Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / Φοβήθηκε ντόμινο η αστυνομία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

02/08/2016 10:55 μμ

Φοβήθηκε ντόμινο η αστυνομία

Φοβήθηκε ντόμινο η αστυνομία

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «NO BORDER CAMP»

Επιφυλάξεις και φόβοι από την αστυνομία για την επέμβαση στην κατασκήνωση αντιεξουσιαστών και αλληλέγγυων προς τους πρόσφυγες μετά τις εισαγγελικές παραγγελίες. Η ThessNews αποκαλύπτει την επιστολή-απάντηση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με κοινοποίηση στους φορείς της πόλης.

Κίνδυνος γενικευμένων επεισοδίων

Ο υποστράτηγος Νικ. Μπαντουβάκης, μετά τις τρεις εισαγγελικές παραγγελίες, απαντά με επιστολή του το Σάββατο 16 Ιουλίου (πρώτο Σαββατοκύριακο του No Border Camp). Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι η ΕΛΑΣ δεν πρέπει να επέμβει στους χώρους του ΑΠΘ φοβούμενος ντόμινο αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.

«Προκειμένου να εκτελεστεί η παραγγελία σας με τις μικρότερες αρνητικές επιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η συλλογή πρόσθετων πληροφοριακών στοιχείων τα οποία θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της επιλογής και διαμόρφωσης του πλέον πρόσφορου για το σκοπό αυτό επιχειρησιακού σχεδίου», απαντά συμπερασματικά στην Εισαγγελία ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης.

«Σε περίπτωση άμεσης και βεβιασμένης ενέργειας υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης των αντιδράσεων και πρόκλησης  γενικευμένων επεισοδίων όχι μόνον στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες περιοχές της Χώρας με οδυνηρές και απρόβλεπτες συνέπειες», συμπληρώνει.

Όχι σε κατασταλτική επέμβαση

Αναλύοντας τις εκτιμήσεις της αστυνομίας ο κ. Μπαντουβάκης τονίζει πως δεν είναι αντικειμενικά δυνατή η εκτίμηση των αντιδράσεων και των συνεπειών μια κατασταλτικής επιχείρησης της ΕΛΑΣ. 

Επισημαίνει παράλληλα πως «η όποια δυναμική-κατασταλτική επέμβαση για την απομάκρυνση των καταληψιών από τον πανεπιστημιακό χώρο, εκτιμάται ότι θα συσπειρώσει όχι μόνο τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του «No Border Camp» αλλά και προσκείμενα στο συγκεκριμένο χώρο μεμονωμένα άτομα και συλλογικότητες».

Παράλληλα, εκτιμάται ότι «θα αποτελέσει κίνητρο-αφορμή για διεύρυνση της συμμετοχής ενώ η βέβαιη, σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης, διασπορά των ατόμων αυτών σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης, θα προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην ομαλή λειτουργία της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης με απροσδιόριστα αποτελέσματα», φοβούμενος ο κ. Μπαντουβάκης για πορείες, φθορές σε κτήρια και καταστήματα, επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών ακόμα και συμπλοκές.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης στέκεται εξίσου και στην ύπαρξη των 11 ανοικτών Δομών Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών περιμετρικά της Θεσσαλονίκης εκτιμώντας ότι «στην περίπτωση που οι διαμένοντες στους καταυλισμούς, οικεία βουλήσει ή κατόπιν σκόπιμης προτροπής, συνταχθούν με τα μέλη του camp, με σοβαρό κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο και να οδηγήσει σε εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα».

Ντόμινο σε όλη τη χώρα και …Τουρκία

Στην ΕΛ.ΑΣ. προσθέτουν μεταξύ άλλων και δύο ακόμα λόγους για τους οποίους αρνούνται την επέμβαση στο campus του ΑΠΘ. «Η ταυτόχρονη διοργάνωση εκδηλώσεων από το ‘No Border Camp’ και σε αρκετές άλλες πόλεις ανά τη χώρα πιθανότητα θα λειτουργήσει ως ‘ντόμινο’ γενίκευσης επεισοδίων και αναταραχής σε ολόκληρη την Επικράτεια ή σε αρκετές περιοχές της χώρας», αναφέρεται για την περίπτωση που η επέμβαση της αστυνομίας έχει ως αποτέλεσμα τη βίαιη αντίδραση των καταληψιών.

Τέλος, ο κ. Μπαντουβάκης θέτει την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και τις πιθανές επιπτώσεις στις μεταναστευτικές ροές «που επιβάλλουν την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας» και πως «ο κατακερματισμός αστυνομικής δύναμης σε διάφορα επιχειρησιακά μέτωπα θα μειώσει σημαντικά την επιχειρησιακή ισχύ του Σώματος».

Απάντηση με εκκένωση καταλήψεων

Ως απάντηση στην κριτική που δέχτηκε για «αδράνεια» έναντι των συμμετεχόντων στο «No Border Camp» ερμηνεύεται η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης τριών κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης με την εκκένωση του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», επί της οδού Γρ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, κτίριο που έχει παραχωρηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, του «Μανδαλίδειου» στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης ιδιοκτησίας ΑΠΘ, καθώς και οκταώροφης πολυκατοικίας επί της Καρόλου Ντηλ 34, στο κέντρο της πόλης, ιδιοκτησίας ιδιώτη.

Αρχικά προσήχθησαν περίπου 100 άτομα, πρόσφυγες και αλληλέγγυους. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας ενώ έγιναν συνολικά 74 συλλήψεις. Μόλις δέκα εξ΄αυτών ήταν Έλληνες ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από 16 άλλες χώρες (Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Ελβετοί, Δανοί, Αυστριακοί, Κροάτες, Ούγγροι, Πολωνοί, Ρώσοι, Ολλανδοί, Σλοβάνοι αλλά και από Νέα Γουϊνέα και Νέα Ζηλανδία).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο  με την κατηγορία της κατάληψης δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας. Έγινε μόνο η δίκη για τους συλληφθέντες της κατάληψης στη Λεωφ. Νίκης.  Συνολικά έξι άτομα κρίθηκαν ένοχοι με ποινή 4 μηνών με αναστολή για τους πέντε εξ αυτών. Οι υπόλοιπες δύο δίκες αναβλήθηκαν εξαιτίας της απουσίας διερμηνέων για την επόμενη εβδομάδα.

Απαντώντας στις συλλήψεις , η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης κατέλαβε τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλληλέγγυοι προχώρησαν σε μια καινούρια κατάληψη της παλιάς εγκαταλειμμένης ταβέρνας «Λαδάς» στις 40 Εκκλησιές, ενώ κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ. 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #12 (30-31/07/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

/ Δείτε ακόμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

20.10.2021 8:36 μμ

Για την πρώτη ημέρα του εμβολιαστικού κέντρου στο ΠΑΜΑΚ και την επιτυχημένη ολοκλήρωσή της μίλησε ο Πρύτάνης του πανεπιστημίου, Στυλιανός Κατρανίδης. Όπως είπε ο κ. Κατρανίδης, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, 15 φοιτητές εμβολιάστηκαν σήμερα, ενώ, ανάλογος αριθμός φοιτητών θα εμβολιαστεί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

20.10.2021 7:44 μμ

Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών καταδικάστηκε ψευτογιατρός, η οποία εξαπατούσε καρκινοπαθείς, με σκοπό να τους αποσπάσει χρήματα. Πρόκειται για υποψήφια δημοτική σύμβουλο του δήμου Νεαπολέως- Συκεών το 2014, η οποία παρουσιαζόταν ως ιατροδικαστής με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Πλησίαζε τα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

20.10.2021 7:29 μμ

Σε συναγερμό είναι η Επισκοπή Νάουσας και οι υγειονομικές αρχές της περιοχής, αφού τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί πάνω από 100 κρούσματα κορωνοϊού. Να σημειωθεί πως η εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή κινείται γύρω στα επίπεδα του 50%. Ολόκληρο το χωριό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

20.10.2021 1:18 μμ

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα νωρίς το πρωί το εμβολιαστικό κέντρο που έχει «στηθεί» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Το εμβολιαστικό κέντρο στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου και λειτουργεί καθημερινά από τις 08:30 το πρωί μέχρι και τις 14:30 το

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

20.10.2021 11:40 πμ

Την κατάχωση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, αποφάσισε ομόφωνα χθες, Τρίτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πράγμα που γνωστοποίησε σήμερα το πρωί και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.   Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας σε δηλώσεις του στο δημαρχιακό Μέγαρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

20.10.2021 11:25 πμ

Τη νέα κινητή μονάδα εμβολιασμού των πολιτών έναντι του COVID 19, στη Νέα Παραλία, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε σε συνεργασία με

thess

Επικαιρότητα