Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / Κτίριο-μαμούθ για πάσχοντες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

02/08/2016 10:49 μμ

Κτίριο-μαμούθ για πάσχοντες

Κτίριο-μαμούθ για πάσχοντες

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΣΤΗ ΤΟΥΜΠΑ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Δεν έχασαν ούτε λεπτό στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος της κατάληψης στο παλιό ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», έβαλαν μέσα μπουλντόζες για την κατεδάφιση των ιστορικών κτιρίων.  Στη θέση τους, θα ανεγερθεί τους επόμενους μήνες ένα εξαώροφο κτίριο για την περίθαλψη χρονίως πασχόντων και ΑΜΕΑ.

Το ιστορικό 

Το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος» ιδρύθηκε το 1934, για να στεγάσει τα ορφανά κορίτσια που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και σταμάτησε να λειτουργεί το 2000. Τότε οι λιγοστές τρόφιμοι, που είχαν απομείνει, μεταφέρθηκαν στο ορφανοτροφείο «Μέλισσα».

Το κτίριο βρίσκεται στην Άνω Τούμπα, μεταξύ των οδών Γρ. Λαμπράκη, Παυσιλύπου και Ολυμπίας. Έχει συνολική έκταση 2160 τ.μ. και στον παρακείμενο χώρο υπάρχει ιδρυματικό παρεκκλήσι, αφιερωμένο στην Αγία Ευφροσύνη.

Η πρώτη κατάληψη του χώρου έγινε το 2005, πέντε χρόνια μετά την «εγκατάλειψη» από το κράτος. Το κτίριο ανήκε στην Πρόνοια και μετέπειτα πέρασε στο υπουργείο Υγείας. Το 2011 το διεκδίκησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να στεγάσει τον Οργανισμό Βρεφονηπιακής, Παιδικής, Οικογενειακής Μέριμνας ή άλλο νομικό πρόσωπο, που ασκεί κοινωνική πολιτική.

Για 50 χρόνια στην Εκκλησία

Παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και την επιθυμία της δημοτικής αρχής, ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος αποφάσισε, τον Δεκέμβριο του 2011, να το παραχωρήσει δωρεάν για 50 χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Στους όρους της παραχώρησης αναφέρεται ότι το κτίριο και ο ιερός ναός, που παραχωρούνται, θα επισκευαστούν με δαπάνες της Ιεράς Μητρόπολης, ώστε να αποκτήσουν στατική επάρκεια, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο κατεδάφισης.

«Σε περίπτωση κατεδάφισης του κτιρίου είτε από φυσικά αίτια, είτε διότι θα κριθεί ασύμφορος η επισκευή του, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα φροντίσει για την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για ανέγερση με δαπάνες της, νέου κτηρίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του υπουργείου.

Κίνδυνος να το χάσει

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, η έναρξη χρήσης του παραχωρούμενου κτηρίου να γίνει το αργότερο εντός διετίας από την παραχώρηση δε περίπτωση επισκευής αυτού ή πενταετίας σε περίπτωση ανέγερσης νέου κτηρίου, αλλιώς η παραχώρηση θα επανεξετασθεί.

Με την απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης να ζητήσει την κατεδάφιση των υπαρχουσών κτηρίων και να χτίσει εξαώροφο κτήριο – μαμούθ, η διορία για την λειτουργία, όχι την ανέγερση αλλά την λειτουργία, του ιδρύματος πασχόντων λήγει τον Δεκέμβριο του 2016.

Για αυτό το λόγο έπιασαν δουλειά άμεσα οι μπουλντόζες και αναμένεται οι εργασίες να τρέξουν με ρυθμούς «Ολυμπιακών Αγώνων 2004». Άμεσα αναμένεται να γίνει η θεμελίωση του κτηρίου ενώ ακόμα και να μην είναι έτοιμο προς χρήση το Ίδρυμα το Δεκέμβριο, η Ιερά Μητρόπολη θα ζητήσει την παράταση της απόφασης του υπουργείου Υγείας.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η μελέτη και η πρόταση

Για το έργο «Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων» και Α.Μ.Ε.Α. «Μακεδονίας Μέλαθρον» Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης εκπονήθηκε αρχιτεκτονική μελέτη, με την οποία προβλέπετε η ανέγερση εξαώροφου κτηρίου.

Θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα κλειστής νοσηλείας δυναμικότητας 120 ατόμων, θα φιλοξενεί δράσεις, εκδηλώσεις και γεγονότα για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της πόλης και με την ενσωμάτωση του Ιερού Ναού και θα ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός Κέντρου Νοσηλείας και Ημερήσιας Περίθαλψης. Επίσης,

θα διαθέτει υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων οκτώ θέσεων για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του.

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε την πρόταση της Μητρόπολης να δοθούν στο οικοδομικό τετράγωνο οι μεγαλύτεροι δυνατοί όροι δόμησης που προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή. Συντελεστής δόμησης 2,4, ποσοστό κάλυψης 60% και μέγιστο ύψος 22,75 μέτρα, που σημαίνει ότι το κτήριο θα έχει συνολικό εμβαδόν 5.500  τ.μ.

Το έργο αναμένεται να ξεπεράσει σε κόστος τα 10 εκ ευρώ με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να έχει ήδη στη διάθεσή της δωρεές και εισφορές των 43 ναών που είναι στη δικαιοδοσία της, ποσό που ξεπερνά το 1/3 της κατασκευής. Παράλληλα,  η Μητρόπολη έχει καταθέσει και φάκελο για να ενταχθεί ο εξοπλισμός του ιδρύματος (μηχανήματα, κρεβάτια κ.ά.) στο ΕΣΠΑ.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #12 (30-31/07/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

/ Δείτε ακόμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

27.10.2021 6:15 πμ

Ο ένας μετά τον άλλο οι νομοί στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ακυρώνουν τις μαθητικές παρελάσεις. Αιτία ο φόβος αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς του ιού στη μαθητική κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

26.10.2021 8:12 μμ

Μεγάλες ουρές το βράδυ της Τρίτης 26 Οκτωβρίου για προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται στην εκκλησία ώστε να προσκυνήσουν τα λείψανα του Πολιούχου της πόλης και την εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης. Χαρακτηριστικές είναι οι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

26.10.2021 7:45 πμ

Ο Άγιος Δημήτριος έζησε στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα. Τότε η Θεσσαλονίκη ήταν το μεγαλύτερο εξαγωγικό λιμάνι, μια πόλη με εμπορική και οικονομική ακμή που την καθιστούσε κυρίαρχη στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

25.10.2021 2:56 μμ

Άμεσα αντανακλαστικά έδειξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά το σάλο που ξέσπασε για τις προσκλήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική αποτύπωση του σχεδιαγράμματος του χώρου της παρέλασης μαζί με τις θέσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

25.10.2021 11:30 πμ

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Πορταϊτίσσης μετά των χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που ξεκινούν από σήμερα στην πόλη μας. Έχουν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

25.10.2021 10:16 πμ

Mε όλα τα απαραίτητα μέτρα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, καθώς και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Θεσσαλονίκη. Κιγκλιδώματα έχουν τοποθετηθει απο νωρίς περιμετρικά του Ιερού Ναού, ώστε να περιοριστεί

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.10.2021 7:00 πμ

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.10.2021 5:30 πμ