Τραγικές είναι οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται συνεχώς χειρουργεία και να ταλαιπωρούνται δεκάδες ασθενείς αλλά και όσοι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας έχουν απομείνει να υπηρετούν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης να βιώνουν έναν βίο- αβίωτο με συνεχείς εφημερίες και ελάχιστα ρεπό!
Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο της Ξάνθης που πρόσφατα προκήρυξε θέση αναισθησιολόγου προσφέρει ως κίνητρο και δωρεάν στέγαση, κάτι που ισχύει για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας!
Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έχουν αναβληθεί δεκάδες χειρουργεία καθώς δεν επαρκούν οι ελάχιστοι αναισθησιολόγοι, ενώ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης. Για το Ιπποκράτειο προβλέπονται 27 αναισθησιολόγοι και υπηρετούν μόνο επτά! Στο «Γεννηματάς» υπηρετούν μόλις οκτώ!
Στα νοσοκομεία της Ξάνθης, της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης και των Σερρών υπηρετούν από ένας αναισθησιολόγος και πρόσφατα λόγω μίας έκτακτης κατάστασης κλήθηκε γιατρός να κάνει «κυκλική» εφημερία, δηλαδή να μετακινηθεί από τη μία πόλη στην άλλη!
«”Βασανιστήριο” η ζωή μου»
Γιατρός της ειδικότητας που μίλησε, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας στο Thessnews.gr, περιέγραψε ως «βασανιστήριο» τη ζωή του, αφού εφημερεύει κάθε μέρα, αναγκάζεται να παραμένει στο νοσοκομείο για 12 και 14 μέρες κάθε μέρα, ενώ δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για θερινή άδεια. «Πηγαίνω σπίτι για να κοιμηθώ το μεσημέρι και συνήθως κάτι έκτακτο συμβαίνει και με καλούν να επιστρέψω εσπευσμένα πίσω», μας διηγήθηκε.
Μέσα στις συνθήκες αυτές οι περισσότεροι γιατροί επειδή δεν αντέχουν είτε αναζητούν εργασία σε ιδιωτικές κλινικές, που προσφέρουν πολύ καλύτερες απολαβές αλλά και συνθήκες εργασίας, είτε συμμετέχουν στους διαγωνισμούς προσλήψεων που κάνουν τα μεγάλα νοσοκομείο. Κάτι που σημαίνει ότι οι προσλήψεις λειτουργούν ως ανακυκλώσεις. Στο Ιπποκράτειο πρόσφατα προσλήφθηκε αναισθησιολόγος, κάτι που έφερε ανάσες ανακούφισης στο νοσοκομείο, ωστόσο η συγκεκριμένη γιατρός εργαζόταν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα σε νοσοκομείο βορειοελλαδικής πόλης. Από το οποίο φυσικά και θα λείψει…
Αναγκαία τα γενναία κίνητρα για να καλυφθούν τα κενά
Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ωστόσο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με την πανδημία, καθώς η ειδικότητα μπήκε στην πρώτη γραμμή μάχης κατά του Ιού.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι για να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να δοθούν γενναία κίνητρα τα οποία θα κάνουν τους αναισθησιολόγους να προτιμήσουν το ΕΣΥ και όχι τις ιδιωτικές κλινικές.
Ωστόσο το υπουργείο Υγείας αργεί χαρακτηριστικά να πάρει δραστικές αποφάσεις. Ο χρόνος περνά και οι αναισθησιολόγοι λιγοστεύουν επικίνδυνα.