Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / ΑΠΘ: Υπονομεύει τη δημόσια υγεία και πανεπιστημιακή εκπαίδευση το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

24/11/2021 2:34 μμ

ΑΠΘ: Υπονομεύει τη δημόσια υγεία και πανεπιστημιακή εκπαίδευση το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό

Ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε πως η συνέντευξη Τύπου έχει ως μόνο σκοπό «να υπάρξει δημόσια παρέμβαση εκ μέρους του πανεπιστημίου»

ΑΠΘ: Υπονομεύει τη δημόσια υγεία και πανεπιστημιακή εκπαίδευση το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό

Γράφει ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό και τη θεσμική εξομοίωση των επαγγελματιών του αθλητισμού πανεπιστημιακής και γενικότερα υψηλής κατάρτισης με «Εκπαιδευτές» παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Στην συνέντευξη έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν επί του θέματος εκφράζοντας την αντίθεσή τους, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ στις Σέρρες, Αν. Καθηγητής Μιχάλης Νικολαΐδης και η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

 

Ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε πως η συνέντευξη Τύπου έχει ως μόνο σκοπό «να υπάρξει δημόσια παρέμβαση εκ μέρους του πανεπιστημίου», καθώς «οφείλουμε να εισφέρουμε στον δημόσιο διάλογο σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των δύο τμημάτων». Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ καλύπτουν πολλά γνωστικά αντικείμενα γι’ αυτό και το πανεπιστήμιο με καθαρά ακαδημαϊκή και επιστημονική στόχευση οφείλει να καθαρίσει το τοπίο για τους φοιτητές και όσους νέους σκέφτονται να σπουδάσουν το αντικείμενο.

Τον λόγο πρώτος πήρε ο Γιώργος Τζέτζης Κοσμήτορας του ΣΕΓΑΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τονίζοντας πως η υποκινητικότητα σήμερα θεωρείται ο σημαντικότερος κίνδυνος της υγείας και η άσκηση το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για αυτήν, συμπληρώνοντας πως οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ είναι οι πλέον κατάλληλοι καθώς γνωρίζουν τα γνωστικά περιεχόμενα των διαφορετικών επιστημονικών περιοχών και εξειδικεύονται ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την άσκηση ως μέσο βελτίωσης την ανθρώπινης κινητικής απόδοσης για τον αθλητισμό και την αθλητική αναψυχή, τη φυσική δραστηριότητα και την υγεία.

 

 

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο13 και το άρθρο 20 και το άρθρο 38 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τα οποία εισάγεται ο ένας νέος επαγγελματικός θεσμός αυτός του «εκπαιδευτή» αποφοίτου ΙΕΚ, χωρίς επιστημονικές γνώσεις ανατομίας, βιοχημείας, βιοκινητικης κ.α, υπονομεύοντας έτσι τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
«Το νομοσχέδιο υπονομεύει τη δημόσια υγεία των πολιτών της χώρας και επιφέρει κινδύνους στην σωματική και ψυχική υγεία. Υπονομεύει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. Δημιουργεί ένα πρόσφορο έδαφος ημιμαθών επαγγελματιών», τόνισε ο κ. Τζέτζης.

 

Πατουλίδου: «Προκαλούμε και παράγουμε ασθενείς για τα νοσοκομεία»

 

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ως πρώην Ολυμπιονίκης εξέφρασε και αυτή με τη σειρά της την δυσαρέσκεια της απέναντι στο νέο νομοσχέδιο σημειώνοντας: « Μέσα από ένα ΙΕΚ δεν μπορείς να παίξεις με τις ψυχές και τις ανάγκες των αθλητών σου.Όταν ο γυμναστής δεν είναι καταρτισμένος κάτι χάνουμε…Την αποσυμφόρηση συναισθημάτων δεν μπορεί να την κάνει κάποιος με ένα σεμινάριο το Σαββατοκύριακο.

«Προκαλούμε και παράγουμε ασθενείς για τα νοσοκομεία» δήλωσε μετάξυ άλλων η κ. Πατουλίδου, ενώ ανέφερε πως «Δεν γίνεται ο κάθε ένας να σε βάζει κάτω πχ για pilates χωρίς να ξέρει την ένταση μετά να φεύγει κι εσύ να φεύγεις με τα νεφρά στο χέρι».Πρόσθεσε μάλιστα πως κάποιες αθλητικές δραστηριότητες, όπως ο αεροπτερισμός, που δεν περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών, μπορούν να προστεθούν κι όχι να δημιουργείται παράλληλη πιστοποίηση.

Την δική του τοποθέτηση στο νέο νομοσχέδιο έκανε και ο πρόεδρος ΤΕΦΑΑΑ Τσορμπατζούδης Χαράλαμπος συμπληρώνοντας πως «οι φοιτητές είναι αναστατοι με το νέο νομοσχέδιο. Δεν μένουμε πίσω θα τους στηρίξουμε γιατί έτσι στηρίζουμε και τον κλάδο».

 

 

«Οι απόφοιτοι μας ξεπερνούν τις 15.000 αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας. Τα ΤΕΦΑΑ σήμερα είναι αυτά που βλέπουν τι γίνεται στην κοινωνία. Η παιδαγωγική κατάρτιση των αποφοίτων μας είναι αυτή που τους καθιστά ικανούς να πετυχαίνουν τους στόχους του αθλητισμού και να προάγουν την σωματική, την συναισθηματική, την κοινωνική και την ηθική ανάπτυξη των μαθητών, των αθλητών και των ασκουμένων. Είναι οι μοναδικοί που διαθέτουν γνώσεις για να διδάξουν με ασφάλεια και να αξιολογήσουν προγράμματα άθλησης» επισήμανε ο κ. Τσορμπατζούδης.

 

Νικολαΐδης: « Ο απόφοιτος ΤΕΦΑΑ δεν είναι παθητικός δέκτης της επιστημονικής πληροφορίας, αλλά παραγωγός της»

 

Καταλήγοντας στην συνέντευξη τύπου παρεβρέθηκε και ο πρόεδρος ΤΕΦΑΑΑ του Πανεπιστημίου Σερρών, Νικολαΐδης Μιχάλης μιλώντας για τον κεντρικό ρόλο της άσκησης και το αθλητισμού τη σήμερον ημέρα.

«Η άσκηση και ο αθλητισμός ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο σημαντική. Αυτό είναι φανερό παντού. Οι αθλητικοί επιστήμονες δεν μπορούν παρά να αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης πραγματικότητας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παραβλέπει ότι οι επαγγελματίες άσκησης και αναψυχής πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με γνώσεις. Ένας καθηγητής χρειάζεται να ξέρει να χρησιμοποιεί τα μαθηματικά . Πρέπει να γνωρίζουν φυσική, χημεία, ψυχολογία , κοινωνιολογία και παιδαγωγική. Γνώσεις που αποκτούνται μόνο από ένα πανεπιστημιακό Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο κ. Νικολαΐδης και κατέληξε λέγοντας πως η ειδοποιός διαφορά των Πανεπιστημίων και των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι ότι «ο απόφοιτος ΤΕΦΑΑ δεν είναι παθητικός δέκτης της επιστημονικής πληροφορίας, αλλά παραγωγός της, μέσα από εργαστηριακά μαθήματα, έρευνες, εκπόνηση εργασιών και διαχείριση προβλημάτων της πραγματικής ζωής με τη χρήση εργαλείων και τεχνικών της έρευνας».

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας θα έχουν σήμερα επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, προκειμένου να συζητήσουν για τα παραπάνω.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Είναι η Βάσια Γκανάρα, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καθώς από μικρό παιδί τις άρεσε να αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες της Άρτας, απ' όπου και κατάγεται. Αγαπά τα εξωτερικά ρεπορτάζ καθώς όπως λέει η ίδια "ολα στη δημοσιογραφία ειναι δρόμος και έρευνα... "

/ Δείτε ακόμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

8.12.2021 7:56 μμ

Χριστουγεννιάτικη λάμψη απέκτησε η πλατεία Αριστοτέλους, η οποία μπήκε πλέον σε εορταστικό κλίμα καθώς απόψε φωταγωγήθηκε η πλατεία, αλλά και όλος ο άξονάς της, όπου τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες περίπου 350.000 γιορτινά λαμπιόνια.     Λίγο μετά της 19:00 το

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

8.12.2021 6:34 μμ

Αλλαγές στην όψη πολλών δρόμων της Θεσσαλονίκης φέρνει η απομάκρυνση των λαμαρινών του ΜΕΤΡΟ σε πολλά εργοτάξια, αφού το έργο στα περισσότερα από αυτά έχει προχωρήσει πολύ και δεν είναι πλέον απαραίτητη η χρήση τους.     Ένας από τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

8.12.2021 1:51 μμ

Μπορεί ο άλλος άνθρωπος να γίνει δικός μας άνθρωπος; Στον Ερωτικό 94,8 πιστεύουμε στα θαύματα..   Φέτος τα Χριστούγεννα, στήνουμε μια «εκπομπή» διαφορετική απ’ όλες τις άλλες. Μία εκπομπή από το κέντρο της πόλης στο Studio του Ερωτικού (Πλατεία Αριστοτέλους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

8.12.2021 10:00 πμ

Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης η αντικατάσταση των ταλαιπωρημένων φτελιών επί της οδού Τσιμισκή με νέα δέντρα, ονόματι κελτίδες, προκειμένου να περιορισθεί η ζημιά που προκάλεσε η κάμπια galerucella στις φτελιές, οι οποίες είναι το κυρίαρχο δέντρο στη συγκεκριμένη οδό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

7.12.2021 4:11 μμ

Η περίοδος των Χριστουγέννων έφτασε και πέρα από τα φωτάκια, τα στολίδια και τα δώρα, οι γιορτές είναι συνυφασμένες και με τα γλυκά! Μικροί και μεγάλοι ανυπομονούμε όλον τον χρόνο για τις ημέρες αυτές, καθώς τώρα μπορούμε να καταναλώσουμε τραγανά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

7.12.2021 1:23 μμ

Παραδόθηκαν σήμερα, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, στην κυκλοφορία τα πρώτα χιλιόμετρα του τμήματος «Θέρμη – Γαλάτιστα» του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη – Πολύγυρος. Η παράδοση στην κυκλοφορία, έγινε παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού Γ. Καραγιάννη.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή