Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τη δημοσιογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ μίλησε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, συγγραφέας συνθέτης και μουσικός, Χρυσόστομος Σταμούλης, για το μίσος στην κοινωνική και προσωπική ζωή, αλλά και για τα πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας, που μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για μια εσωτερική βουτιά στον εαυτό μας.
«Το μίσος είναι ένα συναίσθημα το οποίο προκύπτει από την υπέρογκη αγάπη του εαυτού μας. Ο εαυτός μας μπαίνει πάνω απ όλα και εμφανίζονται στον ορίζοντά μας φαινόμενα εξουσιαστικότητος κυριαρχίας, κτήσης και οπωσδήποτε φαινόμενα κέρδους. Όταν ο άνθρωπος κλείνετε στον εαυτό του και κοιτάζει τον κόσμο όλο μέσα από τα δικά του μάτια, τα μάτια της εσωτερικότητάς του, όλα αυτά προκύπτουν.
Όποιος μισεί τον αδερφό του είναι ανθρωποκτόνος. Το μίσος οδηγεί στην δολοφονία της ανθρωπινότητας του απέναντι.
Ο ανθρωποκτόνος μεταποιείται σε μισάνθρωπο ο οποίος θέτει τον εαυτό του στα στενά όρια του πύργου τον οποίο έχει κτίσει και είναι ο πύργος της οντολογικής του μοναξιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει: «Το μίσος είναι δηλητήριο το οποίο οδηγεί στην δυσαρέσκεια. Αυτός που μισεί τον αδελφό του είναι αυτός που μισεί τον ίδιο του τον εαυτό. Στην πραγματικότητα είναι μια έκφραση του δικού του μίσους απέναντι στον δικό του εαυτό».
«Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ζουν στην κόλασή τους. Αδυνατούν να βρεθούν μαζί με άλλους σε κοινωνία και συνεπώς να συμμετέχουν στη γιορτή της ζωής, στον παράδεισο των υπολοίπων ανθρώπων», κατέληξε.
Ακούστε όλο το απόσπασμα της εκπομπής στο podcast: