Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / Δ. Ασλανίδης: Την άνοιξη του 2025 το Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά (ΦΩΤΟ)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

28/05/20246:14 μμ

Δ. Ασλανίδης: Την άνοιξη του 2025 το Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά (ΦΩΤΟ)

 Τι είπε για Καρατάσιου, δημαρχείο και ΑΓΝΟ

Δ. Ασλανίδης: Την άνοιξη του 2025 το Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά (ΦΩΤΟ)

 

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σχετικά με τα έργα που δρομολογούνται στον Δήμο Παύλου Μελά θέλησε να κάνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Ασλανίδης, στο πλαίσιο συνάντησής του με εκπροσώπους των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης.

 

Ο ίδιος μίλησε για το Μητροπολιτικό πάρκο, το νέο δημαρχείο, τα αντιπλημμυρικά έργα, τους χώρους πρασίνου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, για το μετρό, αλλά και για την μετονομασία της οδού Λαγκάδα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη, την άνοιξη του 2025 θα παραδοθεί το Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελα, στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ στις αρχές του 2026 εκτιμάται η μεταφορά στο νέο δημαρχείο.

 

Αναφερόμενος στην πορεία των εργασιών τόνισε πως τα έργα προχωρούν αλλά με κάποιες καθυστερήσεις.

 

«Εμείς ως διοίκηση έχουμε να λαμβάνουμε διαρκής ενημέρωση για τα εμπόδια που συναντώνται και έχουν να κάνουν με αδειοδοτήσεις της ΔΕΔΔΗΕ ή για τα μηχανολογικά. Βρισκόμαστε στη φάση ανάπλασης του μητροπολιτικού πάρκο, πιέζουμε τον ανάδοχο να τηρηθούν τα χρονοδιάγραμμα, είμαστε σε στενό μαρκάρισμα και συνεχή πίεση», ανέφερε.

 

Μάλιστα, σχετικά με το πάρκο, ο ίδιος εξήγησε πως «πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό. Δεν υπήρχε ένας μπούσουλας από κάποιο ανάλογο μεγάλο πάρκο στη Βόρεια Ελλάδα. Βασιζόμαστε σε μια μελέτη του 2017 για να κάνουμε έργο το 2024, ενώ αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και στα ηλεκτρομηχανικά που είναι ένας μεγάλος βραχνάς του έργου. Επίσης ο εξοπλισμός για φωτοβολταϊκά ανα διετία αλλάζει», σημείωσε.

 

Για το κτήριο Α2 του νέου δημαρχείου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά τόνισε πως έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εργασιών και εκτιμά πως τέλος του 2025 με αρχές του 2026 θα μπορέσει να γίνει η μεταφορά:

 

«Υπάρχουν 8 μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τη ΜΑΘ. Αφορούν 8 κτήρια του Μητροπολιτικού πάρκου, το Α3 που θα στεγάσει το Μουσείο Αρχαιοτήτων Μετρό, μουσείο υπό τη διαχείριση του υπουργείου πολιτισμού, ενώ είμαστε σε συζητήσεις για τη χρηματοδότηση Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού που θα στεγάζεται σε δυο χώρους και θα φιλοξενεί εκθέσεις στο κτήριο Β4 και το κτήριο Δ.

 

Εκεί θα βρει στέγη η συλλογή Νιγδελη, ενώ στο χώρο του Δημαρχείου θα βρει στέγη το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

 

Σχετικά με το κτήριο της Ταξιαρχίας και τις σχέσεις του με την Μητρόπολη ο κ. Ασλανίδης ανέφερε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι συνεργασίας και με υπουργείο πολιτισμού και με την Μητρόπολη. Χρειαζόμαστε και έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους φορείς. Δε κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν», ενώ ξεκαθάρισε πως οι σχέσεις με τον Μητροπολίτη Βαρνάβα είναι καλές.

 

Ο κ. Ασλανίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την σύσταση φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού πάρκου και ανέφερε πως έχει ήδη συναντηθεί και συζητήσει με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα.

 

«Θα πρέπει να γίνει ad hoc νομοθετική ρύθμιση. Βλέπουμε την αναγκαιότητα για ένα μητροπολτικο πάρκο 200 στρεμμάτων ένα βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του ο δημος. Χρειάζεται ένα νομικό πρόσωπο με αυτοτέλεια και ενίσχυση, μετόχους, θεσμικούς φορείς. Δήμος, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπουργείο πολιτισμού και περιβάλλοντος. Μια πρόταση και της προηγούμενης διοίκησης είναι να επιβλέπει ο στρατός, το 5% των εσόδων να πηγαίνει στον στρατο. Θέλουμε τη στήριξη και τη βοήθεια κυβέρνησης», είπε.

 

Αναφορά έκανε και για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, το οποίο σύμφωνα με τον δήμαρχο «θα χτιστεί το ογκολογικό νοσοκομείο όμως τα υπόλοιπα στρέμματα θα είναι χώρος πρασίνου, όπως έχει οριστεί».

 

Ακόμη, για τα κτήρια του ΑΓΝΟ ο κ. Ασλανίδης σημείωσε πως στόχος είναι η κατεδάφισή τους.

 

«Ο χώρος του ΑΓΝΟ θα περάσει στο δημόσιο για να γίνει ένας χώρος πρασίνου. Όλη η Σταυρούπολη πρέπει να γίνει ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου που θα ενώνεται με πράσινες διαδρομές. Η κατεύθυνση μας είναι να ζητήσουμε από το πράσινο ταμείο 1.000.000 για την κατεδάφιση του ΑΓΝΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αντιπλημμυρικά έργα σε Νικόπολη και Ευκαρπία

 

Σχετική αναφορά έκανε και για τα δυο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 8 εκατ. ευρώ τα οποία έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή (ΑΝΕΘ).

 

«Μικρότερες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και θα γίνουν στην οδό Αγίας Μαρίνης στην Πολίχνη και στην οδό Κοσμά στη Σταυρούπολη. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από την πλευρά μας, όπως ο καθαρισμός των φρεατίων θα γίνουν», τόνισε ο κ. Ασλανίδης.

 

Για το μετρό τόνισε πως «πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην Πορτοκαλί γραμμή που περνάει μέσα από τον δήμο Παύλου Μελά. Δεν μπορεί να αφήνει απ’ έξω βασικά σημεία, όπως τα νοσοκομεία της πόλης, π.χ. το Ογκολογικό και το Μητροπολιτικό πάρκο».

 

Κλείνοντας υπογράμμισε πως 3 Ιουνίου ανοίγει το κολυμβητήριο του δήμου, ενώ στόχος είναι από το 2025 να μένει ανοιχτό τουλάχιστον 10 μήνες το χρόνο με θερμαινόμενη πισίνα και συμπλήρωσε πως μέσα Ιουνίου θα λειτουργήσει και το θερινό σινεμά με δωρεάν είσοδο για όλους τους πολίτες με όσκαρικες ταινίες.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Είναι η Βάσια Γκανάρα, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καθώς από μικρό παιδί τις άρεσε να αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες της Άρτας, απ' όπου και κατάγεται. Αγαπά τα εξωτερικά ρεπορτάζ καθώς όπως λέει η ίδια "ολα στη δημοσιογραφία ειναι δρόμος και έρευνα... "

/ Δείτε ακόμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

11.6.20241:30 μμ

    Μετά από περίπου δέκα χρόνια αναμονής και προβλημάτων, οι δημόσιες τουαλέτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην Άνω Πόλη άνοιξαν ξανά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.     Μέχρι στιγμής, έξι τουαλέτες έχουν τεθεί σε

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

11.6.202412:20 μμ

    Με την θυροκόλληση της απόφασης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σφραγίστηκε το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στον «Μύλο».   Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι η Δημοτική Αστυνομία σφράγισε το κατάστημα καθώς λειτουργεί ως νυχτερινό κέντρο ενώ έχει άδεια λειτουργίας καφέ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

11.6.202412:05 μμ

  Φυτοπλαγκτόν και σκουπίδια έχουν καλύψει σήμερα τον Θερμαϊκό κόλπο, ωστόσο η δυσοσμία είναι ήπια.   Αυτή η βλέννα στην επιφάνεια της θάλασσας σχηματίστηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή την περίοδο αλλά και λόγω του ζεστού χειμώνα που

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

10.6.20246:30 μμ

  Τρομοκρατημένοι και συνάμα αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων της οδού Βενιζέλου και Φιλίππου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αιματηρής συμπλοκής μεταξύ αλλοδαπών που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.     Ήταν λίγο μετά τις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

10.6.20241:45 μμ

    Μια ανάσα πριν την έναρξη των εργασιών βρίσκεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ένα πολυσυζητημένο και εμβληματικό μνημείo για την Θεσσαλονίκη αλλά και την παγκόσμια κοινότητα καθώς θα αποτελέσει σημείο αναφοράς κατά του φασισμού και του ρατσισμού: θα ανεγερθεί κοντά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

7.6.202412:28 μμ

    Από τον Σεπτέμβριο του 2023 η δωρεάν επιμόρφωση των εκπαιδευτικών απέκτησε στέγη: το Kassandra Center του Κολλεγίου Ανατόλια, ένα σύγχρονο, άρτια εξοπλισμένο κτίριο που κατασκευάστηκε μέσα στο χώρο του Αμερικάνικου Κολλεγίου με τη δωρεά του επιχειρηματία Αριστοτέλη Μυστακίδη.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή