Αρχική / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / Αγροδιατροφική Σύμπραξη: Τα προϊόντα της Μακεδονικής Γης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

14/10/2021 9:25 μμ

Αγροδιατροφική Σύμπραξη: Τα προϊόντα της Μακεδονικής Γης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Οι καρποί της Μακεδονικής γης καθιστούν την Κεντρική Μακεδονία πλούσια σε εκλεκτά φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά προϊόντα, κρασιά και άλλους γαστρονομικούς θησαυρούς.

Αγροδιατροφική Σύμπραξη: Τα προϊόντα της Μακεδονικής Γης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Γράφει ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Τα αυθεντικά και παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας, τα οποία έχουν πλέον αποκτήσει Ευρωπαϊκή Ταυτότητα με τις ονομασίες ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Πρόκειται για προϊόντα που παράγονται σε μια εύφορη περιοχή, με ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες και γόνιμα εδάφη. Συγκεκριμένα οι καρποί της Μακεδονικής γης καθιστούν την Κεντρική Μακεδονία πλούσια σε εκλεκτά φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά προϊόντα, κρασιά και άλλους γαστρονομικούς θησαυρούς.

Μάλιστα, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος EUPHORIA η Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιθυμεί να αναδείξει την Ευρωπαϊκή ταυτότητα αυτών των προϊόντων.

Ποια είναι αυτά τα προϊόντα;

Γιαούρτι, κασέρι ΠΟΠ, φέτα ΠΟΠ, Μπάτζος ΠΟΠ, Μανούρι ΠΟΠ, ροδάκινο Νάουσας ΠΟΠ, κεράσι Ροχωριου ΠΟΠ, Ακτινίδιο Πιερίας ΠΟΠ, και οίνοι ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι πλέον τα προϊόντα με Ευρωπαϊκή ταυτότητα συνδυάζοντας παράδοση και ποιότητα.

«Πάση θυσία τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης να τα κάνουμε πράξη, ευτύχησα στη μικρή μου θητεια, ως υπουργό στο Υπουργείο Γεωργίας να κάνω ένα άλμα σε αυτό τον τομέα πολλά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης» σημείωσε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να προωθήσουμε τα ποιοτικά μας γνωρίσματα προς τις χώρες της Ε.Ε, αφού ανήκουμε σε αυτήν. Και αυτό για να γίνει πρέπει να έχουν σφραγίδες τις ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης».

 

Τέλος ο κ. Κιλτίδης μέσα από την ομιλία του ζητά από παραγωγούς και επιχειρήσεις να συμμετέχουν στο πρόγραμμα EUPHORIA: «Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, θέλουμε να γίνουν συνεργαζόμενα μέλη, ήδη υπάρχουν 15 εταιρείες και αναμένουμε και άλλες» δήλωσε.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Είναι η Βάσια Γκανάρα, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καθώς από μικρό παιδί τις άρεσε να αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες της Άρτας, απ' όπου και κατάγεται. Αγαπά τα εξωτερικά ρεπορτάζ καθώς όπως λέει η ίδια "ολα στη δημοσιογραφία ειναι δρόμος και έρευνα... "

/ Δείτε ακόμα

THESSHISTORY

28.10.2021 7:45 πμ

Ήταν 9 Απριλίου του 1941, όταν ο στρατός του Γ’ Ράιχ μπαίνει στη Θεσσαλονίκη και την καταλαμβάνει. Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, η αριθμητική και εξοπλιστική υπεροχή των γερμανικών δυνάμεων, ο εγκλωβισμός των συμμαχικών στρατευμάτων στην Κλεισούρα, η κατάρρευση των οχυρών

THESSHISTORY

27.10.2021 2:21 μμ

Ο ρόλος του Βενιζέλου, η μυστική διπλωματία και οι συνεννοήσεις με Σερβία και Βουλγαρία. Η συμβολή της Χαλάστρας στο πέρασμα του Αξιού. Οι αντιθέσεις του Κωνσταντίνου με τον Βενιζέλο. Ο Χασάν Ταχσίν Πασάς, η άνευ όρων παράδοση της πόλης και

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

27.10.2021 2:16 μμ

Η ημέρα των Αγίων Πάντων γνωστή και ως Halloween σε λίγες ημέρες από σήμερα έχει την τιμητική της σε όλο τον δυτικό κόσμο. Τρομακτικές κολοκύθες, ζόμπι, μάγισσες και  φαντάσματα αναβιώνουν για μια μόνο νύχτα χαρίζοντας μοναδικές στιγμές και στη Θεσσαλονίκη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

27.10.2021 6:15 πμ

Ο ένας μετά τον άλλο οι νομοί στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ακυρώνουν τις μαθητικές παρελάσεις. Αιτία ο φόβος αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς του ιού στη μαθητική κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

26.10.2021 8:12 μμ

Μεγάλες ουρές το βράδυ της Τρίτης 26 Οκτωβρίου για προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται στην εκκλησία ώστε να προσκυνήσουν τα λείψανα του Πολιούχου της πόλης και την εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης. Χαρακτηριστικές είναι οι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

26.10.2021 7:45 πμ

Ο Άγιος Δημήτριος έζησε στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα. Τότε η Θεσσαλονίκη ήταν το μεγαλύτερο εξαγωγικό λιμάνι, μια πόλη με εμπορική και οικονομική ακμή που την καθιστούσε κυρίαρχη στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.10.2021 7:00 πμ

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.10.2021 5:30 πμ