Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / ΟΑΣΘ: “Βόμβα το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” – Ενέργειες για την εισιτηριοδιαφυγή (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

25/11/2021 3:17 μμ

ΟΑΣΘ: “Βόμβα το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” – Ενέργειες για την εισιτηριοδιαφυγή (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η διοίκηση μεταξύ άλλων μίλησε για το κίνημα «δεν πληρώνω» και την εισιτηριοδιαφυγή, η οποία αποτέλεσε βόμβα για την λειτουργία του ΟΑΣΘ, καθώς καλλιεργήθηκε μια κουλτούρα κατά την οποία οι επιβάτες θεώρησαν κεκτημένο δικαίωμα να μην επικυρώνουν εισιτήριο

ΟΑΣΘ: “Βόμβα το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” – Ενέργειες για την εισιτηριοδιαφυγή (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Γράφει ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Την επάνδρωση του στόλου του ΟΑΣΘ με νέους «Στάσιμους ελεγκτές» από την 1η Δεκεμβρίου ανακοίνωσε η διοίκηση του οργανισμού σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

 

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Δ. Σ και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόρδας, ο Διευθυντής διασφάλισης εσόδων, Χατζηγεωργίου Χρήστος, ο Πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων Γιάννης Δήμκας και μέσω της πλατφόρμας ζουμ ο Γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς.

 

Η διοίκηση μεταξύ άλλων μίλησε για το κίνημα «δεν πληρώνω» και την εισιτηριοδιαφυγή, η οποία αποτέλεσε βόμβα για την λειτουργία του ΟΑΣΘ, καθώς καλλιεργήθηκε μια κουλτούρα κατά την οποία οι επιβάτες θεώρησαν κεκτημένο δικαίωμα να μην επικυρώνουν εισιτήριο. Στόχος του οργανισμού είναι να αλλάξει αυτό το δεδομένο προχωρώντας σε νέες ενέργειες.

 

Τα μηνιαία έσοδα του ΟΑΣΘ, σύμφωνα με τον οργανισμό έπεσαν κατά την περίοδο της πανδημίας γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ, όταν άγγιζαν τα εννέα εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Έτσι αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός στον έλεγχο του κομίστρου.

 

 

Στάσιμοι ελεγκτές από τον Δεκέμβριο

 

Συγκεκριμένα, εισάγεται η έννοια των «Στάσιμων ελεγκτών» με στολή η οποία φέρει τα διακριτικά του ΟΑΣΘ. Οι ελεγκτές αυτοί θα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες σε αυτούς που θα βρίσκονται εντός των οχημάτων σε όλο το μήκος του δρομολογίου και αυτοί που θα ελέγχουν σε καίριες γραμμές κατά την επιβίβαση στους τερματικούς σταθμούς την επικύρωση των εισιτηρίων. Βέβαια συνεχίζεται και ο κλασσικός, αιφνιδιαστικός έλεγχος από ελεγκτές με συμβατική ενδυμασία. Τέλος δρομολογείται το άνοιγμα της μπροστινής πόρτας του οδηγού, ώστε να υπάρχει οπτικός και ηχητικός έλεγχος και από τον οδηγό.

 

«Το 50% των συμπολιτών μας χρησιμοποιεί λεωφορείο στην καθημερινότητα του. Δυστυχώς τα έσοδα του οργανισμού δεν πήγαιναν καλά και πριν την πανδημία. Η διαμόρφωση μιας κουλτούρας “δεν πληρώνω” είχε άσχημες συνέπειες στον οργανισμό. Η απουσία ελέγχων αιτιολογεί αυτή την άσχημη κατάσταση. Η επιβολή των προστίμων δεν είναι αυτοσκοπός είναι ένα εργαλείο για να πείσουμε τους συμπολίτες μας να κόψουν εισιτήριο.

Τους τελευταίους μήνες του 19 υπήρχε άνοδος, όμως μετά την πανδημία μείναμε πίσω. Μόνο τον Οκτώβριο του 2021 έγιναν εννέα φορές περισσότεροι έλεγχοι σε σχέση με το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019. Οι συμπολίτες μας ζητούν ελέγχους και επιβολή προστίμων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ κ. Σκόρδας.

Παράλληλα, από το νέο έτος θα υπάρξει καμπάνια προώθησης του οργανισμού με έμφαση στις νεότερες ηλικίες. Η καμπάνια ευαισθητοποίησης του επιβατικού κοινού θα γίνει με συμμάχους πέντε κορυφαίων και δημοφιλέστατων αθλητών, οι οποίοι θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Ακόμη, προ των πυλών, μέσα στο νέο έτος όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκόρδας βρίσκεται και η «έξυπνη κάρτα» πολλαπλών διαδρομών, ενώ η έκδοση των προστίμων και ο έλεγχος των εισιτηρίων θα γίνεται ηλεκτρονικά με τη χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και φορητών εκτυπωτών.

 

Αναβάθμιση του προσωπικού

 

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Διασφάλισης Εσόδων κ. Χατζηγεωργίου τόνισε ότι: «Στόχος είναι η αναβάθμιση και στελέχωση του προσωπικού του τμήματος με σκοπό των διπλασιασμό των ελεγκτών για τον έλεγχο του κομίστρου. Σημασία δεν έχει απλά να επιβάλεις ένα πρόστιμο αλλά να είναι και ένα πρόστιμο σωστό, δώσαμε έμφαση στα μέσα ατομικής προστασίας με μάσκες υψηλής προστασίας, απολυμαντικό υγρό αλλά σημαντικότερο στην εκπαίδευση των ελέγχων ήταν να τους εμφυσήσουμε την σπουδαιότητα της εργασίας τους, να πιστέψουν κι ίδιοι ξανά στο έργο τους. Επίσης με αυτό τον τρόπο ελέγχων, θα ξέρουμε την πραγματική ζήτηση των λεωφορείων. Στοχεύουμε ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες , στους καινούργιους επιβάτες , θέλουμε να αποκτήσουν την συνείδηση και τον λόγο για τον οποίο πρέπει να επικυρώσουν το εισιτηρίο τους».

 

Πρόεδρος Εργαζομένων ΟΑΣΘ: «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο εργαζόμενος δεν είναι εχθρός του, είναι σύμμαχοι τους»

Ο Γιάννης Δήμκας, Πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ μίλησε για την μακρόχρονη παρουσία του στον οργανισμό, την αναγκαιότητα καινοτομίας στον ΟΑΣΘ, αλλά και τη συνεργασία του οργανισμού με το μετρό εφόσον αυτό ολοκληρωθεί και παραδοθεί στον λαό της Θεσσαλονίκης.

«Ο ΟΑΣΘ πρέπει να πάει παρακάτω. Είναι το μοναδικό μέσω μεταφοράς στην πόλη. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να πληρώσουν εισητηρίο. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο εργαζόμενος δεν είναι εχθρός του, είναι σύμμαχοι τους. Σε λίγο καιρό το μέτρο θα ολοκληρωθεί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία ώστε οι πολίτες να έχουν το σωστό δίκτυο μεταφοράς», σημείωσε.

 

 

Τον Αύγουστο ο στόλος του ΟΑΣΘ είχε 47 ελεγκτές, ενώ σήμερα έχει φτάσει περίπου στους 90.

 

Καταλήγοντας, ο Γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς μιλώντας με αριθμούς για την έντονη κακοδιαχείριση όπως είπε στο οικονομικό κομμάτι της εταιρίας δήλωσε: «ο έλεγχος και η παρακολούθηση της διαχείρισης των καυσίμων, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε σωστό προγραμματισμό για τις προμήθειες, να διασφαλίσουμε τα οικονομικά και να έχουμε έναν καλό προγραμματισμό. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, έχουμε να διασφαλίσουμε μια σειρά από ζητήματα με το συντονισμό των δρομολογίων, την ποιότητα που παρέχει και ταυτόχρονα έχουμε ζήτημα να διασφαλίσουμε που σχετίζονται με την εταιρία. Υπάρχει μια έντονη κακοδιαχείριση που αφορά τα οικονομικά της εταιρίας.

 

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και κάτι ακόμα, έχουμε αύξηση την προσφορά του έργου μας όμως η εταιρία έχει να αντιμετωπίσει και την παρούσα δύσκολη οικονομική κατάστασης, ο ΟΑΣΘ έχει ένα ποσοστό της τάξης των 86% από κρατικό χρήμα. Το 14% είναι το ποσοστό των εσόδων που σχετίζεται με το κόμιστρο. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα πως μπορούμε να διασφαλίσουμε τα οικονομικά της εταιρίας που δεν είναι απλά αριθμοί. Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί για το επιβατικό κοινό για να διαλέγουν να μετακινούνται με το λεωφορείο και το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι να αποφεύγεται η εισιτηριοδιαφυγή.

 

Όπου υπάρχει εισιτηριοδιαφυγή, υπάρχει αδυναμία παρακολούθησης των πραγματικών αναγκών του κοινού», υποστήριξε.

 

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΟΑΣΘ, Ιωσήφ Κιοσέογλου.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Είναι η Βάσια Γκανάρα, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καθώς από μικρό παιδί τις άρεσε να αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες της Άρτας, απ' όπου και κατάγεται. Αγαπά τα εξωτερικά ρεπορτάζ καθώς όπως λέει η ίδια "ολα στη δημοσιογραφία ειναι δρόμος και έρευνα... "

/ Δείτε ακόμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

3.12.2021 9:50 μμ

Ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά με ανεμβολίαστες εγκύους να νοσούν από κορωνοϊό. Πολλές δε, είναι οι γυναίκες που διασωληνώνονται, αφού πρώτα το παιδί βγει με καισαρική.   Τα πολλά περιστατικά θανάτων σε εγκύους οδήγησαν τον επίκουρο καθηγητή παθολογίας του ΕΚΠΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

3.12.2021 4:44 μμ

Ένορκη διοικητική εξέταση και μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο τροφίμου στο ΚΕΠΑΠ «Άγιος Δημήτριος». Για τις ενέργειες στις οποίες προέβη μετά το θλιβερό περιστατικό ενημέρωσε τους δημοσιογράφους η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Νάκου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

3.12.2021 12:35 μμ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα αναπήρων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ΑΜΕΑ, έξω από τον ΕΦΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους. Σήμερα πρόκειται για μια μέρα νίκης των ατόμων με αναπηρία, καθώς ικανοποιήθηκε ένα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

2.12.2021 8:03 μμ

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης εδρεύει η Ακαδημία Διαλεκτικών Νόησις .   Πρόκειται για μια σχολή φιλοσοφίας, με όραμα και βασικό πυλώνα δράσης την Ελληνική κοσμοθέαση μέσα από την έρευνα, την μελέτη και την διδασκαλία της Ελληνικής Φιλοσοφίας.   Οι ιδρύτριες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

2.12.2021 5:27 μμ

Εκατοντάδες είναι οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη, σε πολίτες που αδυνατούν να πάνε σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.   Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που αναμένουν στο ακουστικό τους επί μέρες και ανησυχούν χωρίς να

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

2.12.2021 5:13 μμ

Σε καταστροφή της περιουσίας ιδιοκτητών ακινήτων οδηγεί η νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, που προβλέπεται ότι θα δημοσιευθεί επίσημα στα μέσα Δεκεμβρίου.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κρούει τον “κώδωνα του κινδύνου” με σχετική επιστολή

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή