Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / «Πάρκο για Όλους» στην Τούμπα – Έπεσαν οι υπογραφές (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

10/11/2021 4:02 μμ

«Πάρκο για Όλους» στην Τούμπα – Έπεσαν οι υπογραφές (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Οι υπογραφές για το νέο πρότυπο πάρκο, που σχεδιάζεται με βάση την αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους, «έπεσαν» σε αυτόν ακριβώς τον χώρο του πρώην ορφανοτροφείου “Μέγας Αλέξανδρος”,

«Πάρκο για Όλους» στην Τούμπα – Έπεσαν οι υπογραφές (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Γράφει ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Πνοή ζωής παίρνει και πάλι σήμερα το παλιό ορφανοτροφείο στην περιοχή της Τούμπας, το οποίο σύντομα θα μετατρέπει σε ένα «Πάρκο για Όλους», έπειτα από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Οι υπογραφές για το νέο πρότυπο πάρκο, που σχεδιάζεται με βάση την αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους, «έπεσαν» σε αυτόν ακριβώς τον χώρο του πρώην ορφανοτροφείου “Μέγας Αλέξανδρος”, στην συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη, Παυσιλίπου και Ολυμπίας, στην περιοχή της Μαλακοπής στην Άνω Τούμπα.

Το οικόπεδο παραχωρήθηκε για αυτόν τον σκοπό προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

 

«Mετά από χρόνια πλέον τρομερής επιμονής και υπομονής που κάναμε μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, καταφέραμε και ξεκινήσαμε το πρώτο «Πάρκο για όλους» σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα προσβάσιμο πάρκο στη μέση της Τούμπας που τόσο το χρειάζεται γιατί δυστυχώς της έλειπε μέχρι σήμερα το πράσινο. Κάνουμε το πρώτο βήμα, έχουμε παραχωρήσει ως υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ένα οικόπεδο εδώ, την χρηματοδότηση μερικώς στο δήμο Θεσσαλονίκης για να ξεκινήσει το πάρκο που τα γρανάζια της γραφειοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια το κρατούσαν πίσω. Κρατούσαν πίσω την προσβασιμότητα απ’ όλους τους συμπολίτες μας με αναπηρία ή χωρίς αναπηρία να μπορούν να χαρούν αυτό το δημόσιο χώρο, να βγαίνουν έξω να αναπνέουν το πράσινο και με τη συνεργασία αυτή ξεκινάμε επιτέλους την κατασκευή του πρώτου ανοιχτού πάρκου για όλους» δήλωσε η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

 

Οι δηλώσεις της κ. Μιχαηλίδου:

 

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε: «Υπογράψαμε εδώ σε αυτό τον χώρο στην Τούμπα κάτι πολύ σημαντικό τη Σύμβαση αυτή με το Υπουργείο Πρόνοιας και αλληλεγγύης, ούτως ώστε πολύ σύντομα σε ένα χώρο που στερείται και κοινόχρηστο χώρο και πρασίνου.

 

 

Για πολλά χρόνια βλέπαμε ένα άψυχο ντουβάρι και με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων που προηγήθηκαν ημών, φτάσαμε σήμερα σε αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα να υπάρχει μια συγκεκριμένη παραχώρηση από το Υπουργείο, να υπάρχει η χρηματοδότηση από το Υπουργείο, μια έτοιμη μελέτη από τις υπηρεσίες του δήμου και να προχωρήσουμε αύριο κιόλας στη δημοπράτησή του ώστε μέσα στο 2022 να έχουμε την αρχή της κατασκευής και μέσα στο 2023 να υπάρχουν εδώ παιδιά, ενήλικες , άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικά πρόσβαση στον καθένα. Δεν ήταν εύκολο αλλά αυτή τη στιγμή είναι εξασφαλισμένα όλα».

 

Οι δηλώσεις Ζέρβα

 

Παρών στην αναγέννηση του οικοπέδου ήταν και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης και ο σύμβουλος δημάρχου για θέματα αναπηρίας Γιάννης Καστούρας.

Ο κ. Καστούρας μάλιστα, όντας και ο ίδιος άτομο με αναπηρία εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά για αυτό το έργο, ενώ γνωστοποίησε πως στα μισά πάρκα του δήμου είναι σε εξέλιξη το έργο εγκατάστασης παιχνιδιών και για παιδιά με αναπηρίες, ώστε να υπάρχει ομαλή κοινωνικοποίηση των όλων των ομάδων.

 

 

«Υπογράφτηκε σήμερα η σύμβαση γι αυτό το εξαιρετικό έργο, το «Πάρκο για όλους» είναι το πρώτο πάρκο για όλους στην Ελλάδα στο οποίο θα συνυπάρχουν όλα τα παιδιά ούτως ώστε να εξοικειώνονται, να θεωρούν την αναπηρία κάτι φυσιολογικό και όλα μαζί θα φέρουν το καλύτερο αύριο για την κοινωνία μας. Ο δήμος Θεσσαλονίκης μάλιστα προχώρησε και σε κάτι άλλο πρωτοπόρο στα μισά πάρκα του δήμου, στις μισές παιδικές χαρές ειναι σε εξέλιξη το έργο εγκατάστασης παιχνιδιών και για παιδιά με αναπηρίες, ώστε και εκεί να έχουμε την συνύπαρξη», σημείωσε ο Ειδικός σύμβουλος δημάρχου για θέματα με αναπηρία.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το οικόπεδο μεταξύ των οδών Λαμπράκη, Παυσιλίπου και Ολυμπίας, όπου θα δημιουργηθεί το πάρκο – παιδική χαρά για παιδιά και ενήλικα άτομα με αναπηρία, είναι συνολικού εμβαδού 2.163,46 τ.μ.

 

 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η προγραμματική σύμβαση την οποία υπέγραψαν ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Δόμνα Μιχαηλίδου, η υλοποίηση του έργου αποσκοπεί στη δημιουργία:

– Μιας αστικής νησίδας βασισμένης στην αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους με ενταγμένο ειδικό χώρο δραστηριοτήτων ΑμεΑ.

– Ενός σημαντικού ανοικτού δημόσιου χώρου ως συνέχεια και υποσύνολο ενός ευρύτερου δικτύου ελεύθερων χώρων δημόσιου χαρακτήρα εντός του αστικού ιστού.

– Ενός οργανωμένου αστικού πάρκου δραστηριοτήτων και αναψυχής σε κομβική σχέση και μικρή απόσταση από πλήθος σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

– Ενός κομβικού χώρου συνάντησης της πόλης, σε άμεση σύνδεση με κεντρικές λειτουργίες της ευρύτερης περιοχής, με άξονα την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.
– Ενός χώρου που θα ενισχύσει την κοινωνικοποίηση και την ένταξη ΑμεΑ, καθώς εγγυάται την ασφαλή χρήση του από όλα τα παιδιά.

– Ενός χώρου που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και ενήλικων ατόμων με αναπηρία, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης (μέσω της χρήσης χώρων ελεύθερου χρόνου, περιορίζοντας οποιαδήποτε αίσθηση περιθωριοποίησης και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία), στην ψυχοσωματική.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Είναι η Βάσια Γκανάρα, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καθώς από μικρό παιδί τις άρεσε να αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες της Άρτας, απ' όπου και κατάγεται. Αγαπά τα εξωτερικά ρεπορτάζ καθώς όπως λέει η ίδια "ολα στη δημοσιογραφία ειναι δρόμος και έρευνα... "

/ Δείτε ακόμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

3.12.2021 9:50 μμ

Ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά με ανεμβολίαστες εγκύους να νοσούν από κορωνοϊό. Πολλές δε, είναι οι γυναίκες που διασωληνώνονται, αφού πρώτα το παιδί βγει με καισαρική.   Τα πολλά περιστατικά θανάτων σε εγκύους οδήγησαν τον επίκουρο καθηγητή παθολογίας του ΕΚΠΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

3.12.2021 4:44 μμ

Ένορκη διοικητική εξέταση και μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο τροφίμου στο ΚΕΠΑΠ «Άγιος Δημήτριος». Για τις ενέργειες στις οποίες προέβη μετά το θλιβερό περιστατικό ενημέρωσε τους δημοσιογράφους η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Νάκου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

3.12.2021 12:35 μμ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα αναπήρων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ΑΜΕΑ, έξω από τον ΕΦΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους. Σήμερα πρόκειται για μια μέρα νίκης των ατόμων με αναπηρία, καθώς ικανοποιήθηκε ένα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

2.12.2021 8:03 μμ

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης εδρεύει η Ακαδημία Διαλεκτικών Νόησις .   Πρόκειται για μια σχολή φιλοσοφίας, με όραμα και βασικό πυλώνα δράσης την Ελληνική κοσμοθέαση μέσα από την έρευνα, την μελέτη και την διδασκαλία της Ελληνικής Φιλοσοφίας.   Οι ιδρύτριες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

2.12.2021 5:27 μμ

Εκατοντάδες είναι οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη, σε πολίτες που αδυνατούν να πάνε σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.   Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που αναμένουν στο ακουστικό τους επί μέρες και ανησυχούν χωρίς να

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

2.12.2021 5:13 μμ

Σε καταστροφή της περιουσίας ιδιοκτητών ακινήτων οδηγεί η νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, που προβλέπεται ότι θα δημοσιευθεί επίσημα στα μέσα Δεκεμβρίου.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κρούει τον “κώδωνα του κινδύνου” με σχετική επιστολή

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή