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων έχουν ως αποτέλεσμα βροχή ακυρώσεων κυρίως προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου. 

Παράλληλα το ταξίδι προς την Ελλάδα αυτήν την εποχή γίνεται αποτρεπτικό για πάνω από 1 εκ πολίτες και τις οικογένειές τους που ήταν κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων (δικαστικοί, στρατιωτικοί κλπ) λόγω των εξονυχιστικών ελέγχων από τις κρατικές υπηρεσίες.

Σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική οι τουριστικοί πράκτορες αισθάνονται τυχεροί που το πραξικόπημα έγινε αφού είχε τελειώσει το Μπαϊράμι. Εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα τον Αύγουστο, κυρίως για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το μεγάλο στοίχημα όμως μπαίνει στο Κουρμπάν Μπαϊράμι (11-17 Σεπτεμβρίου) όπου πάλι οι Τούρκοι θα έχουν άδειες  και τα σχολεία δεν θα έχουν ανοίξει καθώς αναμένεται ο ίδιος αριθμός αφίξεων με το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

«Να μην χάσουμε τον καλύτερο τουρίστα μας»

Άνθρωποι του τουριστικού κλάδου που μίλησαν στη ThessNews περιγράφουν το προφίλ του Τούρκου επισκέπτη ευχόμενοι «με τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, να μην χάσουμε τον καλύτερο τουρίστα μας».

Σύμφωνα με ξενοδόχους, το επίπεδο των Τούρκων τουριστών κυμαίνεται από τη μέση και πάνω. Η αστική τάξη της Τουρκίας έχει μεγαλώσει με την ανάπτυξη της χώρας την τελευταία δεκαετία ενώ η Ελλάδα προσελκύει πανσπερμία ηλικιών. Τόσο τα νεαρά ζευγάρια όσο και τις πολυπληθείς οικογένειες. Κατά κανόνα, οι Τούρκοι επιλέγουν να μείνουν σε ξενοδοχεία, ελάχιστοι σε κάμπινγκ, ενώ στην φετινή «απόβαση» του Ιουλίου αρκετοί κατέφυγαν και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η μέση αγοραστική τους δυνατότητα είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη από τους υπόλοιπους βαλκάνιους λαούς. «Ένας Τούρκος πελάτης είναι ίσος με δέκα βαλκάνιους» λένε εστιάτορες και ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων στη Χαλκιδική.

«Όλοι οι πελάτες από Τουρκία είναι εξαιρετικοί.  Πολύ ευγενικοί, με εξαιρετικό επίπεδο επικοινωνίας. Είναι τρομεροί πελάτες», δηλώνει στη ThessNews η Νάνσυ Κοκοτού, η οποία διατηρεί παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή της Κομίτσας, στη χερσόνησο του Άθω.

Από το φύλλο της THESSNEWS #11 (23-24/07/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

/ Δείτε ακόμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

18.10.2021 5:44 μμ

Ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Εικοσιδυός μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη  94,5 για το ξήλωμα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υπό την απειλή της διακοπής ρεύματος. Αναστάτωση επικρατεί στους καταστηματάρχες της πλατείας Αριστοτέλους. Όλα ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες για

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

18.10.2021 12:35 μμ

Μεγάλη ταλαιπωρία για τέταρτη συνεχόμενη μέρα βιώνουν οι οδηγοί και οι κάτοικοι στην περιοχή της Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά. Μετά το απίστευτο συμβάν το πρωί της Παρασκευής με τμήμα του οδοστρώματος να υποχωρεί στην Εθνικής Αντιστάσεως και να «καταπίνει» μέρος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

16.10.2021 1:03 μμ

Η κακοκαιρία “Μπάλλος” δημιούργησε μικροζημιές στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί του Σαββάτου (16/10) σημειώθηκαν δύο πτώσεις δέντρων από σπίτια. “Τα δέντρα έπεσαν στον δρόμο και καταπλάκωσαν ένα αυτοκίνητο, αυτό δημιούργησε ένα μικρό θέμα στην περιοχή”, αναφέρει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

16.10.2021 12:01 μμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε νωρίτερα σήμερα ο Γιάννης Πετράκης, πρόεδρος της κοινότητας Ολυμπιάδας. Η συγκεκριμένη περιοχή έζησε ένα πολύ δύσκολο 24ωρο, με την κακοκαιρία να ξυπνά μνήμες από την καταστροφική κακοκαιρία του 2019. Ο κ. Πετράκης μίλησε για την μάχη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

16.10.2021 10:04 πμ

Την αποτίμηση του περάσματος της κακοκαιρίας “Μπάλλος” έκανε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. Ο κ. Βαλιάνος, μιλώντας στην Thessnews ανέφερε ότι “το φαινόμενο έχει υποχωρήσει, ωστόσο υπάρχουν ζημιές”. Μιλώντας στην Thessnews, ο δήμαρχος Αριστοτέλη σημειώνει ότι “καταφέραμε με τα αναχώματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

15.10.2021 10:33 μμ

Σε επιφυλακή ενόψει της κακοκαιρίας “Μπάλλος” είναι ο δήμος Θέρμης. “Έγινε ο καθαρισμός της γέφυρας νωρίτερα, γιατί η ισχυρή βροχόπτωση έφερε φερτά υλικά στο σημείο. Από κολώνες μέχρι δέντρα”, σημειώνει στη Thessnews ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Δημιουργήσαμε αναχώματα, για

thess

Επικαιρότητα